Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: aankooptips

aankooptips 06 dec 2011 14:29 #246081

ik heb een vraagje voor jullie waar jullie mij hopelijk met mooie en slimme tips kunnen helpen. Ik zeil inmiddels een tijdje dmv huren van bootje. Vaargebied verschilt van middelandse zee, ijsselmeer tot zeeland. Alles moet je een keer geprobeerd hebben :whistle:

Nu ben ik ook steeds vaker te vinden op websites waar ze mooie bootjes verkopen en wil ik bijna impulsief iets kopen. maar dan komen mijn eisen en problemen om de hoek. Allereerst het probleem dat ik snel te groot aan het kijken ben (ik vind de bootjes van rond de 31ft het meest relaxed maar vallen ook vaak buiten het budget). Wat is het budget vragen jullie dan? Geen idee - ik huur momenteel dus kan wel wat missen maar liever niet via lening.

Maar voordat ik verder ga kijken vraag ik mij het volgende af: hoe hebben jullie het budget bepaald voor de boot? Ik heb een spaarbedrag en kan wat missen per maand maar dat volstaat niet voor een nieuw luxe jacht van 40ft (ook niet voor eentje van 30 jaar oud). Ik heb qua smaak ook nog eens een dure smaak als ik kijk op die websites.

Dan nog een ander probleempje: ik wil een bootje maar heb momenteel geen auto in mijn bezit. Ik woon in Amsterdam maar zou dus idealiter een ligplaats hebben voor een redelijke prijs in de buurt en bereikbaar per trein. Haven van Enkhuizen ligt bijvoorbeeld vlak bij het spoor maar heeft een flinke wachttijd. Hoe hebben jullie dat bijvoorbeeld geregeld? Eerst een ligplaats en dan een boot of kopen en daarna zoeken? tips voor havens, bereikbaarheid en omgang met kopen zijn dus welkom.

Kortom hoe hebben jullie budget bepaald? Wel of niet overgaan tot extra lening voor boot? en hoe een perfecte ligplaats vinden die je per trein kunt bereiken? twee essentiele zaken die niet vaak besproken worden op het forum. Het gaat toch meestal om onderhoudskosten en welke boot mensen willen kopen voor een bepaald budget.

dank alvast voor de hulp!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 15:00 #246084

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Ik zou eerst maar eens gaan leren zeilen, dan wat verschillende boten huren, ook her en der opstappen. Aan de hand daarvan weet je veel beter wat voor boot je wilt, en met welke beperkingen je dan te maken hebt. En om mee te beginnen is een boot van 25-28 voet meestal meer dan genoeg, je kunt altijd later nog naar een grotere boot kijken. Dat scheelt ook in het budget.

Lenen? Bedenk wel dat als je het zeilen toch niet zo leuk blijkt te vinden, en je schrijft in de huidige kopersmarkt ook nog ene lekker af, dat je misschien wel met een dosis spijt in de vorm van een restschuld opgescheept zou kunnen zitten...

Wat betreft openbaar vervoer: als je gaat zeilen heb je meestal meer spullen mee dan je met openbaar vervoer mee kunt nemen....

En betreft de ligplaats: ga nu eens rondvragen naar ligplaatsen, zodat je weet waar je wel en niet terecht kunt, en hoe het met de wechtlijsten daarvoor zit. En tegelijkertijd kun je wel bootjes kijken (dat ís ook zo leuk he!) maar wacht met echt kopen tot je alles op een rijtje hebt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 15:03 #246086

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6361
In mijn geval heeft de boot mij gevonden, eerder dan andersom. Na flink afdingen viel het schip binnen mijn "budget", wat betekent dat ik de noodzakelijke lening kon betalen, en voldoende overhield voor een goedkope ligplaats en wat onderhoud. Niet ideaal eigenlijk, als je de mogelijkheid hebt een boot zonder lening te kopen, blijft er al gauw wat budget over voor verbeteringen, in plaats van te betalen rente.
Ligplaats zou ik even rondkijken in je regio: volgens mij is de haven in IJmuiden standaard vrij mager gevuld, en aan de noordkant van 't IJ zit van alles waar je eens langs kunt gaan. Het is wel slim om eerst naar (on)mogelijkheden voor een ligplaats te kijken, maar reserveren voordat je een boot koopt hoeft nu ook weer niet, er is altijd wel iets te vinden. Enkhuizen heeft bijvoorbeeld ook meer havens dan alleen de Spoorhaven. De andere haven is een klein kilometertje lopen, en heeft misschien wel direct plaats.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 15:29 #246089

Dank Apae en Beewee!

@beewee, waar haal je overigens vandaan dat ik eerst moet leren zeilen? Ik ben niet de meest ervaren zeiler maar heb op 'eigen' kracht inmiddels ruim 15 weken fulltime gevaren op verschillende soorten water. Klinkt overigens weinig als ik het zo inschat maar zijn toch al flink wat mijltjes.

Ik weet dat ik snel te groot kijk maar merk dat ik bijvoorbeeld een stuurwiel fijner vind dat een helmstok voor tourzeilen (en die komen toch vaak pas na de 30ft). Daarnaast heb ik ook een beeld van wat ik wel en niet wil bij een boot en ben ik me goed bewust van de grote ogen en het te kleine budget.

En het topic gaat dus niet om ervaring of welke boot maar hoe kan het realiseren om het gepland te kopen in plaats van impulsief via een veiling :P

@apae, ik zal inderdaad nog eens kijken naar de havens die je noemt. Google is in deze 'not your best friend' aangezien hier alleen veel grote dure havens naar voren komen.

Maar hoe bepalen je nou het budget voor aanschaf? Stel je hebt een x bedrag op je rekening en houdt maandelijks ook nog wat over. Hoeveel moet je ongeveer overhouden voor onderhoud, ligplaats. Natuurlijk afhankelijk van de boot en haar conditie en de ligplaats maar er moet toch een algemene indicatie zijn.

Is bijv 200 euro per maand voldoende om opzij te leggen? of is dat 100, 500, 1000, etc.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 15:32 #246090

  • Sobat
  • Sobat's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 276
Ik woon zelf in Amsterdam west en de boot ligt in Nauera, dit is te fietsen in 30 min via het pontje van Buitenhuis. Maar als de zeilen er af moeten en mee naar huis dan heb ik aan een verhuiswagen amper genoeg.

groetjes
Sjoerd
Volksboot 480
Neptun 22
Beneteau First 30
Rondje(gelopen op)Helgoland
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 15:32 door Sobat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 15:44 #246092

  • SanderH
  • SanderH's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4283
Wij hebben het motto: als je het geld niet hebt, kun je het niet betalen. Luxe zaken worden bij ons cash betaald en dus voor gespaard.
Als je persoonlijk geen problemen hebt met lenen, kun je kijken wat jij acceptabel vindt om aan maandlasten kwijt te zijn. Heb je een goedkopere haven, kun je wat omhoog ik budget.
Wij hebben gespaard om onze huidige boot te kopen. Een >30ft vind ik ook mooi, een huis van 250m2 vind ik ook mooier dan ons app van 85m2.

Waar trek je voor jezelf de lijn? Dat is hier de vraag.

Zeker in de huidige financiele mayonaise is investeren is boten niet zo'n goed idee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 15:50 #246093

  • Tusker
  • Tusker's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1399
Beetje rare vragen die je hier stelt.
Nee,er zijn geen algemene regels vwb.het investeren in en budgeteren van
boten.
E.e.a. is afhankelijk van vele factoren die ieder voor zich het beste zelf kan bepalen.Als jou dat niet lukt,zou ik voor advies naar het nibud gaan .
Groet,
Herman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 16:15 #246103

  • mie9iel
  • mie9iel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 136
Ik heb geen antwoord op al je vragen maar wel op een paar.

Voor mij bepaalen de jaarlijkse kosten de lengte. Het is wel de bedoeling dat de boot blijft drijven en niet een slecht onderhouden wrak wordt omdat ik niet genoeg geld heb.

Ik ben al een tijd naar bootjes aan het kijken, en heb er al heel veel online bekeken en ook een redelijk aantal in het wild. Dat is de belangrijkste tip die ik je kan geven: Heel veel bootjes kijken tot je het echt weet. Desnoods huur je komende zomer weer een bootje en als je dan rondzeilt bekijk alles wat er in de haven ligt. Als je ergens naar een bootje op de wal gaat kijken, bekijk dan ook alle andere booten die daar liggen van onderen. Er zijn er die er op het water super strak en snel uitzien, maar het onderwaterschip van een duwbak hebben. Dus: kijken, kijken, kijken en nog eens kijken (helpt ook bij het leren vinden van verborgen gebreken).

Als je voor een langere tijd de boten advertenties bij houdt, dan krijg je een idee voor welke vraagprijs de boten snel verkocht worden en de verkoopprijs ligt daar waarschijnlijk nog onder. Er staan boten tekoop waar (bijna) niemand naar gaat kijken omdat de verkoper vast houdt aan een onrealistische prijs uit 2007. Ik ben, bijvoorbeeld, naar een bootje gaan kijken en die vond ik er toch echt te slecht uitzien. De verkoper was al van €6000.- naar €5000.- gezakt (op maktplaats) voordat ik ging kijken. Ik heb hem toen in alle oprechtheid gezegd dat ik €3000.- een realistischere vraagprijs vond. De dagen daarna kreeg ik steeds mailtjes van hem en hij was uiteindelijk tot €3200.- gezakt. Zonder dat ik aan het onderhandelen was, want ik vond de boot te slecht.

Je zult als je langere tijd advertentiesites bijhoudt merken dat die boot die je wel wat leek, maar verkocht leek te zijn, weer opduikt. Misschien dacht de verkoper dat de markt een jaar later wel weer aangetrokken zou zijn. :whistle: Het mag duidelijk zijn, het is een kopers markt. En dat zal het voorlopig wel blijven met alle babyboomers die de komende decenia het roer aan Maarten gaan geven. Teveel betalen gaat je geld kosten als je de boot weer wil/moet verkopen.

Tenslotte, voor velen is een bootje een vlucht van het drukke leven aan de wal (nix mis mee). Bootjes mensen zijn dan ook niet altijd even sociaalvaardig (ook nix mis mee) en dat maakt het onderhandelen soms moeilijk. Laat ze niet zweten, maar maak het ze gemakkelijk om in de prijs te zakken. Tegen een makelaar daarentegen, kun je gerust lachend zeggen; "Denk je echt dat die boot €50000.- waard is!?"

(Ik hoop dat ik niet op teveel zieltjes getrapt heb.)

ps. Lees de aankoop avonturen van andere mensen op 't forum door. Van iemand anders z'n ervaringen leren kost geen cent.
srs schreef :
@apae, ik zal inderdaad nog eens kijken naar de havens die je noemt. Google is in deze 'not your best friend' aangezien hier alleen veel grote dure havens naar voren komen.
Google Earth is de beste tool om havens en overwinterings werven te vinden die op het web niet eens bestaan.
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 16:22 door mie9iel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 16:22 #246106

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
zal ik eens voor Nibud spelen dan?

- 28 voet is groot genoeg, want stahoogte en goede bedden
- goede zijn te koop voor 10.000 eur, slechte ook voor 20.000 eur
- liggeld per jaar 1000,-
- verzekering 500,-
- klein onderhoud 400,-
- winterstalling 500,-
- diesel 100,-
- afschrijving (op zeilen, motor en boot) 1500,-
- 40 keer erheen met de trein, 2 personen retour 800,-

zijn we bijna aan de 5000 euro per jaar.

voor 31 voet gewoon maal 31/28 doen, behalve voor de trein ;-)
en als je perse alleen een stuurwiel wilt heb je de verkeerde criteria.

groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 16:25 #246107

  • Toxicated
  • Toxicated's Profielfoto
Lenen: NEE, dan betaal je die boot 2x !

Havenplaats, kan me niet voorstellen dat dit echt een probleem is.
In lelystad heb je bijv. 3 havens waarvan 2 commerciele die zeker plek hebben, lelystad is met de trein goed te doen, station/haven is met taxi (vaste prijs) best te doen voor 5 euro, een vouwfiets werkt ook prima (ook handig aan boord)

Wat is je budget wel, en wat kan je zelf ?? er staan soms boten waar x werk aan zit te koop voor relatief weinig (leer je meteen goed je boot kennen)
Ik zou eerst maar eens gaan leren zeilen
Niet helemaal mee eens, dat is voornamelijk belangrijk voor de zeileigenschappen.
Dan moet je ook wedstrijden gaan zeilen, dan weet je of je wil kamperen op het water of snel wil zijn

wat je nodig hebt voor onderhoud verschilt van boot tot boot
in wat voor staat zijn de zeilen, hoe zijn de lieren, lijnen etc...
dan heb je nog dingen als lieren, instrumenten, communicatie

Hier zit veel geld in
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 16:26 #246108

  • Tusker
  • Tusker's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1399
@t,
En dit advies is kosteloos ?
Kom daar nog eens om in deze barre tijden....

Groet,
Herman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 17:03 #246114

  • Toxicated
  • Toxicated's Profielfoto
sorry, maar tussen 6 en 8 werkt mijn snappertje niet...verklaar je nader
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 17:52 #246138

  • Tusker
  • Tusker's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1399
Toxicated schreef :
sorry, maar tussen 6 en 8 werkt mijn snappertje niet...verklaar je nader

Dan beter tussen 6 en 8 niet on line zijn.
Groet
Herman.
P.S. Dit forum is alleen voor wakkere mensen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 18:51 #246156

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
srs schreef :
@beewee, waar haal je overigens vandaan dat ik eerst moet leren zeilen? Ik ben niet de meest ervaren zeiler maar heb op 'eigen' kracht inmiddels ruim 15 weken fulltime gevaren op verschillende soorten water. Klinkt overigens weinig als ik het zo inschat maar zijn toch al flink wat mijltjes.
Nou, deze zin, met het woord "bootjes" geeft mij de indruk dat boten nog een beetje ver van je bed zijn:srs schreef :
(ik vind de bootjes van rond de 31ft het meest relaxed maar vallen ook vaak buiten het budget)!
Voor menig ervaren zeiler is een 31 voeter nog steeds een boot van respectabele afmetingen. Maar uiteraard mijn welgemeende excuses, je hebt ook gezegd dat je al een tijdje huurt.

En als 31 voeters meestal buiten je budget vallen, waarbij je er bovendien rekening mee moet houden dat er ook bij de duurdere boten nogal wat addertjes onder het gras zitten, zou ik zeggen: kijk gewoon eens naar een goede 27/28 voeter. Voor ongeveer 10 mille heb je aardig wat keus, en als je nog eens 5 mille incalculeert voor nieuwe zeilen en de nodige toeters en bellen heb je een boot waar je nog jaren plezier van kunt hebben, ook op zee.
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 18:56 door beewee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 19:07 #246166

enkele ervaringtips

-als je een partner hebt zorg dat ze zeilen leuk vindt want anders heb je er op termijn niks aan
-is je partner een vrouw, laat haar dan beslissen welke boot je moet kopen
-kies voor ruimte, want de uitspraak dat een week op een boot leven de lengte met 1 meter verkort is niet uit de lucht gegrepen
-een boot < 30 ft is leuk om te zeilen maar niet om mee te reizen
-de beste stap tussen huren en kopen is fractioneel zeilen vb. www.netyachting.nl , heb ik 3 jaar gedaan vooraleer ik een boot gekocht heb, zo wist ik zeker dat zeilen een blijvend deel van mijn leven ging zijn en een investering waard
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 19:22 #246169

pmelliott schreef :
-is je partner een vrouw, laat haar dan beslissen welke boot je moet kopen

:woohoo:
SUPER !!!! :whistle:

Groetjes,
Saskia ;)
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 19:22 door Patpaniek.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 19:37 #246172

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • aanwezig
  • Admin
  • Berichten: 12208
pmelliott schreef :
is je partner een vrouw,laat haar dan beslissen welke boot je moet kopen
...laat haar dan het gevoel hebben dat zij heeft besloten welke boot je gaat kopen.. :whistle:
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 19:42 #246175

Hen3 schreef :
...laat haar dan het gevoel hebben dat zij heeft besloten welke boot je gaat kopen.. :whistle:

Tenzij het de vrouw is die zeilt he, dan mag de vrouw de boot kiezen, en de man ... tja ... moet daar toch een beetje mee leren leven :evil:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 20:21 #246194

  • Gos
  • Gos's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 213
pmelliott schreef :
enkele ervaringtips

-als je een partner hebt zorg dat ze zeilen leuk vindt want anders heb je er op termijn niks aan
hoezo ik zeil alleen en mijn vrouw blijft thuis
-is je partner een vrouw, laat haar dan beslissen welke boot je moet kopen
mijn vrouw heeft niets te vertellen over mijn/onze boot
-kies voor ruimte, want de uitspraak dat een week op een boot leven de lengte met 1 meter verkort is niet uit de lucht gegrepen
plek zat op mijn 27ft
B)
-een boot < 30 ft is leuk om te zeilen maar niet om mee te reizen
ik reis best wel veel alleen eigenlijk
-de beste stap tussen huren en kopen is fractioneel zeilen vb. www.netyachting.nl , heb ik 3 jaar gedaan vooraleer ik een boot gekocht heb, zo wist ik zeker dat zeilen een blijvend deel van mijn leven ging zijn en een investering waard
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 06 dec 2011 21:56 #246223

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Nou, Gos, toevallig zijn onze 27-voeters (voor de niet-ingewijden: we hebben allebei een Gib'Sea Flush Poker 27) niet bepaald het type "varende caravan". Ik zou er met meer dan 3 personen niet echt lang mee op stap willen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 07 dec 2011 06:40 #246254

  • Gos
  • Gos's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 213
idd,voor 3 personen is het niet te ruim.
maar ik zeil alleen, mijn vrouw gaat bijna nooit mee en dan voor 1 is het ruim genoeg,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 07 dec 2011 08:54 #246274

  • tonsr
  • tonsr's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2485
en wat betreft,een niet onderhouden schip is een drijven wrak,,
kocht ons schip waar ruim 7 jaren geen onderhoud aan was gepleegd
en daar was dan ook de aanschafprijs naar.moet ik er wel bij
zeggen dat er bij ons wel de nodige mensen met kennis van zaken
aan het schip hebben gewerkt en haar nu weer in haar element hebben gebracht en in oude glory.
heb je die kennis niet moet je dit ook niet doen is mijn mening.
vgr tonsr.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 07 dec 2011 08:59 #246276

als ik ga kopen zal ik hoogstwaarschijnlijk wel uitkomen op een 27/28 voeter. Zag laatst een friendship 28 liggen en die vond ik esthetisch erg fraai. Qua vaareigenschappen weet ik alleen dat de Gib'Sea 32 die ik eerder twee weken heb gehuurd mij niet beviel. Lag voor een deel aan het onderhoud maar volgens mij ook aan de boot zelf (en vast ook een beetje aan mijn trimervaring).

Overigens zie ik nog wel een aantal goede tips voorbij komen. Natuurlijk hoeven jullie niet voor Nibud te spelen maar wanneer hak je de beslissing door en wat zijn slimme keuzes voor het budget. Zo ben ik zeker geen voorstander van lenen maar misschien zien sommige het als een ideale oplossing. Het netyachting verhaal klinkt ook interessant. Wel prijzig want je huurt natuurlijk nog steeds maar dan voor een langere periode. Maar daar ga ik nog eens verder induiken.

Voor mij ziet een weekend zeilen eruit als lekker varen en leuke dingen doen - buiten de stad. Heb wel gemerkt dat ik een soort 'mijlenvreter' ben (althans dat kwam van de verhuurders tijdens een flottielje). en als ik een eigen boot zou kopen dan zou het ook wel een leuk reisje moet geven richting wadden of buitenom. Natuurlijk alles eerst op ijsselmeer verkennen (voordat hier allerlei opmerkingen over gaan komen :silly:)maar ben enthousiast geworden na mijn eerste zeiltrip van Andijk naar Kopenhagen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 07 dec 2011 09:28 #246282

Overigens net even verder gekeken naar netyachting en de kosten van netyachting vind ik toch aardig hoog. Als je dit 1 jaar doet kost het je 5200 euro en bij 3 jaar kost het 13.500 euro.

Met koop ben je toch echt een hoop minder geld kwijt. Natuurlijk heb je wel te maken met investering en wellicht slechtere conditie qua onderhoud maar als ik het nu zo schat voor een derde van het geld.

Ik zie nu niet in waarom ik dit zou doen.. Huren voor een week is duidelijk maar huren met 7 andere geeft ook weer stress over periodes. en helaas heb ik maar 25 vakantiedagen per jaar dus moet het toch voornamelijk van de weekenden en feestdagen hebben.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: aankooptips 07 dec 2011 09:39 #246286

helaas heb ik maar 25 vakantiedagen per jaar dus moet het toch voornamelijk van de weekenden en feestdagen hebben.[/quote]

dat denken de andere 6 waarschijnlijk ook
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.278 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl