Taxatie of waardebepaling vindt veelal plaats bij aanvraag financiering, vestiging hypotheek, boedelscheiding, aanvraag verzekering en aan- of verkoop van het schip. Het is de vaststelling van de dagwaarde en executiewaarde.
In de pleziervaart zijn er grote verschillen tussen de diverse schepen en vaak ook nog binnen de verschillende typen. Te denken valt hier aan verschil in uitvoering, eigen bouw of werfbouw.
Ook door later aangebrachte wijzigingen in constructie en uitrusting kan een schip in waarde stijgen of dalen.
Daarnaast zijn de courantheid en de conditie van het schip ook waardebepalende factoren. Ook de tijdsduur waarbinnen een eventuele verkoop moet plaatsvinden is bepalend. Snelle verkoop is lagere waarde.
Een waardebepaling kan dus zeker niet gebeuren met het doorbladeren van tijdschriften en prijslijsten. Dit gebeurt door het zorgvuldig onderzoeken van de markpositie van het schip of vergelijkbare schepen. Het onderzoek wordt aangevuld met visuele inspectie van het schip waarbij naast de algemene conditie ook gelet wordt op waardebepalende kenmerken. Een dergelijke inspectie is derhalve ook maatwerk.
Vaak worden taxaties uitgevoerd voor het bepalen van het juiste verzekeringsbedrag. Zo wordt over- of onderverzekering voorkomen en ontstaat er een goed beeld van de conditie en het risico van het schip voor zowel verzekeraar als voor de verzekerde.
Tijdens de inspectie wordt er niet enkel naar waarde beoordeeld, maar er worden ook aanbevelingen gegeven inzake veiligheid en geconstateerde gebreken.
Het taxatie rapport geeft een algemene omschrijving van het schip en duidelijke beschrijvingen van de conditie en observaties per onderwerp. Al naar gelang van toepassing of vereist wordt de dagwaarde, nieuwwaarde, vervangingswaarde en executiewaarde vermeld.
Met vriendelijke groet,
Arno Vuurens
www.blueloeksmarine.nl