Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Coppercoat onderwaterverf

Coppercoat onderwaterverf 15 feb 2008 10:33 #27373

  • SYLinea
  • SYLinea's Profielfoto
Hallo zeilers,

Ten behoeve van mijn voorgenomen rondje atlantic heb ik een advies gekregen om Coppercoat te gebruiken.

Ik heb Coppercoat opgezocht en dat is verkrijgbaar bij African Cats (die catamarans in IJmuiden). Ze adviseren de oude antifouling tot de epoxy laag weg te schuren en dan (het liefst na 4 weken drogen) 5 lagen Coppercoat, nat op nat, kan dus in één dag. Na drogen nog een keer met fijn schuurpapier superglad schuren en je hebt een koperen onderwaterschip.
Daarna is de boot gegarandeerd 10 jaar beschermd! Eens per 6 maanden onderwater schoonvegen is voldoende en eens per 5 jaar uit het water om de koper weer glad te schuren. Dus 10 jaar lang géén nieuwe laag meer aanbrengen!

Omdat ze Coppercoat geen antifouling noemen, maar "onderwaterverf" hebben ze geen last van alle milieuregels. Bovendien zeggen ze dat de koperlaag zo hard is dat er niets van af komt.

Volgens hun heb ik voor mijn boot (13,40 m x 4 m) nodig: 11 units á 125,- excl BTW, maar ik krijg 10 % korting. Een hele hoop geld, maar als je het over 10 jaar 'uitsmeert' is het nog geen 150 euro per jaar. En dan valt het wel weer mee.

Heeft iemand hier ervaring mee?


Pim a/b SY Linea
www.sy-linea.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 15 feb 2008 11:03 #27376

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9727
Coppercoat is al eens voorbij gekomen, niet eens zo lang geleden :wink: Zie volgend topic:

www.zeilersforum.nl/forum/viewtopic.php?t=4224
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 15 feb 2008 11:13 #27377

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Ik denk dat het ondertussen tijd wordt om Coppercoat op te nemen in de Antifouling FAQ, dus ik zal daar dit weekend wat tijd aan besteden.
De prijsopgaaf die jij hier doet komt aardig overeen met wat er op de site van Coppercoat zelf genoemd wordt (300 pond voor een 25-voetertje),

Zou je dit zelf willen verwerken, of laat je het doen? Niet schrikken van het feit dat het epoxy is hoor, als het goed spul is werkt het net zo gemakkelijk als gewone verf.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat 15 feb 2008 11:29 #27379

  • SYLinea
  • SYLinea's Profielfoto
bedankt voor jullie reactie,

Ik heb inmiddels twe PDF files van de importeur, African Cats uit Amstelveen. Die wil ik wel als bijlage op het forum plaatsen, maar ik weet niet hoe.

Naast mijn berekening, dat het ca. 150,- euro per jaar kost heb ik nog geen rekening gehouden met het feit dat de boot niet meer ieder jaar uit het water hoeft. Dat scheelt dus ook nog kraan- en stallingskosten.
Ik lig normaal in de haven van Scheveningen en hoef dus ook 'swinters het water niet uit. Dat deed ik tot nu toe één maal per jaar alleen om de boot af te spuiten en te voorzien van een nieuwe laag zelfslijpende antifouling. Als je die kosten er ook nog bij optelt wordt Coppercoat, ondanks de eenmalige investering, zeer interessant!
Met mijn eigen duikpak, kan ik 1 á 2 keer per jaar de romp met een spons schoonvegen. Dat is alles!

Groeten,

Pim
a/b SY Linea
www.sy-linea.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 15 feb 2008 16:02 #27391

Ik heb al eerder gereageerd met de vermelding dat ik uitstekende ervarigen heb met een schip waar een koper-gellcoat op, eigenlijk onder zat. Mijn huidige schip heb ik "vers uit de mal" (nieuw voor dat deze in het water geweest was) voorzien van een expoy systeem met daar over heen een laag coppercoat in de voorgeschreven dikte (1 set per 4 m2). Zie ook de test in de nieuwe Waterkampioen ( nr 03/04-2008). Het aanbrengen en de omstandigheden waar onder je het aanbrengt verdienen wel de nodige !!!!! . Het is zeker geen product om "even" in maart, buiten in de winteropslag, er op te smeren!!!!
Een goedkope oplossing is het op de lange duur zeker. Ik laat mijn boot altijd in het water liggen (kan je ook nog eens in de winter zeilen!!) en maak het onderwaterschip een paar keer per jaar met een dekschrobber op een ondiepe plaats (liftkeel) schoon. Er zit dan alleen wat bruin/groen slijm op. Een 1/2 dag op de helling wagen kan natuurlijk ook en kost iets van 50 euro!
Buiten dat het alleen geschikt is voor polyester, epoxy en houten schepen is het enige nadeel wat ik kan nog kan bedenken dat het deel wat op en net boven de waterlijn uitkomt er wat vlekkerig groen uit gaat zien.

Zeilen moet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 09:56 #27489

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Ik wil ook Coppercoat gaan gebruiken en heb me er ook in verdiept.

Volgens de fabrikant is de houdbaarheid van de hars maar 1 jaar. Het is dus niet verstandig om het 'vooruit' te kopen voor volgend jaar, vooruitlopend op de steeds maar stijgende prijzen van koper. Ze vertelden wel dat de doorstroom heel groot is in Nederland, zodat je geen oude voorraad zult aantreffen.

Een probleem waar ik mee zit is de stoelendans met die steunen. Vooral voor een kleine boot moet je dus heel goed uitmikken dat (als je boot dus op steunen op het onderwaterschip staat) je 4 kleine porties overhoud van je twee of drie units om nog 4 lagen op de plek te zetten waar de steunen zaten. Om het afwegen niet te onnauwkeurig te maken moeten dat ook nog vrij redelijke porties zijn....

Ik overweeg nu maar de boot zo neer te zetten dat ze buiten het onderwaterschip in evenwicht wordt gehouden.

Een ander probleem is de kiel. Mijn boot heeft als vele anderen een gietijzeren kiel. De kans dat het verfsysteem daarop 10 jaar onderhoudsvij is, lijkt me klein tot nul. ik overweeg daarom op de kiel iets anders aan te brengen. Ben daar nog niet uit.



Ik heb het resultaat op een nieuwe Pampus gezien, en is inderdaad zeer indrukwekkend. Super glad en super hard.

Verder alleen maar lovende woorden in Practical Boat Owner, die de claim van 10 jaar ondersteunen.


Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 14:05 #27504

Is een interessant spulletje...
kosten indicatie voor een 28" jacht is 5 liter 300 Br. pond. (450 euro oid)
Je moet echter bedenken dat het niet alleen een antifouling is maar tevens 4 algen 2 componenten epoxy.
Ons bootje heeft onsmose en staat nu al een tijdje op de kant. We gaan de boot kaalschuren (gelcoat is reeds eerder verwijderd maar de 2 componentenlak waarschijnlijk te dun opgezet....)

We willen dan opnieuw met epoxy aan de gang en het is dan eigenlijk wel handig om daar direct de coppercoat als toplaag voor te gebruiken... het kostenplaatje is dan al weer heel wat gunstiger...
2 lagen basis epoxy en dan 4 coppercoat...
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 17:39 #27532

Nee zeker niet!
Als alles goed schoon en droog(gedroogd!) is eerst controleren of het nodig is het onderwaterschip te versterken met een of meer gewapende epoxy lagen. Door de osmose kan n.l. de sterkte van het polyesterlaminaat afgenomen zijn.
Dan een waterdichte (epoxy) laag op het onderwaterschip aanbrengen. Gelshield is een watersport "merk"product, maar het kan véél goedkoper met bv Hempeldur (6,5 eur/kg). Bij de meeste producten zijn 4 a 5 (roller) lagen nodig voor een (bijna) 100% waterdichte afsluiting van het polyesterlaminaat. Pas daar overheen Coppercoat aanbrengen.
Zeilen moet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 18:00 #27535

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Ik heb net het artikel in de waterkampioen gelezen. Volgens dit artikel is Coppercoat dus ILLEGAAL omdat het geen toelatingsnummer heeft. Ik dacht dat het LEGAAL was omdat het geen toelatingsnummer nodig heeft.

Was het zaterdag bijna gaan kopen, maar als het niet toegestaan is dan is het voor mij eigenlijk geen optie. Ik kan ook niet op de site van African Cats iets over deze problematiek vinden. Morgen maar eens de ANWB en African Cats nog eens bellen.

Zucht.

duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 18:30 #27540

Coppercoat is alleen illegaal als antifouling!
Het is ook geen antifouling maar een waterdicht onderwatersysteem dat als voordeel heeft niet aangroeid.
Polyestergelcoat gaat ook door voor een waterdicht onderwatersysteem, maar is niet echt dicht (het osmose spook!), en groeit wel aan dus moet er daar tegen iets, het liefst jaarlijke, want de handel wil ook wat verdienen, op gesmeerd worden

Dus als je Coppercoat er opsmeerd als antifouling ben je in overtreding omdat het daar voor geen toelatingnummer heeft, smeer je het als waterdicht (epoxy)steem heb je niets met toelatingsnummers te maken en mag het met als voordeel dat antifouling niet meer nodig is.
Omdat het 10 tot 15 jaar!! mee gaat en het nauwelijks uitloogd vaart zo wel je portemonee als het millieu er wel bij.
Ik ben er enthousiast over! en verwacht de komende 10 jaren 0 euro uit te geven voor hellingen, knippen scheren en antifouling. Wie antifouling wil schuren (bleu man show) en smeren gaat zijn of haar gang maar! Net als de vet en silicone smeerders.
Zeilen moet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 18:39 #27541

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5013
je kan ook vinylester gebruiken om het polyesterlaminaat af te sluiten, dat is dampdicht genoeg, vergelijkbaar met epoxy, maar kost minder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 19:06 #27547

  • Postman
  • Postman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1175
Coppercoat is alleen illegaal als antifouling!
Het is ook geen antifouling maar een waterdicht onderwatersysteem dat als voordeel heeft niet aangroeid.
Polyestergelcoat gaat ook door voor een waterdicht onderwatersysteem, maar is niet echt dicht (het osmose spook!), en groeit wel aan dus moet er daar tegen iets, het liefst jaarlijke, want de handel wil ook wat verdienen, op gesmeerd worden

Dus als je Coppercoat er opsmeerd als antifouling ben je in overtreding omdat het daar voor geen toelatingnummer heeft, smeer je het als waterdicht (epoxy)steem heb je niets met toelatingsnummers te maken en mag het met als voordeel dat antifouling niet meer nodig is.
Omdat het 10 tot 15 jaar!! mee gaat en het nauwelijks uitloogd vaart zo wel je portemonee als het millieu er wel bij.
Ik ben er enthousiast over! en verwacht de komende 10 jaren 0 euro uit te geven voor hellingen, knippen scheren en antifouling. Wie antifouling wil schuren (bleu man show) en smeren gaat zijn of haar gang maar! Net als de vet en silicone smeerders.

In Nederland is geen enkele antifouling illegaal! Sommige kan je er alleen niet kopen omdat het geen toelatingsnummer heeft. Men was van plan om koperhoudende antifouling (het verkopen) te verbieden, maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken... Daardoor hebben een aantal fabrikanten hun toelating laten verlopen...

Natuurlijk waakt de Nederlandse overheid er wel voor om deze sof openbaar te maken...

Ik vindt dit wel een hele interessante discussie. helaas heb ik de af voor dit jaar al binnen. Wellicht over twee jaar? :roll:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 19:14 #27549

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9949
Het lijkt me een heel interesant systeem. Hoe dampdicht is het? En hoe onderhoud je het. De eerste 10 jaar hoef je er weliswaar 'niks' aan te doen maar hoe ga je er mee om na 10 jaar. Schuur je het net zo makelijk als de bekende AF's of...??

groet,

geert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 19:53 #27554

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569

In Nederland is geen enkele antifouling illegaal!

Hmm, ik denk dat je je daarin vergist. Tinhoudende antifouling bijvoorbeeld is zeker illegaal. Ik heb begrepen dat alleen producten met een geldig toelatingsnummer mogen worden gebruikt. Wordt je tijdens het aanbrengen van een antifouling zonder geldig toelatingsnummer gecontroleerd, dan krijg je een boete, en je bent dan ook zonder de controle in overtreding.

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 19:56 #27555

Het schuurt als uitgeharde epoxy, dus veel beter/gemakkelijker als antifouling waar je schuurpapier altijd van dicht loopt. Wel wordt het schuurpapier snel bot en is het zaak voor goede persoonlijke bescherming te zorgen en stofafzuiging te gebruiken want zo wel epoxy- als koperslijpsel zijn niet erg gezond!
Beschadigingen zijn prima (ook tussen tijds) bij te werken met wat aangemaakte Coppercoat en na uitharding probleemloos vlak te schuren.
Na een jaar of 10-15 als door mechanische slijtage de beschadigingen te talrijk zijn en/of de koperlaag plaatselijk weggesleten is kan je het ontvetten, opschuren vullen/bijwerken en van 2 tot 4 nieuwe lagen voorzien, goed voor voor weer 10 tot 15 jaar
Zeilen moet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 20:04 #27557

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Ik vind het echt geweldig klinken allemaal (zie ook mijn enthousiaste aanvulling in de Antifouling-FAQ), maar ergens gaat het dan kriebelen: waar zit de adder onder het gras bij dit spul? Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, waarom heeft niet iedereen een coppercoat onder zijn plastic boot?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 20:05 #27558

  • Postman
  • Postman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1175

In Nederland is geen enkele antifouling illegaal!

Hmm, ik denk dat je je daarin vergist. Tinhoudende antifouling bijvoorbeeld is zeker illegaal. Ik heb begrepen dat alleen producten met een geldig toelatingsnummer mogen worden gebruikt. Wordt je tijdens het aanbrengen van een antifouling zonder geldig toelatingsnummer gecontroleerd, dan krijg je een boete, en je bent dan ook zonder de controle in overtreding.

Duncan

:oops: Wat de tin betreft heb je inderdaad gelijk. Dat andere niet... Bijvoorbeeld een duitser met zijn schip in NL kan gewoon de inzijn eigen land gekochte (dus legaal) vc17m smeren op zijn onderwaterschip. Hij is dan niet in overtreding. En als jij of ik dat gaan halen in Belgie of Duitsland en smeren zijn wij dat ook niet! Wanneer wel... Wanneer we dit spul in NL verkopen. Want dat mag niet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 20:08 #27559

Illegaal is niet toegestaan en dat zijn producten voor een bepaald doel die onder de bestrijdingsmiddelen wet vallen.
Een antifouling met tin verbindingen mag niet, een schip, als dat zou kunnen, van tinplaat bouwen mag wel.
Er worden nu schepen gebouwd waarvan de kiel van een tin/lood legering gemaakt is en die niet van antifouling voorzien behoeven te worden.
Zeilen moet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 21:46 #27589

Nee zeker niet!
Als alles goed schoon en droog(gedroogd!) is eerst controleren of het nodig is het onderwaterschip te versterken met een of meer gewapende epoxy lagen. Door de osmose kan n.l. de sterkte van het polyesterlaminaat afgenomen zijn.
Dan een waterdichte (epoxy) laag op het onderwaterschip aanbrengen. Gelshield is een watersport "merk"product, maar het kan véél goedkoper met bv Hempeldur (6,5 eur/kg). Bij de meeste producten zijn 4 a 5 (roller) lagen nodig voor een (bijna) 100% waterdichte afsluiting van het polyesterlaminaat. Pas daar overheen Coppercoat aanbrengen.

Het is een beetje langs deze topic.. FF 1100: bij mij betreft het een 28 voets bootje van 3000 kg. met opppervlakkige osmose... voorlopig ben ik nog niet door het laminaat heen... Het is epox op epox... wanneer je op de site kijkt van coppercoat geeft men aan dat het onderdeel uit kan maken van het osmose preventiesysteem en ook dampdicht is zoals epoxy (het is epoxy) was zou het probleem zijn van een dunnere onderlaag en dan de volle coppercoat laag?? heb je ook 6 lagen....

zoals gemeld... coppercoat is geen (zelfslijpende antifouling) en valt dus buiten die wetgeving (het vervuilt het water ook veel minder danzelfslijpende antifouling)... anders dan de traditie wellicht dat het daarom niet zeer populair is (Icm initiele kostprijs en de grondige voorbehandeling)
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 21:56 #27592

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Jullie zeggen allemaal dat het is toegestaan, maar ik twijfel nog steeds.
Ik was overtuigd tot vandaag 17:00, namelijk tot ik de waterkampioen had gelezen waarin expliciet stond dat het NIET was toegestaan.

Het argument dat het geen antifouling is begrijp ik.

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 22:31 #27596

Het is natuurlijk info van de leverancier maar toch:

www.coppercoat.com/news.htm

approved als green antifoul... whatever that may be...
Klinkt een beetje als de uierzalf... ook niet approved als antiflouling maar heeft wel die werking...

de pbo reprint:
www.ybw.com/ybw/reprints/pbo/coppercoat.html
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 17 feb 2008 22:40 #27598

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9727
Volgens de Waterkampioen is Coppercoat illegaal in Nederland, maar is als alternatief ecoLine te gebruiken..........heeft ongeveer dezelfde werking.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 18 feb 2008 18:34 #27683

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Vanmiddag email contact gehad met African Cats, de importeur, en zij zeggen dat het niet verboden is omdat zij niet claimen dat deze coating aangroeiwerende eigenschappen heeft.

Dus... ik weet het even niet meer. :roll: :roll: :roll:

Als je op antifouling googled dan zie je dat er een soort standaard voorwaarden voor jachthavens zijn waarin wordt vermeld dat het niet toegestaan is om antifouling zonder geldig toelatingsnummer op het haventerrein te brengen en/of deze te verwerken.

Welke instantie kan mij nou uitsluitsel hierover geven, zodanig dat ik zwart op wit heb dat ik hier geen problemen mee krijg??

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 18 feb 2008 18:45 #27684

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5013
gewoon vol blijven houden dat het een gewoon verfsysteem is, niemand beweerd wat anders toch :?: maar wel mooi meegenomen dat het anti fouling werking heeft :wink:

Was koperhoudende antifouling niet een tijdje verboden? "kopercoating" zou dan wel eens wat minder vriendelijk o.i.d kunnen zijn, wie weet hier meer over?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Coppercoat onderwaterverf 18 feb 2008 18:50 #27688

  • Frey
  • Frey's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 329
Zou mij persoonlijk echt niet uitmaken of het verboden is.. misschien een beetje vloeken in de kerk, maar dat beetje plezier weegt voor mij op tegen de minimale aantasting van de omgeving..

Trouwens, ik kan op de site helemaal nergens vinden dat het niet met stalen schepen zou kunnen werken, zoals geopperd hier ergens boven.. ik ga het ook maar eens overwegen, al vind ik het wel wat duur..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.318 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl