Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: F.A.Q. Antifouling

F.A.Q. Antifouling 17 jan 2007 22:52 #12282

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
In dit topic vind je de verzamelde kennis en inzichten op het gebied van antifouling. Regelmatig zijn er weer vragen over antifouling, dus kijk even of je vraag hier tussen staat voor je een bericht aanmaakt over dit onderwerp.

Informatie incompleet of fout? Post een reactie en ik pas de F.A.Q. aan! Zo houden we een fraai stukje kennis voor iedereen beschikbaar.
Noot van de schrijver: het lukt me niet om het stuk in één keer helemaal te plaatsen, post is dus work-in-progress... Opmerkingen in dit stadium zijn welkom, maar liever via de mail/pm

Wat is antifouling?
Welke soorten zijn gangbaar?
Welke merken zijn er? Zijn ze goed/duur/milieuvriendelijk?
Zijn er goede alternatieven?
Algemene richtlijnen voor verwerking

Wat is antifouling?
Antifouling is een verfachtig goedje dat je op het onderwaterschip kan smeren om aangroei tegen te gaan. Schepen met aangroei (een 'baard') zijn aanzienlijk trager dan schone schepen, omdat de weerstand in het water enorm toeneemt door al die blaadjes en slierten aan je romp. Aangroei tegengaan is dus een must. Helaas ontkomt geen enkel schip aan de aangroei, tenzij je na het gebruik je boot weer op een trailer parkeert en schoonspuit. Ook met gebruik van antifouling ben je niet beschermd tegen aangroei, het groeit allemaal wel een stuk langzamer.
Antifouling is overigens beslist geen verf! Verf beschermt de romp door een afsluitende laag over de romp te vormen, antifouling heeft zeker geen afsluitende werking. Onder de antifouling dient dus een deugdelijk verfsysteem te zitten.

Welke soorten zijn gangbaar?
Globaal gesproken zijn er 2 soorten antifouling: op basis van chemicaliën (biociden) en op basis van beweging.
De biocide-versie is de meest agressieve variant, voor het milieu dan. Idee achter deze smeerselen is dat je aangroei kan weren door het milieu rond de boot dusdanig te vergiftigen dat plantjes geen zin hebben om aan je boot te gaan hangen. Vrij lang is hiervoor koper gebruikt (zgn koperhoudende antifouling) maar dat bleek nogal belastend voor de omgeving. Op dit moment mag dit slechts beperkt verkocht worden in Nederland en het lijkt een kwestie van tijd totdat koperhoudende AF totaal wordt afgeschaft. De industrie zat natuurlijk niet stil en kwam met een alternatief: chloorrubber antifouling. Ik ben geen chemicus, maar mij klinkt het een beetje als lood om oud ijzer. Met beide goedjes verhinder je tenslotte de groei van organismen.
Deze soorten antifouling zijn goed voor boten die weinig of niet varen.

De andere versie heet meestal zelfslijpende antifouling. Deze AF haalt zijn werking uit het feit dat je boot vaart. Door de snelheid van de boot ten opzichte van het water vallen dan de aangroeisels van je romp af. In feite is dit dus een heel bros laagje rond je schip, dat bij het minste of geringste loslaat; in dit geval met plant en al. Het mag duidelijk zijn dat dit een behoorlijk ruw oppervlak tot gevolg heeft en daar is niet iedereen blij mee. Tevens vervalt deze laag letterlijk met het varen, je moet dus regelmatig bijsmeren. Tenslotte: als je een tijdje niet vaart groeit de boel vrolijk door; ga je dan eindelijk varen, dan ben je eerst tijd kwijt met het verlossen van je boot. Daar staat tegenover dat je bij regelmatig varen vrijwel geen aangroei meer tegenkomt.

Tenslotte is er nog Coppercoat. Dit is een epoxy-product waarin koper 'opgelost' is en kan alleen toegepast worden op polyester schepen. Eenmaal goed aangebracht gaat deze coating maar liefst minstens 10 jaar mee en voorkomt vrijwel elke aangroei zonder het milieu te vervuilen (er komen geen biociden vrij). Voorwaarde is wel dat het spul volledig volgens de richtlijnen aangebracht wordt (droge romp, alle bestaande lagen weg, temperatuur binnen de marge en mengverhouding goed). Een bijkomend voordeel van dit spul is dat je een epoxy coating van je onderwaterschip maakt en daarmee de kans op osmose zeer sterk vermindert. De investering om het aan te brengen is wel hoog, maar het gaat dan ook heel lang mee. Een aanrader!

Welke merken zijn er? Zijn ze goed/duur/milieuvriendelijk?
Die ga ik nog op een rijtje zetten. Ik ken in ieder geval Sikkens, Werdol/Epifanes en Jotun.

Zijn er goede alternatieven?
Er is sprake van een AF op basis van siliconen, maar of het daadwerkelijk 3 jaar aangroei vermindert is niet bekend. Voorwaarde is wel dat je een dikke onderlaag (grondverf) eronder hebt, want siliconen verwijderen is niet eenvoudig.
Ook is er een goedje uit Duitsland, genaamd Melkfett. Is ook besproken op het forum en de berichten zijn tweeslachtig: het weert de aangroei goed, maar je moet het misschien halverwege het seizoen opnieuw aanbrengen. Staat tegenover dat het echt spotgoedkoop is ten opzichte van 'normale' antifouling. Ook lijkt dit natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan de chemische goedjes.
Je kan natuurlijk ook gewono de romp schoon borstelen. Dat werkt eigenlijk alleen goed op zoet water. Je moet dan wel regelmatig het water in, of de boot op de trailer hijsen.

Algemene richtlijnen voor verwerking
De gewone (harde en zachte) antifoulings zijn een beetje verraderlijk: het zit (meestal) in een verfblik, ziet eruit als verf, ruikt als verf dus het zal wel verf zijn. Dat is het dus niet. Waar verf bedoeld is als blijvende coat om het geschilderde oppervlak en dus zo goed mogelijk moet hechten, is antifouling juist bedoeld om zaken níet te laten hechten, en dat heeft gevolgen voor de ondergrond. In principe smeer je antifouling alleen op een tussenlaag (je verffabrikant heeft er waarschijnlijk wel een) of op een bestaande antifoulinglaag. Heb je beschadigingen onder de waterlijn die tot op de huid van de boot gaan, dan zul je daar ter plekke dus alles moeten herstellen: eerst je normale grondlaag, daarna het gebruikelijke aantal lagen lak, vervolgens weer de tussenlaag voor de antifouling en pas dan de antifouling. En dat allemaal omdat antifouling dus GEEN verf is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 19 jan 2007 12:40 #12362

  • Happydart
  • Happydart's Profielfoto
Bij de zelfslijpende heb je verschillende soorten ,zeker in de professionele soorten,er zijn er die 1 2 3 en zelfs tot 5 jaar meegaan ,wel afhankelijk van laagdikte en snelheden.
Over de gladheid ,men zou kunnen stellen dat er soorten zijn die minder glad worden .
Onze ervaring (wedstrijdvaren in clubverband en Deltaweek-Antwerprace-Zeeland yachting Trophee enz ) er zijn soorten die je boot net zo glad polijsten ,zonder dat je dit zelf moet doen :lol: dat het echt merkbaar beter is dan harde antifouling welke bovendien moeilijk te verwijderen is .
Mijn zeilvrienden varen ondertussen allemaal met de zelfslijpende die ik aankoop ,tot hiertoe heeft deze koperhoudende een CE vergunning ,of dat genoeg is voor Nederland is dan weer een andere zaak....maar we willen gewoon Top 5 blijven varen en zo min mogelijk smeren. :mrgreen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 20 nov 2007 15:05 #23781

Vraagje,

Mijn boot is dus nu uit het water.
De onderkant ziet er redelijk mooi zwart uit.
De oude eigenaar meldde me dat er wel een nieuwe laag anti fouling op moet.
Ik heb begrepen dat er 2 soorten zijn. Dat kan je zien als hij wel of niet afgeeft.

Wat is nu de volgorde om er weer anti fouling op te zetten?
Moet ik alleen opschuren en klaar of moet ik schuren een onderlaag en dan antifouling? En wanneer weet je dat de oude laag er helemaal af moet? Of hoeft dat niet?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 11 juli 2008 13:06 #36608

  • mick
  • mick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2505
Ik heb met mijn vorige boot hele goede ervaringen met Epifanes Foul Away.
Nauwelijks aangroei op zoet water, ook niet na stilliggen in de winter.

groet,
Maarten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 11 juli 2008 13:08 #36610

  • mick
  • mick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2505
Wat is nu de volgorde om er weer anti fouling op te zetten?
Moet ik alleen opschuren en klaar of moet ik schuren een onderlaag en dan antifouling? En wanneer weet je dat de oude laag er helemaal af moet? Of hoeft dat niet?[/quote]

Etab,

je moet aan de vorige eigenaar vragen welk merk en type antifouling erop zit. Vastzittende antifouling kun je laten zitten, even licht opschuren en tweemaal met de roller, klaar.

groet,
Maarten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 11 juli 2008 20:34 #36643

  • Groens
  • Groens's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 112
Hoi,

Lees deze informatie van twee van de leveranciers eens door, zie www.yachtpaint.com/Netherlands...ntifouling/intro.pdf
en www.sikkensyachtpaint.com/nederlands/systeemwijzer/


Groet,
Sjoerd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 12 juli 2008 07:08 #36657

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Coppercoat mag ook best op een houten boot hoor!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 28 jan 2009 10:46 #56597

  • Frey
  • Frey's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 329
Iemand ervaring met Jotun AF? Zit er over te denken dat te gaan gebruiken ivm duurzaamheid en prijs/kwaliteit verhouding.

Mijn ervaring met Hempel: matig
Mijn ervaring met Waterways: redelijk-goed
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 28 jan 2009 11:06 #56600

  • Zonsnel
  • Zonsnel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2031
Jotum is niet duur. Te koop bij de vissers coöperaties. Het beschermde mijn scheepje voor 1,5 jaar goed. Alleen een beetje groene slijm. Met de hogedrukspuit spoot je het er wel heel snel vanaf. Door halverwege het seizoen de waterlijn te borstelen vloog het er ook zo af.
Groet,

Zonsnel

zeilen is een manier van leven
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 28 jan 2009 12:26 #56616

  • Frey
  • Frey's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 329
Ik ga voor Jotun, zal ervaring posten na komend jaar ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 12 mrt 2009 14:05 #62466

  • hscharft
  • hscharft's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2299
Waarom zie ik hier nergens iets terug over Micron Csc of Micron extra van international?

het wordt bij ons in de winterstalling al jaren gebruikt en is tevens het enige wat echt goed werkt op het brakkige zoute water (brakkig in de haven door het spuien van verschillende kanalen verder gewoon zout) in delfzijl.
groeten Harm Scharft
Schipper Ex Multiplex

members.home.nl/hrscharft
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 14 mrt 2009 08:10 #62728

  • Gregor
  • Gregor's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4480
In de PBO van deze maand en vorige maand staan artikelen/testen over de verschillende soorten AF.

Gregor
Het kan altijd nog hagelen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 16 mrt 2009 15:48 #62998

  • Jelle93
  • Jelle93's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 192
Hallo allemaal,

ik heb deze vraag ;
Is het verstandig om antifouling op mijn delphin aan te brengen.?
Het is een open zeilboot van 4.10 en ligt niet langer dan 2-3 week in het water. dat is al een uitzondering eigenlijk.

Groet Jelle.
Hoop op \'t beste, maar bereid je voor op \'t ergste.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 16 mrt 2009 16:19 #63004

  • TonDini
  • TonDini's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2493
Nee dat heeft geen zin zone van het geld werk en watervervuiling.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 16 mrt 2009 16:21 #63005

  • Jelle93
  • Jelle93's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 192
okee dank. :D
Hoop op \'t beste, maar bereid je voor op \'t ergste.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Uierzalf 23 mrt 2009 18:16 #63908

  • Brassman
  • Brassman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 688
Tot zover hebben we bij de Kobus (stalen 740 Dompkruiser)het onderwaterschip 'schoongeslepen' met Tolletjes (November 2008) en gelijk in de Owatrol gezet.
Februarie 2009, geen spatje roest, schoongemaakt en 4 lagen Tencoteer erop.
Plakt als lijm, dus missie tot zover geslaagd!
Vandaag wilde ik er Uierzalf ter antifauling overheen pasten, maar kreeg ik van iemand te horen dat die de Tencoteer zou oplossen, en derhalve ons fabuleuze onderwaterschip project van dit jaar in een reverse mode zou omzetten.
Heeft iemand (praktijk)ervaring met een dergelijke samensmelting van producten?
Omdat teer nogal zacht is denk ik dat reguliere antifouling die over harde lak gebruikt wordt misschien niet echt plakt op Tencoteer.
Catch that Wind!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: F.A.Q. Antifouling 18 mei 2009 14:12 #72203

  • crissis
  • crissis's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1
Is er iemand bekend met de antifouling van Sigma? Deze is namelijk erg goedkoop te verkrijgen (via o.a. marktplaats).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.255 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl