Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: waterdiepte in geul van grote rivieren berekenen

waterdiepte in geul van grote rivieren berekenen 21 okt 2018 13:05 #989946

  • Aswin
  • Aswin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 656
Ik probeer te bepalen of en hoe wij op dit moment van Hellevoetsluis naar Arnhem kunnen varen. Daarvoor heb ik, rekening houdend met stremmingen op de Oude Rijn, een aantal mogelijke routes uitgezet. Maar ik zou, gezien de lage waterstanden ook graag weten welke diepte ik op de verschillende rivieren kan verwachten. Maar dat valt helemaal niet mee merk ik.

Ik heb de ENC kaarten in OpenCPN. Daarop kan ik de dregged area uitlezen, voor de Waal bij Nijmegen is dat bv 2,80m en voor de Maas 2,0m. Nu is deze diepte natuurlijk tov een referentiepunt. Ik begrijp dat dit het streefpeil is. Weet iemend waar ik kan vinden wat per rivier of gedeelte hiervan het streefpeil is? Kan je dat ook in OpenCPN raadplegen?

Nu kan ik mij voorstellen dat de Oude Rijen en de Maas een streefpeil hebben, deze rivieren hebben immers stuwen. Maar de Waal heeft geen stuw, welke referentie wordt voor de Waal gebruikt?

Verder vraag ik mij af hoe het bodemprofiel van een rivier is tussen de boeien. Is dit dwars op de rivier gezien nagenoeg vlak?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

waterdiepte in geul van grote rivieren berekenen 21 okt 2018 14:19 #989956

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6447
Iemand anders had hetzelfde probleem. Vanuit OpenCPN weet ik geen oploosing, maar hier kan je de minst gepeilde diepte vinden per rivier vak.
https://vaarweginformatie.nl/fdd/main/hydro/overview?contentId=HYDRO_GEPEILDEDIEPTEN&pub=Hydro+minst+gepeilde+diepten+-+rapport&detailPub=Hydro+minst+
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

waterdiepte in geul van grote rivieren berekenen 22 okt 2018 08:09 #990087

Om de diepte in rivieren op elk moment zelf te kunnen berekenen heb je de referentiewaarden nodig.
Vroeger ( toen ik nog papieren kaarten gebruikte op rivieren :whistle: ) stonden er op verschillende plaatsen die referentiewaarden ( = kenmerkende waarden :unsure: ) op de kaart.
Dat zijn de gemiddelde of meest voorkomende waterstanden t.o.v. NAP. De aangegeven dieptes op de kaart zijn de waterdiepte bij deze referentiewaardes en kloppen dus eigenlijk maar zelden.
Om de actuele diepte te berekenen ( en bijv. ook de brughoogte) moet je de actuele waterstanden verrekenen met die referentiewaarde voor het betreffende gebied en de diepte zoals die op de kaart staat.
Vervelende is alleen dat ik momenteel niet weet waar ik die referentiewaarden kan vinden. Ze zouden hier moeten staan maar men is ze kennelijk aan het aanpassen : www.rijkswaterstaat.nl/water/w...rnormalen/index.aspx
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

waterdiepte in geul van grote rivieren berekenen 23 okt 2018 22:41 #990629

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
De minst gepeilde diepte is degene die je moet hebben. Er vaart daar (soms) een bootje die metingen doet. Op dit moment is er op het traject Driel - IJsselkop ergens een diepte van 140 cm gemeten, dat is natuurlijk behoorlijk laag en het jammere is dat ze niet meer details geven dan 'op vak X is er ergens slechts 140 cm water boven de grond'.
Hou er rekening mee dat het water nog iets meer gaat zakken. Na het weekend gaat het een beetje verbeteren, maar veel zal het niet worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.246 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl