Om met je laatste vraag te beginnen: antifouling heeft meestal een droogtijd van 4-8 uur en de voorwaarde dat je boot na aanbrengen binnen een aantal dagen te water gaat (exacte aantal dagen verschilt per merk).
De meeste smeersels hechten niet zo best als het regent. Nou heb je aan de onderkant van de boot niet zo heel veel last van de regendruppels zelf, maar er stroomt altijd wel wat water van de boot langs de romp naar het onderwaterschip. Liever doen als het droog is dus.
Hoeveelheid antifouling: je zult ongeveer 15m2 aan onderwaterschip hebben, de smeersels die ik gezien heb doen 10m2 per liter.
Materiaal: een roller. En natuurlijk schoonmaakspul om de te zorgen dat de antifouling kan hechten aan het onderwaterschip.
Ik snap dat je de onderkant van de boot wilt inspecteren, maar is het geen optie om de boot nu te inspecteren en dan in het voorjaar pas de antifouling erop te zetten? Zeker als je in de winter toch op de wal gaat lijkt het me vrij onzinnig om voor de paar maanden seizoen die ons rest nog nieuwe antifouling te willen...
Omdat antifouling bij ons is ongedeeld bij de Lakken en Verven, verplaats ik je topic eventjes.
tnx voor de verplaatsing en reactie.
Inspectie (a 66 euro) is dan misschien inderdaad verstandiger, ik weet niet of ik mijn boot de hele winter op wal wil hebben. Aangezien dit mijn eerste winter met de boot wordt en ik toch de tijd wil nemen alles onderhanden te nemen (op zijn minst om schoon te maken) leek mij op de kant beter voor de eerste winter.
wat zijn gangbare uit-het water en in het water maanden?
ik zou het namelijk leuk vinden als ik de komende maanden nog wat kan zeilen. In dat geval zou mogelijk schoonspuiten (meteen na de inspectie, en bij aanschaf) genoeg zijn.
ik wil de boot eigenlijk 1x zo goed mogelijk behandelen (lees alle hout eraf halen ed.) om het geheel vervolgens zo onderhoudsvrij mogelijk te krijgen.
Ik besef me dat ik in mijn topic's en vragen wat van de hak op de tak spring maar ik sta aan't begin van een koop avontuur en heb geen flauw idee wat me te wachten staat.
- hoe maak ik een boot kaal voor antifouling? moet ik schuren? licht met de hand? of een dag zwoegen met een schuur machine ?
- boot licht onder rotterdam, 3 jaar in het water, mogelijk aangroei met schelpen? gaan die er meestal af met hogedrukspuit ? of wordt dat 'beitelen op polyester voor gevorderden'?
- is het slim / verstandig een etap 22 uit +/- 1974 niet alleen antifouling maar ook een laag verf (oid) te geven? en wat kost dat spul ongeveer voor de genoemde 16m2 ?
vooral thanks voor alle antwoorden die ik hier de laatste weken al heb gekregen! (p.s. mijn motor is ondertussen verkocht, dus EEN boot .. dat is zeker nu!)