Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren

Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 04 dec 2013 23:24 #463760

 • La Mavare
 • La Mavare's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8647
Gezien de vele leuke reacties op Nachtorders nu een wat uitgebreider en chronologisch reisverslag.

We landen op Tenerife Nor, het Alex-gevoel is er weer helemaal. De taxichauffeur moeten we met handen en voeten uitleggen waar de bark ligt. Google Maps biedt uitkomst. Gelukkig zien we van verre al de drie gele masten. Daar is ze! Op de kade komen we reeds enkele afzwaaiers tegen. We melden ons bij de havenwacht en gelijk door naar de Crew-meeting, die is al even bezig. De kapitein verdeelt de wachten: Elke neemt de 8-12, die is hier voor het eerst, Kim vaart als 1e en neemt de 0-4, dus wil jij de 4-8 wacht voor je rekening nemen? Een leuke verassing, voor het eerst een eigen wacht en niet meer meelopen met een 'oude rot'. Als de wachten verder zijn ingedeeld, komen de speciale taken aan bod: wie doet de was, wie de drankvoorraad? Deze reis geen backschaft (corvee), we zijn met te weinig, als het nodig is, steekt een ieder een handje uit. Zo langzamerhand ontstaat een structuur voor de komende 2 weken. Daarna maak ik kennis met mijn wel heel kleine en behoorlijk onervaren wacht: Topp-matrose, Leichtmatrose, de doc, een boventallige kok, een trainee en één van de 3 Wandergesellen.
De Wandergesellen hebben op werf in Bremerhaven het nodige gedaan en maken nu hun 1e zeereis. In de video een korte uitleg over deze Duitse traditie.Om 5 uur begroet kapitein Tilman de trainees, die aansluitend door stuurman Kim worden rondgeleid door het schip. Speciale aandacht daarbij voor de veiligheid aan boord.
Na het avondeten maken enkelen nog een rondje door Santa Cruz, anderen genieten aan dek van de zomerse temperaturen.
De volgende morgen gaat voorbij met provianderen, gerepareerde zeilen aanslaan, splitsen maken en trainees laten oefenen in het want. De stuurlieden lopen de checklisten na en maken het reisplan.
De loods is besteld, na het middageten gaan we!
Om half drie gooien we de trossen los en noteren in het scheepsdagboek: "14.59 uur passieren Mole" (havenhoofd). Zodra de Alex licht schommelend de uit het noord-oosten komende deining trotseert, offeren de eersten aan Rasmus (Erasmus, beschermheilige van zeelieden) en even later gaat het 1e zeil omhoog, het grootstengestagzeil. We koersen richting NO onder motor en stagzeilen bij. Zodra de de ruimte hebben, gaan een aantal razeilen omhoog en koersen we oost. De bronzen bezaan gaat uit en is het moment aangebroken dat de kapitein een sherry-offer aan Rasmus brengt. Als de fles dan toch open is drinken we allen een klein slokje op Rasmus, zo schrijft de traditie voor.Een mooie en rustige nacht brengt ons in de nabijheid van Gran Canaria. Met 2 wachten en hulp van de kapitein maken we 's nachts de eerste hals en draaien richting west. Het wordt weer licht en we zetten meer zeil, brassen hard aan, we willen Kaap Anaga ruim passeren. Zaterdagmiddags passeren we de Kaap zo kort, dat er weer druk ge-sms-t kan worden. Maar die pret gaat snel voorbij, koers 304 brengt ons snel op de grote oceaan, richting Madeira. Zo ver gaan we natuurlijk niet, het is een rondreis rond de Kanaren, maar zuid uit gaat nog niet. Graag nog een dagje langer op zee, vragen verscheidene trainees, dus wordt de volgende haven een dagje verschoven. We varen daar boven Tenerife halfwinds wat heen en weer, soms met weinig, soms met veel wind. Het record wordt gezet, 33.6 mijl in onze wacht. Dat maakt de anderen ook wat scherper. Kort daarna valt helaas de wind weg, dit record staat! Inmiddels hebben we het halsen wel onder de knie, tijd om naar het zuiden te gaan.

Dinsdagmiddag lopen we Santa Cruz de La Palma binnen. Na de havenwacht met ons ploegje de stad verkend en een glaasje gedronken. Woensdagmorgen rijdt de bus voor, we maken een uitstapje over het eiland onder de bezielende leiding van gids Conny. We bezoeken enkele toeristische plekjes, zien de vulkanen van Teneguia, heel veel bananen en lunchen bij de 2 vuurtorens en zoutpannen van Fuelcaliente.Jammer dat het af en toe flink regent. Gelukkig wordt dat 's middags beter en maken we een mooie stop met wandeling in het nationaal park van de Caldera de Taburiente, een oude vulkaan. Voor het noorden van het eiland is helaas geen tijd meer, via een lange tunnel komen we weer in Santa Cruz.
Donderdags vertrekken we richting La Gomera, welke haven is nog niet duidelijk. De wind maakt het niet mogelijk oostelijk om het eiland te varen, zodat we 's nachts La Gomera zuidelijk passeren. Vier uur 's morgens, mijn wacht vangt aan. We liggen in de windschaduw van het eiland, we driften dwars weg. Grootzeil en fok worden opgegeid, we gaan weer een halve knoop vooruit en na een moeizame hals komen we weer langzaam uit de blakte, pfff. De 8-12 wacht liet daarna ook zien dat je geen andere wacht nodig hebt bij het halsen. Het doel was inmiddels bepaald, Puerto Vueltas, maar al halsend kwamen we niet echt dichterbij. Dus moest de bronzen bezaan nog even aan om ons rond 17.00 uur in de haven te brengen. We meerden af aan de voet van een 600 meter hoge rotswand, spectaculair.Al snel sta ik onderaan de gangway met passanten te praten. Nagenoeg allemaal Duitsers, de Valle Gran Rey waartoe de haven behoort, blijkt een Duitse enclave te zijn. Verschillende winkels hebben Duitse eigenaren, in de café's kun je Duits voetbal zien, er is een Duitse slagerij en zelfs een artsenpraktijk.
De volgende morgen is er 'open schip'. Tientallen bezoekers die ook de zgn. Schlapskiste (souvenirs) wat leger maken. In de middag tijd om La Gomera een beetje te verkennen, sommigen gaan met de bus naar San Sebastian, anderen beklimmen de hoge rotsen en enkelen vinden het strand wel ver genoeg. Maar de passanten blijven nog lange komen, de Alex blijkt een super attractie te zijn. 's Avonds vinden we een prima restaurant met heerlijke verse vis, mooier kan het toch niet zijn?

Het leuke van onze wacht is dat we in de haven altijd iedereen om 7.00 uur mogen wekken. Dat doen we graag met een muziekje. Deze dag met Happy Birthday van Stevie Wonder: Chief Johann is jarig. De zondag vertrekken we met een nieuwe trainee, een overwinteraarster die graag mee wil voor de laatste dagen richting Tenerife. We maken een slag naar het zuiden en vervolgens richting de zuidkant van Gran Canaria. Langzamerhand nam de wind toe en begon het serieus te waaien. Een nieuw record 12,6 knoop. De wind nam weer af, we namen de wacht over, de wind stond nog steeds noordoost, dus halsden we weer terug naar het westen. De wind zou draaien naar het zuidoosten, maar ja wanneer? De maandag halsden we weer naar het oosten en weer terug. Halsen, ja dat kunnen we nu, relaxt met 1 wacht, heel snel met 2.

De dinsdag verloopt als de maandag, de wind is nog niet gedraaid. Er staat een stevige 5 Bft. Mijn middagwacht loopt ten einde. Om te halsen met 1 wacht zou ik even wachten tot we in de windschaduw van Tenerife zijn, zo zei ik de kapitein. Misschien is het wel tijd om een ieder wat rust te gunnen, zo zei hij later, we blijven vannacht achter Tenerife en dan zien we morgen wel verder. Als ik weer op wacht kom, liggen we weer te dobberen, langzaam worden we naar de kust gezet. Tijd om terug te gaan, motor aan, even zuid om uit de windschaduw te komen, er komt weer wat wind, de ra's worden gebrast, de stagzeilen getrimd. Langzaam draaien we naar het zuidoosten, de motor nog even bij, de uitkijk meldt verschillende onduidelijke lichtjes. Op de radar zie ik verschillende kleine echo's maar op de AIS niets, dus vissertjes? Bij het overdragen van de wacht hebben we weer voldoende vaart en ruimte, dus kan de motor uit. Tijd voor ontbijt, eigenlijk voor je gevoel meer een brunch, toch maar even bijslapen.Als ik weer boven kom, is de wind eindelijk gedraaid naar het ZO en kunnen we met een bakstagwindje in een rechte lijn naar Santa Cruz de Tenerife. 's Avonds volgt het traditionele Captain's dinner. De koks hebben zich uitgesloofd en de wijn is gratis, helemaal top. De stuurlieden doen de 1e afwas, de toppsi's spelen voor ober en de machinisten ruimen op. De stereo wordt aan dek gezet, nog even een party. Zo gaat dat daar.
Donderdags is crew-wechsel en hebben we nog wat tijd om Santa Cruz te verkennen. Vrijdags vliegen we weer naar huis, een mooie ervaring rijker.


instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Laatst bewerkt: 04 dec 2013 23:48 door La Mavare.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 05 dec 2013 08:16 #463803

 • Evert
 • Evert's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 506
Een mooie belevenis!
Wat er ook gebeurt. Altijd blijven lachen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 05 dec 2013 08:30 #463809

 • Albert 45
 • Albert 45's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 12513
Mooie foto's en een goed verhaal.
Dankjewel. :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 05 dec 2013 12:51 #463916

leuk verhaal, en dat in mijn achtertuin.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 06 dec 2013 12:48 #464266

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
Prachtig, word er een beetje jaloers van :laugh:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 06 dec 2013 19:56 #464416

Leuk Arjaan!
Jammer dat onze planning verkeerd ging, we waren graag even aan boord gestapt!

Groet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 06 dec 2013 20:40 #464441

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 12768
@Cassandra; nog steeds Portugal?
Helios is de zonnegod, Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 06 dec 2013 21:23 #464458

 • La Mavare
 • La Mavare's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8647
sy helios schreef :
@Cassandra; nog steeds Portugal?

Cassandra zit op Gran Canaria te wachten op de passaat ...
instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 06 dec 2013 21:31 #464463

 • Faran
 • Faran's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14868
Dank voor je verhaal, Arjaan.
Wellicht plannen voor de afdeling "Leesvoer" in de maak? ;)
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 07 dec 2013 17:19 #464776

 • La Mavare
 • La Mavare's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8647
Faran schreef :
Dank voor je verhaal, Arjaan.
Wellicht plannen voor de afdeling "Leesvoer" in de maak? ;)

Als je het leuk vindt kun je het altijd plaatsen op "Leesvoer"! ;)
instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 11 dec 2013 21:32 #466365

@Helios, niet echt on topic maar we liggen in La Gomera.

Veel wind, onweer en hoge golven hier maar wel een super mooi eiland. Onze opstappers voor de grote oversteek zijn vandaag weer richting NL gegaan, na 2 weken wachten op goede wind kwamen ze helaas in tijdsnood.

We zoeken nog een ad-hoc opstapper maar anders gaan we zaterdag of maandag met z'n drie-en de passaat opzoeken richting Barbados of een ander plekje aan de overkant B)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 11 dec 2013 22:08 #466375

 • La Mavare
 • La Mavare's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8647
Volgens de gribfiles kun je nu vertrekken, even ZW en dan W. Zou graag meegaan, maar ben helaas tot nieuwjaar hier gebonden. Succes met het vinden van een opstapper. Groetjes aan de dames.
instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 11 dec 2013 22:15 #466376

Klopt alleen lijken de gribs iets af te wijken. We liggen hier met een boot of 14 te wachten en vandaag een borrel gedaan met de hele bende.
Er zijn boten die morgen al gaan maar dat heeft vooral te maken met opstappers of bezoekers aan de overkant. Nu nog onweer en veel wind en swell maar het lijkt van vrijdag op zaterdag beter te gaan.
"Never leave on a friday or Sunday" dus het zal zaterdag of maandag worden :)

Jammer dat jij (jullie) geen tijd hebben!

Groet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 12 dec 2013 08:17 #466400

vanaf morgen schijnt de zon weer, wind uit het noord oosten, weinig, 10 knopen en waarschijnlijk blijft dat zo een tijdje.
het is niet het eerste jaar dat de passaat wat op zich laat wachten, een reden dat ik altijd in januari vertrek, meer kans op goede en genoeg wind.

ik heb indertijd mijn huis, ligt op het noord oosten, in begin januari gekocht, daar had in februari al spijt van.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 12 dec 2013 11:35 #466471

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 12768
@cassandra
M&M have a save journey!
Helios is de zonnegod, Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Met de Alexander von Humboldt II naar de Kanaren 13 dec 2013 13:08 #466835

het zou mooi weer zijn om te vertrekken, de kaart ziet er goed uit, maaaaar
het is vandaag wel VRIJDAG de DERTIENDE, ik ben natuurlijk niet (bij)gelovig, maar om nu het eventuele noodlot te tarten :S
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.313 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl