Roelof,
Nooit gehoord van broei vanwege de toepassing van ocoume, volgens mij is in dat verhaal de klepel zoek. Ocoume is evenals mahonie (de twee meestgebruikte houtsoorten in een kwarttonner) prima materiaal. De romp van een kwartton is in 98% van de gevallen van mahonie multiplex, dek en kuip zijn ocoume, dat is een lichtere, minder zware en minder harde houtsoort, mahonie is veel donkerder. Als je interieur blank gelakt is dan zie je dat verschil goed.
Ik heb een kwartton uit 1973 (1074) voor een prijs net onder die van jou. Er moest aan het dek veel gebeuren, vooral waar het beslag vastgeschroefd is moet je kritisch zijn, is het zacht (rot) dan moet het stuk(je) er uit. Vaak zie je dit al doordat de verf begint te bobbelen/schilferen. In dat geval geldt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Ik heb er twee winters flink werk aan gehad en nu vervallen we in normaal onderhoud wat in een paar weekendjes per winter inderdaad goed te doen is. Blank houtwerk geef je elke, of om de winter een laagje, afhankelijk van het soort lak dat je gebruikt, kleurgeschilderde delen kunnen in principe een aantal jaren zonder zonder vers laagje, afhankelijk van slijtage enz.
Wees alert op beschadigingen. Bij het kapotstoten van lak/verf plak ik de beschadiging meestal af met een stukje tape zodat er geen vocht in komt. Bij de eerstvolgende schilderbeurt komt dat goed. Laat het niet open. Dit zijn kleine aandachtspunten die je een boel werk achteraf kunnen besparen. Een houten boot kost altijd meer tijd dan een van plastic, maar veel meer hoeft het niet te zijn, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Een kwarttonner is een lust voor het oog en je zeilgevoel, altijd doen. Word beslist lid van de vereniging van waarschippers en doe mee met hun evenementen, daar heb je veel aan.
Marcel
Kwarttonner "Tristan"