Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Info Dezotour Zeiljacht

Info Dezotour Zeiljacht 16 apr 2009 07:46 #67345

Hai,

Ik ben sinds oktober vorig jaar eigenaar van een Dezotour kajuitzeilbootje. Na een winter schuren,primeren en lakken is het bootje er weer helemaal klaar voor. Echter, wat ik mis is een beetje achtergrond informatie zoals: Waar komt het type vandaan?, technische gegevens(exacte lengte etc.), zijn er mensen die ervaring hebben met een Dezotour?

Ik ben benieuwd! :D

Groet,

Niels
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Info Dezotour Zeiljacht 08 nov 2009 19:38 #97674

Hallo Niels!

Misschien een wat late reactie en ben je inmiddels al wat meer te weten gekomen over het verleden van je zeilboot "DezoTour''. Als antwoord op je vraag, waar komt dit type vandaan, het volgende.

Als oud (polyester) medewerker van de werf waar jou boot is gebouwd kan ik er het volgende van vertellen.

De naam Dezo staat voor Dekker & zoon. Jachtwerf Dekker was in de jaren zeventig, begin tachtig bekend met het bouwen van o.a de Defender 27 en de 32. Dit waren voor die tijd mooie en snelle schepen. De werf was gevestigd aan de Diemerzeedijk in Amsterdam. Maar helaas was er in de begin jaren tachtig ook sprake van een recessie en ontkwam ook jachtwerf Dekker hier niet aan. Toen werd eigenlijk als noodgreep een kleinere betaalbare zeilboot met een lengte van plm 6.60 m gebouwd. Genaamd DezoTour. Omdat het laten ontwerpen en tekenen van een nieuw model ook in die dagen behoorlijk kostbaar was werd een mal van de romp getrokken van een toen reeds bestaande open zeilboot van een voor mij even onbekende andere bouwer. Alleen het vrijboord is met plm 15 cm verhoogd. Dit om wat meer binnen hoogte te krijgen. Het komplete dekplan, ontwerp en het maken van de moedermal is gedaan door de , inmiddels overleden, hr. Willem Dekker sr. zelf, eigenaar van de werf.

Al met al is het een leuke en betaalbare boot geworden met goede zeileigenschappen. Het enige nadeel was bij de eerste proefvaart dat hij nogal lijgierig was. Oorzaak was dat de mast t.o.v de kiel verkeerd stond. Dit probleem is opgelost door de kiel wat naar voren te plaatsen. Deze nieuwkomer heeft de werf echter niet van de ondergang kunnen redden. De mal is in de begin jaren tachtig verkocht aan Leo Frans in kampen. Daar werden de bekende WATO sloepen gebouwd. Een deel van het personeel van Dekker is toen ook overgenomen. Met name polyester verwerkers. Echter, de meeste DezoTours zijn destijds gebouwd door personeels lieden van Dekker. Wij, van de polyesterafdeling, deden voor de timmerleden het polyester werk en de timmerlieden voor ons de inbouw. Dat zijn kwalitatief dan ook de beste geweest die er in die tijd zijn gebouwd. Dus, mocht je er daar een van hebben dan zit je goed. Dekker hanteerde toen nog het hand lay-up systeem, dus echt werken met matten glasvezel die met hars werden in gerold. Hierdoor ontstonden overlappingen welke de stevigheid van de romp tengoede kwamen. Later bij WATO werd er gebruik gemaakt van het zogeheten spuitsysteem. Hier worden deeltjes glasvezel van plm 4cm lang incombinatie met twee componenten-hars in de mal gespoten en ingerold. Dit systeem geeft een veel mindere stijfheid aan de romp en is bij een aanvaring kwetsbaarder. Als jou DezoTour bij Dekker is gebouwd kun je onder de banken en vloerdelen overlappingen/verdikkingen zien. Wat er later met de mal is gebeurd is mij onbekent.

Destijds heb ik zelf ook een DezoTour gebouwd en er met ontzettend veel plezier mee gezeild. Mijn passie voor zeilen is toen geboren.

Hopelijk heb ik tot zover aan je vraag kunnen voldoen.

Met vriendelijke groet,

Rini Koster
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Info Dezotour Zeiljacht 08 nov 2009 21:21 #97691

  • ron b
  • ron b's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3785
Hoi Rini, dat vindt ik leuk , een oud werfmedewerker van Dekker, ik weet dat er hier ook een paar Defender zeilers rondlopen, een boot type die na al die jaren het nog steeds goed doet.

Ik hoop dan ook nog regelmatig een berichtje van je te zien, speciaal als het over Defenders, Dezo,s en dergelijke boten gaat, dat is informatie uit de eerste hand, daar hebben de mensen echt wat aan.

Welkom dus op ZF Rini.
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Info Dezotour Zeiljacht 09 nov 2009 13:57 #97762

  • Bindrif
  • Bindrif's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1179
Ik heb niets concreet met deze boot, maar wel met zeilbootjes i.h.a., en wilde even opmerken: Buitengewoon lezenswaardig en sympathiek van je, Rini.
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Info Dezotour Zeiljacht 01 nov 2011 14:10 #236939

  • DezoTour
  • DezoTour's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1
Met veel plezier las ik je ingezonden stuk van een tijd terug over de DeZo Tour.

Ook wij hebben een Amsterdamse Dekker , de rode versie (uit 1975)
We hebben hem sinds medio 2010, en inmiddels geheel gerestaureerd.
Onderwaterschip pins verwijderd, opnieuw in 5 lagen cellcoat
Bovenwaterschip afgelakt (4 lagen)
Kajuit craquelé verwijderd, en 1 component wit afgelakt
Interieur opnieuw gestoffeerd.
Volledige Electra en verlichting 240/12V geïnstalleerd binnen
Navman-Dek en kuip verlichting buiten

Het is werkelijk weer een beauty geworden (de zonen van Dekker kunnen trots zijn)

Nu alleen nog wat vraagtekens, m.n over de aanwezige mastversteviging in de kajuit.
Deze is door een vorige eigenares geplaatst, en wij weten niet of dat deze écht noodzakelijk is/was.


Ik hoop dat iemand ons hiermee verder kan helpen.

Grtzz Rob
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Info Dezotour Zeiljacht 28 juli 2013 18:48 #419449

Hallo beste DEZO-TOUR zeilers!!

Het is al weer lang geleden dat ik heb gereageerd op de vragen van Niels.
Hierop zijn wat leuke reacties geweest. Nu zag ik bij toeval de vraag van Rob over de extra aangebrachte mastondersteuning en de noodzaak er van.

Als dit al een DEZO is met een polyester binnen plafond ( de eerste waren voorzien van een vinyl plafond) dan zit er terplaatse van de mast een duidelijke verdikking die doorloopt tot aan de gangboorden. Alvorens het aanbrengen van het plafond is daar een stalen buis ingelamineerd. Deze zal onder normale omstandigheden voldoende stevig zijn om de mast te steunen. Maar wanneer je wat meer wind niet schuwt en de spanners van de verstaging (te) stevig aandraaid, kan het zijn dat je het dek terplaatse van de mast naar beneden ziet komen. Daarom zijn er enkele DEZO's uitgevoerd met die extra mast ondersteuning. Ik weet nog dat de kleinzoon van Dekker aan wedstrijdzeilen deed met zijn DEZO en er tijdens de wedstrijd een demontabele RVS steun onder de mast ging die er later gewoon weer onder weg ging. Mocht er nu iemand denken: dit ga ik ook aanbrengen zorg dan wel dat de vloer terplaatse dusdanig wordt gevult tot op de huid want anders drukt de vloer op die plek naar beneden. Wanneer je nu met de aangebrachte mast ondersteuning de nodige kracht op de spanners uitvoerd steunt de mast volledig op de kiel.

Veel zeilplezier en met vriendelijke groet,

Rini Koster
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.239 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl