Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Salsus Zomer 2014 - Deel III - Bretagne

Salsus Zomer 2014 - Deel III - Bretagne 06 juni 2014 16:06 #521945

 • JazzyO
 • JazzyO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1170
26 mei 2014

Vanochtend lekker wakker geworden in St. Peter Port. Het hoost echter weer van de regen. Het plan voor vandaag is om over te zeilen naar Bretagne, hoewel ik beter overvaren kan zeggen want van zeilen is de laatste tijd niet zoveel gekomen en vandaag is er ook weer weinig wind. Een Engelsman heeft ons ongevraagd ingesloten door naast ons te komen liggen maar dat zal wel loslopen denken we.

In de stromende regen ga ik naar buiten om de bijboot te laten leeglopen. Misschien toch beter gisteren kunnen doen. We binden de bijboot, eenmaal in zijn hoesje, voor op dek. Riccardo heeft ondertussen ons zeilplan gemaakt. Aangezien we geen gedetailleerde kaarten hebben van Bretagne, moeten we die gaan kopen. Ik had voorgesteld een haven in te lopen om die daar te zoeken en dus wordt ons doel voor vandaag Paimpol. Interessante haven om aan te lopen, want er is 3 mijl droogvallend land voor de haven uit. De sluis voor de haven werkt alleen van 2.5 voor het hoogtij tot 2.5 uur na, dus we moeten het goed timen. Maar het tij werkt wel met ons mee.

Als we betaald hebben (de havenmeester komt met een bootje langs om het geld te innen), varen we langs het mooie Elizabeth Castle (hier ook al, er is er ook één in St. Helier) zuidelijk langs Guernsey en aangezien de wind 8 - 10 knopen laat zien, kunnen we eindelijk de zeilen heisen. Wat een prachtige dag - beetje fris, maar veel zon en Salsus loopt tot 8 knopen over der grond met het tij mee.


Bijlage SALSUS_140526_01.jpg niet gevonden
Zo rond twee uur ruimen we rond de vuurtoren op het Plateau des Roches Douvres, en draait het tij richting oost. We hebben nu minder schijnbare wind, dus een uitgelezen kans om de gennaker (de A2) te zetten. Het is een gedoe om de schoten goed te krijgen, maar als ze staat ziet het er prachtig uit. Bretagne ligt aan de horizon, weer een nieuw gebied voor een paar dagen, we zijn benieuwd.


Bijlage SALSUS_140526_08.jpg niet gevonden
We moeten onze gijp goed timen, maar de wind werkt mee. We gaan om de vuurtoren van La Horaine heen, en zetten dan koers langs Banc de la Cormorandière zodat we daarna om Ile
Saint Rion koers kunnen zetten naar Paimpol. De gennaker laten zakken gaat niet vlekkeloos; met de gijpen is er toch een draai in het zeil gekomen. Maar even later is de klus geklaard en kunnen we om het eiland heen. Zoals gezegd een interessante haven met een sluisje. Er is een kanaaltje van een meter of 6 breed maar dat valt ook droog met laag water. Als je het dus niet goed uitkient kun je mooi in het zicht van de haven stranden... In tijden van dood tij kun je dagenlang niet de haven uit. We volgen de transit en houden de dieptemeter mooi in de gaten. Het is spectaculair weer en we kijken onze ogen uit. De aanloop van het sluisje gaat voorspoedig en de sluiswachter is behulpzaam. We groeten de visser die ons voorgaat hartelijk, en dan lopen we het romantische haventje van Paimpol binnen.


Bijlage SALSUS_140526_14.jpg niet gevonden
De box is eigenlijk te klein - de stootwillen van de boot naast ons duwen ons tegen de kleine vingersteiger en Salsus loopt een paar krasjes op, gelukkig blijken die weg te poetsen. Maar het gaat allemaal net, dus we liggen mooi. Snel het dorpje in om te kijken of we nog lokale kaarten kunnen krijgen, maar alles is al dicht. Morgen dan maar, voor het tij.


Bijlage SALSUS_140526_16.jpg niet gevonden
Paimpol is een mooi plaatsje met een fantastische sfeer. We lopen de haventjes rond en genieten van de zeilers die deze uithoek van Brittanie de ziel bruisend houden. Er zijn zo'n 15 boten waar mensen permanent aan boord wonen, er worden verschillende bootjes opgeknapt, en overal zijn de mensen vriendelijk en hartelijk. Het wijntje in de kuip past prima in dit beeld, en de ondergaande zon doet haar best het plaatje te completeren. Een heerlijke manier om deze prachtige zeildag af te sluiten.


Bijlage SALSUS_140526_17.jpg niet gevonden

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Salsus Zomer 2014 - Deel III - Bretagne 06 juni 2014 16:14 #521947

 • JazzyO
 • JazzyO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1170
27 mei 2014 - deel 1

's Ochtends zijn we al weer vroeg uit de veren. Dat is wel het nadeel van die getijden, je hele leven wordt er door geregeerd. We moeten ontbijten, de boot klaarmaken en snel kaarten kopen. Het hoogtij is om 7 uur en de sluis is tot 2 1/2 uur na hoogwater open. De winkels gaan om 9 uur open, dus het kan net.

We doen uitgebreid boodschappen voor de komende paar dagen, want het plan is ankeren bij Lézardrieux om daarna in 1 keer over te steken naar Plymouth. Lekker frans brood, lekkere jambon, wat wijn en nog veel meer zaken die het leven Bourgondisch maken. Bij de lokale watersportwinkel vinden we de kaart. We gaan snel terug naar de boot want het is nu wel tien over negen. Een blik op de lokale kaart laat een 3.4m, droogvallend, zien. Dat is wel erg krap, gezien onze diepgang van 2.2 meter, gecombineer met snelvallend tij. We gaan even snel op de sluis kijken en zien dat we al veel eerder weg hadden gemoeten. Dat wordt dus een dagje in Paimpol. We hijsen onze nieuwe Bretons vlag en gaan weer benedendeks.


Bijlage SALSUS_140527_09.jpg niet gevonden

Bijlage SALSUS_140527_02.jpg niet gevonden
Bijlage SALSUS_140526_15.jpg niet gevonden
Bijlage SALSUS_140527_03.jpg niet gevonden
Bijlage SALSUS_140527_08.jpg niet gevonden

Deze 'tegenslag' bevalt ons eigenlijk wel, nu kunnen we eindelijk even wat dingetjes doen en een boekje lezen. We hebben een lekkere lunch in een lokale creperie: gravettes aux coquilles (hartige pannekoeken van donker meel met St. Jakobsschelpen), vergezeld van lokale cidre. Heerlijk.


Bijlage SALSUS_140527_07.jpg niet gevonden
Na een paar uur verslagjes en Facebook, is het weer tijd om te vertrekken. We volgen het kanaal uit de sluis, en gebruiken dan een transit op Roc'h Denou en La Petite Moisie om de passage tussen Ile de Brehat en Loguivy te vinden. Het waait lekker, een kleine 5, en het is stralend zonnig. We kruisen door Le Ferlas (de passage), en Salsus loopt tegen de 7 knopen. Heerlijk. Om ons heen kijkend kunnen we onze ogen nauwelijks geloven. Overal rotsen en prachtige groene eilandjes. Er zijn talloze kenmerken die gebruikt kunnen worden om mee te navigeren, en ze staan duidelijk op onze Carte Marine Officielle in 1 op 20.000.


Bijlage SALSUS_140527_10.jpg niet gevonden
Bijlage SALSUS_140527_11.jpg niet gevonden

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Salsus Zomer 2014 - Deel III - Bretagne 06 juni 2014 16:18 #521948

 • JazzyO
 • JazzyO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1170
27 mei 2014 - deel IIWe ronden het kaapje bij Loguivy om de Trieux op te varen, met vuurtoren Bodic als pijlpunt. Naarmate we verder de rivier opvaren valt de wind meer weg en met ruime wind glijden we richting Lézardrieux. Er is geen wolk aan de hemel, en het licht is zo mooi dat we elkaar verbaast aankijken en maar blijven lachen. Wat een genot. Zacht kabbelend water, een licht briesje, prachtige groene bossen, afgemeerde jachtjes en hier en daar een mooi huis. We zijn jaloers op de eigenaren, wat een uitzicht hebben die.


Bijlage SALSUS_140527_12.jpg niet gevonden
Bijlage SALSUS_140527_13.jpg niet gevondenBijlage SALSUS_140527_14.jpg niet gevonden
Bijlage SALSUS_140527_16.jpg niet gevonden
We passeren de laatste vuurtoren en het afmeren gaat niet vlekkeloos - alweer. Het is moeilijk te zien hoe breed de boxen zijn doordat ze zo'n klein vingersteigertje hebben. De 1e box blijkt te klein en ondanks heel veel hulp van de vriendelijke lokale Franse zeilers kunnen we nog een paar krassen niet voorkomen. Verplaatsen dus, en de tweede box gaat wel prima. We liggen mooi, met vrij uitzicht op de rivier. We baden in het laatste zonlicht en het is lekker buiten, hoogste tijd dus om onze Magma BBQ voor de eerste keer de proberen. Op gas, aan de hekstoel, dus geen gezeur meer met koolstof op je dek. De worstjes smaken uitstekend, de biefstukjes waren iets te lang. Nog even wennen aan de bediening.


Bijlage SALSUS_140527_17.jpg niet gevonden
Bijlage SALSUS_140527_18.jpg niet gevonden
Morgen op naar Plymouth! We moeten er overmorgen zijn, hoe vroeger hoe betere, want dan kan de Engelse importeur nog naar onze Watt&Sea hydrogenerator kijken - die lijkt niet te werken. Maar 24 uur zou meer dan genoeg moeten zijn om er te komen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.113 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl