Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: CWO enzo!

CWO enzo! 29 juli 2015 17:52 #647477

  • Arie1966
  • Arie1966's Profielfoto
Ik heb al wat boeken ter voorbereiding op het zeilen en vaarregels, zoals ANWB vaarbewijs 1 en 2, almanakken en leidraad voor de kajuitjachtzeilers. Deze laatste wordt geadviseerd voor de CWO cursussen. Deze wordt gegeven in dagen aansluitend achtereen, maar ook b.v. avonden meerdere weken. Beide lijken mij voor en nadelen te hebben t.o.v. elkaar.
Graag jullie ervaringen, tips, recensies, alternatieven.

Groet Arie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 29 juli 2015 19:06 #647504

  • ManneeB
  • ManneeB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1407
Wat heb je nodig?
- Indien bezit van een marifoon : basiscertificaat Marifonie (al dan niet Marcom B, of Marcom A voor verdere communicatie apparatuur)

- schip langer dan 15m of sneller dan 20kmh : Vaarbewijs

De rest is een kwestie van wat je prettig vind om te hebben en denkt te gaan gebruiken.
CWO I zijn echt de beginselen van het zeilen, CWO II gaat daar verder op in.
Als je het prettig vind om te hebben zou ik zeggen; zeker doen.
Maar kan je al zeilen en heb je gezond zeemansverstand (ook wel bekend als boerenverstand) dan hoeft zoiets niet perse iets toe te voegen.

Heb zelf CWO cursussen gevolgd bij Zeilschool Hellevoetsluis, zijn 5 lessen per cursus en een avondje theorie. Scherp geprijsd en een zeilschool met een visie. Moet zeggen dat ik meer geleerd heb door te lezen, op te stappen bij andere zeilers, dit forum en eigen ervaring.
Zeilen blijft per slot van rekening een ervaringssport. Weet ook niet of ik het opnieuw zo zou doen als ik nu aan het begin stond.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 29 juli 2015 19:49 #647518

Ik had nul verstand van zeilen 6 maanden geleden. Echt helemaal niks. Ik ben daarentegen wel erg technisch aangelegd, leer makkelijk en heb het besturen van allerlei vaak vlot onder de knie,
Ik heb de boeken voor vaarbewijs 1+2 aangeschaft, een of ander boek voor het leren zeilen met een kajuitzeiljacht (theorieboek voor een opleiding, volgens mij diegene die jij ook noemt)en het zeiltrimmen boekje van ik dacht de anwb. Ik heb alles continue door zitten lezen, zoveel maar kon. Ook op internet alles zitten lezen en leren over zeilen. Wat een spinnaker is, hoe de lijnen heten, hoe je de zeilen moet trimmen, waar je op moet letten en noem het maar op. Toen een keer een bootje gehuurd en eens eea in de praktijk gebracht, dat ging best goed. Maand later een Pionier 930 gekocht om op te knappen en mee te varen. Ondertussen al een aantal keer het markermeer op geweest.
Ik weet bij lange, lange, lange na niet alles maar al doende leert men. Ik leer graag dingen zelf, in de praktijk en in theorie.
Als je nog niet veel weet van zeilen, lees zoveel mogelijk op internet en in (cursus) boeken en lekker gaan proberen in het echt.
You can do anything you set your mind to ;)
Laatst bewerkt: 29 juli 2015 19:50 door Toyroverlander.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 29 juli 2015 20:10 #647525

  • Rikken
  • Rikken's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2653
knuppel in het hoenderhok:
CWO cursus zeilen voor beginners is net zoiets als schaatsles voor beginnelingen; gezellig maar volstrekt onnodig als je zelf de motivatie en de gelegenheid hebt om te gaan oefenen. Als een van die beide ontbreekt kan een CWO cursusgroepje net dat beetje veiligheid/sociale verplichting bieden dat het bestaan van zo'n cursus rechtvaardigt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 29 juli 2015 21:50 #647559

Uiteindelijk wil je je een stukje zeemanschap eigen maken. Behoudens theoriekennis is dat ook een redenatietrant, anticipatiekunst en kennis van je schip. Bij dat laatste schaar ik ook basis zeiltrim, waaruit zeilvoering volgt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 29 juli 2015 22:28 #647564

  • Seashore
  • Seashore's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 814
Zoals al aangegeven door ManneeB: zie wat je zelf denkt nodig te hebben. Dit lijkt me een goede eerste stap. Wij (mijn vrouw en ik) zijn CWO gaan doen om meerdere redenen.

Hoewel dit (leren zeilen op b.v. kajuitzeiljacht) op andere manieren aan te pakken is (zoals de autodidactische benadering van Toyoverlander), vonden wij de toetsing van onze basis kennis een goede motivatie. Door een instructeur bevestigd of gecorrigeerd te worden gaf mij/ons inzicht in waar ik/wij stond t.o.v. mijn/onze zeilvaardigheden.

Een tweede overweging was dat we graag wilde ontdekken of zeilen iets voor ons beiden is. We leerden samen te zeilen, zonder dat de een meer (lees: beter) weet dan de ander. Een lastig mannen-tikje, denk ik. Met het oog hierop leerden we ook hoe je tijdens het zeilen juist met elkaar communiceert (buiten het zeilen om zijn wij uiteraard uitstekende communicatoren :laugh: ). Hoofdregel met elkaar: "Rust in de tent."

Dat we hierin niet uniek zijn, bleek wel uit een ander koppel dat les nam. Zij voeren al meer dan tien jaar samen, maar tijdens de CWO-cursus leerden zij van die kleine dingen van een ervaren instructeur, die je in geen boek tegen komt. Zij/hij kijkt naar hoe je de dingen doet en vraagt je dan waarom je ze zo doet. Deze reflectie is niet alleen waardevol, vaak krijg je dan een of twee alternatieven voorgeschoteld. "O, ja zo kan het ook…"

De eerste keer hebben we drie dagen gedaan. Voor ons bleek dit een zinvolle keuze te zijn, omdat je 's avonds samen de dingen van de dag doornam. Die de volgende uiteraard vanzelf weer terug kwamen. Hierdoor zagen we een steile leercurve. Daarna hebben we nog eens een keer één dag gedaan; in de tussenliggende periode eigen ervaring opgedaan door te huren (van een Valkje t/m een 29ft). Niet zolang geleden heeft mijn vrouw nog een "eigen" dag gedaan, met specifieke dingen om te leren.

Wat je ook gaat doen, veel zeil plezier,
Groet, Hans.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 06:44 #647611

Toch voor onervaren mensen is CWO een uitkomt, uit een boekje is wat anders dan in de praktijk..

Met een zeilschool leer je hoe je wel moet aanleggen en andere trucs hoe je het allemaal gemakkelijk kan doen en waar op te letten. Als ik vaar zoals in het Leidraad voor Zeilers..kan ik nooit alleen varen..die gaan er altijd vanuit dat je met ong. 3 man aan boord bent..

ook kan de instructeur zich aanpassen aan jou wensen en wat JIJ graag zou willen leren/kunnen.

maar ik heb dan ook jaren les gegeven ;)
Gepassioneerd zeiler en yachtbroker willing to go for the extra (s)mile
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 06:49 #647614

  • reuv
  • reuv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 370
Ik ben het met het autodidactische aspect eens voor het grootste deel van CWO:
op kielboten, zwaardboten en surfplanken heb je begeleiding nodig, maar het blijft oefenen, oefenen, oefenen. Mijn gok is dat veel mensen voldoende leren door een keer de kunst af te kijken en met een eigen bootje te spelen.

Voor zeezeilen zie ik dat anders. Daar is navigatie toch echt issue en daar moet je tijd voor nemen. Verder noemde Whitemagic manouvreren, wat vaak niet leert bij opstappen. Een cursus is een manier om je kennis sneller op te bouwen en terugkoppeling te krijgen op zwakke punten. Zeilen leren door alleen opstappen en meevaren kan ook, maar dat duurt veeeel langer.

Theoretisch heb je vaarbewijs (tegen gezeur van verhuurders) en TKN (noodzakelijk vanaf CWO-zz III). Praktisch heb je de CWO cursus in het Nederlands en de RYA cursus in het Engels. Internationaal gezien telt volgens mij CWO niet mee. Als je alleen met je eigen bootje gaat varen heb je aan een vaarbewijs en marcom B/SRC meer dan genoeg.

RYA doe je voor erkenning in het buitenland (boot huren buiten Nederland/Middellandse Zee gebied). CWO doe je voor een goed gevoel voor jezelf. De betere zeilscholen in Nederland bieden volgens mij programma's volgens RYA aan.

Verschil in RYA en CWO hangt een beetje af van de zeilschool. Uiteindelijk gaat RYA met Sailmaster Ocean verder dan CWO, maar in beginsel zijn beide redelijk gelijkwaardig maar met een andere aanpak. Beide kun je "schools" noemen.

Tot slot:
als je zaken als zeilen met spinaker en genaker wil leren zou ik je aanraden aan te monsteren bij een wedstrijdzeiler. Die leert je dat waarschijnlijk beter en betaalbaarder. Kost tijd, maar daar heb je dan ook avonden plezier van.

Zelf ben ik ooit begonnen aan een CWO traject en heb ik destijds marcom B, TKN en daarna vaarbewijs gehaald. Ik hoop CWO IIIzz nog een keer te halen.
Laatst bewerkt: 30 juli 2015 06:51 door reuv.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 06:57 #647616

Ik zelf ben autodidact , veel gelezen en van Lindsay aan op bootjes gezeten . Mijn kinderen heb ik wel naar CWO laten gaan. Dit omdat ze daar snel basis vaardigheden goed aangeleerd krijgen en ze het leuk vonden.
VB 1 en 2 en marcom b zijn prime door zelf studie te doen. Maar opstappen of zeezeilen leert je denk ik dan echt of je navigatie en oriëntatie op zee goed aanpakt. Dat leer je nml niet uit een boekje. Op zee kunnen de consequentie dan wel weer groot zijn.
Op zee aan de grondoppervlak etc is weer andere koek dan omslaan met je zwaardbootje op een meertje.
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 12:10 #647731

Ik heb vorige week een week (5 daagse) zeilcursus gehad op de Loosdrechtse plassen (Zeilschool Midden Nederland). Ik moet zeggen dat me dit zeer goed is bevallen.

Vooropgesteld lijkt het met ook goed mogelijk het zeilen zelf eigen te maken.
Toch heb ik zelf voor gekozen om een cursus te volgen. Belangrijkste hierbij was voor mezelf dat het me vooral heel erg leuk leek om in cursus vorm te doen (lekker een weekje intensief iets nieuws leren) én praktisch omdat je begeleid wordt in het leerproces ipv. zelf alles ontdekken.

Na een volle week cursus kan ik bevestigen dat een cursus heel erg leuk is en dat de leercurve me heel erg positief is opgevallen. Je bent gewoon lekker (op jou niveau) aan het zeilen en wordt door een instructeur continue gechallenged om beter te worden en nieuwe vaardigheden te leren.
Ik begon de week overigens behoorlijk blanco en moest ik het vooral doen met meer enthousiasme dan ervaring (verder dan meevaren en af en toe aan het roer op een kajuitboot was ik niet gekomen). Wel heb ik ter voorbereiding op deze cursus vaarbewijs I+II, Het zeilboek (J. Peter Hoefnagels) en erg veel theorie van het internet gelezen/geleerd. Toch merkte ik al snel dat de uitspraak "in theorie bestaat er geen verschil tussen theorie en praktijk, maar in de praktijk wel" klopt.

Kortom tijdens de week elke dag nieuwe dingen geleerd, merkbaar stappen gemaakt in gevoel voor wind en zeilen maar ook (doordat je steeds wordt uitgedaagd) tegen punten aangelopen waar ik echt aan heb moeten werken (met resultaat!). Dit alles in een heel erg prettige ongedwongen sfeer. Achteraf beschouwend denk ik niet dat ik zelfstandig in dezelfde tijdsspanne deze vorderingen had gemaakt.

Ook heb ik ervaren dat een goede instructeur echt heel erg goed let op het aanleren van de juiste vaardigheden ipv varen op truukjes en je kan begeleiden bij het verder komen als je op een bepaalt onderdeel vastloopt op dreigt te lopen.

Overigens ging het qua vorderingen tijdens de week allemaal lekker vlot (na 2,5 dag CWO 1 en aan het einde van de week CWO 2 zo'n 70% inclusief alle theorie behandeld en getoetst). Dat betekend voor mij dat ik met nog 1 a 2 dagen les ook CWO 2 ga behalen waarna je op het niveau bent zelfstandig (bij goede omstandigheden) lekker te zeilen.

Overigens sluit ik me helemaal aan bij de stelling dat zeilen een ervaringssport is. Ik ga er dan ook vanuit dat met CWO 2 het leren pas echt gaat beginnen als je zelfstandig gewoon uren kan gaan maken (je leert ook pas echt autorijden als je echt kilometers gaat maken). Maar persoonlijk heb ik middels een weekje cursus voor m'n gevoel wel heel snel een mooi basisniveau bereikt, een solide basis om op te gaan bouwen zeg maar.

Overigens vind ik de challenge die je krijgt tijdens een cursus zo leuk dat ik ik na CWO 2 ook verder wil gaan (naast gewoon zelfstandig uren maken) met CWO 3/4, de CWO diploma's op een kajuitboot en wellicht uiteindelijk ook voor zeezeilen (CWO/RYA). Al weet ik zeker dat je al deze vaardigheden ook op eigen gelegenheid kan leren (wat natuurlijk wel een stuk goedkoper is), maar vind zo'n cursus vooral ook erg leuk om te doen.

Ik heb overigens zelf gekozen om te starten met CWO voor kielboot (directe response ook bij licht weer), mid-week cursus (5 dagen, elke dag vaardigheden leren en daar in de dagen er na op doorpakken en verfijnen) en bij een zeilschool die CWO is gecertificeerd (op zich geen vereiste om het te leren maar toch leuk om vaardigheden met een diploma bevestigd te krijgen).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 12:16 #647735

ISO788 Hans schreef :
Ik zelf ben autodidact , veel gelezen en van Lindsay aan op bootjes gezeten . Mijn kinderen heb ik wel naar CWO laten gaan. Dit omdat ze daar snel basis vaardigheden goed aangeleerd krijgen en ze het leuk vonden.
VB 1 en 2 en marcom b zijn prime door zelf studie te doen. Maar opstappen of zeezeilen leert je denk ik dan echt of je navigatie en oriëntatie op zee goed aanpakt. Dat leer je nml niet uit een boekje. Op zee kunnen de consequentie dan wel weer groot zijn.
Op zee aan de grondoppervlak etc is weer andere koek dan omslaan met je zwaardbootje op een meertje.

Wie is Lindsay? :huh:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 13:08 #647756

  • holrobert
  • holrobert's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2965
Ik krijg de vraag ook vaak: moet ik les nemen of niet (al dan niet CWO-erkend, dat maakt voor deze discussie niet uit), en vind er dit van:

Jezelf leren zeilen is prima mogelijk maar er zijn drie risico's:

- je bederft je plezier en vorderingen door je mogelijke geklooi en gehannes
- je beschadigt jezelf, je bemanning, je eigen of andermans spullen
- je leert langzamer of de verkeerde dingen

(kon je nog maar leren als een kind: op een bootje waar je niemand kwaad mee kon doen, en door gewoon maar aan te klooien tot je het snapte en hopelijk een beetje leuk vond)

Nu is van 'de wieg tot het graf' zeilen leren op een zeilschool ook niet goed want:

- duur
- eenzijdig en dus saai en op termijn niet zo leerzaam want op jezelf aangewezen zijn is toch de beste leerschool

Naar mijn mening dient les/instructie om je een zetje de goede kant op te geven, zodat je daarna veilig/verantwoord je zelf verder kan ontwikkelen, tot je weer een moment hebt waarop je weer een beetje hulp kunt gebruiken om weer een stap te zetten. Dit kan op allerlei niveaus zijn:

- wat grondbeginselen zodat je daarna zelf met een open boot wat kan klooien op de meren
- manoeuvreerinstructie als je overstapt van open boten naar kajuit-jachten
- leren zeezeilen
- cursussen als ehbo of dieseltechniek

Instructie/les is ook niet perse zeilschool-bezoek: dit kan ook meevaren zijn met een ervaren iemand, of aanmonsteren op een wedstrijdboot, deelnemen aan een flottielje oid.

Het is wat mij betreft dus een en/en, niet een of/of.
Laatst bewerkt: 30 juli 2015 13:12 door holrobert.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 13:40 #647763

  • alegria
  • alegria's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2237
een praktijk cursus zou verplicht moeten zijn voor iedereen!!
happy sailing
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 13:54 #647767

Goed idee. We hebben nog wat weinig regels in Nederland dus laten we minstens 12 vaar-certificaten en vergunningen in het leven roepen en natuurlijk de niet te vermijden controlerende en examinerende instantie, kunnen we daar weer een paar honderd werkeloze ambtenaren in dumpen. Het kost een 200 miljoen maar dan heb je ook niks.

Doei!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:03 #647771

  • holrobert
  • holrobert's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2965
Evaluationcopy schreef :
Goed idee. We hebben nog wat weinig regels in Nederland dus laten we minstens 12 vaar-certificaten en vergunningen in het leven roepen en natuurlijk de niet te vermijden controlerende en examinerende instantie, kunnen we daar weer een paar honderd werkeloze ambtenaren in dumpen. Het kost een 200 miljoen maar dan heb je ook niks.

Doei!!

+ registratie, apk en natuurlijk dubbele vaarbelasting voor iedereen die niet elke 3 jaar op herhaling/opfrissing komt :evil:
Laatst bewerkt: 30 juli 2015 14:04 door holrobert.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:15 #647776

  • Albert 45
  • Albert 45's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12573
@ Alegria. Oei, ik zeil al sinds eind jaren vijftig en dat nog wel zonder ook maar één cursus te hebben gevolgd. :blush:
Moet ik nu voor straf in de hoek, of krijg ik nog een herkansing? :(
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:29 #647784

Evaluationcopy schreef :
ISO788 Hans schreef :
Ik zelf ben autodidact , veel gelezen en van Lindsay aan op bootjes gezeten . Mijn kinderen heb ik wel naar CWO laten gaan. Dit omdat ze daar snel basis vaardigheden goed aangeleerd krijgen en ze het leuk vonden.
VB 1 en 2 en marcom b zijn prime door zelf studie te doen. Maar opstappen of zeezeilen leert je denk ik dan echt of je navigatie en oriëntatie op zee goed aanpakt. Dat leer je nml niet uit een boekje. Op zee kunnen de consequentie dan wel weer groot zijn.
Op zee aan de grondoppervlak etc is weer andere koek dan omslaan met je zwaardbootje op een meertje.

Wie is Lindsay? :huh:
Iphone: van kinds af aan.. En wanneer er ergens een spatie mist bakt ze er Lindsay van...:-(
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:30 #647785

  • reuv
  • reuv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 370
Albert 45 schreef :
@ Alegria. Oei, ik zeil al sinds eind jaren vijftig en dat nog wel zonder ook maar één cursus te hebben gevolgd. :blush:
Zelfs geen zwemcursus?
Dan ben je een slecht voorbeeld, Albert :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:31 #647786

  • alegria
  • alegria's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2237
tuurlijk iedereen vaart al 100 jaar, maar kijk eens om je heen elk jaar zie je wel voorbeelden van amateurs die denken ik koop een boot en vaar naar engeland.
VB1 en 2 zijn mooie initiatieven echter een praktijkmodule zou niet verkeerd zijn.

Albert, gezien jouw ervaring stel ik voor dat je je aanmeld als praktijkdocent :)
happy sailing
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:39 #647788

Zolang die beginners maar niet overmoedig worden en denken al alles te weten en kunnen. Anders gaat het wat sneller verkeerd.
Ik weet maar al te goed dat ik aan iets, voor mij, compleet nieuws ben begonnen en dat ik met stapjes vooruit moet gaan. Dus niet meteen met windkracht 6 het water op.
Ik hoop alleen dat anderen een beetje geduldig zijn met mij op het water, ik moet het nog allemaal leren B) .
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:39 #647789

  • Proost
  • Proost's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10715
Albert, zonder een ZEILcursus gevolgd te hebben staat beter.

Andere watergerelateerde opleiding maar daar buiten laten. Ook zwemmen mag niet er bij betrokken worden.

Alle oudjes verdwijnen vanzelf na verloop van tijd :evil:.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:43 #647793

  • Albert 45
  • Albert 45's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12573
alegria schreef :
Albert, gezien jouw ervaring stel ik voor dat je je aanmeld als praktijkdocent :)
Ojee, dat heb ik destijds - op de Kaag - ook al gedaan, ennuh zonder wco of hoe zoiets heten mag. :whistle:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:47 #647795

  • alegria
  • alegria's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2237
natuurlijk zijn we geduldig met nieuw zeilers en net als met auto rijden leer je het pas nadat je je rijbewijs gehaald hebt.

maar Toyroverlander wat doe je nu als je met 2 bft uitvaart en vervolgens trekt de wind aan tot 6 bft?

en proost je hebt gelijk alle oudjes verdwijnen uiteindelijk en zonder aanwas wordt het behoorlijk rustig op het water. heb je weer alle ruimte om niet opgeleid het water op te gaan.

Overigens wat mooi is om te zien aangezien niet veel mensen de regels kennen, snijdt men uit de volkerak sluisen richting willemstad iedereen de bocht af en vaart door de gele gekruide boeien lijn door. gaat de politie bekeuren, beginnen zij daar op te klagen :laugh: :laugh:

heb ik het buiten financieel verlies niet eens over het onveilige varen.

succes weer allemaal
happy sailing
Laatst bewerkt: 30 juli 2015 14:49 door alegria.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:48 #647796

  • alegria
  • alegria's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2237
Ah Albert, waren die amateurs jouw cursisten? :laugh: :laugh:
happy sailing
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

CWO enzo! 30 juli 2015 14:48 #647797

  • alegria
  • alegria's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2237
geintje Albert
happy sailing
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.174 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl