Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Scheveningen 11 januari

Scheveningen 11 januari 02 okt 2008 16:02 #45149

Dit verhaal komt uit het clubblad van zeezeilvereniging YSY. Ik ben ik.

Scheveningen 11/12 januari 2008

Zaterdag 11 januari, om 10 uur was ik in de haven, voorspellingen waren dat de wind in de loop van de dag zou afnemen naar 5/6 BFe n naar west tot noordwest zou draaien. Hij was om 10 uur al noordwest maar nog zeker een dikke 7/8 met regelmatig zeer pittige buien.
Marc kwam aanlopen om even te douchen en melde dat het inderdaad minder zou worden , maar ja wanneer is dat, 12.00, 13.00, de wind gedroeg zich al anders dan voorspelt.
Rond 12.00 weer verzameld op de steigers, de Tenderfoot en Mickey waren inmiddels ook binnen vanuit Naurna (en flink gesegeld ook die ochtend want de buien logen er niet om.)De wind was nu 6BF, even overlegd en opstappers verdeeld, 13.00 we hebben een GO....!!!


Ik MOCHT met de Paradox mee, die mooie gele Catamaran, en dat mocht in hoofdletters staat mag duidelijk zijn.


Het werd voor mij een tocht vol met nieuwe ervaringen.
Ten eerste lang geleden dat ik op zee heb gezeild, (2 seizoenen niet ongeveer) dus was wel even spannend om de pieren uit te varen met de frisse wind, donkere erwtensoepkleurige golven die uiteenspatten tegen de pieren, binnenlopende vrachtschepen, terwijl Rob de zeilen gereed maakte en hees stuurde ik de Paradox naar buiten die trouwens zeer licht stuurde, niet rolde maar af en toe wel flinke klappen maakte.
Toen eenmaal alle grote jongens voorbij waren werd koers gezet richting Scheveningen. Alweer was het weer totaal anders dan voorspeld, het zou bewolkt zijn met af en toe een zonnetje. Op de temperatuur na was het bijna Caribisch, Geen wolkje te zien wel veel wind, prachtig zonnetje recht op de kop. En ik dacht thuis nog, laat ik mijn zonnebril maar niet meenemen.
Inmidels waren we lekker op weg, aan de wind, 2 rifjes en een kleine fok, Rob stuurde, door de nog hoge golven kwam er regelmatig een golf over, gelukkig zeilkleding aan maar nat werden we zeker.

Voor Zandvoort werd ik een beetje kattig, het stuur over genomen, hielp meteen.
Omdat het voor mij best even moeilijk was om die lekker lopende Paradox op hoogte en snelheid te houden in deze deining nam Rob het van mij over. De kattigheid kwam terug, ik zocht een beschut plekje op,dit ging een tijdje goed maar door de overkomende golven koude toch nog stevige wind (5/6) en mijn zeilpak die wel 100% waterdicht is maar voor deze condities niet toereikend de warmte kan vasthouden, werd ik kouder en beroerder, het viel Rob al op dat ik het ovekomende water niet ontweek door mij weg te draaien, hij adviseerde mij naar binnen te gaan om weer warm te worden. Ik heb het nog even geprobeerd en werd toen een nieuwe ervaring rijker: "De puts werd mijn vriend".

We waren nu inmiddels vlak voor Noordwijk (denk ik), ik zei tegen Rob: ik ga toch maar even naar binnen, paar slokken water genomen en ben voor het Fornuis gaan liggen, pannetje omarmd.
(Arme Rob, hij had mij in de haven nog laten zien waar de soep en de pannetjes e.d. staan en dat hij een bakkie soep altijd erg kon waarderen), helaas zat er iets anders in het pannetje........

Tussentijds kwam Rob even kijken of ik al aanspreekbaar was, nee dus.
Later kon ik horen dat de moter bijgezet werd en dat het langzaam donker werd, af en toe stond ik op om toch maar weer aan dek te gaan, wel zo gezellig voor Rob maarrrrr dat bleefs steeds bij een poging.
Voor Schevingen haalde Rob mij toch naar boven, Prachtig, maantje in het zuidwesten schitterder over de zee, de lucht was nog steeds ongelofelijk helder, mooie winterse sterrenhemel, wind was weer helemaal kalm. Inmiddels was ook mijn binnenste weer tot rust gekomen.
Rob heeft in z`n eentje alle riffen eruit gehaalt, Fok gewisseld aantal keren overstag. Toen ik weer aan dek was waren ook alle zeilen al naar benee! (Complimenten Rob!)
In de schemer had Rob wel even een dipje, maar eenmaal echt donker en de boel weer rustig begon hij toch weer te genieten (aldus Rob) (Handig he, zo`n opstapper mee:-))

De Tenderfoot, de Mickey en het Elfde Gebod waren al binnen, De Mandarin was omgekeerd terug naar Ijmuiden.
We hebben ons toen snel omgekleed.
Mijn kleding was aan de binnenkant wel goed droog, ook niet nat van zweet oid, dat ik het zo koud kreeg en zeeziek werd komt denk ik puur door afkoeling van het koude water en straffe koude wind, en het feit dat ik de start met z`n pittige golven voor de pieren en de stevige wind die er nog stond, best wel even als spannend heb ervaren.

We zijn lekker gaan eten, ik had ineens weer heel veel trek, lekker gegeten met z`n allen aan de heilbot, en lekker doorwarmen. Later Bij Jan aan boord even lekker na geborreld en toen onder de wol, met groetjes van de man met de hamer.

Zondag, de wind liep nu recht naar Ijmuiden 3/4, stroom tegen, zonnetje was weg maar dat deerde niet. Na een onbijtje en opwarmertje in het toilet gebouw zijn we weer aan de terugweg begonnen.
Dit rak was er weer eentje waarom we zeilen zo leuk vinden, eerst plat voor de wind, later gingen we afkruisen, tis natuurlijk niet voor niets een Catamaran.
Prachtig mooi tochie, lekker van golven surfen, De Paradox was helemaal in zijn element.
Al zeilende leerde Rob mij wat trucjes om nog optimaler te sturen, snelheid te maken en lekker van de golven af te kletteren met de Paradox.
Samen met de Mickey en het Elfde Gebod gingen we de zuiderpier rond en was het feestje weer voorbij, de boot aan kant gemaakt en nog even na kletsen met een biertje. Later gezamelijk in de Admirals.

Kortom, ondanks dat ik voor pampus lag op de heenreis, heb ik toch een prachtig mooi weekend gehad. En Rob, de volgende keer krijg je van mij en bakkie soep.

Gerben.

Tegeltje: "Ervaring is iets dat je krijg nadat je het nodig had"
[/img]
Al het goede komt van binnen, Al het kwaade van buiten!!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheveningen 11 januari 02 okt 2008 18:13 #45162

  • Zonsnel
  • Zonsnel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2031
Mooi verhaal. Leuke tocht.
Groet,

Zonsnel

zeilen is een manier van leven
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheveningen 11 januari 05 feb 2009 11:20 #57713

  • Bluff
  • Bluff's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 30
Inderdaad een vermakelijk verhaal om te lezen. Volgende keer ga je weer mee neem ik aan ? (had je trouwens geen thermo ondergoed aan?)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheveningen 11 januari 05 feb 2009 12:38 #57724

Een gewone langeonderbroek en hemd met langemouwen.

Mijn zeiljas is winddicht/waterdicht en ademt redelijk, maar is niet gevoerd.
In combi met thermo ondergoed en fleece zal hij beter werken.
Mijn kraag is in de hoogste stand net tot mijn mond.

Kortom, onder koude(0/10)wind en natte omstandigheden ontoereikend.
Mijn themperatuur werd teruggekoeld door de over komende golven, door onwennige zeegang kattig(+ spanning vooraf(8bf twee uur voor vertrek, bij vertrek 6),
Toch heb ik een heel positief gevoel van deze trip.
Ik ben even gestopt bij de club, maar dat heeft andere redenen. tijd en geld.(geld?) borreltje lidmaatschap etentjes tijden de trips etcetc.

Laat mijn budget even niet toe.

maar, draag YSY wel een warm hart toe. Aanbeveling voor vele.
Al het goede komt van binnen, Al het kwaade van buiten!!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.401 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl