De PCM technologie is mooi ja. Eind 90er jaren werkte ik nog in kleding en slaapspullen en heb er toen wat mee geëxperimenteerd. Toen lukte het ons niet het succesvol op de markt te zetten anders dan in kleine aantallen slaapzakken.
Outlast is de merknaam die het op de markt brengt: zie
www.outlast.com/en/technology/
Het is voor/door NASA ontwikkeld, dus dat zit wel snor!
Het werkt mooi: kleine "microcapsules" ( ze noemen het "thermoculen") die gevuld zijn met een was-achtige stof worden òf in de vezel (filament -het dunste pluisje in een garen) geïncorporeerd, òf de thermoculen worden in de coating verwerkt.
De was-achtige stof in de thermoculen hebben een omslagpunt waar het van vast (gestold) naar vloeibaar gaat: fase-overgang dus. Daar komt de naam "Phase Changing" vandaan. Die fase overgang gaat gepaard met warmte opname resp. afgifte net als ijs... Neem een stapel thermoculen met als faseovergang temperatuur 37
0C en maak daar een lekker ondershirt van. Als je je nu gaat inspannen (zeil hijsen) dan wordt je warmer dan 37: de was in de thermoculen wordt vloeibaar en neemt warmte op. Nu ga je daarna weer zitten kniezen in de kuip op een koude nacht: de thermoculen stollen, worden weer vast, onder afgifte van warmte.
De fabrikant kan simpel het omslagpunt beïnvloeden: voor handschoenen bijvoorbeeld 30
0C. te kiezen.
Leuk!