Hoi Gerard,
Het lijkt me dat de vorige eigenaar echt wel weet wat hij er op heeft gesmeerd. Zou dat niet in twijfel trekken. Verf, maar ook olie bestaat in vele soorten, met even zo vele verschijningsvormen.
Fabrikanten van verf (en olie) zijn gewend om heel veel informatie (ook online) bekend te maken. Kijk eens bij Epifanes op de site, en zoek naar de technische informatie bladen. Daar staat meestal al heel wat informatie op. Zaken als verdunning, applicatie, verwerkingstemperatuur, aantal lagen, droogtijden tussen de lagen, korrelinformatie voor tussenschuren en andere do's and dont's. En anders je vraag aan hen mailen.
Het werken met olie kan op verschillende manieren. Vaak wordt echte olie ingewreven met een lap. Voor een superglad resultaat kan je met waterproofschuurpapier en het product zelf de tussenlagen schuren. Eventueel na behandelen met was. Ik vermoed echter dat de Epifanes meer als een laksoort verwerkt wordt, dus met kwast.
Schoonmaken voor het schuren (geldt voor alle afwerkingen) is bedoeld om te voorkomen dat je vuilig en vettigheden juist IN de oude laag smeert of in het geschuurde hout. Het voorkomt het vollopen van je schuurpapier. Eerst schoonmaken en ontvetten is dus cruciaal.
De korrel van het schuurpapier bepaalt voor een deel het eindresultaat en de hechting. Als te grof schuurt zie je de krassen vaak terug in de eindlaag. Als je te fijn schuurt krijg je niet altijd een goede hechting. Soms hangt de de grofte af de droogtijd tussen de lagen. (Bij sommige verven hoef je binnen een bepaalde tijd zelfs helemaal niet te schuren, het zo geheten "nat in nat" principe).
Globaal geld 60 voor kaal schuren, 120 als laatste korrel voor de eerste laag, 120 na de eerste laag en tussenschuren met 150 of 180.
Een en ander is ook afhankelijk van het product, dus ik zou eens gaan kijken bij Epifanes.