Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 22 mei 2015 11:53 #627488

Plastic Jagers: van Leiden tot Talinn

Van Leiden tot Talinn. De reis voert de Leidse kunstenaar en zijn gezin langs de kusten van acht landen en langs zes hoofdsteden (Oslo, Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Talinn en Amsterdam). Hiermee willen ze de aandacht vestigen op plastic soep, oftewel afval in zee. Tinga's dochter Jildou (7 jaar) gaat tijdens de reis videodagboeken maken.
De Plastic Jagers zijn drie weken geleden vertrokken vanuit de Zijlpoort in Leiden. Hoe gaat het tot nu toe met de familie Tinga en wat hebben zij ontdekt?

Familie, vrienden en verschillende cameraploegen waren bijeengekomen voor de uitvaart van de familie Tinga, die komende vijf maanden de jacht op plastic in de zee aan gaan. Het avontuur begon niet al te best, onderweg naar Eemshaven merkte Merijn dat er water in het schip liep. Dit kwam door een kapotte uitlaatdemper. Uiteindelijk is er bijna 50 liter water naar binnen gekomen en heeft het hele gezin moeten helpen om de schade te beperken. Na een noodreparatie op schommelend schip onder zeil, wisten de Plastic Jagers toch hun tussenstop veilig te halen.

Na drie weken zeilen is de Familie Tinga aangekomen bij het onbewoonde eiland Æbelø, langs de kust van Denemarken. Ook hier is de schade van de Plastic Soup in de zee groot. Jildou Tinga (7 jaar) ziet al snel waarom haar gezin aan deze tocht begonnen is. Binnen tien minuten heeft Jildou meer plastic gevonden dan zij kan dragen. Van stootbumpers tot flessen, van alles strandt aan op het onbewoonde eiland.

Langs de kust van het onbewoonde eiland hebben Jildou en haar broertje Fedde een onverwachte vangst gedaan. Er werd namelijk een skippybal uit het water gevist. Mochten de Plastic Jagers deze skippybal niet hebben opgevangen, dan zou het 200 jaar duren voordat deze volledig was afgebroken tot micro-plastic. In deze tijd kan het plastic giftige stoffen aantrekken en door dieren als voedsel worden gezien.

Een week geleden waren de Plastic Jagers - de familie Tinga - op een ander eiland bij Denemarken, namelijk: Lyø. Dit eiland is wel bewoond en hier is de impact van het plastic nog groter. Zo pittoresk als het eiland is, halen de bewoners twee keer per jaar de stranden en de kustlijn leeg. Het gaat om dertig vuilniszakken per keer en dat voor een eilandje van nog geen 6 vierkante km groot met maar 140 bewoners...

Merijn Tinga is gisteren begonnen met het testen van het micro-net om op plastic te jagen. In de zeestraat "De Kleine Belt" in Denemarken begon de Leidenaar met jagen en tot zijn verbazing bleek het heldere water vol met micro-plastic. Merijn neemt gedurende de expeditie verschillende monsters voor het NIOZ omdat zijn schip op plekken komt, waar de grotere schepen van het NIOZ niet kunnen komen.

De expeditie van meer dan 5000 kilometer staat in het teken van de Plastic Soup en de manier waarop de verschillende landen omgaan met hun plastic afval probleem; vanuit hun cultuur en de direct zichtbare gevolgen. De Plastic Jagers zullen de jacht doorzetten. Volg hun jacht op Facebook of volg de Plastic Jagers live via de GPS Tracker

(De inloggegevens staan op de Facebook pagina en de website)

Daarnaast komen steeds meer Zeilers in aanraking met de gevolgen van afval plastic in de zee. Deel hieronder jouw ervaringen/foto's. Ik ben erg benieuwd!


Laatst bewerkt: 22 mei 2015 14:41 door Amier Baker.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 27 mei 2015 06:22 #628959

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 15570
Er is op het forum een topic geweest over de omgang met afval op zee. Vacuum verpakken was er één.

Verschrikkelijk dat mensen van alles gewoon overboord kieperen, terwijl het leeg minder ruimte inneemt als vol. Die mentaliteit zal ik nooit begrijpen.

Ben benieuwd naar de ervaringen van deze familie, maar zou als tekstschrijver schrijven over de afvaart van de familie. Niet de uitvaart. Dat is een heel andere manier van afscheid nemen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 27 mei 2015 07:23 #628987

 • joostp
 • joostp's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 662
Dapper initiatief dit!

Het gaat lang niet alleen om plastic dat overboord gekieperd wordt. Zelfs onder de douche veroorzaak je, door de keuze van middeltjes met microplastic al vuiligheid. Meer info hier: www.plasticsoupfoundation.org/...2w4cUCFTGWtAodUV0AJw

En overal om me heen zie ik dat zwerfvuil in de bermen vermalen wordt door grasmaaiers en het oppervlaktewater in waait. Wat een smeerboel maken we van onze planeet...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 27 mei 2015 10:29 #629068

 • OldBawley
 • OldBawley's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2064
Het plastic in zee komt reeds lang niet meer van schepen of jachten. Ik heb in 30 jaar slechts één vervuilende jachty meegemaakt, heb ervoor gezorgd dat hij onmiddellijk, spante pede veranderde van levenswijze.
Hier in Griekenland zijn vele vuilnisbelten ( Verbranden bestaat hier niet ) op een klif aan zee gemaakt. Vuilstort vol ? Een duw met een bulldozer en het hele zootje schuift in zee.
Ik sleep altijd vislijnen tijdens het varen, heb beslist reeds een ton plastic uit zee gehaald. Dat ondanks dat ik weet dat het opnieuw in zee zal terecht komen.

PS, ik zeil een houten jacht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 27 mei 2015 10:46 #629076

 • Gijper
 • Gijper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2194
En nu willen ze zelfs statiegeld op plastic flessen afschaffen... :(
Orange boats matter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 27 mei 2015 13:39 #629160

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7732
Tja... Allemaal heel triest en allemaal hebben wij er mede schuld aan.
Ik verbaas me een beetje over de naïviteit als ze in helder water toch micro-plastics vinden: ze varen in één van de drukst bewoonde en meest bevaren gebieden op aarde, in cosmetische producten zitten vaak plastics, het wassen van kledij geeft micro-plastics etc.

Uiteraard juich ik hun reis toe als ze daarmee de aandacht op dit steeds groter wordende probleem vestigen.

Voor wie een half uurtje tijd heeft:
deredactie.be/cm/vrtnieuws/vid...buitenland/1.2235331

Voor wie slechts enkele minuten kan missen:
www.midwayfilm.com/
Laatst bewerkt: 27 mei 2015 13:49 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 27 mei 2015 15:00 #629194

 • iGrf
 • iGrf's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1262
Dit is wel een leuk boekje om te lezen als je interesse hebt duurzaam produceren, recycleren etc.

www.mcdonough.com/speaking-wri...cradle/#.VWXYxkYskdc

Het concept is dat je dingen ontwikkeld die niet gerecycleerd moeten worden maar rechtstreeks als basis kunnen dienen voor een ander productie proces.
cradle to cradle dus...

Heel veel vervuiling is totaal onopvallend neem bv de hoeveelheden rubber die achterblijft als de banden van onze auto's afslijten dat komt ook allemaal in de natuur terecht.

'k vind het ook grappig dat mensen spreken over het redden van de planeet, maar die zal zich wel terug bovenop komen nadat we onszelf vernietigd hebben.....
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

De Plastic Jager: De jacht op plastic is begonnen 27 mei 2015 15:03 #629198

 • friendlyfire
 • friendlyfire's Profielfoto
Toch als je de grootte bekijkt van de oceaan, is de mens met zijn bootje daarin maar een mier, en dat die dan toch zoveel rotzooi kan maken haha,,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.262 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl