Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht

Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 01 juni 2007 20:45 #17684

  • aal
  • aal's Profielfoto
Hallo allemaal,

Nou, ik zal vast vertellen dat ik totaal geen ervaring heb met zeilen, maar wel inmiddels kenmerken van hevige interesse begin te vertonen. Die interesse wordt aangewakkerd door mijn vrouw en 2 jonge dochters aangezien ze tijdens mijn zoektocht op internet ook enthousiast raken.

Ons idee is om een zeiljacht te kopen van ergens tussen de EUR 5.000 en EUR 10.000, waarmee we vooral lekker samen kunnen zijn op het water. Stukje varen, ergens aanmeren en terrasje pakken of wat winkelen. Af en toe lekker in de wind door de golven beuken als we in een sportieve bui zijn. Het moet ook niet te moeilijk zijn om de jacht te bedienen. Vrouw en kinderen zouden bovendien graag af en toe liggend op het dek willen zonnen.

Ik ben een handige klusser, maar heb toch liefst polyester vanwege het mindere onderhoud. Ook ben ik tamelijk lang: 1,90m. We wonen zelf in Noord-Brabant dus zullen we waarschijnlijk zeilen op de Ooster- en Westerschelde.

Uiteraard heb ik al e.e.a. aan informatie proberen te vergaren, maar het valt me op dat er ENORM veel verschillende types zijn. Tijdens mijn zoektocht viel mijn oog op types als:

Piewiet 820
Bavaria 707
Ultra 24
Maxi 770
Neptune 27
MW 27

Zou iemand wat advies kunnen geven over deze modellen en of ik gezien onze wensen in de goede richting zit te kijken? Alvast heel erg bedankt van een zeiler in de dop !

- Alex
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 01 juni 2007 22:06 #17690

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Hoi aal/Alex,

allereerst: welkom op dit forum! Nieuwkomers zijn hier net zo welkom als oude rotten, vragen als deze hebben we allemaal gehad dus er gaat vast en zeker wel een reactie komen.

Bijvoorbeeld van mij. Want: ik lees dat je vrouw en dochters graag liggend op het dek willen zonnen. Moet je voor de grap eens een paar van die jachten die je noemt gaan bekijken, en dan proberen ergens op het dek te gaan liggen. Dat wordt, afhankelijk van het model, nog knap lastig! En dan heb ik het niet over het gebrek aan zon uiteraard ;)

Of een jacht moeilijk te bedienen is of niet kan ik niet voor je beslissen. Wat ik wel weet is dat je het gewoon vanzelf leert. Handigheidjes als bediening vanuit de kuip zijn leuk (en veilig) maar je moet ze nog steeds hetzelfde bedienen als bij de 'ouderwetse' systemen. Echt simpel wordt het pas als je een boot neemt met alleen een fok/genua en een grootzeil; veel minder dan dat kom je bijna niet tegen, elk zeil erbij zorgt voor meer complexiteit.

Vanwege je lengte zou ik je zeker aanraden om eens wat verschillende modellen te gaan bekijken. Het begrip 'stahoogte' begint in de botenwereld meestal al rond de 1.75 meter, maar dat zul jij niet beleven als lekker in de kajuit staan.

Misschien dat een van de forumleden uit jouw regio je eens mee kan nemen op een rondje door de haven? En als je toevallig in de buurt van Tiel zit kan ik je ook meenemen om wat representatieve modellen te bekijken.

Succes met zoeken!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 02 juni 2007 08:45 #17694

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
Beste Alex,

Ik ben zelf ook 1.93 lang en ik kan je garanderen dat je in geen van deze boten stahoogte hebt, dat begint pas bij schepen van over de 10 meter.
Ook zijn veel van de kooien voor mij te kort, dus als je schepen bekijkt ga daar zeker even in liggen.

De maxi heb ik wel eens bekeken, die schijnt goede zeileigenschappen te hebben, maar een bakdekker spreekt mij niet zo aan, de overige schepen ken ik alleen van naam.

Denk ook eens aan een friendship 22, dehler sprinta, etap 23 of een comet 701.

Als je op de wateren gaat varen die je noemt zou ik met jou ervaring absoluut eerst een uitgebreide zeil en navigatie cursus nemen met praktijk op groot water, of eerst de basis te leren door een open boot te kopen en te zeilen op klein water.
Op de ooster en westerschelde heb je te maken met veel grote scheepvaart, getij, stroming, ondiepten, veel betonning etc. en het kan er erg spoken, denk aan de veiligheid van je vrouw, jonge dochters en de mensen die je komen redden...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 02 juni 2007 18:08 #17720

  • aal
  • aal's Profielfoto
Hoi,

Bedankt alvast voor de reakties. Vandaag heb ik maar eens een aantal modellen bekeken en dat was maar goed ook ! Wat is de ruimte bij deze modellen beperkt zeg! We hebben ons budget maar wat uitgebreid en zijn terecht gekomen bij een Dufour 2800.

Dit model is lekker breed en heeft voldoende ligruimte voor mijn kinderen voorin, en voor mij in het hondekooi (weer een term geleerd). Mijn vrouw kan aan de andere kant in de kajuit ook net liggen. Het tussen stuk voor het toilet sprak ons ook wel aan.

Op het dek liggen wordt inderdaad wel lastig, maar over het dek lopen is wel redelijk makkelijk bij dit model.

Uiteraard zal ik een zeilcursus gaan volgen voordat ik het ruime sop zal kiezen.

Hebben jullie nog voor- en nadelen over de 2800 te melden? Zijn er speciale zaken waar ik op moet letten bij dit model? Zijn er vergelijkbare modellen waar ik ook naar kan kijken?

Delphi32, wellicht dat ik nog in ga op jouw voorstel !

Alvast bedankt !

- Alex
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 03 juni 2007 18:02 #17729

  • Postman
  • Postman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1175
Nog een tip. Ik zit in precies dezelfde situatie, met dienverstande dan dat ik een redelijke ervaring heb met zeilen en zeiljachten. Ik heb nu een valk en we willen wel naar een kleine kajuitboot van 7-8m, waarmee we ook bij ons op het Beulakewijde kunnen zeilen. Om nu te zien of dit echt iets voor ons is, huren we deze zomer een weekje een boot... Toch vakantie en nog niet de grote investering...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 04 juni 2007 07:54 #17754

  • hadego
  • hadego's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 141
Aal,

Ik hebzelf een Dufour 2800 gehad en ik kan je zeggen het is een fijn probleemloos zeilend schip, zeker voor iemand die nog niet zo veel ervaring heeft ( wel zou ik eerst wat les nemen ongeacht welk schip je ook gaat kopen)
Er liggen redelijk wat Dufour 2800 te koop, maar let wel op de staat van onderhoud en dergelijke.

Veel sukses

Hans
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 04 juni 2007 14:44 #17759

  • Djeeke
  • Djeeke's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 217
Hoi Aal,

De Dufour is inderdaad redelijk ruim...
Je kan ook eens naar een Jaguar gaan kijken, ook wel best een ruime boot voor zijn afmetingen...
Wij hebben een tijdje geleden ook heeeeeel wat boten bezocht en zijn uiteindelijk een leuke Jaguar tegengekomen.

Neem vooral je tijd, stel vragen aan de verkoper om te proberen uit te vissen of hij zijn boot zelf wel kent, of hij er goed zorg voor gedragen heeft etc...

Wij hebben, ondanks het lagere budget een keuring laten uitvoeren wat zichzelf onmiddellijk terugbetaald heeft, keurder heeft wat zaken gevonden die niet goed in orde waren, verkoper heeft alles keurig in orde gezet...

Gezien onze beperkte ervaring hebben wij de keuring met proefvaart gecombineerd (maar dat hoeft natuurlijk niet)...

Het overvaren naar onze haven hebben wij dan weer gecombineerd met enkele dagen 'les op eigen schip'...

Veel succes met het zoeken !
1979 Catalac 8M 8-84
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring na 8 jaar Maxi 77 24 juni 2007 19:17 #18523

  • Pilappio
  • Pilappio's Profielfoto
Hoi Aal,

8 jaar geleden hebben wij, met alleen ervaring in open bootjes, een maxi 77 gekocht. Bedieningsgemak, soms sportief, altijd gezellig, waren onze eisen. :D De Maxi 77 heeft een zeer vlak voordek en ruime gangboorden. Dit komt omdat dit een bakdekker is. Ik zag in een eerdere reactie dat niet iedereen hiervan houdt maar smaken verschillen. Dit voordek kun je op liggen en de ruime gangboorden voelen veiliger voor onze 2 kinderen. Alles is te bedienen uit de voor deze lengte ruime achterkuip. 's avonds gaat hier een ovale tafel in en kan er goed met 6 man geborreld worden. 's ochtends met z'n vieren buiten ontbijten voor dat we weer gaan zeilen. :? Zelf ben ik 1.92. Dit betekent in deze boot geen stahoogte. Wel kan ik met mijn vrouw van 1.65 goed (en knus) slapen in de punt.
De boot zeilt vlot aan de wind. Door de hoog gesneden fok is er wel ruimte om bij ruime wind onder de fok door te kijken. De wind volgt dezelfde route. De geringe diepgang, 115cm, heeft ons bij veel eilandjes en voor velen niet te bereiken gebieden gebracht.

Kortom: :) voor ons heeft de Maxi 77 ruim aan zijn verwachtingen voldaan.

Groet,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 25 juni 2007 07:27 #18533

Hallo,
Als ik lees wat je van een boot verlangt komt mijn Neptun 25 misschien wel in aanmerking. Die is ruimer dan een Neptun 27. Hij heeft een vlak dek, dus zonnen is wel mogelijk. Hij heeft een hefdal over de gehele lengte van kajuit en toilet, met zijn dak omhoog is er ongeveer 1,90 m stahoogte (ik heb het nooit heel nauwkeurig opgemeten , kan 1,89 zijn en kan ook 1,92 zijn). De hondekooi is 2,04m. Er zijn in totaal 5 slaapplaatsen. Je moet maar een kijken op de website van de boot : www.blue-stromboli.net . De boot ligt te koop op het Veerse meer in Kortgene.
mvg
Marc
Neptune 22 - Neptune 25 - Dehler Duetta 86GS
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 25 juni 2007 09:30 #18535

  • edirk
  • edirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11
Beste aspirant zeiler;
Als aanvulling van alle reacties het volgende. Acht jaar geleden begon ik ook met ongeveer dezelfde uitgangspositie. Niet gehinderd door enige kennis en alleen maar inspiratie kocht ik een Jouet. Na 2 jaar trial en error, zonder zeillessen, maar wel met veel boekenwijheid, kocht ik een Virgo Voyager een ruime 23 voeter met uitstekende vaareigenschappen.
Ik raad je aan als je de Zeeuwse wateren opgaat, toch enige lessen te nemen. Momenteel ben ik werkloos, ik kan eventueel assisteren.
Mijn ervaringm bij aanschaf van een boot is dat je ook moet letten of de boot goed in de markt ligt. Het zou best kunnen dat je na een periode een andere boot wilt, in dit formaat is er een groot aanbod van boten. Dehlers liggen erg goed in de markt. Let ook op het staande wand, zijn de puttings in orde?, is het polyester ok?, geen osmose, is de motor nog goed, en is die makkelijk te onderhouden...
Verder wens ik je veel succes en inspiratie, groet Dirk
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 25 juni 2007 16:18 #18545

  • aal
  • aal's Profielfoto
Bedankt allemaal voor de goede tips!

Inmiddels zijn we echter een aantal weken verder en moet ik bekennen dat we nu op zoek zijn naar een *kuch* speedcruiser ipv zeiljacht. Gevaarlijk om op dit forum te melden denk ik maar na overleg met de familie zijn we toch in een andere richting gaan kijken.

Reden is voornamelijk dat we rustig achterover leunend op het water willen relaxen en dat bij zeilen niet helemaal mogelijk is. Tweede reden is dat de kinderen toch ook willen kunnen waterskieen en daar is een zeiler niet snel genoeg voor.

De zoektocht gaat verder...

Groeten,

- Alex
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 25 juni 2007 18:54 #18547

  • Overloper
  • Overloper's Profielfoto
Beste Alex.

Wij komen net van een snelle boot en hebben deze verruild in een 32 foot zeilboot.
Sinds de aankoop nog geen enkele spijt gehad, in tegendeel, we hebben nu veel meer rust tijdens het varen dan voorheen op de snelle boot.
Het laatste is bij ons dus geheel tegendraads dan bij jouw voorstelling.
Rust in de vorm van : geen ronkende motor om je heen, en een snelheid waar gevaar niet zo een-twee-drie op de loer ligt.

Bedenk goed wat je wilt en wat vooral je familie wilt. Ik heb 10 jaar te weinig rekening gehouden met de rest van mijn gezin en kom daar nu veel te laat achter.

Nog een punt. Let bij snelvaren goed op het gebied waar je wilt varen. Ga niet als een gekooid vogeltje op een snelvaarbaan je kaartplotter volkleuren. Je hebt hier echt de ruimte voor nodig.
Vaarbewijs, registratie en brandstofgebruik zijn bijkomende zaken.
Afgelopen jaren waren wij snel goed voor een kuub of 3 benzine per jaar. Dat doe ik in mijn hele leven nooit meer.

Succes met je keuze.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies gevraagd voor aankoop zeiljacht 25 juni 2007 22:32 #18566

  • ron b
  • ron b's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3785
Succes met je keuze.

Kijk, dat is nou eens een understatement :twisted:

Ron
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.244 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl