Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: aanschaf eerste zeilkajuitboot

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 20:45 #1369711

Beste zeilers,

Sinds gister ben ik nieuw op dit forum en zal me even kort voorstellen.

Ik ben een beginnend zeiler met nog weinig zeilervaring.
Ons gezin bestaat uit 5 met de jongste van bijna 6 maanden.
Als kind mocht ik mee en slapen op de zeilboot van opa en oma en ik vond dat geweldig.
Korte stukjes varen en in de haven slapen heb ik als erg leuk ervaren.

Ook heb ik als hobby vissen en vroeger meerder kleine trailerbare boten gehad.

Nu ben ik op zoek naar onze eerste echte zeilkajuit de reden hiervoor is dat ik een boot zoek waarop ik en het gezin kan blijven slapen (dit zal vaak ik met 1 van de kids zijn)zowel in de haven als bijvoorbeeld een nachtje vissen.

Waarschijnlijk zullen velen nu zeggen waarom een zeilboot en geen motorkajuit de reden hiervoor is dat deze redelijk betaalbaar zijn en ik in de toekomst ook wil gaan zeilen.
Dit lijkt mij een mooie compromis.

Ik ben al een tijdje aan het oriënteren en al bij 2 opknapboten wezen kijken en deze lekker laten liggen oftewel meer geld gaan uitgeven.

Mijn oog is gevallen voor een Victoire 25 dit omdat deze redelijk ruim is een relatief kleine diepgang heeft en volgens wat ik heb kunnen vinden goede zeileigenschappen ook beschikt deze boot over een vast toilet.

Zaterdag ga ik kijken bij een victoire 25 echter ligt deze wel in het water dus het onderwaterschip kan ik niet inspecteren dit is dus een risico.
Ik ben bekend met het inzakken kajuitdak/mast en zal hier dus op gaan letten.
Volgens de recente eigenaar zijn alle zeilen in orde en al het houtwerk en kussens ook.
Boot ziet er op de foto's keurig uit en heb duidelijk gevraagd naar gebreken en er schijnt een klein beetje water in de bilge te staan maar als het zo lees overal is een kleine kajuitlekkage ook te verhelpen.

Zijn er bij jullie nog meer gebreken bij dit type boot waarop ik kan letten?
Heb al iets gelezen over het roer.

Alle info is welkom echter alle goed bedoelde reacties over je kan beter eerst huren of beter een visboot kopen liever niet.

Ik heb ook al een havenplek gereserveerd en ben me ook bewust dat een boot geld kost elk jaar opnieuw maar ja wat tegenwoordig niet wie wil leven en plezier maken zal niet met een dichte knip zitten.

alvast bedankt voor e reacties

groet Joost
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 21:01 #1369722

Hi , zelf zou ik kijken of het nog de originele gellcoat is of een overgeschilderde (grote kans), in laatste geval zou ik dan willen weten hou oud het schilderwerk is (en natuurkijk kijken hoe mooi gedaan).


Verder zou ik eventueel goed mast en giek beoordelen op originaliteit en of de zeilen nog voor jouw doel nog paar jaartjes meekunnen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 21:13 #1369729

Let bij dit soort oudere boten vooral goed op de dure delen: motor, zeilen en mast/giek/verstaging. Andere zaken zijn vaak wel op te lossen (en als je een beetje handig bent hoeft dat ook niet gelijk handen vol geld te kosten). Juist aan motor, zeilen en mast kun je zelf vaak niet zoveel fixen en dan wordt het gelijk prijzig

Het is al een tijd een feit dat zelfs boten in matige of slechte conditie voor flinke prijzen verkocht worden (terwijl je ze in de jaren daarvoor aan de straatstenen niet kwijt kon), en echte koopjes kom je op dit moment nauwelijks tegen. Dat is natuurlijk op zich niet zo erg, maar het is wel balen als je er al snel naar de aankoop achter komt dat je prachtige bootje toch nog behoorlijk wat geld meer kost om alle gebreken op te lossen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 21:13 #1369730

Dag Joost welkom op ZF. Denk dat je al wat voorwerk gedaan hebt. Water in de bilge komt minstens net zo vaak van onder. Afsluiters maar ook de schroefas kunnen lekken. Bij water van boven dat langer tijd inlekt zou je daar sporen van moeten zien. Als ik me niet vergis heeft deze victoire een klein voorluik met een relatief simpelventilatie rooster dat geopent ook water doorlaat als het waait.
Kijk ook kritisch naar de motor. Het is ongeveer het duurste onderdeel aan boord als die moet worden vervangen. Als je de boot bekijkt en het ziet er op het eerste gezicht goed uit zou ik toch eerst ook nog het schip uit het water takelen voor inspectie. Vaak wil de verkoper dat alleen als jij de hijskosten betaald. Als de koop doorgaat zou je de kosten kunnen delen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 21:25 #1369737

alvast bedankt allen voor de meedenkende reacties.

De victoire beschikt over een bun met daarin een bb motor.

Zelf ben ik werkzaam als monteur in personenauto's dus over de bb motor maak ik mij niet druk.

Hoe herken ik de originele mast/giek ?

afsluiters ga ik inderdaad goed inspecteren dit kan volgens mij je boot laten zinken dus belangrijk punt.

De tip van hijsen ga ik zeker meenemen dank daarvoor.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 21:36 #1369738

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6725
Mooi dat je oog is gevallen op een Victoire25. Ik heb zo’n boot twee jaar geleden gekocht , bouwjaar 1972. Originele gelcoat, inbouwmotor Farymann. Er zit wel een bun in de achterste bakskist, maar die wordt niet gebruikt. Voor meer gegevens kun je kijken op de website van de Victoireclub met o.a. een schepenregister en een technisch archief. Lekkage in de kajuit herken ik, komt waarschijnlijk door de naad tussen dek en romp. Boot ligt nu op de wal in Delft. Veel plezier met de boot.
De afsluiters zijn waarschijnlijk bronzen schuifafsluiters. Ik had wat moeite om ze weer gangbaar te maken, maar dat is gelukt. Je hebt er waarschijnlijk drie: 2x toilet en 1xgootsteen.
De giek is bronskleurig geanodiseerd en de mast is aluminium geanodiseerd en strijkbaar.
Laatst bewerkt: 17 feb 2022 21:40 door jerry. Reden: Aanvulling
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 21:44 #1369740

  • 15kt
  • 15kt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 145
Hoi, omdat je net begint en enthousiast bent zou ik je aanraden even op de rem te trappen qua haast kopen. Het is pas feb en met je kinderen ga je voor mei toch niet op pad ( ik spreek uit ervaring ;) ). Je hebt echt alle tijd die ook nog in jouw voordeel werkt want er komt meer aanbod en normale prijzen (verwacht ik tenminste). Als je een budget indicatie kunt geven en je vaargebied dan komen er vast tips. Persoonlijk zou ik geen boot kopen waar werk aan is, niet alleen om praktische redenen maar ook omdat werk (bv lek kajuitdak dat niet gerepareerd is) vaak teken is van achterstallig onderhoud en dat de jouw bekende aankomende klussen het topje van de ijsberg kunnen zijn. Neem lekker de tijd en koop een boot die helemaal tip top in orde is. Dan nog heb je er genoeg werk aan ;)
Laatst bewerkt: 17 feb 2022 22:01 door 15kt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 22:12 #1369750

Hoi Jerry,

De victoire club had ik al gevonden inderdaad en had de vraag voor het bouwnummer al bij de eigenaar neergelegd echter kon hij deze niet vinden op het dwarsplankje achter.

Dat word dus zoeken zaterdag

Bevalt de boot tot nu toe?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 17 feb 2022 22:19 #1369752

Hoi 15kt,

bedankt voor je bericht ik ben ook niet van plan om gelijk iets aan te schaffen ik ben me al een poos aan het oriënteren en vergelijken.
vaargebied word wolderwijd oftewel de randmeren ik ben op de hoogte van de inflatie maar ik merk ook dat de meeste mensen niet zitten te wachten op opknappen.
Ikzelf ben redelijk handig en vind een beetje werk niet erg maar daar moet het inderdaad bij blijven.
Volgens mij is een boot net een huis het is nooit af.

De leisure 22/23 vind ik ook mooie boten echter staat daar weinig van te koop.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 18 feb 2022 08:37 #1369801

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6725
Joost 031185 schreef :
Hoi Jerry,

De victoire club had ik al gevonden inderdaad en had de vraag voor het bouwnummer al bij de eigenaar neergelegd echter kon hij deze niet vinden op het dwarsplankje achter.

Dat word dus zoeken zaterdag

Bevalt de boot tot nu toe?
Ik kocht de boot omdat ik een boot wilde die nog met de bootshaak is te manoevreren, die ik alleen kan varen, die een strijkbare mast heeft en waarvan de motor relatief jong is. En daarbij goed was onderhouden.
Boot bevalt me goed, behalve dan dat de stahoogte in de kajuit maar 165 cm is. Verder is alles voorin wat krap. Er zit een watertank in, maar geen ankerkluis. Electrische bedrading zit tussen binnen-en buitenschaal. Geen last van ingezakte maststeun. Beetje kampeerboot, maar ook “varende caravan”.
Als je de naam van de boot weet kun je daar op zoeken in het botenregister van de Victoireclub. Als je wilt weten wat ik heb betaald: stuur maar een pb.
Laatst bewerkt: 18 feb 2022 08:38 door jerry. Reden: Teipvaut
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 18 feb 2022 12:06 #1369898

  • 15kt
  • 15kt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 145
Hoi Joost, Succes met zoeken. Neem de tijd, er komen de komende tijd nog veel meer op de markt. Onderschat niet hoe snel de verhouding varen / klussen uit de hand loopt ;) Succes ermee
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 19 feb 2022 18:10 #1370287

Allemaal bedankt voor de reacties

Sinds vandaag eigenaar van een prachtige victoire 25 genaamd Sam.


Bijgevoegd een foto van de boot
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 19 feb 2022 18:14 #1370288

Gefeliciteerd ziet er netjes uit en heeft de storm goed doorstaan zo te zien.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 19 feb 2022 18:18 #1370290

Mooi scheepje, gefeliciteerd met deze klassieker!

Johan
Forumlid sinds 21 augustus 2008
www.waterrimpels.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 19 feb 2022 18:24 #1370293

  • HenkT
  • HenkT's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2321
Mooi scheepje, heel veel plezier ermee.
Eat your pie before you die
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 19 feb 2022 19:23 #1370319

  • 15kt
  • 15kt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 145
Gefeliciteerd! Veel plezier toegewenst op het water.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

aanschaf eerste zeilkajuitboot 19 feb 2022 19:30 #1370322

  • JAmes
  • JAmes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 312
Veel plezier er mee!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.219 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl