Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft?

Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 06:04 #539694

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
Het waait, in het weekeinde nog harder. Hier ons verhaaltje met een vraag.

Onze vakantie was over maar we deden ons best die nog verder op te rekken. We legden daarom vorige week de boot bij Hund aan de kade in Andijk voor een paar nachtjes om dan de dobber dit weekeinde erop naar huis te varen. Lekker Donderdag j.l. in de avond naar de boot en rustig naar huis zeilen (Braassem). Klinkt saai en was het ook, zeker met een lekkere bries in de verwachting. Dan maar een omweggetje.

Wij donderdagavond losgegooid om nog net bij daglicht vast te maken in Hindelopen, lekker eigenwijs op zeil naar binnen, lijntjes vast en direct de wal op. De Argentijn kennen we goed en die wilde er nog wel 2 steaks opleggen. 23:30 maffen om de volgende ochtend om 07:00 naar Texel te zeilen. Lijntjes los, op zeil naar buiten en samen met 4 anderen (op de pruttel) naar Kornwerd. Die Vrijdag zou de wind al wat gaan aanwakkeren laat in de middag. De zon scheen vroeg, het was warm en rond lunchtijd zaten we op het terras in de haven uit te kijken over het Wad.

En ja hoor, toen kwamen de windvoorspellingen overal vandaan. De sterkste wind kwam eerder en zou langer doorstaan. We zouden moeten kiezen. Een dagje verwaaid liggen en de dobber nogmaals bij Hund leggen of gewoon Zaterdag vertrekken met ZW 6 vlagen 7 en in buien 8. Hellen en ik hebben een half uurtje de data op tafel gehad. We balen van zeilen in de regen en kiezen dan eerder voor meer wind, maar hier zag je toch helder dat de wind echt zou doorzetten nadat de buien verdwenen waren. We hadden maar minder dan 3 mijltjes te gaan richting Den Helder tegen de wind in en de rest was knik in de schoot of ruime wind naar Den Oever. Als eenmaal de 7 Bft zou staan zaten we onder de hoge wal richting medemblik en konden we later afbuigen naar Enkhuizen. We zouden vertrekken! IN DE REGEN!

2 maal in de nacht buienradar bekeken en wij wakker om 05:00. Ik wilde om 06:00 buiten zijn. De boot 2 keer nagelopen, pakken aan, vesten aan, 2e rif erin, achterstagen maximaal doorgezet ..... en een beetje nerveus. Zon kwam op, het regende, zicht was matig tot slecht. Hmmm .... doen we hier wel goed aan, wat zegt dat gevoel in mijn buik?

Het was al na 6 uur, walstroom eruit en gaan. Het geloei door de masten maakt je gek en maakt er een psychologisch spelletje van. Grootzeil omhoog in de vissershaven en wij naar buiten, de 6 Bft tegemoet. Ik besloot eerst buiten te kijken op de motor onder steun van het grootzeil te zien hoe het ging. Over BB naar buiten en na de aanloop een slag over SB richting Den Helder..... viel eigenlijk wel mee. We wisten dat het stroom en wind tegen was dus het schoot niet op, wel waren de kuilen er nog niet van stroom tegen wind. De laatste bui hadden we op buienradar gezien en zagen we nu ook hangen boven Den Helder. We hebben de regen net niet gehad maar het zicht verdween. Niet al teveel afgesneden waardoor het toch 40 minuutjes duurde voordat we af konden buigen naar Den Oever. De bui was over en wie kwam op bezoek? De wind, baf ......

Nu wat voorinformatie voor de vraag. Wij vertrokken uit Texel met een lange slag over SB. Wij konden zeilend soms oostelijker zeilen dan een Zuidkoers dus de wind was zelfs ZO tot Zuid. Dat was die al sinds de laatste check in de nacht dus uren. Minimaal 5 Bft en in tijden al 6 Bft. Onze gedachte was dus dat we weer zouden gaan slapen in Den Oever want dan zal op het IJsselmeer de wind ook wel lang Zuid zijn geweest en heb je geen hoger wal meer. De wind zou naar het Westen draaien maar eer dat dan de golven ook weg zijn heb je even tijd nodig. We gaan verder.

In ieder geval wij naar Den Oever. Stroom mee, wind half tot ruim. High Aspect en 2e rif goed voor soms 10 knopen over de grond. Het zicht werd beter en zelfs de zon kwam door. Den Oever here we come. Wij de sluis door en wat schets onze verbazing? De wind was pal West op het IJsselmeer en het water zo glad als ijs. Yeahaa ..... maar hoe kan dat?

Wij in ieder geval langs hoger wal richting Medemblik. Halverwege bij de knik keek ik Hellen aan en zij wist wat ik wilde zeggen. Doen we het of doen we het niet? We waren eerder van plan om naar Medemblik te gaan om daar voor de wind naar Enkuizen af te zakken, lekker veilig en rustig. Saai dus! Nu zo doorzeilen om vlak langs het vogeleiland te zeilen betekende een koers met ruime wind en meer kans op uit het roer lopen en alles meer ..... maar ook op lekker surfen naarmate we verder van de wal kwamen. Je snapt het, wij met onze oude dame gewoon rechtstreeks naar Enkhuizen. Het duurde nog 20 minuutjes maar toen begin het feest. Ons oude record is gebroken en zitten nu op 11 knopen als max waarbij we het laatste uur meer dan 9 knopen gemiddeld hebben gezeild. Voor de zeilers van tegenwoordig niets schrikbarende maar het gebruis naast de boot blijft fascinerend. Binnen 4 uur waren we van Texel naar Enkhuizen gezeild inclusief de sluis.

Komen we bij Enkhuizen binnen en vragen we om een opening voor de binnenhaven, zegt de havenmeester .... gelijk heb je, het is geen weer om te zeilen, blijf nog maar lekker even binnen .... Uhhh .... wij komen van Texel en komen even lunchen en gaan straks weer verder, kunnen we ergens vast maken? Je snapt het gezicht van de havenmeester want ondertussen waait de stront van de dijk.

Zo gezegd zo gedaan. Later hoorden we dat wij "die gekken van Texel" waren die dag en kregen in de avond weer een opening voor bestemming Volendam. Het waaide nog 5 Bft maar die zou snel zakken. In het donker maakten we vast in Volendam waar we ons onder de jeugd begaven en nog 2 toetjes konden eten op het terras. Om middernacht te kooi om de volgende ochtend om 7 uur weer te vertrekken richting Haarlem. We hadden geen zin in Amsterdam deze keer.

Wind Zuid Oost dus je snapt het .... wij met de pruttel stand-by (wat dat ook mogen betekenen op zeil door het Noordzeekanaal. Nog nooit gedaan maar we hebben gezeild onder vol tuig tot voor de deur van zijkanaal C. En toren begon het gezeur. De eerste brug lag in storing, we misten daardoor de spoorbrug bij de Kaag. Overnachting in Lisse in de haven van mijn ouders. Gisteren dan maar verder, ligt de meerbrug in storing. De dobber ligt nu op de Kaag. Het duurt potverdikkie langer om van Haarlem naar huis te varen dan een rondje IJsselmeer. :laugh: :laugh:

De vragen:
Wie kan verklaren dat op het Wad de wind uren in de nacht Zuid waait tot zelfde oostelijker dan Zuid terwijl later op het IJsselmeer daar qua golfslag niets van te merken is geweest?

Wat betekend de motor stand-by hebben op het NZ kanaal? Ik interpreteert dat als sleutel erin en klaar om te starten. Dus niet stationair mee laten draaien. Jullie ook?

Dit rondje Ijsselmeer smaakt in ieder geval naar meer, Hellen en ik zijn al bezig om nog een keer zo'n rondje te plannen voor in September. Gewoon van Donderdag tot en met maandag zoveel mogelijk zeilen, zeilen zeilen. Vermoeiend maar heerlijk.

Tot zover

Michel
Laatst bewerkt: 12 aug 2014 07:04 door Beauty.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 06:17 #539695

 • mgbgt1975
 • mgbgt1975's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6603
Het kan raar weer zijn op het Ysselmeer. Met de zomermeeting dit jaar kwamen wij vanuit Lelystad naar Trintel met 2 vingers in de neus. Oudste zoon aan de eettafel met de laptop op de tafel. Op hetzelfde moment kwamen Diwil en Zeebeest uit Stavoren. Puist wind met uitschieters boven de 30 knopen.

Wat dat betreft op een kleine afstand grote lokale verschillen.
mgbgt1975 nog steeds bekend als mgbgt1975
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 06:37 #539697

 • Jedre
 • Jedre's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 4103
Dat zal haast moeten komen door de verschillende windrichtingen om de depressie heen en mogelijk landeffect door afbuiging van de depressie op zee en de wal. Nu is het verschil in hoek wel heel groot, maar Bertha was natuurlijk wel een dingetje.

Edit:
Overigens niet heel raar, zie plaatje van vandaag:


Bijlage GMT_FFFF_latest.png niet gevonden

Laatst bewerkt: 12 aug 2014 06:43 door Jedre.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 07:01 #539700

 • FMJ
 • FMJ's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5183
Denk dat jij gewoon dronken was, als je tegelijkertijd van Texel en Terschelling kunt komen ;-)

Landwind zou je het juist andersom verwachten, dus moet echt de draaiing rond de depressie geweest zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 07:04 #539702

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
Sorry, :laugh: is aangepast! Moest uiteraard Texel zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 07:09 #539703

 • ikkuh
 • ikkuh's Profielfoto
Wij hadden ongeveer eenzelfde dag. Plan was om 6:00 uur uit Blankenberge te vertrekken. Echter toen stond er wel een hele vlagerige harde wind. Ach 8 uur kon ook i.v.m. het tij. Hadden we zelfs iets korter stroom tegen.

8 uur weg werd half 9 omdat het display van de automaat vol water stond. Buiten stond er toch wel een heftige zeegang voor de kust, dus snel wat ruimer ze op gezeild. De wind was veel zuidelijker dan voorspeld. Maar goed uiteindelijk uren lang meer dan 10 knopen op de log. Voor het lapje met stagfok en grootzeil vastgesjord. Heerlijke dag, volop zo'n. Om 20 uur waren we in IJmuiden. Moe maar heel blij. En achteraf gezien nog fijner de juiste beslissing te hebben genomen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 07:12 #539704

 • Jedre
 • Jedre's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 4103
FMJ schreef :

Landwind zou je het juist andersom verwachten, dus moet echt de draaiing rond de depressie geweest zijn.

En daar heb jij weer gelijk in!
Valt niet mee dat pc zeilen :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 07:19 #539707

 • Menno
 • Menno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3350
Dit zijn de grafieken van de windrichting op zaterdagochtend van 0:00 tot 12:00 voor Stavoren, Den Helder en Vlieland:

Bijlage CFT0812_0908260C086.png niet gevondenBijlage CFT0812_090731175D5.png niet gevondenBijlage CFT0812_09084626413.png niet gevondenJe ziet dat Den Helder een abruptere overgang heeft dan Stavoren, waarschijnlijk omdat de kern van het laag daar dichterbij langs trekt over zee. Toen jullie afbogen het naar het Visjagersgaatje was de wind daar waarschijnlijk ook wat al gedraaid, want met ZZO was het nooit halve tot ruime winds varen.
“If debugging is the process of removing software bugs, then programming must be the process of putting them in.” — Edsger W. Dijkstra
Laatst bewerkt: 12 aug 2014 07:21 door Menno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 08:23 #539718

 • Wadloper
 • Wadloper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 25911
Beauty schreef :
Wie kan verklaren dat op het Wad de wind uren in de nacht Zuid waait tot zelfde oostelijker dan Zuid terwijl later op het IJsselmeer daar qua golfslag niets van te merken is geweest?
Het IJsselmeer is niet de Noordzee. Er bouwt zich geen deining op die nog uren of dagen nadat de wind is gaan liggen of is gedraaid blijft doorstaan in de oorspronkelijke windrichting.
In het verleden heb ik meermalen gemerkt dat de holle golfslag van een windje 5 - 6 bft minder dan een half uur nadat de wind is teruggezakt naar 3 - 4 is verdwenen en door een wat vriendelijker zeeschap is vervangen.
Ik verwacht dat hetzelfde effect optreedt bij een windschifting waarbij een deel dat aanvankelijk vol in de wind lag, in laatste instantie een hogerwal wordt.

--
stegman
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 08:45 #539722

op het IJssel- en Markermeer kun je altijd zeilen, als je de goeie stukjes opzoekt ;-) Mooi dat dat zo goed bevallen is :woohoo:

Zoals de grafiekjes laten zien draaide de wind heel snel van Z naar W (in een uur!); als je de windsnelheden erbij zou pakken zou daaruit blijken dat het voor de draaiing (het koufront of een van de occlusies van Bertha) helemaal niet erg woei. Zal een 3 of hele kleine 4 uit Zuid geweest zijn, niet voldoende om het IJsselmeer goed golvig te maken.

Komen nog 3 dingen bij:

- de harde Westenwind maakt snel korte metten met die Zuidelijke golfjes, die worden al heel snel gewoon plat gewaaid.

- dat stuk dijk vanaf Den Oever loopt een flink pietsje ZO, wel 150 gr.
Dan lijkt de wind (halve wind) west als je erlangs vaart, want voor je gevoel ga je naar het zuiden. Maar ook met ZW wind is dat een halvewinds rakje. (heb je eigenlijk al een windmeter :woohoo: )

- de westenwind is door 60 km breed NoordHolland flink afgeremd: bomen, huizen en andere narigheid. Dan, bij de dijk van de Wieringermeer, mag de wind eindelijk weer volle snelheid, over het water. Gaat meneer Coriolis zich ermee bemoeien..... en dan weet je wel wat er gebeurt!

Dat stukje vaar ik nogal eens, en het verschil in windsnelheid en vaak ook windrichting tussen het stuk Wad (Den Helder-Den Oever) en het IJsselmeer is vaak erg opvallend. Mooi dat het in je voordeel werkte!
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 08:50 #539724

 • @jasper
 • @jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1000
Over het motor standbeeld op nz kanaal is voor mij.. (wat het waard is) op elk moment je motor kunnen starten (dus motor in het water voor bb)

Heb 1 maal nz kanaal onder spi gedaan en nergens commentaar gehad ...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 08:54 #539727

 • Albert 45
 • Albert 45's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 12469
lodewijk stegman schreef :
en door een wat vriendelijker zeeschap is vervangen. stegman
Is dat net zoiets als het landbouwschap?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 08:56 #539728

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
Veel herkenning in de antwoorden. Inderdaad kwam de wind vlakbij Den Helder pas echt doorzetten en inderdaad draaide hij vrij snel. We gingen inderdaad halve wind naar binnen, het laatste stuk waar we wat hoger moesten zeilen draaide de wind lekker mee. Ook schreef ik al dat het net buiten de havenhoofden best mee viel het eerste stuk. Nat van de regen af en toe maar qua wind niet meer dan een 5 bft in vlagen.

Ik zie aan de grafieken dat ook op het IJsselmeer de wind iets oostelijker was dan Zuid in de nacht maar toen inderdaad niet zo hard is geweest. Ik had nooit zo ingeschat dat de golven zo snel zouden verdwijnen.

@klusbaasje
Nee ik vaar nog steeds zonder windmeter. Die staat er sinds een jaar of 3 niet meer op. Bevalt prima, zou met deze wind niet harder gegaan zijn, had geen tijd om erop te kijken. :laugh:

Gr. Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:00 #539729

 • Puffin
 • Puffin's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 271
Leuk maar ook interessant verslag. Hier leer ik alleen maar van. Fijn forum. Thanks.
Nice to see you...to see you nice...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:00 #539730

@jasper schreef :
Heb 1 maal nz kanaal onder spi gedaan en nergens commentaar gehad ...
als je maar snel kan strijken. Heb daar ook vaak genoeg gezeild,maar doe het dan op genua. Maar ook wel es gehad dat ze een stuk verderop zo'n grote joekel dwars op het nzk leggen om een zijkanaal in te kunnen varen.
Dan vaar je er snel op af hoor! En achterlangs is dan geen optie. Je moet dan dus wel even zwaar kunnen afremmen of stilliggen.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:01 #539732

 • Koezt
 • Koezt's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7922
Tsja, nu al 2x meegemaakt dat we voor de wind recht afvoeren op een boot die de spi erop had staan...
Afgelopen donderdag nog vlak boven Enkhuizen, practisch voor de wind vertrokken uit Enkhuizen, vervolgens volslagen windstil, bootsnelheid 0. Kinderen in het water om de boot, met lange lijnen aan het spelen. Zie ik vanuit het noorden een boot onder spi naderen. Heb de kids opdracht gegeven uit het water te komen en binnen 2 minuten nadat de laatste zich uit het water had gehesen hadden we 16 knopen wind op de kop.... en moesten we opkruisen naar Stavoren.
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:03 #539734

@jasper schreef :
Heb 1 maal nz kanaal onder spi gedaan en nergens commentaar gehad ...

dat is omdat het Amsterdam is he, daar kan alles.

Moet je op de Waterweg eens doen, die spi :evil:
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:05 #539735

Koezt schreef :
Zie ik vanuit het noorden een boot onder spi naderen.

bij Enkhuizen en ook Staveren, beide hele grote brede landtongen, heb je soms enorme local-thermal effecten. Kan een windkracht 4 verschil maken!
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:08 #539736

 • FMJ
 • FMJ's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5183
Koezt schreef :
Tsja, nu al 2x meegemaakt dat we voor de wind recht afvoeren op een boot die de spi erop had staan...
Afgelopen donderdag nog vlak boven Enkhuizen, practisch voor de wind vertrokken uit Enkhuizen, vervolgens volslagen windstil, bootsnelheid 0. Kinderen in het water om de boot, met lange lijnen aan het spelen. Zie ik vanuit het noorden een boot onder spi naderen. Heb de kids opdracht gegeven uit het water te komen en binnen 2 minuten nadat de laatste zich uit het water had gehesen hadden we 16 knopen wind op de kop.... en moesten we opkruisen naar Stavoren.

Mooi verschijnsel is dat ja. Vorige week donderdag ook op het Eemmeer gezien. Bij de Stichtse Brug was het volle tegenwind, zowel voor mij op de fiets als voor de boten die ik zag kruisen. Midden van het meer was volstrekt blak en dreven ze alle kanten op. Einde van het meer, bij de brug van Nijkerk voer iedereen voor de wind dezelfde kant op als de boten bij de Stichtse brug opkruisten..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:26 #539740

 • Wadloper
 • Wadloper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 25911
Albert 45 schreef :
lodewijk stegman schreef :
en door een wat vriendelijker zeeschap is vervangen. stegman
Is dat net zoiets als het landbouwschap?
Nee, het broertje van landschap.
Overigens een woord dat wijlen Hans Vandersmissen nogal eens gebruikte, dus ik heb het niet zelf uitgevonden..

--
stegman
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:35 #539742

 • Wadloper
 • Wadloper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 25911
Baasklusje schreef :
- de westenwind is door 60 km breed NoordHolland flink afgeremd: bomen, huizen en andere narigheid. Dan, bij de dijk van de Wieringermeer, mag de wind eindelijk weer volle snelheid, over het water.
Noord Holland t.h.v. de Wieringemeer 60 km breed?
Als we daar nu eens een kleine 30 km van maken?

--
stegman
(heeft aardrijkskundige obsessie)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:37 #539743

lodewijk stegman schreef :
Baasklusje schreef :
- de westenwind is door 60 km breed NoordHolland flink afgeremd: bomen, huizen en andere narigheid. Dan, bij de dijk van de Wieringermeer, mag de wind eindelijk weer volle snelheid, over het water.
Noord Holland t.h.v. de Wieringemeer 60 km breed?
Als we daar nu eens een kleine 30 km van maken?

--
stegman
(heeft aardrijkskundige obsessie)

je hebt gelijk, die 60 is bij Enkhuizen....

maar 30 km bomen en huizen remt de wind ook heel aardig!
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:45 #539745

 • Albert 45
 • Albert 45's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 12469
lodewijk stegman schreef :
Albert 45 schreef :
lodewijk stegman schreef :
en door een wat vriendelijker zeeschap is vervangen. stegman
Is dat net zoiets als het landbouwschap?
Nee, het broertje van landschap.
Overigens een woord dat wijlen Hans Vandersmissen nogal eens gebruikte, dus ik heb het niet zelf uitgevonden..

--
stegman
Hmm, jammer dat we Boer Koekkoek niet meer naar zíjn mening kunnen vragen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:48 #539747

 • Wadloper
 • Wadloper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 25911
Baasklusje schreef :
lodewijk stegman schreef :
Baasklusje schreef :
- de westenwind is door 60 km breed NoordHolland flink afgeremd: bomen, huizen en andere narigheid. Dan, bij de dijk van de Wieringermeer, mag de wind eindelijk weer volle snelheid, over het water.
Noord Holland t.h.v. de Wieringemeer 60 km breed?
Als we daar nu eens een kleine 30 km van maken?

je hebt gelijk, die 60 is bij Enkhuizen....

maar 30 km bomen en huizen remt de wind ook heel aardig!
Bij Enkhuizen is Noord-Holland ongeveer 45 km breed.
Maar het landschap in die zone ziet er anders uit dan in de kop van Noord-Holland. Er is meer bebouwing en begroeiing. Dat de wind daar veel meer wordt afgeremd dan ter hoogte van Oude Zeug lijkt dus wel waarschijnlijk.

Maar whatever, natuurlijk..

--
stegman
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gaan we wel of gaan we niet bij 7 Bft? 12 aug 2014 09:58 #539750

 • Wadloper
 • Wadloper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 25911
Albert 45 schreef :
Hmm, jammer dat we Boer Koekkoek niet meer naar zíjn mening kunnen vragen.
Die was alleen maar geobsedeerd door het Landbouwschap. En niet geinteresseerd in zeeschappen, vermoed ik. Boer Koekkoek een dagje aan het strand. Kun je het jezelf voorstellen?

--
stegman
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.449 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl