Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Advies nieuw verfsysteem onder & bovenwaterschip.

Advies nieuw verfsysteem onder & bovenwaterschip. 20 feb 2022 15:23 #1370534

Goedemiddag,

Ik heb vorige zomer een stalen kajuitzeilboot (merenpoort 930 AK) aangeschaft. Aangezien het onder & bovenwaterschip in slechte staat verkeren, heb ik besloten ze helemaal kaal te halen en opnieuw te beginnen. Het is mijn eerste boot, dus er valt voor mij nog een hoop te leren m.b.t. het onderhoud, vandaar dat ik hier even zou willen informeren voordat ik de knoop door hak.

Ik ben van plan om de boot ten minste 3 jaar in het water te laten liggen. Ik kan leven met wat aangroei, maar het zou fijn zijn als de primerlagen in goede staat blijven verkeren.

Ik heb een hoop opties overwogen, en ben uiteindelijk op het volgende systeem uitgekomen:
- 1e primerlaag (onder & bovenwaterschip): 20 liter Jotun Jotamastic 90
- 2e primerlaag (onderwaterschip): 5 liter Jotun Vinyguard Silvergrey 88
- Antifouling: 5 liter Epifanes Copper Cruise of International Interspeed 340 (de international is wat duurder, is het het verschil waard?)
- Laklaag: 5 liter Jotun Hardtop AX ? (hier ben ik nog niet helemaal zeker over. misschien kies ik toch voor een 1 component product)
- Waterlijn: Epifanes Waterlijnverf

Het plan is om het allemaal zelf met een kwast & roller aan te brengen. Omdat de boot op een bok staat en ik dus niet bij alle plekjes kom, ben ik van plan eerst alle lagen aan te brengen, vervolgens de boot een stukje laat verplaatsen, om vervolgens de resterende delen kaal te halen en te verven.

Ik zou graag wat second opinions krijgen over het systeem wat ik heb uitgekozen. Zie ik iets over het hoofd? Ik zou het graag in een keer goed doen, zodat ik de komende jaren weinig onderhoud heb aan het onder & bovenwaterschip.

Daarnaast is de kiel (gevuld met cement) op een aantal punten lek. Ik ben van plan dit te dichten met epoxyplamuur (Epifanes Epoxy Filler 1500). Ook zit ik er aan te denken om wat extra gaatjes te boren om er voor te zorgen dat de kiel overal goed uit kan lekken (er heeft lange tijd water in gestaan, dit is vermoedelijk door het beton naar beneden gekropen), is dit een slecht plan?

Groet,
Max
Laatst bewerkt: 20 feb 2022 20:16 door lupine930.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies nieuw verfsysteem onder & bovenwaterschip. 20 feb 2022 15:53 #1370549

  • bootsman
  • bootsman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 128
Beste Max,

Ik ben met dezelfde klus bezig en heb een paar tips:

Als je de boot echt kaal haalt zou ik voor een twee componenten systeem gaan als grondlaag. Bijvoorbeeld Sigma cover 280 of epifanes multicover. Dan onder de waterlijn vinyguard silvergrey 88 of een vergelijkbare primer van Epifances, bottomcoat CR. Dan aflakken, kan met elke goed maritieme lak en als antifouling is coppercruise prima.

Wat ik NIET, lees NOOIT zou doen is de slechte plekken in de kiel met epoxyplamuur vullen, dit is vragen om problemen hiermee krijg je jouw boot nooit waterdicht. Kijk of er iemand in de buurt is die kan lassen en dubbel de slechte plekken. Het allerbeste zou zijn om alle cement uit de kiel te verwijderen en dit later na renovatie op te vullen met loodbroodjes.

Succes met je klus, het lijkt nu heel veel werk, en is het ook, maar als je het nu goed aanpakt heb je er de komende jaren ook weinig onderhoud aan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies nieuw verfsysteem onder & bovenwaterschip. 20 feb 2022 17:21 #1370592

Hoi bootsman!

Bedankt voor je advies! Ik zal even kijken of ik iemand kan vinden die mij kan helpen met lassen. M.b.t je opmerking over een 2k primer: Als het goed is is jotamastic 90 een twee componenten systeem, of heb ik mij hier niet helemaal goed ingelezen? Verder begrijp ik uit je bericht dat vinyguard alleen onder de antifouling hoeft, en dat lak gewoon goed hecht aan mijn 2k primer? Dat zou weer wat primer schelen.

Ik heb inderdaad ook nagedacht over het verwijderen van het beton, maar ik denk dat ik dat voor nu nog maar even uitstel. De boot moet er half April weer in en ik zit al redelijk krap met tijd (de motor, een Sabb 1G, ligt er op het moment ook uit en kan ook een opfrisbeurt gebruiken). Dit wordt dus waarschijnlijk een taak voor een volgend onderhoudsseizoen. Misschien toch maar volgend jaar er weer uit.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies nieuw verfsysteem onder & bovenwaterschip. 20 feb 2022 18:02 #1370613

  • bootsman
  • bootsman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 128
Hi Max,

Jotamastic is idd een 2K primer. Of Jotun Hardtop ook direct hecht op Jotamastic durf ik zo niet te zeggen maar dat staat wel in the technische documentatie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.219 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl