Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Saint Valery sur Somme

Saint Valery sur Somme 23 juli 2008 10:01 #37723

 • h.kes
 • h.kes's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 93
Hoi,
In juni j.l. met twee vrienden weer een zeetocht gemaakt. Nog voor de zomervakantie een week ertussen uit en dus een krappe planning moeten maken (ook de vrienden laten huis en haard achter :oops: )

Op vrijdagavond (tijdens Nederland- Italie) naar Stellendam getufd. Komen i.v.m. de Nederlandsche zege daar zeer blij aan. Zaterdag naar buiten en zeilen in een ZW 3-4 naar Blankebergen. Lange tocht, maar heerlijk om op zee te zitten. De nieuwe zeilen van " Puck" doen het heel goed, een verademing met de inmiddels 10 jaar oude set...
Vanuit Blankebergen naar Duinkerken gezeild, het geluk is met ons, onderweg wordt de wind NW-lijk en kunnen we zonder " omwegen" doorvaren. In het clubhuis van YCMN heerlijk gegeten. Nog in jubelstemming vanwege het voetbal EN vanwege het in Frankrijk zijn laten we op naburige boten het o zo hinderlijke oranje leeuwtje van AH achter. Ze zullen verd. weten wie die hollandais zijn :twisted:

De maandagochtend vertrekken we naar Boulogne, de wind is NW en er staat een goede Bft. 4. We passeren Calais en de enige scheepvaart bestaat uit de vele ferries. We hoeven er voor geen een uit te wijken, het komt allemaal mooi uit. Puckje knalt lekker door het water en met stroom mee " scheuren" we door het Kanaal. Zelfs de gennaker kunnen we zetten (als spi) en het bootje gromt van plezier.
Af en toe een blik op de laptop waar Seaclear op de zelf ingescande Imray-kaarten goed zijn werk doet. Het is zwaar genieten. Cap Gris Nez komt in zicht en we besluiten dicht onder de kust te passeren.

Als ik in de kajuit even een blik werp op de laptop werp kan ik nog net naar buiten brullen SB uit te gaan (er zitten harde stukken onder water!!!!) Even niet opletten en niet op de gewone kaart kijken!
We kunnen na passage van Cap Gris Nez zuid voor gaan liggen. De witte kust van Dover is ook prima te zien. Het is opvallend stil in het Kanaal en ik had nog wel de crew gewezen op de recente ongevallen met o.a. de Ouzo bij Wight om ze alert te houden.

De aanloop van Boulogne is weliswaar eenvoudig, maar als je er nooit geweest bent oogt de entree wat vreemd met een " los" staand havenhoofd. Eenmaal binnen in het wat shabby aandoende haventje krijgen we een keurige ligplaats toegewezen. Boulogne vind ik saai aandoen, alleen de oude stad is mooi.
We gaan op tijd naar bed, want om mijn gestelde einddoel te halen moeten we om 0500 varen.
Tijdens een mooie zonsopkomst verlaten we de haven en is het buiten vol met de plaatselijke vissersboten. We moeten om uiterlijk 1200 bij de 30' verder gelegen ATSO-boei zijn om veilig de baai van de Somme in te kunnen. Initieel lopen we 7 kts over de grond en gaat ie goed. Rond 1000 zakt de wind weg en moeten we motoren. De splinternieuwe helmstokautomaat maakt de aankomst van de ATSO niet mee. Na al wat gepiep de dag ervoor doet ie nu helemaal niets meer en kan je met de hand de arm bewegen. Daar baal ik wel even van. Na passage van de ATSO zoeken we de ingang van het betonde kanaal op. Zeer veel bochtenwerk en we hebben toch zeker 5 meter onder de kiel. Maar ik hou me aan de Reeds Almanac (no cutting of corners!). Twee zeehonden duiken voor ons weg als we in het zicht van Le Crotoy en St. Val. s Smme (afkorten maar..) komen. Vlak bij St. Val. s Smme ben ik het spoor even bijster en lopen we bijna aan de grond omdat de dieptemeter in alarm gaat en een tegenligger gebaart naar welke kant ik moet. Ten minste dat denk ik. Als ie naderbij komt blijkt het een Nederlands open zeiljachtje waarvan de eigenaar roept " Ik had je gewoon geramd hoor!!"
Altijd fijn om Nederlanders tegen te komen :cry:

Het eigenlijke haventje is keurig en we worden ontvangen door de havenmeester.
HET DOEL IS BEREIKT (zeemanschappelijk is het niet handig om zo te plannen, maar als het wel lukt is het geweldig)


Het dorp is prachtig en als het eenmaal laag water is kan je zien dat het betonde gedeelte nog een ministroompje is, de rest is drooggevallen.
In de jachthaven blijft zeker 2 meter staan.

Ik had nog wel een haven verder willen gaan, maar het weer gaat veranderen en we moeten wel weer aan het werk na het weekend.

Dus verlaten we het schilderachtige St. Val. s Smme; de wind is ons weer gunstig gezind en is zuidelijk nu. Ivm het tij kunnen we pas om 1200 weg en is Boulogne de enige optie om aan te lopen. Bekend terrein nu en als ervaren rotten varen we de haven in. Onze ligplaats voert ons langs 4 Nederlandse 36 plus voeters, die net gezellig allemaal aan dek staan te praten. Onze begroeting wordt niet geretourneerd en ze doen net alsof we er niet varen!! 8O Mis ik iets hier??? Of zijn we al zo kinderachtig geworden dat de kleinere boten er niet meer bij horen of kunnen ze er niet tegen dat je ook met een 29 voeter de zee op kan?

Voor straf moeten we allemaal binnen blijven en staat er de volgende dag een goede Bft 8. Puckje poetsen dan maar.
Op vrijdagmorgen verlaten we Boulogne, de " grote jongens" slapen nog (beetje bang?). Er waait nog een flinke 5 Bft uit SW en onder vol zeil brult het bootje richting Kanaal. We besluiten in 1 keer door te gaan naar Stellendam. In de loop van de middag neemt de wind toe en halen we de genua weg. De zee bouwt op en komt van achteren in. Het wordt een beetje te veel. Ik besluit een rif te zetten, een beetje laat dat wel. Dus in het harnas en vast aan de safetyline kruip ik naar de mast terwijl we tegen flinke zeeen inmotoren. Puckje staat op zijn kop. Na veel geschreeuw tegen de mannen in de kuip lukt het me om rif 1 te zetten. Ik val uitgeblust terug in de kuip. We gaan weer voor de wind. We klokken als snelste een keer nota bene 11,6 kts op de GPS (ja stroom mee, maar toch gierend hard)

Als de stroom kentert is de lol er wel van af en moeten we nog een heel eind. Ik stel het doel bij, Roompot dan maar. Middernacht zijn we ter hoogte van de Kaloo en krijg ik mot met een naar buiten komend schip. Met een zwiepend 3-kleuren licht en stiekum al de motor bij gaan we er dicht achter langs. Volgens mij hebben ze ons nooit gezien, want ineens
wordt er een zoeklicht op de loodsboot ontstoken en worden we vorsend beschenen. Wij slingeren maar door, veel keuze heb je niet.
Als we de Roompot naderen stuur ik 1 mannetje de kajuit in achter de laptop, de roompot boeien zijn onverlicht........ Dit gaat gelukkig allemaal goed, met de schijnwerper kan je ze wel lokaliseren. Om 0300 meren we af naast een open visserachtig bootje bij de Roompotsluis. Vreemd, niemand op marifoon... Maar het ANWB boekje erbij gepakt en jawel hoor: De Roompotsluis draait vanaf 0600.
Te kooi dan maar. Nog geen half uur later wordt er op mijn dek gebonkt: " we gaan vissen, wegwezen hier!" Of ik niet wist dat hij een beroepsvisser was? Ik zou niet weten waar ik dat dan aan moest zien bij dat bootje, maar goed los dan maar en na een half uur weer te kooi. (Zo fijn die Nederlanders, ik ben er zo trots op er ook 1 te zijn :oops: )
Om 0800 gaan we door de sluis en motoren we naar Dordt.
Moe maar meer dan voldaan meren we af in ons eigen boxje, 420 zeemijlen op de klok. s' Avonds kunnen we naar het EK kijken, wij (NL)zijn er alweer uit. Straf zeker voor al dat arrogante gedoe :lol:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

tocht vallery s somme 1972 08 aug 2008 16:23 #38811

 • Johny
 • Johny's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10
Hallo, heb u verhaal gelezen, leuk geschreven, wij zijn er voor de 2de maal niet in geslaagd om daar te komen, veel wind op de kop,vier dagen verwaaid gelegen in Duinkerken, maar elke dag verse vis ( 10 euro voor kilo tong), daar wij de Belgen graag lekker eten ( niet uit de muur)! was het niet echt een straf om daar te liggen.
Wat ik nou zo jammer vindt aan die leuke verhalen, dat je er niet bij zet om hoe laat je vertrekt om de stroom mee te hebben, ok we hebben het geleerd op de curses, maar hoe meer info hoe beter, (voor de leek)
Bedankt voor het verhaal.
Groetjes van een 27 voeter Albin Vega PATHOS
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Saint V. s. Smme 09 aug 2008 07:48 #38871

 • h.kes
 • h.kes's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 93
Johny
Dank voor uw compliment. Ik heb de stroomgegevens er juist niet bijgezet om het vooral leesbaar te houden. Bovendien is het ook veel beter om je eigen planning te maken, immers de tijden van HW en LW veranderen dagelijks met zo'n 50 minuten. Feit is wel dat je bij dagtochten niet heel veel te kiezen hebt qua stroom of het moet net mooi uitkomen. Het plannen hoort er nu eenmaal ook bij! :wink:
Hans
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Saint Valery sur Somme 09 aug 2008 09:57 #38882

Het aantal minder vriendelijke hollanders is gelukkig minimaal vergeleken de wel vriendelijke. Pech dat je ze net allemaal in 1 weekend tegelijk treft :wink:

quote:"Vlak bij St. Val. s Smme ben ik het spoor even bijster en lopen we bijna aan de grond omdat de dieptemeter in alarm gaat en een tegenligger gebaart naar welke kant ik moet. Ten minste dat denk ik. Als ie naderbij komt blijkt het een Nederlands open zeiljachtje waarvan de eigenaar roept " Ik had je gewoon geramt hoor!!" "

Maar waarom dan, smalle vaargeul ofzo? Kijk dat je iemand moet wijzen te wijken/ vragen om ruimte, oke, maar dan zo`n antwoord. Je hebt toch geen sorry gezegd?

ps maar volgens mij hebben jullie het wel leuk gehad.
Wat heb je trouwens voor 29 voeter?
Al het goede komt van binnen, Al het kwaade van buiten!!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.363 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl