Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind !

Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 07:16 #206622

 • iGrf
 • iGrf's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1262
Als vervolg op deze post hierbij het verslagje van onze eerste tocht op de grevelingen.

Gerrit als jij hier ook meeleest, nogmaals duizendmaal dank voor de verleende hulp !!!


Vorig jaar heb ik een FA sport schakel gekocht, toen een korte proeftocht gemaakt om te kijken of alles werkte.
Na een winter met krabben, schuren, vervangen en opknappen werd het eindelijk tijd om de boot in zijn element te brengen.
Door onze familiale verplichtingen is het altijd moeilijk om een dagje zeilen te plannen dus lang op voorhand hadden we vorige zaterdag (9/7) geblokkeerd om te gaan zeilen.
Planning was om op de grevelingen te gaan varen.
De week ervoor de weersvoorspelling in’t oog gehouden en eigenlijk hadden we zo het gevoel dat er teveel wind zou staan.
Windfinder voorspelde 15-20 knopen wat voor een open bootje op groter water toch wel ruim veel was.
Maarja datum lag vast dus wij op zaterdag ochtend vertrokken richting grevelingen met als backup plan om op het veerse meer te gaan varen.
Tegen 10u aangekomen aan de brouwersdijk leek het allemaal nog wel mee te vallen, hogerwal en redelijk beschut door de bomen hadden we er goede hoop in en begonnen we met het optuigen van de boot.
Ook aan onze eigen voorbereiding werd aandacht besteed, wetsuit, zwemvest etc
Een uurtje later kwam het zonnetje erdoor en gleed de boot probleemloos van de trailer.
Vermits het daar te ondiep was om het roer/zwaard te laten zakken zijn we een stukje het water op geroeid en hebben we daar het voor en groot zeil gehesen.
Nadeel aan de zeilvoering van de boot is dat er geen rif in het grootzeil zit en ik enkel een grote genua als voorzeil heb dus ruim overtuigd voor de wind vlogen wij het water op.
Zoveel mogelijk twist in de zeilen en losse schoten gaven ons toch voldoende marge om de boot controleer baar te houden.
Met een gemiddelde snelheid van zeker 5-6 knopen en een maximum die in de buurt van 11 knopen kwam vlogen wij naar het zuidoosten.
Super mooi vaarwater dat grevelingen meer, alhoewel we weinig tijd hadden om ervan te genieten daar de boot al onze aandacht opeiste J
Tegen een uur of 1 aangelegd aan een steigertje om ons boterhammen op te eten en het verdere plan te bespreken.
Het was toen al duidelijk dat terug opkruisen naar onze auto een hele opdracht zou worden, dus gingen we proberen om de luwte van de eilanden te gebruiken om ons wat ademruimte te geven.
Dit ging eerst goed alleen konden we door de golven niet zo hoog als we zouden willen, een goed compromis bleek om zoveel hoogte prijs te geven dat de boot nog 5 knopen liep en zo vlotjes door/over de golven kliefde. Super fun want veel opspattend water, buiten hangen schoten lossen om de vlagen op te vangen etc.
Plotseling liep de boot vast op een ondiepte die veel sneller naderbij kwam dan verwacht, maar geen probleem zwaard en roer omhoog, even overboord springen en de boot naar het diepere stuk laten drijven om er dan weer vandoor te vliegen.
Het vertrouwen in onszelf en de boot was ondertussen groot, misschien zelfs te groot ;)
En heel stuk verder begon het mis te lopen, ipv wat rust van de eilanden werd de wind daar eerder samen gedrukt en aangewakkerd waardoor we nog maar moeizaam hoogte maakten.
Na een tijdje ploeteren kwam er ineens een enorme onverwachte windvlaag, buiten hangen, alle schoten los en nog ging de boot om.
Ze kenterde onmiddelijk door en de mast stak loodrecht naar beneden, gelukkig was het daar diep genoeg om niet vast te zitten.
Door op de rand te klimmen en aan het zwaard te trekken kwam ze vrij vlot terug op haar zij, ff rond gezwommen om een wegdrijvende fender op te pikken en een schoot over de boot te gooien zodat mijn kameraad op het zwaard kon klimmen.
De boot draaide mooi rond en ik rolde in één beweging mee naar binnen, toen mijn kameraad nog mee in de boot getrokken en we konden rond ons kijken.
Ondertussen waren er al 2 zeiljachten die kwamen kijken of we hulp nodig hadden, alles leek ok dus wuifden we een bedankje en keken we of we verder konden varen.
Even later arriveerde er een rib van rijkswaterstaat die onze boot vastgreep en hielp om de schoten terug aan de fok te maken want die waren losgekomen.
Terug onderweg reageerde de boot helemaal niet meer zo vlotjes, want er stond minstens 15cm in de dubbele bodem, verder waren we ook de blokjes kwijt die de mast op zijn plaats in de mastvoet moesten houden en dat was voor ons het punt waarop we de handdoek in de ring wierpen en hulp zochten.
Even gewuifd naar de eerste de best jacht in de buurt en die kwam, na even op de kaart te kijken of het diep genoeg was direct hulp bieden.
Er werd ons een sleeplijn toegeworden die we aan de boeg vastmaakten terwijl we de zeilen probeerden te strijken en op adem te komen.
Onze vriendelijke redder sleepte ons mee naar zijn thuis haven waar we ons bootje aan de passanten steiger vastmaakten.
Even later kwam hij aangewandeld en stelde voor om ons met zijn auto weg te brengen naar de trailerhelling waar onze wagen/trailer stond.
Na een korte rit hebben we hem uitvoerig bedankt (plus de belofte op getrakteerd bier) en konden we opgelucht terug rijden naar brouwershaven om de boot op te pikken.
Hij wist ons ook te vertellen dat de windvoorspelling niet helemaal overeen kwam met de realiteit want ipv de voorspelde 4-5bft was het 5-6bft geworden, veel te veel voor een niet gereefde open zeilboot.
Dus we hebben geleerd om in het vervolg toch voorzichtiger te zijn zeker op groter water met golven.
Verder zou een rif in het grootzeil en een fok ipv een genua al een heel stuk geholpen hebben om de boot onder controle te houden.
Dus weeral een wijze les voor ons logboek en een sterk verhaal voor de kroeg :)

O ja de schade is beperkt gebleven tot het kwijtspelen van een fenderlijn en de mastvoetblokjes (zelf gemaakt uit hout) en een krom zwaard door erop te gaan staan.

EDIT : hierbij nog het gps track van onze tocht, vanaf het punt waar we pal tegen de westenwind in beginnen te varen worden we gesleept :P


Bijlage:

Bestandsnaam: Grevelinge...0711.zip
Bestandsgrootte:12 KB
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Laatst bewerkt: 11 juli 2011 09:22 door iGrf.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 08:19 #206647

 • Bindrif
 • Bindrif's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1179
Prima verhaal.
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 08:25 #206648

@iGrf, wij zaten 2 weken terug iets langer als een week op de Grevelingen en elke dag was de wind ook ongeveer 1bft. harder als voorspeld. Met als absolute piek op zondagavond een bijna constante 8-9 ipv 6-7.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 09:50 #206659

 • OHO
 • OHO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11
Houd inderdaad op de Grevelingen altijd rekening met meer wind dan is voorspeld. Ervaring heeft ons geleerd dat de wind kennelijk het minst goed te voorspellen is door de weermannen. Zelfs Windfindeer en Windguru zitten er regelmatig naast met zowel kracht als richting....

En, tip van een voormalig open bootjes zeiler: neem zeker bij veel wind altijd eerst het kruisrak, dan kun je als het toch wat tegenvalt altijd ruim tereug varen naar je thuishaven. Werkt natuurlijk alleen als je een keuze hebt in richting, maar in jullie geval, waar je met de boot op trailer kunt kiezen waar je start is dat wel handig.
Je kunt op de Grevelingen bijv in de haven van Bommenede je boot prima te water laten en vanuit het haventje west- en oostwaarts uit varen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 10:02 #206661

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
Het is (meen ik) pas een 6 Bft als de wind gemiddeld gedurende minimaal 10 minuten meer is dan 22 knopen. Er staat mijzelf iets bij dat zelfs gemiddeld niet eens voldoende is maar dat weet ik niet zeker.

Zit je gemiddeld op 21,9 knopen blijft het een 5 Bft terwijl de vlagen dik in de 7 kunnen zitten. De windkracht is dus niet afhankelijk van de pieken maar vooral van de luwtes. Het kan voor 65% een dikke 6 Bft waaien maar als die andere 35% de zaak onder die grens trekken heb je formeel nog steeds geen 6 Bft.

@ TS.
Zeilt je boot niet goed aan de wind op alleen het voorzeil?

Gr Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 10:45 #206665

 • JPD
 • JPD's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 798
Op mijn FA Spanker kon je het grootzeil reven door de giek te rollen, kan dat niet bij een FA Schakel ? dan heb je onbeperkte reefmogelijkheid ...
Feeling 346di - www.ziltedromen.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 11:44 #206673

 • iGrf
 • iGrf's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1262
Beauty schreef :
@ TS.
Zeilt je boot niet goed aan de wind op alleen het voorzeil?

Gr Michel

In de auto op weg naar huis hebben we ons ook die vraag gesteld :whistle:

Dus hebben we dat eigenlijk niet geprobeerd ....
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 11:46 #206674

 • iGrf
 • iGrf's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1262
JPD schreef :
Op mijn FA Spanker kon je het grootzeil reven door de giek te rollen, kan dat niet bij een FA Schakel ? dan heb je onbeperkte reefmogelijkheid ...

De grootschoot grijpt onderaan de giek gewoon aan in een oog dat daar zit.
Als ik het zeil zou oprollen dan zit dat daarover.

Eventueel zou ik dat aangrijpings punt verder naar achteren kunnen zetten maar dan zit het niet meer loodrecht boven het punt in de boot dus dat lijkt me niet ideaal .....

Hoe was dat in de spanker opgelost ?
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste keer Grevelingen .... met teveel wind ! 11 juli 2011 11:51 #206675

 • iGrf
 • iGrf's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1262
OHO schreef :
En, tip van een voormalig open bootjes zeiler: neem zeker bij veel wind altijd eerst het kruisrak, dan kun je als het toch wat tegenvalt altijd ruim tereug varen naar je thuishaven. Werkt natuurlijk alleen als je een keuze hebt in richting, maar in jullie geval, waar je met de boot op trailer kunt kiezen waar je start is dat wel handig.
Je kunt op de Grevelingen bijv in de haven van Bommenede je boot prima te water laten en vanuit het haventje west- en oostwaarts uit varen.

Goeie tip maar wij gingen ervan uit dat het beter was om aan hogerwal te starten zodat we minder last zouden hebben van de golven :)
Maar het is allemaal goed afgelopen, we hebben veel plezier gehad en weeral veel geleerd en door mijn verhaal hier te posten leren we nog meer bij !
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.127 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl