De eerste en belangrijkste vraag is: zit er inderdaad echte teer op de boot van Thijssie?
Dat is eenvoudig te testen: als je er wat van afschrapt, dan ruikt het zwaar naar teer. Een zeer herkenbare lucht.
Als het echte teer is, haal het dan asjeblieft niet in je hoofd om het zelf te verwijderen. Ik heb mensen letterlijk doodziek zien worden tijdens of na het afspuiten met de hogedrukspuit. Schuren of schrappen is nòg erger.
Maar, voor je boot is echte teer hartstikke goed. Dus als het nog min of meer goed hecht, dan kun je er voor kiezen om het te laten zitten.
Over teer (en ook over bitumen) kan geen gewone verf of antifouling. Het oude verhaal dat nog steeds rondgaat (sorry WnW) is, dat je er een aluminiumprimer overheen moet zetten om doorbloeden te voorkomen en om hechting te geven. Nou, dàt werkt dus niet!
Een gewone teervervanger, zoals de bitumeuze Bottomcoat van Touwen, is waardeloos. Ik heb het zelf geprobeerd op mijn tjalk en ik heb het zien gebruiken door vele anderen, en het resultaat was altijd klote: slechte hechting, heel korte standtijd. Binnen een paar weken ligt 't eraf.
Wat wel werkt (mits de hechting van de oude teer nog redelijk goed is), dat is een verf op chloorrubberbasis, bijvoorbeeld van Hempel. Dat is een prettige, supersneldrogende verf die de onderliggende teerlaag enigszins oplost en daarmee een eenheid vormt.
Ook bij een volgende werfbeurt is dat spul erg makkelijk in het gebruik: afspuiten en weer een laag er overheen soppen, waarbij de nieuwe laag de oude weer een beetje oplost.
Bijna elke werf voor beroepsvaart gebruikt die Hempel.
Wàt je ook doet, over teer (en bitumen) kan geen andere kleur dan zwart. De teer zal altijd, ook na járen, blijven doorbloeden waarmee lichtgekleurde verf groenig wordt.
Als je van de teer af wilt, dan kan dat alleen met goed stralen, waarna de ondergrond nog afgewassen moet worden met ruim wasbenzine, om de teerresten ook uit de poriën te verwijderen.
Het onderwaterschip kan ook worden schoongebrand met een snijbrander met overmaat zuurstof, maar dat geeft wel dikke zwarte wolken die eventuele buren niet zullen waarderen.
Als, na de eerste test, blijkt dat er geen echte teer op zit, dan kun je de boot natuurlijk wel helemaal zelf behandelen (met de standaard persoonlijke beschermingsmddelen).
Succes,
Wim.