Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot

Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 08:18 #180929

 • BBWSR
 • BBWSR's Profielfoto
Dit weekend was het zover: ophalen van de nieuwe (nou ja, 2e handse, maar voor mij nieuwe) boot: een Camper Cat 22 (tegenwoordig heet deze boot (nieuw, bij go-catamaran) een Aventura 23, omdat de boot 22.96 voet lang is), een ontwerp van Jacques Fauroux. Een sport toer catamaran met 4 slaapplaatsen

Donderdagavond richting Lauwersoog, omdat de boot daar klaar lag (de boot komt uit Ameland), even overnacht op de Camping van Lauwersoog (prachtige camping trouwens, met heel vriendelijk personeel), zodat Vrijdag (einde van de ochtend; de verkopende partij moest nog uit Duitsland komen) de overdracht plaats kon vinden. Met een stralend zonnetje er bij alles doorgenomen, alle spullen in de boot geladen (Zaterdagochtend stapt mijn zeilkameraad in Leeuwarden op, dus wat extra spullen vast mee) en de motor gestart om de haven uit te varen. De bbm is (beperkt) draaibaar, wat de manoiuvreerbaarheid ten goede komt; hoewel een catamaran zonder een motor per romp, niet ultiem vaart in een haven..

Die motor is helaas de hele dag blijven lopen, want er stond werkelijk nog geen zuchtje wind, zelfs het riet en helmgras langs het Laauwersmeer stonden stil... Nu is zo'n 4-takt bbm'tje best wel stil, maar liever de zeilen gehesen uiteraard. De bruggen en sluizen in Friesland zijn voor 15 Maart bijna allemaal op afroep, maar dat had ik van te voren allemaal netjes geregeld met de 'Provinsje Fryslan'. Wat ik niet geregeld had, maar dat ligt ook buiten mijn invloedssferen ;) , was de man die dit aan moest sturen: die had zijn eerste werkdag... (de collega die ik aan de telefoon had gehad eerder die week, deed dit al 30 jaar en wist dan ook van de spreekwoordelijk hoed en de rand). Gevolg: vergeten brugwachter bij 1 brug, veel te vroeg de brugwachter bij een andere brug (waardoor die al weer naar huis was toen ik aankwam, en dus terug moest komen): resultaat serieus oponthoud/vertraging...

Daar wordt je dan even minder blij van, zeker als je telefoon het begeven heeft (te veel moeten bellen om alles weer te regelen: accu leeg (en, dom, dom, dom, de verkeerde laadkabel meegenomen :whistle: ) en dus geen contact meer kunt maken met de opstapper (vertraging van zijn/mijn kant..) zonder de boot aan te meren, telefooncel te zoeken (en dat zijn er niet veel meer anno 2011) etc. Overnacht in Burdaard, waar de stroompotjes nog allemaal waren afgesloten. Gelukkig een aardige friese familie bereid gevonden mijn verlengsnoer aan te willen sluiten, zodat het elektrische kacheltje kon draaien, want het was ondertussen al wat frisjes geworden :whistle: Lekker gegeten in 'It Posthuus': vooral het toetje (wentelteefjes van Fries suikerbrood, met kaneel ijs) is en blijft een toppertje.

Zo'n eerste nacht op een nieuwe boot is altijd een belevenis (de geluiden, bewegingen etc.), zo ook nu: ik had het luik van de stuurboordromp dichtgedaan, maar had er geen rekening mee gehouden dat het klepje voor het slot wel eens dicht zou kunen vallen (waar het hangslot doorheen gaat). En zo geschiedde: die viel dus (je raad het al) dicht. Ja, en wat nu? Dat was dus een heel gefriemel om er iets tussen te krijgen om het klepje te liften, met een gesloten luik.. uiteraard wel gelukt (anders had ik dit nu niet kunnen typen) maar makkelijk was anders. Gelukkig bleef het daarbij qua problemen van de dag, afgezien dus van ook geen drupje wind.

Het geweldige weer van Vrijdag zette zich op Zaterdagochtend niet voort. Grauwe lucht, zeer vochtige lucht (alsof je door de bewolking voer), en nog steeds geen wind. Trossen los, en zo snel mogelijk richting Leeuwarden waar om 09:00 de eerste brug voor mij open zou gaan. Dat ging soepeltjes: alle brugeen in Leeuwarden gingen mooi een voor een open en een soepele doorvaart was het gevolg! Goed begin van de dag. (hoewel ik wat vreemd werd aangekeken door een deel van de woonboort bewoners: welke 'oelewapper' gaat er nu zeilen begin Maart... (nou, ik dus) stond er op het voorhoofd geschreven zo leek het)
En ja, hoor, toen ik even lag te wachten voor de laatste brug (Slauerhoffbrug) van Leeuwarden om naar Harlingen te gaan, kwam Gijs aangelopen met zijn rugzak voor de zeilkleding en wat proviand (ook erg handig :) ) zoals verse croissants; lekker.

Gezellig kletsend (met z'n 2'en is toch een stuk leuker dan alleen), richting Harlingen, maar eerst een korte stop in Franeker: warme choco + koffie (en een lekker stuk warm appelgebak: het 'fietste' er zo in). Na het doorstaan van de grappen en grollen van de sluiswachter bij Harlingen (je hoeft niet niet aan de boom te hangen om een eikel te zijn; het bewijs is weer eens geleverd) eindelijk het ruime sop! Inmiddels was de zon er vol doorgekomen, en was het heerlijk weer geworden, maar nog steeds wel heel weinig wind (fractie meer dan Vrijdag). Motorzeilend naar de sluizen van het IJsselmeer (bij Kornwerderzand), waar het sluizen verder prima ging zonder de grapjasserij van de vriendelijke vriend in Harlingen. Heel even een sanitaire stop gemaakt, om daarna de zeilen te hijsen: de wind begon voorzichtig een beetje op te komen: verder dan 10 a 14 knopen (met een enkele uitschieter naar een knoop of 16 / 17) kwam ze echter niet.

Het blijft een groot genot: de motor gaat uit, en je hoort enkel nog het klotsen van het water, en het ruisen van de wind. Fantastisch! Geen boot te zien, zelfs niet met een verrekijker; best wel jammer want het werd een geweldige middag: stralende zon, met een beetje wind: helemaal top! Nog even de 11 knopen aangetikt, het blijft lekker, maar zo'n multihull vaart (in elk geval voor een 'speed junk' als ondergetekende) verslavend. Links en rechts nog wat verbeterpuntjes opgeschreven, zodat die aangepakt kunnen worden; met een beetje geluk is dat allemaal afgerond voor 30 April, wanneer de eerste wedstrijd voor dit jaar op het programma staat (Flevo Race, vanuit de Flevo marina haven): 50 mijl duo of solo.

Hoewel ik graag nog wat meer wind had gehad, was het een heerlijke zeildag. Bij het binnenlopen van mijn thuishaven, Stavoren Buitenhaven, kwam er nog een zeiler binnenlopen, hij kwam vanaf de andere kant: Lelystad, en had ook niemand gezien. We keken elkaar begrijpend aan: thuisblijvers hebben nooit gelijk :)

Na het opruimen van de boot, lekker gaan happen in "It Hearehus" in Stavoren (lekker restaurant met uitstekende bediening) met Gijs, alvorens huiswaarts te gaan.

Het zeilseizoen is begonnen (en kan beginnen :) ). YESSS B)
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 08:22 #180931

 • beewee
 • beewee's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11816
Dus je hebt nu én een mini-transat, én een catamaran? Snelheid genoeg in huis.... Ik heb die Aventura ook nog wel serieus overwogen, maar er kleven nogal wat praktische bezwaren aan zo'n breed ding ;)

Gefeliciteerd anyway!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 08:37 #180933

 • BBWSR
 • BBWSR's Profielfoto
beewee schreef :
Dus je hebt nu én een mini-transat, én een catamaran? Snelheid genoeg in huis.... Ik heb die Aventura ook nog wel serieus overwogen, maar er kleven nogal wat praktische bezwaren aan zo'n breed ding ;)

Gefeliciteerd anyway!!

Hi,

Nee de Mini is verkocht, daar staat een andere boot voor in de planning ;) (een My cat 26, die zijn pas echt snel; De Mini vind ik gewoon niet snel genoeg... :blush: ), maar eerst deze opknappen. Dan kijken wat er nog in de portemonnaie zit (icm graag getrouwd blijven met dezelfde vrouw :whistle: ). Als dat dit voorjaar niet meer lukt, dan pas ik deze aan om er in elk geval dit jaar harder mee te kunnen (wedstrijd)zeilen (Gennaker etc.)

Praktische nadelen vallen wel mee: hij is maar 4,2 meter breed, dus daarmee kun je ook in Friesland overal nog komen. Op mijn verlanglijste staat een Havkat 31, en dan wordt het wel een ander verhaal...). Enige minpunt is dat je in de meeste havens hoger liggeld hebt.

Als je een keer mee wilt zeilen, dan weet je wat je mist ;) , dan ben je van harte welkom!
Vanaf Eind April ben ik minimaal 3 weekenden per maand op de boot B) .
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 09:19 #180942

 • Ivo
 • Ivo's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 261
Ik vind het toch wel een beetje zonde van de Mini :blush:
Maar een Cat is ook erg gaaf!
Veel plezier ermee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 09:43 #180947

 • ErikSnel
 • ErikSnel's Profielfoto
 • Offline
 • Admin
 • Berichten: 7029
Mooi verhaal! Veel plezier met de nieuwe boot. De bruggen tussen Lauwersmeer en Leeuwarden ben ik ook al eens tegenaan gelopen, kan veel tijd kosten.
Waarom ben je met dat rustige weer nit buitenom gegaan? Scheelt enorm veel tijd en is leuk ook! Wel wat meer plannen met tij enzo.

Groet Erik
Team Zeilersforum.nl

“One impossible thing at a time” - Jean Juc Picard

Leukothea, Seahorse, 30m schoener, Defender 27. Friendship 28, Victoire 34 en nu Sigma 41 Star of Earendil
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 09:54 #180949

 • BBWSR
 • BBWSR's Profielfoto
@Ivo: zeker zonde, vooral van het geld (en de teleurstelling + geinvesteerde tijd; niet ingeloste verwachtingen). Maar goed, het is voor mij nu een afgesloten hoofdstuk. Ik ga er nu weer ouderwets/fris met multhull gebeuren tegenaan, en dat past gewoon beter bij mij.

@Erik: Dank je :) Buitenom was ook de planning, maar omdat mijn zeilmaat nog op moest stappen op Zaterdag (omdat hij niet meer beide dagen mee kon) de binnendoor route gekozen. Op zich aardig, maar buitenom is veel leuker; zeker als er wat meer wind staat, want dan loopt de snelheid lekker op.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 11:47 #180961

 • groom
 • groom's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9946
Met plezier he verhaal gelezen.
Als ik iemand dit seizoen voorbij zie stuiven zal ik aan je denken en een poging wagen naar je te zwaaien. Maak er een mooi seizoen van. ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 11:58 #180966

 • Postman
 • Postman's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1175
Gaaf man, dus als je een rondje om ons heen draaid deze zomer op IJsselmeer of Wad, maak je dan even een foto ;) De cat die dat bij ons doet leg ik dan ook even vast... :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 12:21 #180972

 • BBWSR
 • BBWSR's Profielfoto
Afspreken om wederzijds foto en video materiaal te schieten (in aktie) lijkt mij een prima idee Postman :) Makkum is dichtbij.

Alle dagen dat mijn vrouw niet mee vaart (dan wordt het Fluessen en Hegermeer met name; zij runt een winkel dus zal vaak pas Zaterdag einde van de dag richting Friesland komen), ben ik op het IJsselmeer, Wad- en Noordzee te vinden. Om de week voortaan ook op Vrijdag B)
Zal de Roomboot in de gaten houden Groom :)
Laatst bewerkt: 06 mrt 2011 12:22 door BBWSR.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maiden voyage nieuwe (oude ;) ) boot 06 mrt 2011 15:58 #181011

 • groom
 • groom's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9946
Kijk er naar uit en zal de camera in de aanslag houden!! ;)
Heerlijk dat voorjaar/startseizoen gevoel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.399 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl