jvanakker schreef :
jvanakker schreef :
Voor dit seizoen ga ik niet nog een keer DD lakken, ik laat het hier bij. Als hij in het water ligt zie je er toch niets meer van.
Moet er toch op terugkomen. Bij elke klus die nog moest gebeuren zag ik telkens weer die zijkant en heb ik telkens even gepolijst op de doffe stukken, in een poging om dit nog wat glanzender te krijgen. Hoewel dof, was de dekking van één laag prima, maar daarna dus net iets té vaak gepolijst… Bij avondlicht leek het nog mooi, bij daglicht zag ik dat het alleen maar erger geworden haha.
Ook nog een keer nat geschuurd met waterproof schuurpapier, steeds fijner tot korrel 2000 en dan weer polijsten. Werd er alsnog niet beter op…
Lang verhaal kort: probeer een dof DD lak resultaat niet glanzend te krijgen, dit lukt niet.
Nu hij nog een paar dagen op de kant ligt heb ik besloten om gewoon nog één poging te wagen met nieuwe DD lak. Dit keer beter ingelezen en meer tips gekregen.
Ontvetten. Opschuren (dit keer fijnere korrel). Weer schoonmaken/ontvetten. Dan dit keer mét DD kwastverdunner (10%) om het beter te laten vloeien dan de vorige keer, minder stroperig. Schuimroller met afgeronde kanten. Eerder op de dag beginnen ipv eind van de middag (mogelijk de oorzaak van de doffe plekken). Nog steeds gewoon buiten, dus niet ideaal, maar het kan alleen maar beter worden dan dat ‘t nu is
Over een paar jaar dan wellicht: zelf voorwerk doen (schuren en afplakken ), en dan misschien de hele romp in een uur laten DD lakken door een meer ervaren jachtlakker.
Ik heb ooit ook eens aan een jachtschilder voorgesteld om het voorwerk zelf te doen en dan af te laten lakken door de schilder, maar daar wilde hij niet aan beginnen.
Het voorwerk bepaald in grote maten het einderesultaat, dus met die constructie heb je alleen maar verliezers als er iets niet goed gaat. De schilder krijgt de schuld terwijl het wellicht aan het voorwerk ligt.
Als je het voorwerk goed doet, dan is het schilderen ook het werk niet meer, en het is ook echt niet moeilijk. Het enige dat je goed in de gaten moet houden is de omgevingsfactoren. DD-lak kan je eigenlijk alleen binnen verwerken voor het beste resultaat (dan kan er indd geen dauw in slaan waardoor het dof wordt).
Goed verdunnen is ook belangrijk en (zoals al vaak genoeg gezegd op het forum): opzetten, uitrollen en afblijven!
Niet terug gaan om nog een foutje of vliegje te corrigeren.
Ik heb het zelfs nu een aantal keer gedaan en ben nog steeds verbaasd over het resultaat dat je als amateur kunt behalen!
Groeten,
Johnnie