Plastic Jagers: van Leiden tot Talinn
Van Leiden tot Talinn. De reis voert de Leidse kunstenaar en zijn gezin langs de kusten van acht landen en langs zes hoofdsteden (Oslo, Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Talinn en Amsterdam). Hiermee willen ze de aandacht vestigen op plastic soep, oftewel afval in zee. Tinga's dochter Jildou (7 jaar) gaat tijdens de reis videodagboeken maken.
De Plastic Jagers zijn drie weken geleden vertrokken vanuit de Zijlpoort in Leiden. Hoe gaat het tot nu toe met de familie Tinga en wat hebben zij ontdekt?
Familie, vrienden en verschillende cameraploegen waren bijeengekomen voor de uitvaart van de familie Tinga, die komende vijf maanden de jacht op plastic in de zee aan gaan. Het avontuur begon niet al te best, onderweg naar Eemshaven merkte Merijn dat er water in het schip liep. Dit kwam door een kapotte uitlaatdemper. Uiteindelijk is er bijna 50 liter water naar binnen gekomen en heeft het hele gezin moeten helpen om de schade te beperken. Na een noodreparatie op schommelend schip onder zeil, wisten de Plastic Jagers toch hun tussenstop veilig te halen.
Na drie weken zeilen is de Familie Tinga aangekomen bij het onbewoonde eiland Æbelø, langs de kust van Denemarken. Ook hier is de schade van de Plastic Soup in de zee groot. Jildou Tinga (7 jaar) ziet al snel waarom haar gezin aan deze tocht begonnen is. Binnen tien minuten heeft Jildou meer plastic gevonden dan zij kan dragen. Van stootbumpers tot flessen, van alles strandt aan op het onbewoonde eiland.
Langs de kust van het onbewoonde eiland hebben Jildou en haar broertje Fedde een onverwachte vangst gedaan. Er werd namelijk een skippybal uit het water gevist. Mochten de Plastic Jagers deze skippybal niet hebben opgevangen, dan zou het 200 jaar duren voordat deze volledig was afgebroken tot micro-plastic. In deze tijd kan het plastic giftige stoffen aantrekken en door dieren als voedsel worden gezien.
Een week geleden waren de Plastic Jagers - de familie Tinga - op een ander eiland bij Denemarken, namelijk: Lyø. Dit eiland is wel bewoond en hier is de impact van het plastic nog groter. Zo pittoresk als het eiland is, halen de bewoners twee keer per jaar de stranden en de kustlijn leeg. Het gaat om dertig vuilniszakken per keer en dat voor een eilandje van nog geen 6 vierkante km groot met maar 140 bewoners...

Merijn Tinga is gisteren begonnen met het testen van het micro-net om op plastic te jagen. In de zeestraat "De Kleine Belt" in Denemarken begon de Leidenaar met jagen en tot zijn verbazing bleek het heldere water vol met micro-plastic. Merijn neemt gedurende de expeditie verschillende monsters voor het NIOZ omdat zijn schip op plekken komt, waar de grotere schepen van het NIOZ niet kunnen komen.
De expeditie van meer dan 5000 kilometer staat in het teken van de Plastic Soup en de manier waarop de verschillende landen omgaan met hun plastic afval probleem; vanuit hun cultuur en de direct zichtbare gevolgen. De Plastic Jagers zullen de jacht doorzetten. Volg hun jacht op
Facebook of volg de Plastic Jagers live via
de GPS Tracker
(De inloggegevens staan op de Facebook pagina en de website)
Daarnaast komen steeds meer Zeilers in aanraking met de gevolgen van afval plastic in de zee. Deel hieronder jouw ervaringen/foto's. Ik ben erg benieuwd!