Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: Eerste maal ankeren

Eerste maal ankeren 06 juli 2014 21:08 #530649

Hoi allemaal,

ik heb al een aantal tochten met mijn zeilboot gemaakt, maar het anker bleef daarbij altijd binnen. Ik heb het alleen eens in de zink verf gezet, en op mijn werk was iemand zo vriendelijk de schacht recht te buigen, maar verder niet veel aandacht aan besteed.
Een paar jaar geleden had ik ook eens een rol van 100 meter polypropyleen touw gekocht, en hier een paar landvasten van gemaakt. Het resterende deel, zo'n zestig meter, verdween ook in de ankerbak.
Ik had mijzelf voorgenomen om het dit jaar eens uit te proberen, en hiertoe al de nodige voorbereidingen getroffen. In de haven eerst maar eens kijken hoe alles er uit zag.

Aan het anker zat een voorloop ketting met aan het eind een ERG verroeste schakel met een kurkdroog bruin touw. De buurman bracht uitkomst. En een slijptol.
Bij de winkel heb ik een anker connector gekocht, deze aan het eind van de voorloop ketting gezet, en hieraan het PP touw gesplitst. Met takelgaren in verschillende kleuren heb ik van de week, in de hete zon, een paar takelingen van een centimeter of tien aangebracht, op een kwart, de helft en driekwart van de lengte.
Ik had ervoor kunnen kiezen om ook te gaan ankeren, maar daar vond ik niks aan. Het was warm, en windkracht één. Maar vandaag ben ik er op uit gegaan, en moest het ervan komen! Het was mooi zeilweer op het Hollands Diep, grijze wolken, soms een druppel, en windkracht vier, vijf.
Eerst in de haven anker op de rol getild, en vanaf de schacht van het anker een lijntje naar een kikker geknoopt.
Een stuk motoren vanuit Noordschans bracht me iets ten noorden van de HD22. Zes meter diep. Alleen ineens een bult van drie meter. Nog steeds ruim voldoende, ik steek niet diep en eb is 's avonds laat. Tijd om te gaan.
Motor op neutraal, anker naar beneden, stuk lijn erbij. Eerst maar eens de boot laten deinzen zodat anker niet bedolven wordt. Makkelijk zat, er staat een stevige wind op de kop. Maar houden doet hij nog niet erg. Niet genoeg lijn uitgezet. Het waait flink en het is zes meter diep, dus ik zet de helft van de lijn uit. De lijn komt strak, en we liggen. Ik geef wat gas naar achteren, geen krimp. We liggen voor anker! De kop gaat een beetje heen en weer, en de wind draait, maar het anker geeft geen sjoege. Ik hijs de ankerbal, en met mijn mobiel maak ik wat foto's en een kort fimpje van 360 graden.

De lijn doet zijn werk goed maar staat nog wel wat naar stuurboord. Niet fijn, daar zit mijn aansluiting van het boordlicht. Ik trek een stuk lijn terug, en knoop hem in het midden vast.


Het waait behoorlijk. Fijn, zo zie je tenminste dat er wat gebeurt. Ik zit lekker even op het voordek, en geniet van het uitzicht en mijn nieuwe ervaring. Maar aan de horizon verschijnen een paar wolken die er toch wel erg blauw uitzien, en dus wordt het tijd voor anker op.
Ik heb geen lier, wel spierballen. Met de motor stationair vooruit komt de lijn langzaam naar binnen. Maar het gaat behoorlijk zwaar! Een klein beetje gas bij om het anker vrij te varen helpt. Na enig sjouw werk komt het anker boven. Mét op elk blad een klont dikke zwarte zuigmodder, ter grootte van een struisvogelei! Anker spoelen werkt niet. Ik veeg wat weg, maar krijg wel pikzwarte handen. Gauw afvegen, ankerketting om de kikker, en niet te vergeten wegvaren voor de wind ons voorbij de recreatie betonning zet. Het voordek is wel een rommeltje, maar voor het korte stukje terug naar de haven maal ik er niet om.
Terug in de haven hangt er, precies voor mijn boot, een kraan met een tuinslang. Na enig aandringen stroomt alle modder van het anker, de zijkant van de boot, het dek, en zijn ook mijn handen weer beter toonbaar. Ik ben wel blij dat het goed gegaan is, en ik weer een ervaring rijker ben. Alleen volgende keer niet vergeten de ankerbal naar beneden te halen....
Laatst bewerkt: 06 juli 2014 21:10 door ZuiderZeiler.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 06 juli 2014 21:27 #530653

Het anker een paar keer flink in het water laten plonzen krijgt de meeste modder er wel af, mits het ding te tillen is natuurlijk, en je niet te snel richting einde vaarwater drijft ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 06 juli 2014 23:17 #530662

 • JazzyO
 • JazzyO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1170
Wat tips voor als je meer ambitieus gaat worden.

Het geheim van goed ankeren is dat je niet direct aan het anker hangt. Je hebt gewicht nodig op de zeebodem, en frictie. Dat houdt het schip op zijn plaats - een ketting dus. Het anker is dan alleen nodig als onverhoopt de ketting niet genoeg blijkt te zijn. Daarom is er de stelregel om 4x de diepte uit te laten, zodat meer dan de helft van de ketting en/of lijn op de bodem ligt. Als je goed ketting gebruikt is het gewicht van het anker van veel minder belang.

Een anker moet horizontaal belast worden, dan graaft het zich in. Zoals jouw lijn staat zal het heel vaak loskomen. Daarom is bij moeilijker ankerplekken (zware stroming, swell) een 'angel weight' erg handig: een gewicht dat je op de ketting en/of lijn hangt zodat het gedeelte op de zeebodem horizontaal gehouden wordt.

Als laatste is de 'snubber' nog erg handig, zeker bij wat meer golfslag. Het is een lijn die om de ketting gelegd wordt zodat, indien de boot aan de ketting trekt, deze gedempt wordt. Zo heb je een veel betere nachtrust.

Met jouw ankermethode had ik niet rustig geslapen, kan ik je vertellen. :)

Je hebt geen lier dus als ik jou was zou ik een zak met ketting en lijn gebruiken.

Als laatste: gebruik een ankeralarm op een GPS. Ook in NL kan de wind opsteken en/of draaien midden in de nacht.


Onno
Laatst bewerkt: 06 juli 2014 23:20 door JazzyO.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 06:57 #530678

Bedankt voor je waardevolle tips. Mijn anker heeft ongeveer vijf en halve meter voorloop ketting, en daarachter stond in zes meter water nog een meter of dertig lijn uit. Dus ik was niet heel erg bang dat het anker snel los zou komen. De lijn stond vooral schuin omdat het waaide en er flink aan getrokken werd.
Snubber daar heb ik aan gedacht, maar met een pp lijn dempt het al wat, en hier kan geen duivelsklauw omheen. Ik wilde ook niet halverwege een ankerlijn een lus maken om wat aan te knopen, omdat de lijn erg strak kwam te staan.
Een anker alarm zal ik zeker nog regelen als ik echt voor een nacht ga ankeren.
Laatst bewerkt: 07 juli 2014 07:00 door ZuiderZeiler.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 07:22 #530685

Laat je ook vooral geen paniek aanpraten hoor. Natuurlijk is goed ankeren belangrijk, ook voor een goede nachtrust. Maar ik wist van toeten noch blazen de eerste keren ankeren (anker overboord tjoppen, flink ketting+lijn erachteraan en het zal wel goed zijn) en toch heb ik daar en in de Biesbosch nooit één meter liggen krabben: op die soppende blubber in deze gebieden ankeren kan echt iedereen, daar kun je weinig aan verkeerd doen.
Laatst bewerkt: 07 juli 2014 07:23 door Sunshine 36.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 07:50 #530690

 • Proost
 • Proost's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10713
De juiste ankerkeus en voldoende sterke lijn of ketting laat je boot vast wel goed liggen. Op een diepte van 6 meter heb je een stuk voorloopketting en 30 meter lijn uitgezet. Dat is in principe genoeg, je zit al op zes keer de diepte. Als je een meter er bij rekent tot aan de boegrol, daar moet je van uit gaan en dat heb je waarschijnlijk niet gedaan, zit je nog op vijf keer van de totale diepte wat onder normale omstandigheden goed is. Met slecht weer, harde stroming of wind, zou je kunnen gaan tot zeven keer die totale diepte . Voor ankers geldt dat het een goede grip moet hebben. Een anker met slechte grip zal zwaarder moeten zijn dan een anker met goede grip. Dan blijf je wel op het gewicht liggen. Een anker wat zich goed ingraaft met voldoende grip zal prettiger te hanteren zijn.
Wat voor type anker heb je nu?
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 08:01 #530696

 • Hielkoos
 • Hielkoos's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 533
Wij ankeren vaan op de Westeinder (voor lunch, zonnen, zwemmen en af&toe een nachtje over) en daar is de grond veen&modder. Er komt dus altijd een behoorlijke lading zwarte drek mee omhoog als bijvangst bij het anker op gaan. De moraal: ik neem tegenwoordig standaar een puts mee naar voren als ik het anker hieuw.
Hielkoos schippert Drascombe Coaster "Fiddler's Green" op de Westeinder en ommelanden. Slootjevaren is ook fijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 08:42 #530707

 • Vlieter1
 • Vlieter1's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3152
Of even een bezem mee naar voren nemen. Kraanwater gebruiken om je anker (of boot) af te spoelen vind ik persoonlijk not done...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 08:46 #530710

Hielkoos schreef :
Wij ankeren vaan op de Westeinder (voor lunch, zonnen, zwemmen en af&toe een nachtje over) en daar is de grond veen&modder. Er komt dus altijd een behoorlijke lading zwarte drek mee omhoog als bijvangst bij het anker op gaan. De moraal: ik neem tegenwoordig standaar een puts mee naar voren als ik het anker hieuw.

Da's een goeie ja. Volle puts klaar hebben staan, spoel je de drek zo van boord. Ik gebruik overigens van die el cheapo werkhandschoenen van de bouwmarkt, scheelt ook weer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 08:59 #530713

Ik heb een redelijk groot Danford anker:

Ik kan hem gelukkig nog met een hand tillen. Alleen een oog aan de bovenkant ontbreekt, dus kan er niet makkelijk een lijn aan maken om anker te lichten als hij vast zit.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 09:06 #530715

Heet dat echt een Angel Weight?
Niet Anchor Weight of zo? Vreemde naam.

Anyway, wat ik me afvraag, ik heb niet zo'n gewicht maar wel 2 zware ankers. Zou je de ene anker als gewicht voor de andere kunnen gebruiken? Ja, waarom niet he?

JazzyO schreef :
Wat tips voor als je meer ambitieus gaat worden.

Het geheim van goed ankeren is dat je niet direct aan het anker hangt. Je hebt gewicht nodig op de zeebodem, en frictie. Dat houdt het schip op zijn plaats - een ketting dus. Het anker is dan alleen nodig als onverhoopt de ketting niet genoeg blijkt te zijn. Daarom is er de stelregel om 4x de diepte uit te laten, zodat meer dan de helft van de ketting en/of lijn op de bodem ligt. Als je goed ketting gebruikt is het gewicht van het anker van veel minder belang.

Een anker moet horizontaal belast worden, dan graaft het zich in. Zoals jouw lijn staat zal het heel vaak loskomen. Daarom is bij moeilijker ankerplekken (zware stroming, swell) een 'angel weight' erg handig: een gewicht dat je op de ketting en/of lijn hangt zodat het gedeelte op de zeebodem horizontaal gehouden wordt.

Als laatste is de 'snubber' nog erg handig, zeker bij wat meer golfslag. Het is een lijn die om de ketting gelegd wordt zodat, indien de boot aan de ketting trekt, deze gedempt wordt. Zo heb je een veel betere nachtrust.

Met jouw ankermethode had ik niet rustig geslapen, kan ik je vertellen. :)

Je hebt geen lier dus als ik jou was zou ik een zak met ketting en lijn gebruiken.

Als laatste: gebruik een ankeralarm op een GPS. Ook in NL kan de wind opsteken en/of draaien midden in de nacht.


Onno
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 09:39 #530726

Ja, als je echt een zware storm wil doorstaan kun je het ene anker gebruiken als gewicht aan het eind van de ketting van het andere anker. Je ligt dan aan twee ankers achter elkaar.
Maar als je een anker ketting of loodlijn hebt die lang genoeg is heb je niet per se een angelweight nodig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 09:46 #530729

 • Proost
 • Proost's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10713
Als je met weinig ketting maar met veel lijn ankert is het normaal dat de lijn strak komt te staan. Ook op stroom komt alleen ketting wel strak, en moet je wel weten dat het gewicht in de punt tijdens de vaart niet bevorderlijk is voor het bootgedrag. Voldoende lengte uitzetten om de juiste hoek te bereiken waarbij het anker z'n grip houdt. Er is over ankers al zoveel geschreven, leesvoer genoeg.

Beter goede ankers dan zware ankers, het gewicht is niet alles bepalend. Kijk daar eens naar.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 10:00 #530733

 • Vlieter1
 • Vlieter1's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3152
Bas van Dijk schreef :
Heet dat echt een Angel Weight?
Niet Anchor Weight of zo? Vreemde naam.

Zal wel angle weight moeten zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 10:12 #530738

 • trotti
 • trotti's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8008
Bas van Dijk schreef :
Heet dat echt een Angel Weight?
Niet Anchor Weight of zo? Vreemde naam.

Anyway, wat ik me afvraag, ik heb niet zo'n gewicht maar wel 2 zware ankers. Zou je de ene anker als gewicht voor de andere kunnen gebruiken? Ja, waarom niet he?

Tuurlijk kan dat, dat noemen ze een "piggy back" constructie. Wordt veel toegepast in de offshore industrie en voor bijvoorbeeld cyclone moorings in Australie (waar zeegaande schepen een liggen tijdens een cyclone met >85 knopen wind)


Als je het leuk vindt, misschien eens googlen op vrijhof anchor manual! Datis "het standaard werk" voor de offshore industrie als het op ankeren aankomt!

Groeten.
Johnnie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 11:44 #530756


rol van 100 meter polypropyleen touw ---


Is dit niet dat materiaal dat zo gevoelig is voor UV licht?
Of is dat Poly Ethyleen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 13:12 #530767

 • Proost
 • Proost's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10713
Saeftinghe schreef :

rol van 100 meter polypropyleen touw ---


Is dit niet dat materiaal dat zo gevoelig is voor UV licht?
Of is dat Poly Ethyleen?

Klopt, dat polypropyleen is niet uv bestendig. Neem maar gewoon polyamide lijn.
Ankerlijn hoeft ook niet te drijven, nergens voor nodig.
Polyethyleen wordt verwerkt in "harde" producten. Ad zal daar meer over kunnen zeggen, maar hij is onderweg heb ik begrepen.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 15:11 #530786

 • Sunday
 • Sunday's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7578
Polyamide=PA is gevoeliger voor UV dan Polyester=PE.
De breeksterkte van PA in natte toestand neemt meer af dan PE, tot 20% afname bij PA.
PA rekt meer dan PE.
Polypropyleen=PP is het meest UV gevoelig van de drie.
PP heeft een harde stugge "feel": de handelbaarheid is minder dan PA of PE.
Soortelijk gewicht van PA is 1,14; van PE is het 1,38. SG van PP is rond de 0,96: minder dan water, drijft dus.
Enzovoorts..
Laatst bewerkt: 07 juli 2014 22:00 door Sunday.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 17:04 #530822

 • Proost
 • Proost's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10713
Voor die paar keer ankeren in onze wateren en daarbuiten geen blootstelling aan direct licht zal het allemaal geen probleem zijn, dat iets meer of minder UV gevoelig. PE staat toch voor polyethyleen?. Niet voor polyester, maar als ik zoek zegt de textiel industrie wel vaak PE. Zoals het voor onze Tupperware boten gebruikt wordt zou het GRP kunnen zijn. Wie verduidelijkt het?.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 19:32 #530873

 • Sunday
 • Sunday's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7578
Ik wil wel verduidelijken.
En: Ja, sorry,
Voor polyester wordt inderdaad vaak wel PE gebruikt, maar PES ook, en is waarschijnlijk beter, want PE is de enige afkorting van polyethyleen.
Laten we hier dus maar beter over PP, PES, PA en PE praten
Laatst bewerkt: 07 juli 2014 21:59 door Sunday.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 20:53 #530900

 • Proost
 • Proost's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10713
Duidelijk :cheer: nu nog onthouden :unsure:
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 07 juli 2014 22:14 #530925

 • Sunday
 • Sunday's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7578
Nog een kleine aanvulling, ik zag dat ik niet compleet ben geweest bij de vraag van Proost.
Polyester is een hele familie van stoffen die gemeenschappelijk hebben dat ze uit lange ketens van "esters bestaan.
Wij kennen in de watersport verschillende uitingen van polyester: allereerst kun je de polyesters in twee hoofdgroepen splitsen: 1- thermohardend, wat ontstaat door hars en harder te mengen: laat zich niet meer (normaal) smelten, en 2- thermoplastisch, wat zich onder druk en temperatuur laat smelten en dan, zoals ik al eens eerder schreef door dunne gaatjes laat spitten in filamenten waarmee garens gemaakt kunnen worden.
1 thermoplastisch: onze boten zijn er vaak van gemaakt: glasvezel (of carbon, of andere vezel) versterkt polyester
2. Onze zeilen zijn er vaak van gemaakt: "Dacron" is de USA merknaam die sterke soortnaam is geworden. Terylene is een UK merknaam die je nog wel eens hoort. Veel van onze touwen zijn ervan gemaak. Veel van onze kleding is ervan gemaakt.

Wiki heeft er leesbaar stuk over: nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Polyester
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 08 juli 2014 07:28 #530956

Soortelijk gewicht van PA is 1,14; van PE is het 1,38. SG van PP is rond de 0,96: minder dan water, drijft dus.

Ok dan had ik het dus mis, mijn lijn drijft niet. Het is in ieder geval gewoon goedkope zwarte lijn uit de watersport winkel, die je ook vaak als kant en klare landvast ziet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 08 juli 2014 08:35 #530976

 • Joop66
 • Joop66's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 7701
Nog wel even een opmerking over de manier waarop je de zaak op het voordek belegd hebt.

Je bedoeling was ongetwijfeld om de kracht op de kikkers te verdelen. Waar je echter in geslaagd bent is om de kracht bijna te verdubbelen!!!

Hieronder mijn poging tot uitleg:

Bijlage ScreenHunter_140Jul.0810.33.jpg niet gevondenEen volgende keer is het misschien beter om gewoon 1 kikker te gebruiken.
Laatst bewerkt: 08 juli 2014 08:36 door Joop66.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Eerste maal ankeren 09 juli 2014 08:33 #531286

Joop heeft gelijk. In feite heb je een vertraging/katrol gebouwd.

Het hangt wel sterk van de hoek af. De berekening van Joop gaat uit van een hoek alpha van 60 graden denk ik. Hoe verder de kikkers uit elkaar staan, hoe groter de kracht is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.461 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl