Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za apr 05 @ 2:00PM -
Zeilersforum Wintermeeting 2025
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn

Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn 14 feb 2015 21:55 #597241

Ben van plan m'n romp een grote poetsbeurt te geven en wat te versieren.

Ik heb behoefte aan praktisch advies.

1)
De huidige AF loopt net niet ver genoeg door. Zie foto: het onderste witte (gelcoat) randje zit ongeveer op de waterlijn en wordt daardoor erg goor. Eigenlijk zou de AF 3-4 cm hoger door moeten lopen, maar dan kom ik precies op de (groene, lelijk in zwart overgeschilderde) rand uit. Dat ziet er niet uit: het mooist lijkt mij (van onder naar boven):

AF (zwart)
Stukje wit
Antraciet bies plm 6 cm
Stukje wit
Antraciet bies plm 2 cm
Rest van de romp
Antraciet bies plm 1.5 cm ter hoogte raampje in romp

Hoe zouden jullie dit doen?

Ik kan natuurlijk de AF optrekken tot de bovenkant van de huidige zwarte bies (licht opschuren tbv hechting), maar dat is aan de hoge kant, dan loopt de AF bijna 10 cm door tot boven de waterlijn.

Andere optie is wellicht de huidige zwarte bies (en het originele groen daaronder) terugschuren tot de gelcoat (of zou het groen in de mal al als gelcoat zijn aangebracht?). Daarna de gebruikelijke polijst trappen doorlopen en verder m'n gang gaan.

2)
Mijn andere vraag gaat over het aanbrengen van de verschillende biezen: er zijn wel transfers te vinden om een dubbele bies te maken, maar de maatvoering sluit niet aan bij wat ik wil. Bovendien dienen die onderste biezen bij het achterschip breder te worden (projectie effect ivm ronding romp). Ik denk dus aan schilderen. Voor de bovenste bies onder de voetlijst heb ik hier ergens gelezen dat er brede maskeringstape bestaat waarbij je (na opbrengen) het middelste gedeelte kunt verwijderen dmv een perforatierand. Dat maakt het eenvoudig om twee exact evenwijdige tapes te krijgen.
Ik kan dit spul echter nergens vinden. Heeft iemand een linkje?



Overigens lijkt het dat de originele groene band ook geschilderd is ipv gegelcoat vanuit de mal, aangezien de HD spuit van dichtbij dit effect gaf:

Laatst bewerkt: 14 feb 2015 21:56 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn 15 feb 2015 10:09 #597310

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12223
Bij onze boot is de huidige waterlijn ook wel 10cm hoger dan de werkelijk waterlijn. Hoewel dat inderdaad niet heel mooi is, ook al omdat er rode coppercoat op het ow-schip zit, vind ik het nu ook weer niet echt storend. Het scheelt in ieder geval poetsen, het meeste vuil zit nu op het ow-schip en niet op de witte bies.

Een dubbele bies aftapen kost precisie, maar is best te doen. Een dubbele bies aanbrengen is immers maar 1 tape-rand meer dan een enkele bies. Met kleine stukjes tape op bepaalde plekken (om de meter of zo) de juiste plek markeren. Kijk daarbij waterpas naar de boot om de juiste hoogte te bepalen. De bies wordt inderdaad breder naar achter toe, maar als je er horizontaal naar kijkt moet hij juist overal even hoog zijn. Ik heb de hoogte op een roerhoutje gemarkeerd en daar steeds langs gekeken om de juiste hoogte te bepalen.
Niet proberen om steeds korte stukjes te plakken, de tape ver (2m of zo) afrollen en dan ineens een stuk voorzichtig richting de boot bewegen.
Het kost je echt wel een uurtje om zo een bies aan te brengen, maar met wat geduld (en goede tape!) is het prima te doen. Tip: gebruik 3M Gold tape.

Overigens is de kleur grijs die jij laat zien geen antraciet... Antraciet is bijna zwart, dit is lichtgrijs.
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Laatst bewerkt: 15 feb 2015 10:17 door Hen3.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn 15 feb 2015 10:35 #597316

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5183
Je zou de witte waterlijn van witte antifouling kunnen voorzien, dan hoef je de huidige streep niet te verplaatsen maar alleen netjes te kleuren. Is wel even wat afplakwerk iedere paar jaar natuurlijk.

Twee sierstrepen op vastgestelde afstand van elkaar heb ik ooit geplakt door gewone schilderstape ertussenin te plakken om de afstand aan te geven. Maar als je gaat schilderen wordt dat lastiger, want dan moet je drie keer schilderstape evenwijdig plakken en daarna de middelste weghalen. Dat geperforeerde spul ken ik ook niet, vraag me ook af of je daar een echt strakke rand mee krijgt, of dat je na het schilderen nog sporen van de perforatie ziet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn 25 feb 2015 07:40 #600110

Dank voor de reacties; zal wat fotos posten van het resultaat, maar voorlopig is het veel te koud om te schilderen. Ik ga voor de optie "waterlijn goed"; zwarte band laat zich makkelijk wegschuren...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn 25 feb 2015 07:47 #600111

mijn boot heeft precies hetzelfde qua lijntjes als jij voorstelt. (alleen dan marineblauw, niet grijs).
Zelf vind ik het er (na 13 jaar) nog steeds wel modern uitzien, met name een dunne bies bovenaan het vrijboord.
Ook hier de waterlijn ca 10 cm lager dan bovenkant AF.
De onderste witte bies (gelcoat) maak ik 1 of 2 keer per jaar schoon met een sponsje met oxaalzuur. Blijft ie mooi wit.

Bijlage P2190590.jpg niet gevonden




let op het Plimsoll-merkje, halverwege. Dat breekt de lange dikke streep een beetje....


Bijlage vertrekThomas10.jpg niet gevonden

"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 25 feb 2015 07:54 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn 25 feb 2015 08:17 #600121

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18223
Naar mijn mening is het wat hoger optrekken van de zwarte antifouling visueel helemaal niet verkeerd. Het vrijboord wordt er optisch lager van, wat de lijn van de boot alleen maar ten goede komt.

Ik heb vorig jaar ook een dubbele bies (opnieuw) afgeplakt en gelakt. De speciaal hiervoor verkrijgbare waterlijnverf verwerkt prima. Ik kan het bericht van Hen3 bevestigen, het afplakken is even werk, maar is verder goed te doen. Ik had er overigens maskeringstape van de Action voor gebruikt, dat ging prima. Bedenk dat je bij het aanbrengen van de tape er letterlijk met je neus bovenop staat en dat dus iedere kleine onvolkomenheid erg opvalt. Als de boot eenmaal in het water ligt kijk je met meer afstand en vanuit een andere hoek en zie ze helemaal niets meer van kleine foutjes.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Schildersadvies biezen en optrekken AF-waterlijn 25 feb 2015 08:33 #600124

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 8073
@ klusbaas: haha voor mij in mijn dagelijkse kost is een Plimsoll-merk altijd een verplicht nummertje dat ik irritant vind om mooi te krijgen. En jij gaat het vrijwillig op je bootje aanbrengen...

Ontopic: ik heb mijn waterlijn ook bewust hoog gehouden. Misschien wel iets te hoog. Nu blijft het wit mooi schoon en is mijn forse vrijboord optisch wat lager. Ik ben er wel blij mee. Jouw 10cm haal ik ook wel denk ik.


Alleen is bij jou het vrijbord optisch wat minder fors en een redelijk hoge opbouw die nu optisch nog wat hoger wordt door een lager vrijboord dus misschien gaat het bij jou net tegenwerken..


@ hen3: Ik wat zwarte zelf slijpende antifouling gebruikt omdat ik het rood van coppercoat niet mooi vond met de kleur van de lak. Inmiddels is dat onder water weg gespoeld en de coppercoat donkerder geworden. Persoonlijk vind ik het veel mooier dan dat rood met een minimale extra handeling.
Laatst bewerkt: 25 feb 2015 08:34 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.127 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl