Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: gang van zaken bij aankoop boot

gang van zaken bij aankoop boot 29 okt 2006 12:04 #10770

 • Djeeke
 • Djeeke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 217
Hoi,

Ik kreeg in een van mijn berichten om info naar een te koop staande boot het volgende te lezen :
Bij verkoop is de gewone gang van zaken dat er op de boot die u wenst te kopen een bod wordt uitgebracht onder voorbehoud van keuring.
Mijn vraag is nu eigenlijk, hoe verloopt een verkoop normaal?

- wanneer doe ik een bod? Ik dacht zo eigenlijk na keuring (want daaruit kunnen kosten tevoorschijn komen die in het budget moeten verwerkt worden) maar dit blijkt geen standaard praktijk... Of wel?
- wanneer vraag ik de verzekering aan ? Zal snel moeten gebeuren veronderstel ik want anders staat/ligt hij ergens onverzekerd...
- hoe behandel ik een registratie ? In mijn geval moet ik zelfs overwegen welke vlag, Nederlandse of Belgische?

Hoeveel tijd zit er ongeveer tussen de verschillende stappen?

Wederom bedankt voor jullie ideeën over een normale gang van zaken :wink:
1979 Catalac 8M 8-84
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 31 okt 2006 23:17 #10862

Beste Djeeke,

is ook een zaak van je normale gezonde verstand te gebruiken.

Je kunt natuurlijk altijd een keuring uit laten voeren zonder een bod uitgebracht te hebben. Risico hierbij is dat je niet in onderhandeling bent en de eigenaar dus vrij is om de boot aan iemand anders te verkopen terwijl je net het keuringsrapport zit te lezen.

Als je verstandig bent breng je een bod uit onder voorbehoud van de keuring, laat de boot keuren en aan de hand daarvan bepaal je de prijs die je er voor over hebt. De eigenaar zal hiermee vaak wel accoord gaan omdat het ook in zijn belang is om de staat van zijn boot te laten beoordelen. Is de eigenaar niet bereid, laat dan maar zitten want dan weet hij/zij al dat er iets grondig mis is en dat bij de keuring naar voren zal komen.
Is het een redelijke eigenaar dan valt over eventuele reparatie/herstelkosten wel te onderhandelen.

De verzekering vraag je aan op het moment dat de boot van jou is. Meestal kun je bij de maatschappijen wel een voorlopige verzekering krijgen op basis van de waarde van de boot, daarna komen ze de boot taxeen en bekijken zodat je de juiste polis voor je boot en je vaargedrag krijgt. Dat is dus 1 telefoontje.

Tijd tussen de stappen hangt af van het taxatierapport, de snelheid van onderhandelen etc. Het kan heel snel, het kan ook een paar weken duren.

Registratie Belgie/Nederland weet ik niet. JE kunt je boot in Nederland laten registreren bij het kadaster maar dit hoeft niet. Kost iets van € 100,-

Het opstellen van een koopcontract is wel handig, bij de meeste makelaars in boten kun je wel een standaardcontract krijgen en misschien bij de ANWB ook wel.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 31 okt 2006 23:18 #10863

MODBREAK <DUBBEL GEPLAATST>
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 01 nov 2006 00:06 #10864

 • Djeeke
 • Djeeke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 217
Hoi Hedzer,

Berdankt voor de reactie, eigenlijk een kwestie van goede afspraken tussen koper en verkoper...
Vraag is hoe die gerespecteerd worden he...

Hoe breng een potentiële koper een bod uit onder voorbehoud van keuring? Dit bod is als ik het goed begrijp dan bindend voor de verkoper.
Waarschijnlijk is dat ook bindend voor de koper. Maar hoe bepaalt men nu of het keuringsrapport al dan niet positief is zodat de koop al dan niet doorgaat?

De koper zou zelfs in theorie ook kunnen verder zoeken naar een andere boot en na ontvangst keuringsverslag toch maar afhaken want er staan toch negatieve punten in dat verslag... (zou dom zijn van de koper want het kost hem een keuring maar is in theorie toch mogelijk)

Of moet de verkoper dan eigenlijk gewoon wachten tot de koper met het keuringsverslag kom zwaaien om te proberen een hoop eurotjes van de prijs te doen?
Wordt er dan bij dat bod een voorschot betaald? Hoe makkelijk kan dat teruggevorderd worden indien de verkoop niet zou doorgaan?

Dit probleem manifesteert zich waarschijnlijk als twee particulieren een verkoop aangaan, indien het via een makelaar gaat zal alles wel vlotter lopen. Die hebben hun procedures...
1979 Catalac 8M 8-84
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 01 nov 2006 09:19 #10867

Beste Djeeke,

in mijn beleving maak je het jezelf nodeloos moeilijk.

Aan de ene kant wil de verkoper zijn boot kwijt en zal daarom misschien zijn boot mooier voorstellen dan hij in werkelijkheid is. Vandaar dat je ook een keuring uit laat voeren door iemand die onafhankelijk is.

Van te voren spreek je met de verkoper door wat de eventuele concequenties zijn van het keuringsrapport. Als de verkoper niet bereid is te onderhandelen bij een negatieve uitkomst van het keuringsrapport dan heeft het geen zin om een keuring uit te laten voeren afgezien van het feit dat je dan wel weet wat er mis is met een boot.

Je bent inderdaad vrij om in de tussentijd naar andere boten te gaan kijken, of dit verstandig is moet je voor jezelf uitmaken. Mijn ervaring is dat je het beste boot voor boot kunt afhandelen, anders maak je jezelf gek.

Aan de hand van de keuring kun je bepalen of je inderdaad wilt doorzetten met de boot. Vaak geeft een keurmeester ook wel een oordeel over de prijs/kwaliteit van een boot. Verder kun je zelf natuurlijk op internet naar vergelijkbare boten zoeken en kijken of de prijs een beetje redelijk is.

Aan de hand van het keuringsrapport zou je kunnen onderhandelen om eventuele noodzakelijke reparaties uit de koopprijs te krijgen. Je moet je wel beenken dat je een gebruikte boot koopt, dus er zal altijd wel wat mis zijn.

Of er een voorschot betaald zou moeten worden is geheel aan de verkoper. Is hij niet overtuigd van jouw goede bedoelingen kan hij vragen om een voorschot. Als het in goed vertrouwen gaat hoeft dit niet.

Een makelaar heeft procedures maar vraagt ook een courtage, in mijn ogen weggegooid geld. Als de boot al via een makelaar wordt aangeboden betaalt de verkopende partij de kosten van de makelaar, wees er wel op bedacht dat de kosten van de makelaar vaak in de vraagprijs zijn opgeteld.

Als je een boot koopt in NEderland val je onder het consumentenrecht. VOlgens mij heb je zelfs na de koop en betaling nog een aantal dagen om de koop terug te kunnen draaien. Dit zijn wel scenarios waar je in eerste instantie niet aan denkt, als je pech hebt verval je in het advocatencircuit en dan wordt de procedure vaak kostbaarder dan de boot.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 01 nov 2006 19:09 #10869

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9606
De ANWB heeft een standaard koopcontract. Heb ik twee jaar geleden zelf ook gebruikt bij aankoop en verkoop. Het is misschien wat lastig te vinden, maar je kan het downloaden van de ANWB site. Hier staan ook wat verdere tips over de verkoop en aankoop van een tweedehands boot.

Succes.

Groet,

Eric
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 02 nov 2006 08:59 #10884

 • Djeeke
 • Djeeke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 217
Hoi Eric,

Bedankt voor de tip, ik vind het niet direct op de ANWB site maar heb iets dergelijks gevonden in de botenkrant.
Zal dat ook een keertje doornemen.

Didier.
1979 Catalac 8M 8-84
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 02 nov 2006 22:41 #10905

 • marfamke
 • marfamke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1444
...VOlgens mij heb je zelfs na de koop en betaling nog een aantal dagen om de koop terug te kunnen draaien.
Dat geldt alleen bij colportage zoals boekenclubs e.d. Tenzij je kan aantonen dat er verborgen gebreken in het geleverde goed zijn, die niet met je eigen onderzoeksplicht aan het licht zijn gekomen, zit je gewoon aan de koop vast.

Bedenk wel dat indien er overeenstemming is met een bepaalde prijs en je een nieuw (lager) bod doet, de verkopende partij zich ook niet meer aan de eerder overeengekomen prijs hoeft te houden. Als de verkoper van een derde partij een hoger bod heeft gekregen is hij op dat moment vrij dat bod te accepteren.

Wat betreft het koopkontract kan het ook altijd handig zijn dat de verkopende partij verklaard dat de de btw voor de boot is betaald en dat de boot vrij is van andere vorderingen van derden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 02 nov 2006 23:40 #10909

 • Djeeke
 • Djeeke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 217
Bedankt voor de hint Marfamke, zal hier zeker rekening mee houden als ik een koopcontract opstel ! :D

Voor wat betreft het uitbrengen van een bod onder voorbehoud keuring ga ik het mezelf niet al te moeilijk maken. Ik vertel de koper dat ik geïnteresseerd ben maar een expertise ga aanvragen om dan pas over de prijs te praten. Wil hij dit niet weet ik dat de prijs vast is en kan ik alsnog beslissen om een expertise uit te laten voeren. Na expertiseverslag praten we dan al dan niet nog over de prijs, lukt dat niet of heeft hij hem ondertussen aan iemand anders verkocht heb ik gewoon pech.
Alle andere eventuele tussenstappen hebben juridische waarde (als het contract al correct is opgesteld) om bv te vermijden dat ik een voorschot kwijtspeel als de koop niet doorgaat.
Echter bestaat dan weer de kans dan dat ik deze moet gaan vorderen via de rechtbank en daar heb ik helemaal geen zin in. Als Belg zie ik mezelf allesbehalve makkelijk in Nederland naar de rechter stappen, is ons eigen land al niet makkelijk... :?
Als de verkoper het niet fair speelt heb ik een expertise laten maken op mijn kosten en daar stopt het verhaal dan ook. Anders ben ik een eeuwigheid bezig om mijn voorschot terug te vorderen (en kan ik ondertussen nog een advokaat betalen) :cry:
Dus waarom het mezelf moeilijk maken, gewoon hopen op een eerlijke verkoper :wink:
1979 Catalac 8M 8-84
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 03 nov 2006 16:43 #10924

Beste Djeeke,

ter geruststelling, de meeste eigenaar/verkopers zijn te goeder trouw. Het kan voorkomen dat je eens een slechte treft, maar houd jezelf voor, je hoeft de boot niet te kopen van die persoon.

Het gedoe over voorschotten moet je maar niet als optie noemen. Als een verkoper een voorschot wil moet je er gewoon niet op in gaan. Er zijn zat boten te koop dus dikke pech voor de verkopende partij. Als je echt geinteresseerd bent in een boot dan zal de verkopende partij dat ook wel merken en niet te veel waarde hechten aan een voorschot.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: gang van zaken bij aankoop boot 23 nov 2006 17:13 #11356

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9606
In de laatste Waterkampioen is hier een artikel aan gewijd. Ook met sites met goede tips.

Hierbij de site die door de Waterkampioen geprezen werd voor aankoop en verkoop tips:
www.botentekoop.nl/kooptips_en...s_voor_uw_boten.html

Voor iedereen succes!

Groet,

Eric
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.287 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl