Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Motor vervangen in den verre

Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 14:42 #529181

Zoals jullie in een ander draadje hebben gelezen, is de 6 cilinder Ford in mijn boot inelkaar gedraaid door een weggevallen oliedruk. Nu kan dat natuurlijk gebeuren, maar het noodlot wil dat ik hier op 70 graden noord tussen het ijs in Groenland zit. Het gebied is zo groot als Nederland met minder als 10.000 inwoners. Iets gedaan krijgen is dus niet zo gemakkelijk.

De motor is verder nog in zeer goede staat, dus revisie zou geen probleem moeten zijn vanuit een technisch oogpunt. Dagen lang ben ik aan het zoeken, bellen en rondvragen geweest naar bedrijven die eventueel onderdelen en pakkingen zouden kunnen leveren, en die wat machinebankwerk kunnen doen.
Die zijn hier echter niet te vinden, dus de volgende stap was de motor uitelkaar te halen, en verschillende componenten naar het vasteland verzenden voor revisie, weer terug laten sturen, en vervolgens weer in elkaar zetten en hopen dat alles goed zou gaan.

Dat vond ik allemaal te risico vol, en zou ook 6-8 weken in beslag gaan nemen. Zoveel tijd heb ik niet.

Forumlid Toxiq vond een vervangingsmotor met alles erop en eraan die identiek is aan die van mij. Daar zit uiteraard een risico aan want je weet niet hoe goed die motor is. Maar een motor is beter als geen. Uiteindelijk heeft die gast die de motor te koop heeft hem onder mijn neus wegverkocht terwijl we in onderhandeling waren. Dat plan viel dus ook in het water.

In het verleden had ik al wel zaken gedaan met revisiebedrijf de Schiffart in Friesland, dus die heb ik opgebeld om te zien wat ze hadden staan.
Blijkt dus dat die een net gereviseerde en geteste 2713E hebben staan, maar dan als kaal blok. Na wat rondvragen kan dat ding hier met een week zijn als we het per vliegtuig laten verschepen. Dat is geen kleinigheid want de motor als compleet geheel weegt 750 kg, terwijl het kale blok net onder de 400kg zit.

Maar de knoop is doorgehakt, de motor is besteld, verscheping is geregeld, en ik hoop in minder als een week de motor hier van het vliegveld af te kunnen halen. Het betreft zoals gezegd een kaal blok, dus alleen het blok, de zuigers, kop, nokkenas, brandstofpomp en krukas zitten erin. De oliekoeler, vliegwiel, keerkoppeling, beide dynamo's, motorsteunen, trillingsdempers, beide koelwaterpompen, filters, carterpomp etc. moeten allemaal overgezet worden van mijn huidige motor.

Omdat ik aan het "wachten" ben op de nieuwe motor, ben ik vast begonnen om de oude motor volledig te ontmantelen en aan dek te zetten zodat ik ook de machinekamer eens grondig schoon kan maken. Ook kan ik op die manier zien of er beschadigd bevestigingsmateriaal is dat ik ook gelijk mee gezonden wil hebben met de motor, want dat soort zaken zijn hier lastig te krijgen.

Zo staat de vastgelopen motor erbij, de leksporen van de te hete olie zijn goed zichtbaar.

Bijlage IMG_3458.JPG niet gevondenNa een heleboel foto's gemaakt te hebben van metname het electrische deel, gaat de ontmanteling beginnen. Alle pompen, dynamo's en de koeler gaan eraf, de kabelboom gaat los, de uitlaat eraf, en dan kan ik goed bij de keerkoppeling. Gelukkig had ik tijdens het ontwerp van de boot voorzien dat de boot langer zou leven als de motor. Dus ik had een makkelijk luik in de kuipvloer gemaakt waar de motor in zijn geheel doorheen kan. Dat komt nu mooi van pas want de individuele onderdelen zijn niet meer te tillen door 1 persoon. Met behulp van de grootzeilval en een paar opgetuigde geien, heb ik volledige controle over alles wat ik tillen wil en kan ik het mooi rustig op mijn gemak en alleen doen.

Hier komt de keerkoppling achter de motor vandaan:

Bijlage IMG_3487.JPG niet gevondenNa de eerste dag sleutelen en documenteren, staat het blok er naar en kaal bij:

Bijlage IMG_3493.JPG niet gevondenBijlage IMG_3495.JPG niet gevondenDe volgende dag gaan we weer vol goede moed verder, muziek van "de dijk" en "Blof" schalt uit de luidsprekers terwijl de motor verder en verder uitelkaar gaat.

Voor de laatste paar onderdelen is het handiger om het blok, dat inmiddels gereduceerd is tot zo'n 250kg, aan dek te hebben staan zodat ik er beter bij kan.

Ook hier komt de grootzeilval weer van pas:

Bijlage IMG_3500.JPG niet gevondenBijlage IMG_3505.JPG niet gevonden

Inmiddels staat de motor buiten, en de vervelende klus van het schoonmaken van alles kan gaan beginnen. Ik wil nog de nokkenas en wat zuigers eruit halen om als reserve delen aanboord te houden.

Het blok bijft hier achter als schroot. Er zit statiegeld op motoren als deze die nog reviseerbaar zijn. Maar daar moet de motor voor naar Nederland, en de verschepingskosten zijn te hoog omdat de moeite waard te maken.

Het voordeel is nu dus wel dat ik een berg onderdelen in goede staat overhoud voor als er weer eens wat gebeurt. Die ga ik deze week ontdoen van de vuile olie en dan knap geconserveerd en zeevast in een houten kist onderdeks opbergen. Dat zijn onderandere de brandstofpomp, de kop, kopbouten, nokkenas, een stelzuigers, tuimerlaarstang, stoterstangen, tuimelaars, verstuivers, brandstofleidingen etc.

Veel werk, maar de eerste stap van de hermotorisering is gezet, en "de kop is eraf" zullen we maar zeggen :)
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 14:50 #529183

Fascinerend verhaal. Ben benieuwd naar het vervolg en duim met je mee dat de motor netjes op tijd wordt geleverd.

(Ik wil maar niet nadenken over wat het kost, zo'n ding in een vliegtuig naar zo'n uithoek laten brengen of valt dat mee :pinch: )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 14:53 #529185

 • OOOO
 • OOOO's Profielfoto
Very cool :)

Zo maak je van een nood nog een beetje deugdje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 14:58 #529186

Evaluationcopy schreef :
(Ik wil maar niet nadenken over wat het kost, zo'n ding in een vliegtuig naar zo'n uithoek laten brengen of valt dat mee :pinch: )
Dat wil je inderdaad niet :(
En dan doet de verzekering ook nog eens moeilijk. Om geen extra vertraging op te lopen heb ikd at dus eerst allemaal uit eigen zak betaald, en maar hopen dat ik het ooit nog terug krijg van ze.

Vertraging zou in dit geval ook erg duur worden. De volgende groep gasten die aanboord komen op 14 juli, zijn professionele fotografen die onderandere voor Ocean Geographic en National Geographic werken. En die blijven ruim 4 weken aanboord om fotomateriaal in de Noordwest passage te verzamelen. Als ik dat moet afzeggen is dat een nog veel grotere kostenpost als een motor laten invliegen. Dus in dit geval het minst kwade van twee slechte zaken. Nu maar hopen dat het allemaal lukt, en de motor daadwerkelijk op de beloofde datum verschijnt en zo compleet is als via de telefoon besproken.

De motor perschip hier heen laten brengen kost maar 1/4e van de vrachtksoten per vliegtuig, maar die zou er ook een maand over doen. Dat is dus ook geen realistische optie.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 01 juli 2014 14:59 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:12 #529189

 • Sunday
 • Sunday's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7578
Bijzonder verhaal Erik!
Zou je om een indruk te geven ook eens een foto kunnen plaatsen van je boot met omgeving? Dat toont dan in wat voor uithoek je bent..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:15 #529190

Respect voor je positieve benadering hierin zeg, wat een klus!

Leuk om zo mee te kunnen kijken wat er gebeurt.

Heel veel succes!

Groet Stefan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:22 #529194

 • Gregor
 • Gregor's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4480
Diep onder de indruk Erik. Wens je alle succes bij deze monsterklus!

Gregor
Het kan altijd nog hagelen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:24 #529195

 • Anjo
 • Anjo's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 12380
We duimen en volgen t draadje.
Stuurman aan wal ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:41 #529201

 • Hans V
 • Hans V's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4201
Succes Erik!

Al een klus als het om je vrijetijdsbesteding zou gaan, maar met betalende gasten in de agenda staat er flink druk op de ketel. Altijd spannend door de factoren waar je zelf geen grip op hebt, zoals het transport van het 'nieuwe' blok.
Bij ons zouden ook onverwachte tegenvallers de planning nog flink in de war kunnen schoppen, maar ik schat zo in dat jij de revisie/vervanging verder redelijk kunt overzien.

Ik hoop voor je dat Murphy vanaf nu wegblijft, en de reis met de National Geographic fotografen gewoon door kan gaan!

Leuk dat je ons op de hoogte houdt met verslag en foto's.
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Laatst bewerkt: 01 juli 2014 15:42 door Hans V.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:43 #529202

 • Roland27
 • Roland27's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 619
Kijk GUIA IV, zo doe je dat dus!!! :whistle:
Krimpende winden en uitgaande vrouwen, zijn nooit helemaal te vertrouwen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:45 #529206

 • Wadloper
 • Wadloper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 25913
Erikdejong schreef :
Vertraging zou in dit geval ook erg duur worden. De volgende groep gasten die aanboord komen op 14 juli, zijn professionele fotografen die onderandere voor Ocean Geographic en National Geographic werken. En die blijven ruim 4 weken aanboord om fotomateriaal in de Noordwest passage te verzamelen. Als ik dat moet afzeggen is dat een nog veel grotere kostenpost als een motor laten invliegen. Dus in dit geval het minst kwade van twee slechte zaken. Nu maar hopen dat het allemaal lukt, en de motor daadwerkelijk op de beloofde datum verschijnt en zo compleet is als via de telefoon besproken.
Als alles meezit heb je dus een ruime week om de motor op te bouwen en te installeren. Geen kinderachtige klus, lijkt me.
Nu heb ik geen enkele ervaring wat betreft motorinbouw, maar voor jou zal het toch ook geen dagelijks werk zijn. Maar misschien heb je oude motor ook zelf ingebouwd en dat je nu weer exact hetzelfde blok krijgt zal wel een hele rust zijn.

Hoe dan ook: veel succes bij het inbouwen.
Ik hoop dat je gewoon met de fotografen van National Geografic op pad kunt, want dat zal best een goed betalende klus zijn en de schoorsteen moet ergens van roken..

--
stegman
Laatst bewerkt: 01 juli 2014 15:46 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 15:55 #529211

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9726
Stevige klus! Hopelijk komt alles weer helemaal goed en kan je weer op pad.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 16:56 #529225

 • mgbgt1975
 • mgbgt1975's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6603
Respect hoor! Niet alleen de klus maar ook de omstandigheden.
mgbgt1975 nog steeds bekend als mgbgt1975
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 17:04 #529231

 • wilweg
 • wilweg's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3604
We duimen voor je! En ik ben heel nieuwsgierig naar de foto's van NG, (wat dat gaat natuurlijk gewoon door! :) )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 17:11 #529234

 • DICER
 • DICER's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1508
Wat een klus man ! respect hoe je dit allemaal doet !! succes met de verdere uitvoering !
Dat een ieder met de wind in de rug en het zonnetje in het gezicht zijn koers mag varen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 18:52 #529260

Sunday schreef :
Bijzonder verhaal Erik!
Zou je om een indruk te geven ook eens een foto kunnen plaatsen van je boot met omgeving? Dat toont dan in wat voor uithoek je bent..
Deze foto's heb ik van de week gemaakt. Het dorpje waar ik lig heet Ilulissat en ligt in de NE hoek van de Disco Baai, west Groenland. Via google earth of Bingmaps kun je een beter idee krijgen van het dorpje.

Allen bedankt voor de gelukswensen, het doet goed om te lezen dat men mee leeft.

Bijlage IMG_2835.JPG niet gevondenBijlage IMG_2843.JPG niet gevondenBijlage IMG_2891.JPG niet gevonden

Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 01 juli 2014 18:53 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 19:06 #529263

 • svalk
 • svalk's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3889
Het is er prachtig zie ik wel. Ik wens je veel succes met de klus. Ik ga er vanuit dat dit allemaal wel gaat lukken, de meeste onderdelen passen maar op 1 manier. Het afstellen zal misschien meer problemen geven omdat dit toch wel precizie werk is waar je toch wel enige kennis van moet hebben. Heb jij die kennis of moet die ingekocht worden terplekke ?
Ieder voordeel heb zijn nadeel en ieder nadeel heb zijn voordeel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 19:12 #529264

 • Brassman
 • Brassman's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 688
Erik, stay Cool.. :laugh: :laugh: ,

Proberen wij hier met ons allen 'Murphy' af te leiden... :pinch:
Catch that Wind!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 19:29 #529280

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 12289
veel succes namens "team Perkins" :woohoo:

mocht je dit niet weten; als de injectiepomp als spare blijft, wel even vullen met (conserverings)olie.
Helios is de zonnegod, Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 19:30 #529283

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 17609
Heel veel succes Erik, ik volg het met belangstelling en leef erg met je mee. Heel mooi dat je ook nog wat tijd vind om foto's te maken en ons op de hoogte te houden. Ik hoop dat dat ook nog een beetje lukt als de tijdsdruk oploopt.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 19:39 #529287

 • Faran
 • Faran's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14868
Tjonge Erik, je hebt onderhand wel recht op een beetje mazzel. Fingers crossed!
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 20:01 #529293

Succes Erik!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 20:18 #529297

 • Azimuth!
 • Azimuth!'s Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 555
Veel succes Erik!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 20:34 #529305

 • Toxiq
 • Toxiq's Profielfoto
sy helios schreef :
veel succes namens "team Perkins" :woohoo:

2 tickets en wij komen dat varkentje wel ffies wassen, toch... :woohoo:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motor vervangen in den verre 01 juli 2014 22:31 #529339

 • Jedre
 • Jedre's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 4103
Bekende plaatjes! Ik heb afgelopen jaar een indrukwekkende presentatie van Eef Willems gezien met volgens mij een plaatje van die haven :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.556 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl