Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: verfen/lakken houten BM

verfen/lakken houten BM 16 juni 2008 08:21 #34462

  • Svd90
  • Svd90's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 41
Hoi,

aangezien m'n 16m² nogal slecht in de lak staat, en op sommige delen zelfs helemaal verdwenen is wil ik hem graag helemaal opnieuw in de lak zetten, alleen een paar problemen:
*Hoe haal ik de hele boot kaal, maar zonder de al kale delen hout te beschadigen?
*Sommige delen van het hout waar geen lak op zit zijn grijs geworden (het weer erin?) hoe krijg ik dat weer mooi hout kleur, goed schuren, of is er een of ander goedje te krijgen hiervoor?
*Hoe krijg ik de laklaag zo dat het net een spiegel is, dus echt een idioot hoge glans zegmaar :P
*Hoe moet ik de bodem bewerken, ik zag dat de antifauling eerst op een andere lak/verflaag moet worden aangebracht, omdat het geen bescherming tegen water biedt. maar wat voor verf/lak moet ik er dan eerst op aan brengen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: verfen/lakken houten BM 16 juni 2008 09:19 #34466

  • leovz
  • leovz's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 25
Zo heb ik het gedaan op een houten spanker uit 1972:

- Binnen en buiten kaal maken door krabben en (elektrische) verfbrander. (in de nerf richting krabben en oppassen met verkleuren van hout door warmte)

- Verweerde plekken met z.g. ontweringswater (oxaalzuur 10% concentratie, pas op, giftig!) weer op kleur brengen. Met water het zuur weer neutraliseren.

- eventuele rotte delen vervangen. (dit heeft bij mij 4 maanden werk gekost  wat gelukkig veel vocht uit het hout heeft laten trekken. vochtigheid met een houtvochtmeter gecontroleerd en overal onder de 12 %) (lijmsoort: meeste met vullende PU lijm van Frencken, kritische/zichtbare punten met epoxy)

- alles schuren (buiten/binnenzijde machinaal, dek met de hand, let op nerf, schuurkrassen dwars op de nerf blijf je zien, ook na 6 lagen lak) eerst 120, daarna 240 en 360.

- hele boot met thinner afgenomen (let op brandgevaar en huid/lucht bescherming)

- Buitenkant tot aan het gangboord in epoxy systeem gezet (1 laag injecteerhars, 3 lagen epoxy, 2 lagen DD lak) (geen glasmatten, klasse voorschrift)

- Binnenzijde tot aan het gangboord in 4 lagen rubol (sikkens) blanke lak (1ste laag 30% verdund)

- Bovenzijde dek in 6 lagen rubol (1ste laag 30% verdund)Let op stof! Dit levert een diepe eiglans op, je kijkt er zo doorheen!

- Onderzijde dek 1 maal in 30% verdunde rubol. (ademend)

Ik gebruik geen antifouling (wedstrijdboot en ligt niet continu in het water) Onderhoud door elk jaar de binnenzijde en dek een extra laag lak te voorzien na wassen, licht schuren en afnemen met thinner

De gedachte achter dit systeem is als volgt: Het is een houten gebruiksboot, dat betekend beschadigingen, dus inwateren. Dit is geen probleem mits dit tijdig weer hersteld wordt. Dus de buitenzijde in een echt waterdicht systeem, dat is epoxy. Is me ook heel goed bevallen tot nu toe omdat dit zo keihard is dat er bijna geen schade aan komt! Binnenzijde lak, licht ademend maar vooral om elk jaar je ogen er bovenop te hebben om te controleren of er niet ergens wat inwatert.

De buitenzijde is nu na 4 jaar nog niks mee gedaan en lijkt mij volgend jaar ook nog niet nodig.

Het hele verhaal heeft mij de eerste keer 8 maanden gekost, daarna elk jaar een dag of 3.

groeten,

Leo.
Spanker 693
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: verfen/lakken houten BM 16 juni 2008 09:27 #34468

  • Rinus
  • Rinus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2660
*Hoe haal ik de hele boot kaal, maar zonder de al kale delen hout te beschadigen?
Zorg dat je een electrische verfstripper hebt (zo'n föhn). Zet hem niet op de hoogste stand, anders verbrand je het hout (zie je in de eerste instantie niet, pas later komen er zwarte plekken tevoorschijn, het brand namelijk gewoon door als je al lang ergens anders bezig bent). Koop ook goede(=rechte) krabbers. Krab in de lengterichting van de nerf, dwars wordt lelijk. Het hout kan best wat hebben als het niet rot is, dus de al kale plekken worden niet snel lelijk. Tsjek voor de aardigheid nog even of op de kale plekken niet toch nog een klein laagje lak zit.
*Sommige delen van het hout waar geen lak op zit zijn grijs geworden (het weer erin?) hoe krijg ik dat weer mooi hout kleur, goed schuren, of is er een of ander goedje te krijgen hiervoor?
Je hebt hiertegen een goedje genaamd 'weerwater', maar dat heeft bij mij nooit echt goed geholpen. Meestal heb ik het gebruikt voor de zekerheid, om na het schuren ervoor te zorgen dat het niet verder kon trekken (als er ueberhaupt nog wat inzat na het schuren). Je rondhout heeft echter niet zoveel ruimte over om laagjes eraf te schuren, schuren gaat dus voornamelijk makkelijk als het weer op de boot zelf zit. Pak een schuurmachine (met lichte korrel, anders krijg je krassen in je hout) en ga lichtjes over de grijs/zwarte plek. Mocht het erop lijken dat het dieper zit, bedenk dan of je wil dat je boot weer zijn oorspronkelijke kleur krijgt of dat het je geen reet uitmaakt. Als je hard schuurt op het vlak bijvoorbeeld, dan krijg je de originele mahonie-kleur weer te zien: roodbruin. Meestal is de rest van je boot na al die jaren heel wat verbleekt, dus bedenk goed hoeveel je eraf schuurt.
*Hoe krijg ik de laklaag zo dat het net een spiegel is, dus echt een idioot hoge glans zegmaar Razz
Werk met verschillende verdunningen van jachtlak. Wij hanteren altijd zes verschillende verdunningen, maar ik weet niet meer precies welke verhoudingen. Altijd van hoge naar lage verdunning. Dus eerst 1:10 bijvoorbeeld en dan werken naar 1:1 en als laatste gewoon onverdund. Zorg dat de ruimte waar je lakt zo stofvrij mogelijk is. Ook een constante temperatuur vindt je lak erg fijn. Rollerkeus is ook belangrijk. Gewone schuimrollers doen het voor jachtlak prima, maar bij mij heeft de (blok) kwast altijd een mooier resultaat gegeven. Is wel meer werk.
*Hoe moet ik de bodem bewerken, ik zag dat de antifauling eerst op een andere lak/verflaag moet worden aangebracht, omdat het geen bescherming tegen water biedt. maar wat voor verf/lak moet ik er dan eerst op aan brengen?
Als je de antifouling eraf haalt, draag dan altijd bescherming! Handschoenen, overall, minimaal een stofkapje en veiligheidsbril. Dat spul is vaak behoorlijk slecht voor de gezondheid, zeker als je al een wat oudere boot hebt.
Er bestaat speciale verf/lak waaraan antifouling beter hecht dan gemiddelde verf. Dit kan je op je normale lak schilderen en daarna de antifouling er overheen schilderen. Als het onderwaterschip in de epoxy staat dan kan je de boel opschuren (met afzuiging), de hechtlaag aanbrengen en daarna de antifouling.

Succes!

edit: kijk, terwijl ik mijn epistel aan het schrijven was, is er al meer gepost! :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.102 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl