Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Mast strijken Friendship 23

Mast strijken Friendship 23 05 aug 2019 23:01 #1069437

  • Klein245
  • Klein245's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 582
Hoi luitjes,
Het gaat steeds beter met m'n nieuwe bootje. Maar ik wil wel een windvaantje aan de mast bevestigen. Tevens even boven aan de mast kijken of alles goed zit want groot zei trekt op het laatst toch wel erg zwaar.
Ik heb een soort van poort op voordek wat

volgens mij een maststrijkding is. Tevens heb ik in de boot een soort van bokkepoot liggen. Die zal wel zijn om de mast op te leggen in de kuip. Maar hoe eea in z'n werk gaat???. Ik zie wat voorbeelden op YouTube maar dat ziet er wel makkelijk uit maar op dit forum lees ik de ergste verhalen. Kortom iemand een idee hoe dit gaat bij mijn bootje? Kan ik dit wel alleen? Ik hoor graag
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mast strijken Friendship 23 06 aug 2019 07:30 #1069473

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6958
In principe maak je het voorstag vast aan de punt van het frame dat op je voordek ligt. Dat frame kan scharnieren door twee punten op het dek. Tussen het frame en de plek waar het voorstag vastgemaakt was maak je een takelconstructie met 2 drieschijfsblokken en een heel lange lijn. Soms moet je aan BB en SB. een stag losmaken en bij de mastvoet een bout verwijderen. Er moet een bout blijven zitten als scharnierpunt. Vergeet niet de giek los te nemen van de mast en in de boot te leggen. Door het vieren van de lijn van de takel kun je dan de mast laten zakken, waarbij het frame uiteindelijk min of meer verticaal staat. Doe dit alles het liefst met 2 man. Als je geen takel bij de boot hebt zul je die eerst moeten maken en voorzien van een stevige harpsluitingen aan beide blokken. Die bokkepoot heet officieel een mik en dient inderdaad om de mast op te leggen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mast strijken Friendship 23 06 aug 2019 08:23 #1069498

Dat ding op het vorodek heet juist "bokkepoot".
Hier een videootje waar je de werking kunt zien . ( die knikjes in die bokkepoot , waarschijnlijk om de preekstoelpoten uit de weg te gaan, moet je even wegdenken , die horen er niet in en maken de zaak niet bepaald bedrijfszekerder) .
Er zijn trouwens nog wel een paar andere zaken van belang bij zo'n installatie . Lees eventueel hier ook eens en er is veel meer over geschreven op dit forum:
zeilersforum.nl/index.php/foru...aststrijkinstallatie
En dit is een aardig engels stukje over zoiets op een vergelijkbare boot :

Bijlage:

Bestandsnaam: a_frames.pdf
Bestandsgrootte:270 KB

Ad
Laatst bewerkt: 06 aug 2019 08:28 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.105 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl