Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Advies lakken van 16m2

Advies lakken van 16m2 02 mrt 2019 14:36 #1025835

Het is tijd geworden om mijn 16m2 te gaan lakken, het hele schip is inmiddels bijna kaal maar ik zie door alle adviezen niet het bos niet meer! Het betreft een 16m2 die 3 jaar binnen heeft gestaan, dus kurkdroog is.

Ik had het volgende plan; het gehele schip te beitsen met epifanes mahonie beits. En vervolgens deze te gaan lakken met blanke lak (een laag of 5) maar moet ik daarvoor één of twee componenten gebruiken? De antifouling moet ook vernieuwd worden maar dat is geen probleem. Een scheepstimmerman wees me op de tip om het onderwaterschip in de epoxy te zetten en de binnenkant in de lijnolie. Is er dan geen kleurverschil met de zijkanten? Of moet ik het gehele schip in de epoxy zetten? En welke is dan aan te raden? Mijn idee is om de boot zo origineel mogelijk te gaan maken.

Daarnaast zijn er kleine plekjes op het dek die ik wat moet vullen, erg oppervlakkig hoe kan ik dat het beste aanpakken? Werkt Albastine kneedbaar hout mahonie daar voor? Als ik blank ga lakken wil ik eigenlijk geen kleurverschil hebben.

Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken!
Laatst bewerkt: 02 mrt 2019 14:39 door RemcoVellinga.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies lakken van 16m2 02 mrt 2019 14:47 #1025839

 • freek1970
 • freek1970's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3267
Hoi RemcoVellinga

Als dat een nog goede 16m2 betreft die niet lekt zou ik ver van epoxy blijven epoxy is niet zo heel geschikt voor een latten boot vind ik.
Kleurlak zoals je noemt zou ik niet doen kan wel als je hem echt donker koffie kleur wilt hebben als de beroemde Italiaanse Riva speedboten maar het is moeilijk dat mooi effen te krijgen dan moet je het er met een doek op aanbrengen heb hier zelf niet zo heel veel ervaring mee zou je op een ander stukje mahonie plex eerst proef stukje kunnen maken eerst die mahonie kleurlak en dan ruwa jachtlak.
Pak liever een heel scherpe verfkrabber of een schraapstaaltje en krab net een heel dun laagje van het hout weg dan krijg je een nieuwe donkere laag die na lakken weer mooi koffie kleur mahonie word.
Dat schuur je mooi op met de schuurmachine.
En daarover lak je gewoon met Ruwa jachtlak van de Gamma gegarandeerd dat het er flitsend uit gaat zien die Ruwa jachtlak is gewoon perfect duurder hoeft niet (je kan natuurlijk ook wat anders kopen maar Epifanes is niet zulke fijne lak vind ik die trekt in het hout en is meer hout olie).
Na een laag schuur je die stoppels even weg met fijn schuurpapier dan weer een laag en weer heel lichtjes schuren en daarna nog een laag of vier.
Bouw zo een een mooie dikke schitterende laag op met die Ruwa lak. Dat krijg je met iets anders 2 component bijv niet zo eenvoudig voor elkaar.
Twee component kan ook dan kom je bijv bij de IJssel double coat. Maar eencomponent onderhoud makkelijker voor zo'n romp kun je makkelijk wat bij lakken als nodig.
Binnenkant lijnolie of owatrol kun je doen mag geen kwaad.

Freek
Het mooist is de boot waar je zelf de sleutels van hebt.
Laatst bewerkt: 02 mrt 2019 14:48 door freek1970.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies lakken van 16m2 02 mrt 2019 14:59 #1025840

Hi Freek,

Een goed advies, hartelijk dank! Ik weet dus niet of de boot goed dicht is, het is bekend dat ze nog wel eens lekken door de kieren heen en dat ze dan pas na een tijdje als het hout is uitgewerkt droog worden. Vandaar dat ik dacht aan epoxy voor het onderwaterschip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies lakken van 16m2 02 mrt 2019 15:10 #1025842

Als het een lattengebouwde 16m2 is (kan eigenlijk niet anders) dan zijn droge latten zodanig gekrompen dat de boot zal zinken bij tewaterlating. Na een weekje is het hout weer uitgezet en is de boot weer dicht. Dat hoort bij de bouwwijze.

Als je epoxy erop zet (dat gaat onvermijdelijk ook in de kieren zitten) dan gaat het hout lekker toch uitzetten, maar daar is geen ruimte meer voor (door de volgesmeerde kieren).
Alle kans dat het uitzettende hout zich dan van de spanten af drukt. En dan ben je verder van huis.
Lakken dus.

Het hele schip (binnen en buiten) in de epoxy is de snelste manier om hem te laten wegrotten.
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 02 mrt 2019 15:12 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies lakken van 16m2 02 mrt 2019 18:11 #1025895

 • freek1970
 • freek1970's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3267
Ik sluit me helemaal aan bij het verhaal van Baasklusje.
Bij een latten boot doet epoxy meestal geen goed dus ik zou het niet doen.
Je hebt inderdaad kans dat je na het te water laten van je frisse blinkende 16M2 niet direct kan zeilen omdat die afborrelt doordat er kieren open staan.
Met landvasten beetje vastmaken dat ie niet helemaal zinkt maar dek stukkie boven water laten blijven en mooi week laten liggen.
Na afloop van een week is ie dicht getrokken net n houten regenton in die zin, leeg hozen en de eendenpoep van het dek opruimen en dan droogt ie van binnen wel op en kun je zeilen.
Ik heb de kolibri wel in de epoxy maar dat is een totaal ander type boot (plakhout) en die bouwwijze werkt praktisch niet in tegenstelling tot de lattenbouw boten.

Freek
Het mooist is de boot waar je zelf de sleutels van hebt.
Laatst bewerkt: 02 mrt 2019 18:13 door freek1970.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies lakken van 16m2 02 mrt 2019 18:48 #1025904

 • jerry
 • jerry's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6277
Ik zie bij onze vereniging nog wel eens dat de houten 16m2 twee weken voor de tewaterlating vol gelegd wordt met textiel of jute zakken, die kletsnat worden gehouden. De latten zetten dan al uit en de boot kan direct naar de haven varen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.279 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl