Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: siliconen antifouling??

siliconen antifouling?? 20 dec 2006 22:38 #11854

  • ron b
  • ron b's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3785
Hallo Jacques

Je hebt het over siliconen antiefouling in je onderwerp.
Nu is het zo dat als je ergens een siliconenproduct gebruikt heb je problemen krijgt als je ooit weer iets anders wilt gebruiken.
In de gemmidelde autospuiterij maar ook bij jachtschilders word je bijwijze van spreken afgeschoten als je het woord siliconen alleen al uit spreekt.
Men spreekt hier over siliconen vergiftiging, dat wil zeggen dat niets meer hecht ook 2 k en epoxy producten niet.
Pas dus op, ook met spuitbusjes sili.spray als smeermiddel.

Ron
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 24 dec 2006 22:58 #11869

Beste Ron,

je hebt 3 soorten (grofweg) antifouling.

harde antifouling, zeg maar een harde verf, zelfslijpende antifouling en chloorrubber.

Als je boot in de winter uit het water gaat zou je ook gewoon een hele harde lakverf (hoogglans) onder je boot kunnen smeren. Het oppervlakte is zo hard dat er weinig aan hecht en een aantal malen per jaar een zachte spons er bijlangs halen en je bent klaar.

Ik weet niet of er al goede zelfslijpende antifoulings op de markt zijn zonder zware metalen als koper etc, maar er zullen vast mensen zijn die dit weten.

Dan heb je nog de chloorrubbers. hier hecht ook geen ander materiaal op dus wat dat aangaat kun je ook siliconen smeren. Als je inderdaad siliconen gaat gebruiken zit je er wel aan vast of je moet alle lagen er weer afhalen en van voren af aan gaan beginnen met een ander systeem.

Laat je goed voorlichten door een specialist en gebruik datgene wat het beste bij je boot, je vaargedrag, je budget en bij jezelf past.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 25 dec 2006 09:40 #11874

  • ron b
  • ron b's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3785
Hallo Hedzer

Nu was de vraag over siliconen niet van mij maar van Jacques .
Jou verhaal klopt, zelf heb ik onder onze roeisloep bariercoat afgewerkt met ecosolid, dit is een kei harde glade epoxy laag zonder antiefouling.
Twee keer per jaar de hoge druk en een harde bezem doet de truuk.
Voor een grote boot is dit mischien wat lastig, hijsen en zo.
Wat betrefd Chloorrubber, dit kun je met een schuurmachine vrij makkelijk verwijderen, je bent dan wel helemaal rood of blauw, net welke kleur je ooit gebruikt hebt, maar dan ben je het ook kwijt, dit geld volgens mij niet voor siliconen, je ziet het niet meer maar het is er nog steeds.

Ron
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 25 dec 2006 10:18 #11875

Beste Ron enJaques,

ik neem aan dat je een siliconenafwerklaag op een grondlaag of 1 of andere primer zet. Als je die primerlaag redelijk dik hebt, 3 a 4 lagen kun je de siliconen er aardig afkrijgen indien noodzakelijk. Gewoon de hele boot weer kaalhalen naar de grondlagen toe. Als je de grondlagen in een andere kleur hebt als de afwerklaag kun je ook redelijk goed mikken met een schraapstaal en schuurmachien. Ik weet niet hoe het zit met reststukjes en schuurstof en zo. Het zou kunnen dat dat in de grondlagen ingeschuurd wordt, aan de andere kan, als je siliconenverf opwarmt met de fohn kun je toch in redelijk grote "schone" lappen de zooi er af trekken.
Toch altijd een beetje "trail and error" met dit soort producten.

Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 25 dec 2006 13:20 #11879

  • ron b
  • ron b's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3785
OK maar nu de vraag, drie seizoenen zonder aangroei ?
Ik wil best geloven dat het spul een vol seizoen werkt (geld ook niet voor alle antifoula) maar twee, laat staan drie ?
Hangt er natuurlijk ook van af waar je ligt, zoet, zout,stilstaand of stromend water.

Ron
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 25 dec 2006 18:14 #11889

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9743
Ik heb geen ervaringen met siliiconen antifouling, wel met zelfslijpend. Ik gebruik al jaren Foul away van Epifanes en elk jaar komt de boot er schoon uit (afgezien van een dun laagje alg). Ik vaar veel op zoet, maar ook gedurende ongeveer drie weken op zout. Nog nooit problemen gehad.
De beste antifouling is overigens veel varen en dat doe ik ook (goede smoes!!). Als je niet teveel aan antifouling wilt uitgeven moet je eens proberen via een professioneel bedrijf antifouling te krijgen voor de beroepsvaart, dit is echt aanmerkelijk goedkoper per liter dan die in de watersportzaken wordt aangeboden.

Succes.

Groet,

Eric
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 25 dec 2006 21:51 #11891

  • badduh
  • badduh's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 262
Kijk eens op jachtverf.nl daar stond altijd een antifouling van hempel die volgens de beschrijving meerdere jaren meegaat. Ik ben zelf ook aan het rondkijken voor een goede antifouling aangezien mijn boot maar eens in de zoveel jaar uit het water gaat.

Gr. Bas
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 25 dec 2006 23:10 #11894

Antifouling voor de beroepsvaart mag je niet op je boot smeren want 9 van de 10 keer voorzien van zware metalen.

Mag bij de beroepsvaart maar niet bij de recreatie. Vreemde paradox want beroepsvaart maakt meer vaaruren en zal meer antifouling verliezen indien zelfslijpend en dus meer zware metalen in het oppervlaktewater.

Het ministerie van VROM of hoe heet het tegenwoordig heeft een list uitgevaardigd met antifoulings die wel gesmeerd mogen worden, als je met een totaal nieuw verfsysteem begint kun je je beter even laten informeren hoe het precies zit. Het laatste van wat ik weet is dat je koperhoudend etc niet meer mag smeren, maar het wordt niet gecontroleerd!!
De watersportzaken mogen het nog wel verkopen maar het mag niet worden gesmeerd. Weer een fijn staaltje politiek gesjacher.

Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 26 dec 2006 10:49 #11896

  • badduh
  • badduh's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 262
Opzich moet ik bekennen dat ik me niet zo druk maak om al die regels want ik heb het idee dat negen van de tien keer de mensen die die regels bedenken zelf niet weten waarom ze bedenken en hoe die regels dan in de praktijk uitgevoerd zoeden moeten worden. Dat je op een gegeven moment steld dat bijvoorbeeld koperhoudende antifouling niet meer is toegestaan ivm het milieu dan kan ik daar best inkomen maar spreek dan met de verffabrikanten af dat ze 5 jaar de tijd hebben om echt een goede vervanger te ontwikkelen en stel dan na 5 jaar het verbod in zodat de mensen ook daadwerkelijk meteen een volwaardig alternatief hebben, het lijkt me dat deze manier ook minder weerstand bij de watersporter zelf oproept.
Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een zogenaamde "minder" milieu belastende onderwaterverf die je ieder jaar opnieuw moet aanbrengen uiteindelijk nou ze veel beter voor het milieu is dan die oude milieu "onvriendelijke" die meerdere jaren bleef zitten.

Maar dat is mijn mening en ik sta open voor het feit dat ik het natuurlijk totaal mis kan hebben.

Maar om nou niet te veel off-topic te gaan, wat is op dit moment nou een goede enigzins betaalbare antifouling die meerdere jaren werkzaam blijft als je boot in het water blijft liggen en waar bij je geen technicus hoeft te zijn om er na een aantal jaren weer een nieuwe of andere antifouling op te zetten?

Gr Bas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 29 dec 2006 14:10 #11948

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
De werking van de siliconen AF is dat het oppervlak zo glad is dat er geen hechting op plaats heeft van de aangroei. Eventuele aangroei spoelt er vanzelf af als je vaart. Maar ook siliconenoppervlakken slijten en worden minder glad en dat duurt kennelijk een jaar of 3.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: siliconen antifouling?? 19 jan 2007 09:20 #12353

  • Happydart
  • Happydart's Profielfoto
De te gebruiken antifouling hangt af van je vaargedrag.
-Harde antifouling is goed voor boten die weinig of niet varen of snelvarende boten ,waaronder ook vrachtschepen gerekend mogen worden,alhoewel deze ook zelfslijpende gebruiken onder bepaalde vaaromstandigheden (max 15 knts),ook op statische constructies wordt harde gebruikt,olieplatforms,pontons en dergelijke)
-Zelfslijpende antifouling is beter geschikt voor boten die regelmatig tot veel varen onder de 15 knopen.
Het voordeel is dat deze antifouling geen lagen opbouwt ,een niet te onderschatten voordeel voor bijvoorbeeld wedstrijdboten,maar ook voor de toervaarder die steeds (elke 2 à 3 jaar) van een schoon onderwaterschip kan werken en beschadigingen van het onderwaterschip beter kan controleren.
-Alternatieven zijn melkfett,of borstelen ,naar mijn inzien enkel goed op zoet water of regelmatig de boot hijsen of duiken ,dus prima voor trailerbare boten.

Mijn ervaringen:
-Kopervrije antifouling werkt niet op zout water.
-Koperhoudende antifouling mag je niet op alu staartstukken of saildrives gebruiken ,hiervoor een potje speciaal kopen...putcorrosie !
-Indien je NA mei in het water gaat kan je zonder antifouling het seizoen uitvaren ,indien je wedstrijden vaart wel borstelen...maar de meeste organismen hebben dan hun zaadsprong al gehad en de aangroei zal minimaal zijn.
-Indien je aan goede antifouling kan geraken smeer je minder en gaat deze langer 2 à 3 jaar ! mee en vervuil je minder ,naar mijn gedacht minder milieubelastend dan ieder jaar :smeren+schoonschuren+verdunners+afval enz ,de hiswa promoot deze werkwijze natuurlijk niet. :wink:
Wij smeren 1 laag volledig en 2e laag voor een strook op de waterlijn en roer,we blijven dan minimaal 20 maanden in het water en soms 30 ,wij komen boven en ons bootje heeft geen aangroei buiten de kiel waar we de grond af en toe mee raken :oops:

Merken antifouling noemen...ik houd het op professioneel zelfslijpend spul van Hempels,International,Jotun,Seaclean ,allemaal goede merken en makkelijk te vinden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.137 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl