JazzyO schreef :
koko schreef :
IBij het verwerken van olie voor hout met een lap moet je er rekening mee houden dat de olie in de lap gaat broeien, met brand als zeer goed mogelijk resultaat. Is gebeurd bij een drumbouwer. Hele schuur weg!
Zonder brandhaard? Ik geloof er geen sikkepit van. Geef even de exothermische reactie tussen katoen (?) en olie die dit veroorzaakt, ajb?
Onno
Of dat met dit soort olie werkt weet ik niet maar het kan met verschillende olieën en chemische producten beslist.
Poetskatoen met diesel of smeerolie in een motorkamer van een schip heeft vroeegr regelmatig brand veroorzaakt en is daarom ook uit den boze.
Elke binnenvaartschipper in dit forum zal dat beamen.
De oorzaak heeft bniks te maken met een reactie tussen katoen en olie of zoiets maar is puur het gevolg van het over een heel groot oppevlak verdelen van de olie over de zeer fijne (katoen)vezels.Daardoor kijg je een enorm contactoppervlak tussen de luchtzuurstof en de olie waardoor de zelfontbrandingstemperatuur zeer sterk kan dalen.Bij katoen met dieselolie tot zo'n 35-45 graden celcius.
Dat werkt trouwens ook met op zich onbrandbare vezels zoals bepaalde soorten glasvezelisolatie en steenwolisolatie zoals die in de industrie worden gebruikt.Heb zoiets meermalen meegemaakt, met zowel verwarmingsolie(gebruikt als warmtebron, niet als brandstof)als met diverse chemische stoffen.
Weliswaar niet zonder ontsteekbron maar zelfs fijn verdeelt ijzer zoals ijzerslijpsel of krullen met snijolie kan in de fik gaan als je er een brandende peuk in gooit.
Neem maar eens een
klein beetje ijzerpoeder (als je daar aan kunt komen) en blaas er een wolkje van en houd er een aansteker onder.Je zult je verwonderen hoe hard zelfs staal kan branden.
Een heel andere oorzaak van brand is hooibroei waarbij de oorzaak is gelegen in de warmte die ontstaat bij het verteren van hooi door bacterien in aanwezigheid van vocht.
Op internet is er wel meer over dit soort zaken te vinden.
Ad