De meeste mensen hier zullen nog niet zo snel MBtiles gaan gebruiken voor hun dagelijkse navigatie. Ik zou zeggen niet zo druk om maken en je mist ook niets bijzonders.
Digitale kaarten bestaan in ruwweg twee categorien: vector en raster.
Vector-principes baseren zich op een meer complexe digitale structuur. De computer moet bij het visualiseren van zo'n vectorkaart meer nadenken, maar kan wel een 'beter' kaartbeeld opleveren voor een bepaalde gebruiker. Denk aan automatisch schalen, aan/uit zetten van bepaalde informatielagen, verschillende kleurschema's etcetera. Je kunt zo alle informatie in een bestand opslaan en enkel datgene laten zien waar de gebruiker in is geinteresseerd. Bijvoorbeeld de rijkswaterstaat ENC, oeSENC, en Nautin-boeienbestanden zijn vector kaarten.
Rasterkaarten zijn simpelweg geo-gerefereerde afbeeldingen. Statische plaatjes van een kaartfragment die bij een bepaalde schaal op de juiste plek wordt weergegeven. Heel erg simpel en een computer hoeft daar nog maar weinig bij na te denken voordat deze wordt gevisualiseerd. Nadeel van rasterkaarten is dat alle informatie(die de producent belangrijk vindt) in de kaart ook weer gevisualiseerd wordt, en daarom worden ze dus voor verschillende doeleinden, maar vooral op verschillende schalen gecompileerd. Je kent dat wel van de 1800 serie: die omvatten overzichtskaarten, maar ook (andere kaarten met) details van havens met daarop dus andere informatie.
Deze rasterkaarten zijn in openCPN ook goed te gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld de 1800 serie ingescand als geo-afbeeldingen. In OpenCPN krijg je dan een lappendeken van de verschillende (half-overlappende) kaartbladen. Als je inzoomt naar haven-niveau moet je in het ergste geval handmatig de overzichtskaart uitzetten. Verder kun je dus ook geen informatielagen aan/uitzetten of de schaal aanpassen in rasterkaarten.
MBtiles, zoals nu bruikbaar in openCPN, zijn niks anders dan een hele grote verzameling rasterkaarten. Op zo'n manier gerangschikt dat iedere afbeelding maar een klein vierkantje is in de kaart. Zoom je nu in, vraagt het systeem een lager zoomniveau, en krijg je een meer gedetailleerde kaart van hetzelfde gebiedje. Zo'n klein vierkantje op overzichtsniveau bevat dus eigenlijk weer 4 kleinere, meer gedetaileerde vierkantjes.
Dit systeem, de 'tiling' van rasterkaarten, is erg efficient als je als gebruiker steeds een andere kaartgebied opvraagt. Het wordt daarom over het hele internet gebruikt. Zoom en beweeg maar eens over Google Maps of Navionics WebApp, dan kun je deze getegelde vierkantjes snel ontdekken.
Overigens is MBTiles gewoon een bestandsformaat om deze rasterpiramide in op te slaan, net zoals dat je .txt en .doc hebt voor tekstbstanden. (.MBtiles : piramide van tegels) als (.doc : tekstbestand).
Voor ons gebruik binnen openCPN is het nu vooral handig om op grote rasterkaarten (bijvoorbeeld de laseraltimetrie van Nautin) het schaalprobleem op te lossen. Ook gedetailleerde satellietfotoos kunnen zo vrij eenvoudig worden weergegeven.
Het is nog wachten op officiele, bruikbare, legale getegelde navigatiekaarten. Zoals bijvoorbeeld die van Navionics. Maar mocht je blij zijn met je vectorkaarten en is je computer snel genoeg om die te kunnen verwerken, zou ik daar nog even lekker bij blijven zitten en me nergens druk om maken. Mocht het nodig zijn komt het vanzelf wel, en het mooie is dan dat je niet meer zoveel opties/instellingen hebt als met je vectorkaarten.