Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Hempel Hempaspeed ervaringen?

Hempel Hempaspeed ervaringen? 23 nov 2022 16:41 #1439741

Er is nog niet veel bekend of geschreven over Hempaspeed.. Een relatief nieuw product van Hempel.

Zijn er mensen met ervaring?
We overwegen Silic One of Hempaspeed als biocidevrije duurzame(re) antifouling..
Dehler Optima 92
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hempel Hempaspeed ervaringen? 25 nov 2022 10:05 #1440053

 • AlexG
 • AlexG's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 52
Ja ik ben me ook aan het verdiepen en hier lijkt eigenlijk weinig over bekend. Maar heb een beetje de indruk dat Hempaspeed TF zelfslijpend is? Wat betekend "fouling release technology" anders? Ook al staat overal dat het alle eigenschappen van harde antifouling heeft, je lijkt het wel elk seizoen opnieuw te moeten aanbrengen? Dus vanuit dat opzicht vind ik het niet mileu vriendelijk (verf deeltjes in water achterlaten)
Zeilt op een Popcorn 23 minitonner
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hempel Hempaspeed ervaringen? 25 nov 2022 23:00 #1440208

Ik heb Hempel gevraagd of zij er wat van kunnen zeggen;
Goed dat je al onderzoek hebt gedaan. Silic One is het premium product van Hempel.
Voor boten die veel vaaractiviteit hebben, doorgaans in het water blijven en waar ook preventief schoongemaakt wordt is Silic One gewoon de beste optie.

Hempaspeed is ontwikkeld omdat er ook booteigenaren zijn die hun boot vaak in en uit het water halen en de boot willen traileren. Met Silic One heb je meer kans op beschadiging op de romp omdat siliconen wat gevoeliger is met in en uit het water halen. Hempaspeed is op basis van acrylic en dus harder en beter bestand tegen mechanische invloeden.

Silic One heeft een minimale levensduur van 2 jaar maar er zijn voorbeelden van 3-5 jaar. Daarna maak je de boor grondig schoon, laat de romp drogen en brengt een nieuw laag Silic One aan. Hempaspeed is een 1-seizoensproduct voor alsnog omdat het nog te nieuw is om hier een uitspraak over te doen.

Op zoet water geeft Hempaspeed moooie resultaten en Silic One heeft mijn voorkeur voor zowel zoet als zout.

Mijn advies zou zijn om Silic One te gebruiken zeker als jullie befaan zijn met je boot en je preventief onderhoud geen probleem vindt.

Mocht je in staat zijn om het systeem compleet op te bouwen dan zou ik dit zekker doen, dan ben je de komende jaren voorzien van een betrouwbaar systeem.

Silic One staat nu bovenaan mijn shortlist in de AF zoektocht.. er zijn gelukkig al veel forum berichten over..
Dehler Optima 92
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hempel Hempaspeed ervaringen? 25 nov 2022 23:07 #1440209

AlexG schreef :
Wat betekend "fouling release technology" anders?
Aangroei hecht niet aan de hempaspeed coating, en “valt” er dus af als je gaat varen..

Ivm benodigde minimale snelheid vrees ik; hempaspeed = ongeschikt voor de gemiddelde zeilboot?
Dehler Optima 92
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hempel Hempaspeed ervaringen? 25 nov 2022 23:10 #1440210

En hier nog 2 ervaringen waar ik ook even de eigenaren om een reactie heb gevraagd;
m.facebook.com/story.php?story...l&id=100001403598427

m.facebook.com/story.php?story...l&id=157262551573134
Dehler Optima 92
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hempel Hempaspeed ervaringen? 23 feb 2023 09:56 #1461652

 • RoelofB
 • RoelofB's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3
Ik vaar nu 1 jaar rond met hempaspeed. Ik had vc17 op mijn rompen (trimaran) zitten, maar helaas mag dat niet meer want het is prima spul dat er al 8 jaar opzat zonder enig onderhoud of aanbrengen van nieuwe lagen. Ik moest dus eerst de vc-17 verwijderen want alle fabrikanten zeggen dat hun antifouling niet zal hechten aan de teflon in de vc-17, een rotklus want het is spijkerhard. 1 drijver tot op de gelcoat kaal gemaakt en opnieuw opgebouwd met vele lagen hempel light primer, daarna de hempel schakel laag en daarop 3 lagen hempaspeed (volledig volgens voorschrift van Hempel, dus juiste romp temp, volgende laag op een net niet volledig uitgeharde laag enz.) Andere romp alleen gereinigd met vc-thinner en daarna geschuurd met korrel 40. vervolgens zelfde opbouw als de volledig kaal gehaalde romp. Aanzienlijk minder werk. In het najaar de boot uit het water gehaald en we vonden een volledig schoon onderwaterschip en een geheel intacte verflaag op beide rompen. Het zag er uit alsof het net aangebracht was. Enige opmerking is een verkleuring van hempaspeed net op/onder de waterlijn. Er was geen verschil tussen de romp die kaal gemaakt is en de romp waarbij we een gokje hebben genomen om de vc-17 te laten zitten. Tot nu toe dus zeer tevreden met het resultaat. Ons scheepje vaart wel regelmatig 15+ knopen, hierbij werkt hempaspeed kennelijk prima. Ik weet niet wat er gebeurt bij langzamere schepen. Ik ga dit jaar geen nieuwe laag aanbrengen (daarom 3 lagen Hempaspeed aangebracht) en ga kijken wat er dit seizoen gebeurt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hempel Hempaspeed ervaringen? 23 nov 2023 14:01 #1524400

Ik ben benieuwd of er inmiddels meer ervaringen zijn. Wij hebben HempaspeedTF aangebracht onder een lemsteraak, op een laag Conversion Primer. Helaas is er dit seizoen best wat verf "afgevallen". Mogelijk is dit te dun aangebracht. Ik hoor links en rechts ook ervaringen waar na 2 jaar blaasvorming ontstaat en de verf alsnog loslaat.

Ik ben benieuwd naar andere ervaringen, plus- en minpunten en eventuele andere opties...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hempel Hempaspeed ervaringen? 08 mrt 2024 19:53 #1545555

 • Fredje
 • Fredje's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13
Twee jaar geleden heb ik Hempaspeed op het onderwaterschip van mijn Sturgeon 22 gesmeerd. Dit jaar komt er wat anders op, want Hempaspeed is totaal ongeschikt voor langzaamvarende scheepjes die continu in het water liggen. Mijn vaargebied is overigens de Grevelingen; zout water dus.

Na aanbrengen was de romp in eerste instantie (eerste weken) superglad en dus relatief snel. Na een paar weken echter begon de aangroei. Ik had wel snellere aangroei verwacht dan bij de conventionele antifouling, maar niet zo snel als hier gebeurde. Wel dacht ik dat de aangroei erg gemakkelijk met een borstel te verwijderen zou zijn (ik had hiervoor een speciale borstelconstructie gemaakt waarmee ik de hele onderkant kan borstelen, inclusief de kiel). Dit lukte ook wel met de hele grove aangroei, maar er bleef altijd een dunnere, hardere (pokken)laag achter die zich alleen met snorkel en ijskrabber liet verwijderen.

Hempaspeed is dus dik tegengevallen. Maar Hempel geeft ook zelf aan, na mailcontact, dat het produkt is bedoeld voor "snelvarende schepen en trailerbare boten. Een hoge vaarintensiteit helpt hierbij".

Waarschijnlijk ga ik nu weer over op een conventionele antifouling, tenzij ik goede ervaringen lees voor wat het gebruik van Silic One betreft op de Grevelingen/Oosterschelde. Overigens ga ik sowieso het(aangehangen) roer behandelen met Silic One, bij wijze van proef...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.264 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl