Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Reven is voor mietjes

Reven is voor mietjes 20 aug 2008 15:25 #40400

  • Zonsnel
  • Zonsnel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2031
Reven is voor mietjes.

Op mijn oude zeilschool is dat de lijfspreuk geworden na het volgende voorval:
Een zeilinstructeur zeilde ruimerwind met een stevig windje diep gereefd over de Oosterschelde. Een wedstrijdjacht vol “stoere” jongens liep hem zonder rif aardig vlot voorbij. Tijdens het oplopen riep één van die binken: “reven is voor mietjes” de instructeur verbouwereerd achter zich latent.
Aangekomen bij de volgende boei ging het scherp aan de wind verder. Het bootje van de zeilinstructeur was prima voorbereid op dit rak, vooral in de vlagen. De “stoere” jongens kregen meer problemen. Hun wedstrijdjacht leek wel een dolle stier. Hij liep om de klapscheet uit zijn roer. Bakboord was boven en stuurboord was onder. De koerslijn leek op die van een dolle hond: zigzaggend en meer dwars dan vooruit. In mum van tijd liep de zeilinstructeur de “stoere” binken van het wedstrijdjacht voorbij. In het voorbij lopen riep hij: “reven is voor mietjes!”

Een andere belanghebbende van de zeilschool heeft daar toen een rap op gemaakt. Het refrein gaat als volgt: “reven is voor mietjes bong bong bong bong, reven is voor mietjes, bong bong bong… en dat dan afgewisseld met de weersvoorspellingen van Post Ouddorp (kanaal 25) Hoewel ik zelf niet zo’n rap liefhebber ben vind ik dit een geweldig nummer. Helaas heb ik het niet op CD.


Wij kwamen uit Dunerque Frankrijk. Bakstagwind kracht 6 á 7. Ging aardig vlot; met voltuig van de golven surfen, stroom mee. Beetje actief sturen en we bleven merendeels aardig op koers. De wind aan dek viel nog wel mee. Plan was om in één ruk door te gaan naar Stellendam. Voor België liggen enkele zandbakjes. Daar moet je dan tussendoor. Bakstag wind wordt dan plots aan de wind. Wind aan dek lijkt dan wel storm! Te veel zeil op. Zéér weinig ruimte. Brekers op de banken rond de boot. Alle aandacht nodig voor navigatie. Boeien lastig te vinden tussen de golven. Boot gaat enorm uit zijn roer lopen, golven lijken aan de wind véél groter dan voor de wind. Zeilen klapperen, schoten vliegen zo overboord. Motor starten? Schroef lijnen……………

Gelukkig hadden we deze situatie vooraf al een beetje ingeschat. Maar voor de wind reven is lastig. Toen we nog ruimte hadden hebben we eerst de fok gestreken, beetje afvallen en de fok valt dood achter het grootzeil. Kleine fok gehesen en schoten aangetrokken. Op de kleine fok aan de wind sturen, grootschoot niet aantrekken. Grootzeil gaat klapperen, gelijk laten zakken en rif 1 aantrekken, rif 2 aantrekken, rif 3 aantrekken, reefoog in lummel. Val stak, schoot strak. Spaghetti opruimen. En Hop schip is klaar voor aan de wind tussen de banken door.

In Stellendam hebben we die nacht goed geslapen.

Wie heeft er nog meer reef verhalen????

Zonsnel.
Groet,

Zonsnel

zeilen is een manier van leven
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.378 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl