Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Pinkstertrip 2011 van Lunique

Pinkstertrip 2011 van Lunique 14 juni 2011 20:32 #201449

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Na weken van voorbereiding- er zit een klein lekje in de grijswatertank, stuurautomaat inbouwen, verstaging borgen ,.. is de Lunique begin juni klaar voor de overtocht naar Lowestoft.
De crew,inclusief forumlid reinierzeilt had via mail opdracht gekregen om ieder een deel van de proviandering te verzorgen. De schipper neemt de boot voor z'n rekening.
Donderdag 9 juni, einde van de ochtend melden 3 bemanningsleden met hun spulletjes en etenswaren zich in de jachthaven van Krimpen aan de Lek.Na inladen heb ik de indruk dat Lunique toch wat dieper in het water ligt dan ze ooit gedaan had.
Het streven was om voor half tij de haven te verlaten om de Erasmusbrug opening van 13.30 uur te gebruiken. Met een lekker stroompje mee is deze doorgang geen enkel probleem. Gelijk door naar de jachthaven van Schiedam waar het laatste bemanninglid inclusief fouragering door z'n vriendin afgeleverd wordt. Lunique zakt weer wat dieper weg.
In eerste instantie was het de bedoeling om in Schiedam te overnachten en vrijdagochtend vroeg de oversteek te beginnen. Het voorstel van de schipper om gezien de weerberichten , weliswaar tegen de stroom donderdagavond, via de Nieuwe Waterweg richting de UK te gaan,wordt met algemene stemmen aangenomen.

Vrijdagochtend 0.30 uur is de Lunique de "Paddestoelen" voorbij. Op naar Lowestoft. Met een eigenlijk constant aan de windse koers en de nodige overlast door de elders genoemde lastige golfslag, moeten een aantal mensen- de visjes gaan voeren. Lunique vaart echter onverstoorbaar,gestuurd door het zesde bemanningslid, de opgelgde aan de windse koers. 1/2 wege de nacht nog even een groot zoeklicht op ons gericht gekregen omdat we blijkbaar toch wat te dicht bij een boorplatform zitten. Iets afvallen en niets meer gezien of gehoord.
Vrijdag eind van de ochtend krijgen we Engels land in zicht. Gekozen voor de noordelijke benadering van Lowestoft zodat er wel een uurtje gemotord moet worden. Dit tegen de wind,stroom mee en heftige regen.

Bij aankomst in de haven was het gelukkig weer droog en een heftig gebarend iemand, waarvan ik denk dat ie van het forum is, leidt ons keurig naar een box. Blijkt dit persoon gewoon de ,weliswaar erg vriendelijke, havenmeester te zijn.

We zijn de eerste !!!! 18 uur na de Waterweg in Lowestoft !

Heerlijk in het zonnetje in de kuip geborreld en gedineerd- macaroni tricolore. Voor de schipper een oude vertouwde, voor de rest ook een heerlijk gerecht. Het enige echt zeezieke bemanningslid is overigens ook weer snel hersteld.Langzaam druppelen enkele medeforumleden binnen.

Zaterdag lekker passagieren door Lowestoft. De installateur onder de bemanning weet precies uit te leggen waarom de plaatselijke huizen die gigantische schoorstenen met wel 10 pijpen nodig hadden. Nog wat drinken in een plaatselijk theehuis met een bijzondere "gebruiksaanwijzing" en fish & chips eten. Dit laatste, ondanks dat de kok van deze tent een prijswinnaar blijkt te zijn, nooit meer.

Zaterdagavond samenkomst in de Harbour Inn. Gezellig maar iedereen was toch al met de terugweg bezig. Dus bijtijds naar bed. Nog wel even met de bediening van de Erasmusbrug gebeld. Maandag komt de ROPARUN in Rtterdam aan en na 1/2 twaalf is de brug gestremd.

Zondagochtend om 10uur verlaat Lunique,na toestemming van de brugwachter Lowestoft. Op een uur voor ons lijkt het of 2 zeilschepen een wedstrijdje varen. Later blijken dit de Marije en Dekadent te zijn. Ook in de kombuis gaat de concurrentie daar door. "Wij hebben net worstebroodjes in de oven gedaan" klonk er over de marifoon.
De Marije- die blijkbaar vóór ligt op de Dekadent krijgt begin van de nacht ,net als de Dekadent en wij, bij het boorplatform opdracht een noordelijker koers te moeten varen. Weg hoogte !!!
In de loop van de nacht neemt de windkracht tot een 6-7 toe. flinke golven. Eerste rif in het grootzeil en genua voor 20% weg. We lopen nog steeds ruim 6 knopen aan de wind.
Het laaste stuk voor de Hollandse kust moest gekruisd worden maar om 9 uur maandagochtend passeert Lunique weer de paddestoelen op de Niewe waterweg.
22 uur aan de wind , in soms heftige regenbuien gevaren.

De laatste Erasmusbrug opening van 11.00 uur hebben we door de tegenstroom niet gahaald. Na in de Veerhaven de boel te hebben opgeruimd, schoongemaakt en wat eten, kunnen we om 19.00 uur door de Erasmusbrug. Om even over achten ligt Lunique weer in de box in Krimpen aan de Lek.

Dit was een heel leuke en gezellige tocht met soms wat ontberingen maar volgend jaar wilt ieder toch weer iets dergelijks mee maken.

Ronald/Lunique
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 15 juni 2011 06:22 #201476

Mooi verhaal. De vraag blijft nu, wie heeft er op handicap gewonnen ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 15 juni 2011 06:37 #201480

 • Delphi32
 • Delphi32's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 17787
Ik zet je verhaal even tussen de andere Grote Verhalen, daar komt ie beter tot zijn recht. En volgend jaar gaan we elkaar ook echt de hand schudden!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 15 juni 2011 10:57 #201557

 • Dekadent
 • Dekadent's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1795
Inderdaad via de marifoon meegekregen da ook jullie moesten wijken voor wachtschip Dolfijn. Wat een hork....

Goed verhaal.

Dekadent
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 15 juni 2011 14:32 #201615

Tja..wat kan ik nog aan dit verhaal toevoegen.. euh... Ik heb het enorm naar m`n zin gehad, geweldig leuke crew, prachtig schip, heerlijk zeilen, lekker eten en een enorm mooie ervaring! Wat wil je nog meer...

Ronald: BEDANKT!!!

Reinier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 15 juni 2011 15:31 #201629

 • Dekadent
 • Dekadent's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1795
Reinier,

wat wij nog meer willen mag duidelijk zijn. Van jou een bijdrage vanuit het perspectief van een bemanninglid!

Dekadent
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 12:01 #202372

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Deel 1a.

Leuk als je de stukjes van Zonsnel en Dekadent leest. Om de één of andere voor mij onduidelijke reden had ik het idee dat beide genoemde schepen richting Stellendam zouden koersen. Of was het de Marije die deze kant opging??
Vooral toen beide schepen Z& D door de Dolfijn, noordelijk van het olieplatform P11 gestuurd werden fronste ik wel even mijn wenkbrouwen ,van hoe kan dat nu?
Dat grote jacht dat ook door de Dolfijn weggestuurd werd zat bij het naderen van het P11 platform nog tussen de Lunique en P11 in. Dus als er iemand een boete verdient ! Een grote tanker die een Noordelijke koers aanhield werd ook nog even in het Amsterdamse Dombo Engels fijntjes gecorrigeerd.

Heeft iemand van jullie trouwens de Dolfijn gezien? Noordelijk van beide platforms lag er wel een op een kustwacht gelijkend schip. Maar of dat deze het was???

Ook de noordelijke ebstroom heeft ons ook danig parten gespeeld. De koerslijn van Lunique raakte 1/2 wege Ijmuiden en Scheveningen het vaste land. Dus nu een mijl of 5 uit de kust een slag over stuurboord, evenwijdig aan de kust, richting de MN1.
's Nachts in de toenemende wind toch even wat onrust. De dieptemeter loopt hard terug. 2m water onder de boot! en alsof we een drempeltje nemen loopt ie weer op. Dit hebben we een keer of 20 gehad. Op een zeker moment zelfs 80 cm. Alsof de meter een factor 10 verkeerd zat.Op de kaart zie je inderdaad haaks op de kust liggende banken maar allemaal met een diepte van een meter of 18-20 in 28-30 meter.Op de heenweg trouwens bij het invaren van de Deep Water route ook opeens 2 m water onder de boot. Dit werd als zijnde een onderzeër weggehoond.
Ik zal binnenkort de transducer maar eens goed schoonmaken.

Op het einde van de nacht was de vooruitgang (COG)richting Rotterdam dankzij de sterke wind en ebstroom heel gering. Een laatste slag over bakboord bracht ons nog net niet binnen de pieren van Hoek van Holland. Als een soort "verraad" toch maar de motor gestart. Genua weg en pal tegen de wind de laatste 2 mijl tot de paddestoelen gevaren.

Van sector Maasmond kregen we gelukkig toestemming om de Noordelijke zijde van de Waterweg aan te houden. Ter hoogte van de verkeerspost staken we tussen 2 zeeschepen door weer over naar de goede wal. Leuk als je hoort hoe de verkeersbegeleiding de zeeschepen waarschuwt voor dat overstekende jachie.
Op de Waterweg ben ik nadat ik iedereen van koffie en ontbijt had voorzien toch even gaan slapen. Alleen op grootzeil zijn we rustig richting Rotterdam gevaren, de brug haalden we namelijk toch niet meer. Bij de Veerhaven werd ik zachtje gewekt en zijn in weer een verschrikkelijke regenbui de haven in gevaren.

Achteraf gezien had ik bij P11, toen we noordelijk weggestuurd werden beter overtag kunnen gaan en het platform westelijk cq aan bakboord kunnen passeren. Dit had ons veel beter bij Hoek van Holland doen aankomen.

In de Veerhaven moesten we van de havenmeester aan de zuidzijde aan de palen gaan liggen, daar waar de bruine vloot ligt. Hier hebben we gauw de spaggetti opgegeten en nog wat opgeruimd. Wat ging het hier tekeer door alle hekgolven. Dus uit veiligheidsoverwegingen en bang zijnde dat er het een en ander kapot zou gaan toch de trossen maar los gegooid en 3 uur voor de Erasmusbrug liggen dobberen.

Er zijn bij ons ook foto's gemaakt. Zodra ik deze heb zal ik een spreken exemplaar plaatsen.

ronald
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 12:05 #202373

 • Philip
 • Philip's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7749
rverkaik schreef :
Deel 1a.

Leuk als je de stukjes van Zonsnel en Dekadent leest. Om de één of andere voor mij onduidelijke reden had ik het idee dat beide genoemde schepen richting Stellendam zouden koersen. Of was het de Marije die deze kant opging??
Marije = Zonsel ( SunFast ;) )
Il Cigno ging naar Stellendam en Delphi naar de roompot als ik het goed heb.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 12:48 #202383

 • sietse-ten
 • sietse-ten's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 6891
die diepte meter, ja het kan ook nog een school makrelen geweest zijn, ik heb ook zoiets gehad in een spannend stuk water in schotland, hengel overboord en halen, in 5 minuten een emmer vol. maar eerst wel bijna een hart stilstand :sick: ik had toen nog zo n ouderwetse met een ronddraaiend lampje.
Sietse † vermist op zee Januari 2014
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 12:52 #202384

Ben benieuwd naar de foto's!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 13:28 #202387

 • Zonsnel
 • Zonsnel's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2031
Zonsnel koerste zoveel mogelijk zuid. Met het automaat op de windvane stand vast op 38 graden aan de wind zouden we zo met een grote boog exact tussen de pieren van IJmuiden uitkomen. En dat was ook zo. Vandaar onze omweg via de P11. Ook jullie schreven dat de wind later ging draaien en dat je hierdoor moest gaan kruisen. Wij kwamen exact tussen de pieren uit. Het was een leuk tochtje.
Groet,

Zonsnel

zeilen is een manier van leven
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 15:22 #202397

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Zonsnel schreef :
Zonsnel koerste zoveel mogelijk zuid. Met het automaat op de windvane stand vast op 38 graden aan de wind zouden we zo met een grote boog exact tussen de pieren van IJmuiden uitkomen. En dat was ook zo. Vandaar onze omweg via de P11.

Wij wilden eigenlijk een rechte lijn varen tot net onder de splitsing van beide Shipping Lanes. Dus wel zo zuidelijk mogelijk, maar wel wat noordelijker blijven om de drukke vaarroute naar Rotterdam te vermijden.
Vandaar dat wij in eerste instantie een wat ruimere koers(= hogere snelheid) aangehouden hebben. We zagen jullie dan ook aan stuurboord varen. Vandaar mijn gedachte dat jullie richting Stellendam zouden gaan.

Uiteindelijk zaten wij alle drie op ongeveer dezelfde hoogte bij P11 en volgens mij hadden wij jullie ingelopen. Om 1/2 11 waren wij net buiten de pieren van Lowestoft, terwijl onze mededeling om hoger te koersen vanaf de Dolfijn een half uuetje later was als die van jullie.

Misschienb had in dit stukje wel de "overwinning " gezeten. :sick:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 15:43 #202402

 • Zonsnel
 • Zonsnel's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2031
Zo naar jullie schip gekeken te hebben hadden wij wel een zware dobber gehad. Een zeilplan om u tegen te zeggen. Een robust kloek schip, maar vederlicht! Een niet te winnen combinatie!

Het was voor ons ook aantrekkelijk om gelijk met ruimerwind recht over te steken. Dan hadden we de laatse 40 mijl de wind pal op kop gehad.
Groet,

Zonsnel

zeilen is een manier van leven
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 19 juni 2011 16:27 #202413

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Wij hebben een uur of 3 de stuurautomaat op een iets ruimere kompaskoers gehad en daar de zeilen op aangepast. Omdat de wind toch wat draaide zijn wij toen ook scherp aan de wind gaan varen. Dit eigenlijk tot Hoek van Holland aan toe.
Uiteidelijk waren we bij P11 ongeveer alle 3 op hetzelfde punt gekomen. Dus dat eerste stukje scherp aan de wind dat julie deden was eigenlijk niet nodig geweest. Dit had aan één van beide de overwininng kunnen geven. Hoewel juliie eigenlijk meer aan het "match racen" waren, was de ander waarschijnlijk ook mee gegaan.
Hoe was dat gezegde ook alweer? 2 honden vechten om een been en.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 22 juni 2011 19:00 #203111

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Naar analogie van Zonsnel:

Eén van de bemanningsleden van Lunique is z'n leesbril waarschijnlijk tijdens het passagieren op de boulevard in Lowestoft verloren. Mooi weer, jasje over de schouder, weg is dat ding.
We gaan wel even terug om te zoeken !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 22 juni 2011 19:05 #203115

 • mick
 • mick's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2505
Voor allen die wel naar de overkant zijn gegaan: proficiat, jaloers op alle verhalen.

Wij zijn omgekeerd. Tuurlijk, goede redenen voor, dat wel! Maar toch.... Volgend jaar beter! (zeezeilen: ik zeg doen)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 17 juli 2011 17:24 #207898

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Eindelijk ben ik in de gelegenheid om enkele foto's te plaatsen.


Donderdagavond ongeveer 23.00 Nieuwe Waterweg. Op naar Lowestoft !!


Zoals we al eerder gemerkt hebben vaart de Lunique redelijk droog.


Zo ziet Lowestoft er vanaf zee uit.


Haveningang Lowestoft.Port control zit ongeveer een 1/2 mijl landinwaarts op de brug over het kanaal en ziet dus niet welke schepen de haven willen invaren. Door dit kanaal varen best grote schepen. Dus bij in- en uitvaren: melden !!!


Iedere kamer in deze typische huizen heeft/had z'n eigen haard. Deze huizen liggen dus langs de boulevard en kijken over zee.


De bemanning kijkt uit over de haven van Lowestoft. Erg druk en zeker 80% Nederlandse schepen.


Op de terugweg. De plotter zie je in de kajuitingang.


Zo dicht zie je de schepen soms langs komen (zonder telelens oid gemaakt) . Dit schip gaf al vroeg heel vriendelijk aan dat ie achter ons langs zou kruisen. Bedankt!

Ronald/Lunique
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 17 juli 2011 17:32 #207902

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Nog wat typische Engelse plaatjes.


Dit bordje stond op de steiger van de Maina Lowestoft.De brug over het kanaal. Zelfs Engelsen houden zich hier niet aan de tekst !Deze tekst lag bij het theehuis! Even lezen is zeker aan te raden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 17 juli 2011 17:43 #207905

 • Philip
 • Philip's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7749
Leuke plaatjes! Maar misschien moet je van die laatste een grotere versie plaatsen want nu is ie lastig leesbaar.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Pinkstertrip 2011 van Lunique 18 juli 2011 19:45 #208178

 • rverkaik
 • rverkaik's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 282
Ik heb geprobeerd om de leesbaarheid te vergroten. Het rechter blaadje ligt echter niet helemaal vlak zodat simpel wat vergroten niet echt veel verbetering geeft. Het beste beeld geeft gewoon even op het plaatje klikken en die vergroting gebruiken.
Mocht iemand een betere suggestie hebben mail ik graag de originele foto toe.

Ronald
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.462 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl