Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Met La Zouza naar Corfu

Met La Zouza naar Corfu 07 mei 2017 11:51 #833027

Met La Zouza naar Corfu.
Afgelopen winter werd ik door een Canadese zeiler benaderd of ik mee wilde varen op een oversteek van Valencia naar Corfu Griekenland.
Een afstand van ongeveer 1200/1300nm. Goed te doen in het geplande seizoen, april. Er zijn dan veel westelijke en noordelijke winden op deze koers.
Mijn voorstel van 10-14 dagen vond de eigenaar, Rafik, geen goed idee. Hij wilde er een rustige tocht van maken, wel 4 weken. Hij had ook nog een derde zeiler op het oog. Mijn voorstel om dan Maria mee te nemen en er een vakantie tocht van te maken werd snel door hem geaccepteerd.
Een vliegreis geboekt en op 23 maart kwamen ’s avonds laat kwamen we op het vliegveld van Valencia aan. Rafik had een auto gehuurd om naar de marina te rijden. Eerst nog een heerlijk hapje eten aan de boulevard en toen naar de boot.
Het is een Jeanneau 49 Sun Odyssey uit 2005. Gekocht in de Carieb in 2015. De boot is in mei 2016 vanuit de Carieb per vrachtschip naar Palma gevaren en van daaruit naar Valencia. Door rugproblemen heeft Rafik sindsdien niet meer gevaren. Het schip is uitgerust met een rolgrootzeil (tja..) en een grote rolgenua. Verder geen zeilen of boom. Met wat exra lijntjes en blokken maken we nog een buitenschootvoering om met ruime wind nog wat meer snelheid te krijgen. Er staat een grote sprayhood met een aansluitende bimimi op. Ideaal voor de volle zon, in dit seizoen is het wat fris er onder. Bovenop de bimimi staan op een boog 4 zonnepanelen. Er zijn 3 cabines, waarvan wij de achterkajuit met douche en toilet hebben. Ruime keuken met koelkast en vriezer. Grote eettafel, navigatiehoek, plaats zat om 4 weken door te brengen met z’n drieën.
We doen een algemene en technische check van de boot die alleszins meevalt. Motor, tuigage, zeilen, afvoeren bekeken, elektronica ingesteld. Alleen de houder van de BB motor is gebroken. Deze kunnen we bestellen en zal na het weekend geleverd worden. Na een dag kunnen we inkopen gaan doen voor de reis. Met de auto halen we bij diverse supers en mercados veel zware spullen en vers goed. Veder verkennen we het centrum van Valencia en smullen van heerlijke tapas.
De navigatie gaat o.a. via de Raymarine plotter/radar met AIS. Deze vertoond wat kuren maar uiteindelijk krijgen we hem goed aan de praat. Verder is er een IPad met Navionics kaarten. Deze heeft een ingebouwde GPS antenne. Werkt prima!
Rafik blijkt een echte KK-er te zijn(kust kruiper). Zijn eigen route uitgezet op de IPad volgt werkelijk alle mogelijke jachthavens! Maar even uitgelegd dat de jachthavens in de Med erg duur zijn voor een nachtje met daarbij een lastige en langdurige in- en uitcheck procedure. Dus kiezen we voor wat meer ankeren, langere vaardagen en enkele nachten doorvaren.
Na de reparatie van de BB motor kunnen we dinsdagmorgen in alle vroegte eindelijk onderweg. Nog in het donker varen we de haven uit richting Ibiza en slaan zo de eerste jachthaven van Denia al over.
Na een dag motoren lopen we in het in donker de baai van San Antoni binnen, waar we lekker het anker uitgooien voor twee dagen. Dagje Ibiza stad met de bus is altijd weer leuk.
Ibiza-Majorca met een leuke lopende wind naar de baai van Santa Ponca waar we ook 2 nachten voor anker blijven liggen. Via de baai van Palma varen we met een flink aantrekkende wind richting de oostkust van Majorca om daar in de baai van Portocolom te schuilen voor een voorbijtrekkende Mistral. We halen op dit stuk van goed 45nm de nog niet eerder vertoonde topsnelheid van La Zouza, ruim 13knp! Wel met ruim 30-35knp wind moet ik zeggen.. Rafik verbijsterd; I can not believe this!!! Hij had nog nooit met zo’n harde wind gezeild, het liefst was hij weer een marina ingedoken.
In Portocolom moet je nu verplicht een mooring nemen, dit om het zeegras te beschermen. Dus 3 dagen aan een boei gelegen tot ook al het vieze weer weg was. Lekker geluierd, wasjes gedraaid en wat rondgekeken. Heerlijk rustig daar.
Op vier april naar Menorca gezeild, ook weer met een aantrekkende wind tot 20knp van half tot vol op de neus. Laatste stuk maar flink de motor bij. We voeren door de lange baai van Mahon tot voor het oude stadscentrum, waar we aan een ponton gingen liggen. Alle watersport activiteit was nog volop in de winterslaap zodat we ons ook maar niet om het liggeld bemoeid hebben. Heerlijk door de oude stad gewandeld, mooie Menorcains (sandalen) gescoord en gegeten buiten de deur. Restaurant Maria heeft vrij vanavond!
De weersvoorspellingen waren goed voor de overtocht richting Sardinië, zodat nu Rafik er toch aan moest geloven om in de nacht door te zeilen. Hij wilde natuurlijk niet gaan slapen, bang voor zeeziekte, maar uiteindelijk hebben we hem toch naar zijn kooi gestuurd. Oververmoeidheid door slaapgebrek is levensgevaarlijk!
Onderweg genoeg te doen. Rafik ving zowaar een mooi tonijntje. Na nogal een bloederige slachtpartij, drie dagen gesmuld van diverse recepten met tonijn. Veel dolfijnen om de boot en de 2e dag ronden we net in het donker de kaap op weg naar ons ankerplaatsje bij een eilandje aan de westzijde van Sardinië, Isla Antico. ’s Morgens verder naar Cagliari, tegen de wind kruisend langs de kust. Duurde wel wat te lang. La Zouza heeft niet zo’n goede kruishoek, mede door het rolgrootzeil. En alweer komen we in het donker een grote haven binnenvaren. Hier zit wel wat meer groot commercieel verkeer. Oppassen geblazen, Rafik moet nog leren hoe de navigatieverlichting eruit ziet op deze boten. We krijgen een ligplaats midden in de stad, na wat onderhandelen voor 50e per dag. Cagliari is de grootste stad van Sardinië. Een prachtige historische bovenstad bekroond het centrum.
We blijven 4 dagen aan de steiger, direct aan de drukke boulevard met zijn gezellige winkeltjes en horeca. Dolce Vita!
Het volgende stukje is ook weer een overnachtje tot aan de NW punt van Sicilië. Helemaal down wind dus het schommelt nogal. Niet zo leuk voor Rafik maar het is niet anders. In plaats van de marina in te duiken varen we rustig door langs de noordkust van Sicilië met nog een overnachtje om naar Milazzo te varen waar we achter de landpunt diesel tanken bij een grote vaart tankstation. Voor het stadje voor anker om weer eens lekker te slapen. In de morgen zijn de windvoorspelling erg gunstig om direct door te varen via de Straat van Mezzina. De wind poeiert ons door de straat. Frappant is dat aan het einde de wind van 25knp op slag stopt naar 0knp. We varen op de motor door aan de onderkant van de laars van Italië. Inmiddels geven de windkaarten aan dat er een erg stevige Bora wind komt in de Adriatische Zee. We kunnen kiezen om ergens in een haven te gaan liggen wachten maar ik besluit om door te varen naar Corfu om het slechte weer voor te zijn. Weer twee nachtjes door, maar de halve wind is heerlijk, maar vanuit het noorden wel koud.
Op eerste paasdag in de morgen gooien we het anker uit in de noordelijke baai van Paxos. Helemaal perfect voor Rafik(Griekse roots). Pasen is de meest gevierde christelijke feestdag in Griekenland. Traditie is dat er dan een lam op de gril gaat en met de hele familie na de kerkdienst gegeten word. Een snelle dinghy rondje naar het dorpje leert dat er een restaurant is die dit aanbied. Om 13.00u zitten we aan een lange tafel met andere gasten aan het lam en de wijn. Heerlijk.
Na nog enkele dagen rondvaren langs de eilandjes leveren we La Zouza af in de Marina Gouvia waar ze de komende maanden een ligplaats heeft.
1325nm gevaren, +/- 400ltr diesel verbruikt. 14d gezeild/gemotord. Geen schade.

gr. Pieter
Zeilen om de wereld; Delivery skipper
YouTube kanaal; Pieter Sailing NED6589
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met La Zouza naar Corfu 07 juni 2017 22:10 #841741

 • Albert 45
 • Albert 45's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 12265
Mooie trip, dank voor het delen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met La Zouza naar Corfu 08 juni 2017 07:49 #841794

Leuk om te lezen, wij zeilen dit jaar vanuit de costa del Sol naar Sicilie
gr Johan
RYA Yachtmaster
The superior sailor uses his superior knowledge to avoid situations requiring his superior skill
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met La Zouza naar Corfu 08 juni 2017 13:15 #841896

 • wwwillem
 • wwwillem's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 145
Mooi verhaal! Dank voor het delen :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met La Zouza naar Corfu 08 juni 2017 14:54 #841909

 • ReneK
 • ReneK's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3527
mooi om te lezen !
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.246 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl