Thijsnoort schreef :
Yellow Boat schreef :
Thijsnoort schreef :
kaaiman schreef :
Dag Ad
De werking is mij bekend, je hebt gelijk dat het niet zeker is welk onderdeel niet goed werkt. Maar bij vorige kooktoestellen met een universeel koppel was het aan te bevelen die dan te vervangen. Prijstechnisch zijn de huidige vrij duur, als ik de stift thuis met een aansteker warm maak dan meet ik ook zo'n 20 mille volt. Nu ik ze schoon gemaakt hebt en de contacten ingespoten, ga ik ze eerst aan boord testen. Maar als vervanging noodzakelijk is dan heb ik in ieder geval een adres waarvan ik ook verwacht dat ze een complete set kunnen leveren.
Jan
Met een aansteker is wel een beetje twijfelachtig hoor. Voor gaskachels en geisers waar het juiste deel van de thermokoppel in de vlam zit was de norm 30 millivolt.
Voor je idee dat is met het heetste deel van de vlam net onder het topje van het thermokoppel.
Het heetste deel is dus net voor het binnenste kegeltje van een blauwe vlam.
Daarbij moet je ook nog eens om te testen niet alleen het millivoltage meten als de koppel heet is maar ook als die koud is . Je maakt nl met elk contact in het meetcircuit ook een thermokoppel als daar twee verschillende metalen bij elkaar komen. De waarde hangt daarom ook af van bijv. de omgevngstemperaturu en om welke contactmetalen het gaat.
In feite gaat het daarbij om precies dezelfde millivoltages als in de belende galvanische reeks.
Daarom is de juiste methode om te testen het
verschil meten in koude en hete toestand en niet alleen in hete toestand .
Ad
Dit begrijp ik niet helemaal hoor Ad! Wat kan mij het schelen hoeveel spanning het thermokoppel in koude toestand levert? Hij hoeft toch alleen in warme toestand het magneetje te bekrachtigen?
En volgens mij zijn bijna alle thermokoppels constantaan.
Je begrijpt het inderdaad niet helemaal.
Ik heb het niet over de werking maar over het
testen d.m.v. meten. Dan moet je het verschil in millivolt meten tussen koud en heet omdat alleen heet meten een verkeerde meting kan geven vanwege het feit dat je dan ook in koude toestand soms een millivoltage kunt meten .
Daarom moet je dan het verschil nemen.
In bedrijfstoestand is dat niet zo omdat dan het aantal metaal overgangen in gemonteerde toestand ekaar opheft . Bijv. een keer van koper naar staal plus een keer van staal weer naar koper is samen nul , behalve als een van die overgangen een andere temperatuur heeft. Komt daar echter een andere overgang bij bij krijg je weer een klein spanningsverschil.
Vertel mij nou niet hoe een thermokoppel werkt want ik het er vroeger diverse van gemaakt en gebruikt. Alleen niet voor een fornuis.
Heel makkelijk hoor , gewoon van een stukje tweelingdraad met een ijzeren en een constantaan (legering van koper , nikkel en mangaan) draad die aan elkaar smelten , klaar. Vak genoeg zo gemaakt op mijn werk in een ver verleden.
Dan krijg je een veelgebruikte zogenaamde "ijzer-constantaan" thermokoppel wat die van je fornuis ook wel zal zijn.
Hier wordt het wat completer uitgelegd dan ik dat in de gauwigheid kan:
verstraten-elektronica.blogspo...me-temperaturen.html
Overigens werkt een Peltier element van een goedkope koelbox op een vegelijkbare manier maar dan andersom. Dus niet temperatuurverschil geeft stroom maar stroom geeft een temperatuurverschil.
Ad