Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: Rondje Noord Holland.. voor het eerst.

Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 16:50 #305311

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
Hoi, allen.

Mijn vriend en ik zijn net terug van vakantie: Ons eerste echt rondje buitenom op eigen kiel! Bij de planning van de tocht heb ik veel aan de tips van mede-ZF'ers gehad. Daarom wil ik jullie een reisverslagje niet onthouden.


Bij deze dus. Veel leesplezier!

We zijn nu zo'n anderhalf jaar in het bezit van een mooie en zeewaardige boot. We hebben al meerdere malen op het Wad gevaren, en ook zijn we al eens met een zeilschool buitenom geweest. Maar op eigen kiel buitenom, dat durfden we nog niet eerder aan. Dat wordt deze vakantie het volgende avontuur. Het plan is eerst buitenom met opstappers, Arthur en Paul, en daarna nog een week rustiger aan doen met ons tweeën.

De eerste twee dagen zijn weinig enerverend. De eerste tocht gaat van Lemmer naar Stavoren. Daarna willen we in een dag via Den Oever naar Texel, om dan de volgende dag, vanuit Oudeschild de sprong te maken. Maar op de weg naar Den Oever waait het hard vanuit het Noord-Westen – met een flinke bui in aantocht, en eenmaal aangekomen zijn we toch allemaal erg moe. Wat te doen? Toch doorgaan, op ons tandvlees? Tijdens een pauze in Den Oever besluiten we dat het toch vooral vakantie is, en we niks ‘moeten’. Vandaag blijven we liggen dus.

We besluiten Oudeschild helemaal over te slaan, en morgen te gaan kijken in het gat tussen Texel en Den Helder. Bevalt het ons daar, dan wagen we de sprong. Blijkt het toch een beetje te wild voor ons, dan gaan we terug. Een beslissing waar we allemaal vrede mee hebben. Twintig minuten later geeft de langste regenbui van 2012 ons gelijk. Het wordt niet meer droog. Blij dat we nu niet in de vaargeul richting Texel zitten!Mooie avond in Lemmer.


Schattig..


Foto in Stavoren, door mijn vriend gemaakt.

Wordt vervolgd..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 17:09 #305319

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
De dag erop gaat het toch eindelijk gebeuren (of niet). Eerst een stukje kruisen, dan rechtuit, het Molengat uit. En dan.. zijn we op zee! Spannend! Gauw een foto van de Lange Jaap, vanaf zee gezien, als ‘bewijs’..We merken dat op de Noordzee de golven echt van een andere orde zijn. Hoger dan die in het IJsselmeer, maar ook langer..We gaan behoorlijk op en neer, maar we liggen niet te ‘hakken’ . En.. de boot doet het prima! Alsof ie nooit anders gedaan heeft ploegt ie door de golven. Dit dobbertje is ontworpen voor zee, en dat merken we. Dus.. boot prima, wij prima, we gaan door!Er staat een aardig windje, dus we hebben mooi 5 a 6 knopen snelheid. We wisselen elkaar af aan het stuur, want je moet natuurlijk wel een stukje ‘echt’ gestuurd hebben.. ‘Echt’ op zee met ons eigenste bootje! Het is weer dat gevoel van avontuur en grenzen verleggen. Het zelfde gevoel hadden we ook tijdens ons eerste tochtje op de Fluessen met een gehuurde Fox22, of onze eerste eigen trip richting Texel.

Langzaamaan doemen de schoorstenen van IJmuiden op. Het aanlopen van zo’n grote haven is best spannend.. we kunnen alle ogen aan boord goed gebruiken! Gelukkig is het niet erg druk.. zou het de crisis zijn?? In de haven strijken we de zeilen. Doodvermoeid leggen we aan in de marina van IJmuiden. Een echte ‘zoute’ haven. De meeste boten zijn dan ook een slagje groter dan onze Doordraijer (die blauwe dus..).Maar al past Doordraijer niet in lengte bij al dat geweld, qua zeewaardigheid doet ie er niet voor onder!..

We nemen afscheid van Arthur, die weer terug moet naar zijn werk. Daarna doen we een ‘overwinningshamburger’ in een gezellig strandtentje. Dit tentje heeft met een wel heel bijzondere ‘stamgast’..De baas van het restaurant probeert de vos weg uit zijn restaurant te houden, maar het beestje is niet voor een gat te vangen en sluipt meerdere malen het restaurant in. Als mens en dier zo dicht bij elkaar leven is wild niet echt ‘wild’ meer.. Ook wilde dieren pikken graag een graantje mee van alles wat er in zo’n grote haven geconsumeerd wordt.

Wordt vervolgd..
Laatst bewerkt: 30 juli 2012 18:50 door wilweg.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 17:20 #305323

Leuk verslag en ben benieuwd naar het vervolg. Natuurlijk ook proficiat met jullie eerste tocht op eigen kiel.
Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 17:22 #305324

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
Revolution1 schreef :
Leuk verslag en ben benieuwd naar het vervolg. Natuurlijk ook proficiat met jullie eerste tocht op eigen kiel.
Dank!! Vervolg komt er aan..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 17:35 #305327

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
De dag erna besluiten we het Noordzeekanaal af te zakken. Het is zo’n beetje de natste en koudste dag van deze zomer.. is het wel zomer? Het regent de hele tijd. Als de avond valt zou ik zweren dat het november was.. Een donkere koude avond, en ik meen droge bonen te ruiken, een echt stukje winterkost.

We leggen die avond aan in Sixhaven. Een wiskundige zou af kunnen studeren op het efficiënte stapelen van boten in deze haven. Jeetje, wat is het hier druk! Maar volgens de havenmeester is er nu juist niks te doen. We liggen nu in hartje Amsterdam, en dat is erg gezellig.

De volgende dag varen we door naar Volendam. Lekker windje weer, 4 a 5 knopen en lekker scheef. In Volendam komen we terecht in de meest luxueuze marina die we ooit hebben gezien… Wat zal dat ons gaan kosten? Gelukkig, dat valt mee. Wat ons niet meevalt: Volendam zelf. Wat een kermis is dat, zeg! Ik heb het gevoel dat ik in een Aziatisch themapark ben beland.

Omdat we toch in Volendam zijn, besluiten we ons bij de plaatselijke gebruiken aan te sluiten, en een traditioneel gebakken visje te nuttigen. Nooit geweten dat echte Volendamse vis gewoon in de magnetron wordt opgewarmd.. :S Een paar tentjes verder halen we wel gewoon lekkere vis, die we aan een rustig bankje op het IJsselmeer lekker op eten.

De volgende dag door naar Enkhuizen, waar we voor de verandering eens niet in de Compagnieshaven overnachten. De stadshaven is druk, maar wel gezellig. Hier zetten we reisgenoot Paul op de trein. Voor hem wordt het ‘afkicken’.. maar wij gaan lekker nog even door!

Bijzondere boot, in het Noordzeekanaal, wij gokten dat het een pijpenlegger was.


Een zeldzame soort op de gevoelige plaat vastgelegd.. het Meeuwkonijn…


Avond in Enkhuizen..


Mooie lucht.
Laatst bewerkt: 30 juli 2012 17:35 door wilweg.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 17:43 #305332

 • Sunday
 • Sunday's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7517
Practige foto's, en heel goede beslissingen! Niets moet, en alleen gaan als het aan alle kanten goed voelt..
En.. Jullie boot is prachtig! (ook een beetje omdat ik met mijn bootje vaak de vraag krijg of het een Drayer is. ;-). )
Ben benieuwd naar vervolg!

EDIT : vervolg is er al...
Laatst bewerkt: 30 juli 2012 17:44 door Sunday.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 18:21 #305353

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
Sunday schreef :
Practige foto's, en heel goede beslissingen! Niets moet, en alleen gaan als het aan alle kanten goed voelt..
En.. Jullie boot is prachtig! (ook een beetje omdat ik met mijn bootje vaak de vraag krijg of het een Drayer is. ;-). )
Wat leuk!

Wij hebben tijdens deze vakantie al 2 keer de vraag gekregen of onze boot een Marsvin is.. :cheer: grappig! Kennelijk lijken onze boten erg op elkaar.. beide stoere spitsgatters..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 18:36 #305363

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
Nu zijn we met zijn tweetjes. We hebben nog een week, en er schijnt zelfs mooi weer aan te komen,, Wat nu? Naar boven maar weer, naar Texel. Ik heb al 4 keer aangelegd in Oudeschild inmiddels, hoog tijd dat ik de rest van dat eiland ook eens zie. Dus kruisen we maar weer eens op naar het Noorden. Even overstag voor die ene boot, dan heeft ie geen last van ons… Hee, die ziet er bekend uit!

Wederom een nachtje in Den Oever. We zien dat we tegenover de Toxiq liggen, dus we besluiten hem en zijn gezinnetje eens ‘lastig te vallen’ met een bezoekje. Hoi, wij zijn van het zeilersforum! Wie zijn jullie dan? Wilweg en meneer wilweg! Terstond worden we uitgenodigd voor een lekker bakkie koffie en wisselen we mooie verhalen uit.

De volgende dag naar Texel. Wat is dat voor geel ding in de lucht?? Dat hebben we lang niet gezien. Op relaxmodus dobberen we de haven in. Ook daar is het gezellig. We liggen naast een praatgrage Belg in een mini-viskottertje van 8 meter. Ook Toxiq en partner komen we weer tegen. We blijven nog twee dagen en verkennen het eiland. Verder liggen we vooral met onze bakkes in de zon, schade inhalen van de lente.

Woensdag gaan we maar eens richting huis. Met nog een klein uitstapje richting Harlingen, want dat hebben we nog niet gezien. We dobberen de Noorderhaven in. Daar zien we ook weer het kottertje van onze Belgische vriend. We besluiten daar aan te leggen. Maar 2 boten verder zien we nog iets verrassends..


Met onze boot (een Euros 22 voet)kom je niet gauw een ‘soortgenoot’ tegen! We wisten dat er nog een derde E22 gebouwd was, en dat die in Harlingen zou liggen, maar we wisten niet of deze informatie nog actueel was, en in welke haven de boot dan lag. Nou varen we er zomaar tegenaan.. Leuk, dus meteen wat foto’s maken... Jammer dat de eigenaar er niet was.

De Noorderhaven is vannacht de haven met de hoogste concentratie E22’s ter wereld! :laugh:

Het Noorderhaventje.

Mooie spiegeling in het water..


Tanker komt binnen bijHarlingen..

Mooi gepoetste platbodem

Uitzicht op de Noorderhaven.

De dag daarna zakken we af naar Kornwerd. De sluis bij Kornwerd is overvol. Een klein jachtje, de Bar Nat komt langs ons varen. Mijn vriend knoopt een gesprekje aan met de jonge schipper. Ik ben bang dat we in onze onoplettendheid tegen elkaar aan varen en roep ‘Wel op je punt letten, Ivo!’ Waarom de twee mensen in de andere boot wat verbaasd op kijken. De schipper van de Bar Nat heet ook Ivo, sterker nog, hij is de Ivo van ZF! De wereld is klein…

Daarna gaan we door de sluis. Drukdrukdruk. De sluiswachter wordt er melig van. “Willen onze Deutsche Segler ook een stukkie naar voren, dan gaat dat schutten wellicht vandaag nog gebeuren’..

Na de sluis gaat het gelukkig allemaal een tikkie vlotter.. Met 5 a 6 knopen varen we naar Stavoren. De laagste dag, richting Lemmer is er bar weinig wind. Een beetje rondzwemmen in het IJsselmeer en wat zon pakken. Maar er is zo weinig wind dat we richting het Vrouwenzand dobberen. Dus gaat de motor aan. Rond vier uur komt de wind weer terug, en kunnen we de zeilen weer hijsen. Ach, twee uurtjes motoren op twee weken zeilen.. geen slechte score, toch?

Dan leggen we aan in Lemmer. Snel nog even de sauna in, en een hapje in het restaurant.. maar daarna is onze vakantie toch echt voorbij.. twee weken zeilen.. wat went dat snel..

Nu maar weer gauw over naar de orde van de dag.. en van het weekend hopelijk nog even zeilen om ‘af te kicken’.
Laatst bewerkt: 30 juli 2012 18:40 door wilweg.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 18:45 #305369

Nogmaals geweldig reisverslag en mooie foto's op naar de volgende reis.
Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 18:51 #305373

 • Albert 45
 • Albert 45's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 12415
Leuk verhaal, mooie foto's. Dankjewel. :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 18:52 #305375

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
Revolution1 schreef :
Nogmaals geweldig reisverslag en mooie foto's op naar de volgende reis.
Albert 45 schreef :
Leuk verhaal, mooie foto's. Dankjewel. :)
Mooi dat jullie het zo leuk vinden.. :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 19:27 #305394

 • mick
 • mick's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2505
Ik vind het ook leuk! Altijd mooi om te lezen, de avonturen van de ZF zeilondernemers.

groet,
Maarten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 19:35 #305398

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
mick schreef :
Ik vind het ook leuk! Altijd mooi om te lezen, de avonturen van de ZF zeilondernemers.

groet,
Maarten
:)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 19:53 #305401

 • roberteb
 • roberteb's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1782
Leuk verslag en foto's!

Lekker relaxt zeilen zonder haast, dus minder stress
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 19:56 #305403

 • wybeslot
 • wybeslot's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3852
Ha Joke,

welkom terug!
stoere verhalen hoor, stukje bij beetje je vaargebied uitbreiden en ervaring opdoen. Wie weet vaar je ooit nog eens op je bootje naar de Azoren :D
Efsix 1100 - Red Baron
Ligplaats Giesbeek
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 20:05 #305405

 • mick
 • mick's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2505
Wilweg's avonturen zijn een bevestiging van het 'less is more' concept.

groet,
Maarten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 20:07 #305407

 • Sunday
 • Sunday's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7517
Wilweg IS met haar prachtige schip less is more!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 30 juli 2012 20:15 #305411

wilweg gaat weg komt terug maar zal opnieuw weg gaan, zeker weten.
als dat virus eenmaal heeft gebeten......
dat ik een pokerface nodig had om de zin van het zijn weer te ontdekken......

ZF-Team, 08-04-2014: De boot van sietse-ten is teruggevonden op zee maar zonder hem aan boord. R.I.P.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 31 juli 2012 06:23 #305454

 • Jutter
 • Jutter's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 5828
Goed gedaan! Mooie foto's ;)
Dansen aan zee. Aan de kust, de Zeeuwse kust. Met achtereenvolgens een Schouw, LM 23 comfort, Fellowship 27, Rana 17 Fisk, Drascombe longboat cruiser, Beekman Alfa Fish 540, Super Daimio, LM 30, Beneteau Antares 760.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 31 juli 2012 06:27 #305455

Leuk verslag om te lezen en mooie foto's
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 31 juli 2012 14:56 #305617

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
Ik ben vereerd, jongens.... :) :)
Less is in mijn geval inderdaad more, het gevoel van vrijheid dat je met je bootje overal heen kan.. misschien zelfs nog wel verder dan de Azoren..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 28 aug 2012 18:39 #314138

 • force10
 • force10's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 120
wilweg schreef :
Ik ben vereerd, jongens.... :) :)
Less is in mijn geval inderdaad more, het gevoel van vrijheid dat je met je bootje overal heen kan.. misschien zelfs nog wel verder dan de Azoren..

:) Leuk om te lezen!
En mooie foto's
Ik wacht op het vervolg.... B)
Rebell Seaskip 2----Thuishaven Sneek.

Laat de zomer maar komen!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 28 aug 2012 22:03 #314168

Erg leuk om te lezen voor mij staan dit soort tochten volgend jaar op het programma. En winterstalling gevonden om het bootje er helemaal klaar voor te maken.

En gelukkig vrienden die mee willen varen.... Mijn vriendin slaat de zee nog even over ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 29 aug 2012 07:06 #314246

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
HoutenKlaas schreef :
Erg leuk om te lezen voor mij staan dit soort tochten volgend jaar op het programma. En winterstalling gevonden om het bootje er helemaal klaar voor te maken.

En gelukkig vrienden die mee willen varen.... Mijn vriendin slaat de zee nog even over ;)
Veel succes en plezier dan volgend jaar! :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rondje Noord Holland.. voor het eerst. 07 nov 2012 19:53 #337422

 • willemvl
 • willemvl's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 12
Erg genoten van jullie reisverslag "Rondje Noord-Holland". Ik ben met mijn Westerly Centaur nooit verder gekomen dan het Ijsselmeer, maar ben van plan komend seizoen toch een keer de stap naar de Waddenzee te maken.Hebben jullie daar ervaring mee. Tips van andere forumleden zijn ook welkom. Met name de stroming en getijden hebben mij tot nu toe tegen gehouden de Waddenzee op te gaan.

Willem
Willem, Libertijn
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.345 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl