Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Beschadigd hechthout restaureren

Beschadigd hechthout restaureren 12 mrt 2023 09:10 #1465674


Bij een vorig project, het kaal halen en lakken van hechthout met lichte fineerbeschadigingen, had ik wat problemen. Het lijm dat tussen de lagen hout zat ging een strijd aan met mijn lak. Bij vervolgens het lakken van de achterkant van dit hechthout raakte de voorkant gemakkelijk beschadigd op verschillende plekken.

Ik ben nu bezig deze kant van het hout opnieuw een laklaagje te geven, te hopen dat de beschadiging ontstaan is door mijn doen en niet hechting dat loslaat. En dan hopen voor het beste.

Nu heb ik een nieuw project. Ook hechthout onder een zeer oud laklaagje. Ik herken dezelfde problemen als bij het eerste project. De fineerlaag lijkt op een bepaalde plek beschadigd, en op een ander plekje is er een kleine holte ontstaan onder de fineerlaag.

Nu sta ik te popelen om er weer wat Epifanses blanke lak tegenaan te gooien, want ik ben zot op die mooie warme mahoniekleur. Maar, wanneer is het onverstandig om oud hechthout toch opnieuw te gaan lakken?

Bijkleuren etcetera kan ik prima met Mahoniebeits. Griezelachtige hechting van de nieuwe lak is waar ik voor vrees. Is het niet gewoon stom en gooien met geld om beschadigd oud hout te restaureren? Ik weet in ieder geval dat om nieuw hechthout te kunnen betalen moet ik mijn grootmoeder verkopen. Daarnaast ben ik altijd wel van mening dat restauratie moet kunnen, als de wil er is. Maar dit hechthout geeft veel uitdagingen.

En mocht lakken stom wezen, wat als ik er nou gewoon een Hempel Light Primertje op verf? Dit is een epoxy primer. Is zoiets een optie gezien de beschadigingen?

Zie hier het nieuwe project. De ankerbak plankjes. Waar dus een anker op lag (op lak?????????). Dat klinkt zowiezo niet verstandig?https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 12 mrt 2023 09:58 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 12 mrt 2023 09:18 #1465678

Of in de (gekookte) lijnolie (na schoonmaken en licht schuren of zo). Makkelijk bij te werken, want beschadigen doet het toch in de ankerbak.
Rob
Albin 82 MS te Benedensas (wsv Volkerak)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 12 mrt 2023 09:23 #1465681

 • dehler
 • dehler's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4003
Kijk hier eens en maakt het een stuk eenvoudiger en mooier.

www.bootvloeren.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 12 mrt 2023 09:41 #1465687

@RobertWalter1: Super tip. Ik ben bekend met gekookte lijnolie. Op mijn vorige boot had ik grijs verweerd en verdroogd teak.Dit met een spookschaaf netjes verwijderd en meerdere lagen gekookt lijnolie er op. Ik heb zelden zo'n mooi resultaat gezien. Het leek net nieuw. Nu de boot verkocht en de nieuwe eigenaar heeft nu na een jaar volgens mij nog geen nieuw laagje er bij gesmeerd, en ziet er nog steeds min of meer hetzelfde uit als op de foto:

Jeetje ik raak weer enthousiast door dat resultaat. Enig minpunt dat ik ontdekt had online is dat hout waar lijnolie op zit op de duur roetzwart wordt door UV straling. In dit project is dat geen probleem. Ik ga het overwegen bedankt!

@dehler: Ook een goede tip. Zo'n vloer ga ik nog eens voor de kajuit kopen. Voor een ankerbak echter geeft het me een onverzorgde look. Het geeft een idee van, vergeet dat hout ik kwak er iets bovenop. Zou het alleen kunnen doen als ik het hout er onder totaal conserveer met epoxy of iets dergelijks. Dat zou wel een optie wezen en hier ga ik even over nadenken.

Hempel Light Primer lijkt me toch een goede optie door stootprotectie. Iemand ervaring mee? En graag praat iemand mij er uit om toch te gaan lakken. :woohoo: Mooi warm houtkleurig mahonie vs steriel wit. Ik weet wel wat ik wil. En voortaan geen anker meer er op uiteraard... maar mijn nieuwe Rocna 10 kilo past toch niet in de ankerbak!

Bonus vraag: Op de foto van de ankerbakplankjes zie je veel onbeschermde schroefgaatjes die zwart zijn geworden. Uiteraard is dus het hele hechthout overal van binnen nat geworden. Is dit een kwestie van uitdrogen en het is weer good-to-go? Daarna schroefgaten uitboren en beschermen met epoxy. Of denk ik te optimistisch?

Bedankt tot nu toe B)
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 12 mrt 2023 11:49 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 12 mrt 2023 10:19 #1465694

Waarom in de ankerbak nog hout gebruiken, terwijl je bij kunstofplatenschop ook een aantal plaatjes redelijk op maat kan laten bezorgen. Rot vast, kras vast. Te boren schroeven etc. Daar zou ik voor gaan dan.


Grt. Mark
Meten is weten.
Specialiseren is meer van minder weten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 12 mrt 2023 11:08 #1465703

@Freetune1970: Kijk weer een super tip. Ik ga op de site kijken!
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 15 mrt 2023 10:12 #1466424

Ik ben er achter gekomen dat ik lakken toch niet zo leuk vind. Komt er ooit een eind aan lakken? Ik ben al weken bezig. Met 40 uur wachten tussen laag... Dan de boel omdraaien en opnieuw beginnen. En er achter komen dat de lak nog te kwetsbaar was om om te draaien dus beschadigingen maken die 1-2 lagen diep zijn! :sick: Ja, de plankjes lagen op een zachte deken.

Als er op het blik staat tussen lagen schuren met 400 nat, mag dat dan ook droog? Nat schuren is gekkenwerk. Kan geen voortgang zien en ook niet zien of ik te veel schuur omdat alles door het water een hoogglans blijft behouden.

Maar als ik dus die ankerbakplanken zou doen zou het weken en weken werk zijn, mits alles direct goed gaat...!

Lakken nieuw hout vs lakken oud beschadigd hout lijkt wel een wereld van verschil. Ik heb wel eens Iroko gelakt en dat was makkelijk.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 15 mrt 2023 10:56 #1466429

 • Ton Mitz
 • Ton Mitz's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5953
Wat voor lak zet je erop, verdun je? wat is de temperatuur?
Bij dit soort projectjes draai ik altijd 2 kleine schroefjes in het kopse hout, en hang ik het projectje met touwtjes op.
Zo kan je in 1x alle kanten lakken
De laatste keer ff de gaatjes dichtgieten met lak
Per lakbeurt gaat het de huiskamer in voor wat hardingy, de enige warme plek in de winter
Als je lakt met te weinig harding van de vorige laag, dan krijg je een dikke weke laag die slecht droogt
Ik zou gewoon droog schuren, netff mat
Feeling 32 Di, bootnaam Mitz
Genoemd naar een Engels stripfiguur
Mitz, the half fairy lady
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 15 mrt 2023 22:04 #1466554

Hoi Ton, ik gebruik Epifanes Hardhoutolie met 3 lagen mahoniebeits, strikt volgens de instructies op het blik voor Mahonie. Als ik het goed herinner:
 1. 1ste laag 50% verdunner, dan 280 schuren.
 2. 2de laag 25% verdunner, dan 320 schuren.
 3. 3de laag 10% verdunner

Tussen lagen 400 nat schuren. Dan minimaal 5 lagen 0-5% verdund. Ik geloof bij 10 graden is het 40 uur drogen tussen laag en bij 15 graden 35 uur. In de kamer waar ik lak is het meestal tussen 10 en 15 graden als de kachel niet aan staat. Is te duur om aan te zetten.

Bij het lakken van mijn helmstok een jaar geleden heb ik gedaan wat jij zei, het ging redelijk maar had ook vervelende momenten. Nu je het zegt, ik had het inderdaad weer kunnen doen. Tip voor de volgende keer. Vooral dat dichtgieten met lak.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 16 mrt 2023 00:08 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 16 mrt 2023 14:10 #1466667

 • Thea
 • Thea's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 167
Ik boor een ruim overmaats gat, vul dat af met epoxy en draai daar het haakje in waaraan ik het ophang om te kunnen lakken.
Dat heb ik zo in alle onderdelen die zich ervoor lenen om hangend gelakt te worden. Elk jaar plezier van en nooit een spoor van inwatering onder de lak op die plek.

Sinds ik elk schroefgaatje in hout afzegel met epoxy hoef ik trouwens lang niet zo vaak meer te lakken. Eens in de drie jaar?
Liever lui dan moe..
The smaller the boat, the bigger the fun!
Laatst bewerkt: 16 mrt 2023 14:11 door Thea.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 16 mrt 2023 15:44 #1466678

 • Ton Mitz
 • Ton Mitz's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5953
Die epifanis een een blanke lak op alkyd basis
Droogtijd 24 uur bij 18 graden
Ik denk toch dat je te weinig droogtijd aan houd, mogelijk in combi met wat weinig verdunning en wat dikke laag per keer
Op een warme plaats wegleggen en een dag of wat met rust laten dus

Ik zelf ben helemaal klaar met blanke lak, bij mij gaat het blanke hout in de lijnzaad olie
Feeling 32 Di, bootnaam Mitz
Genoemd naar een Engels stripfiguur
Mitz, the half fairy lady
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 16 mrt 2023 18:13 #1466714

 • Watermaat
 • Watermaat's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1697
Die hardhoutolie werkt heel traag en is ook specifiek geschikt voor massief hout (flexibele laagopbouw) Je kunt beter een 1comp PU blanke lak gebruiken om lakdikte op te bouwen (hoeft niet van Epifanes, Touwen is bv ook goed en goedkoop) of Rapidclear. Dan droogt het veel sneller door. Evt aflakken met laag hardhoutolie of gewone alkyd voor volle glans.
Marieholm IF
Laatst bewerkt: 16 mrt 2023 18:15 door Watermaat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 16 mrt 2023 19:22 #1466725

@Thea, je boort een gaatje, vult die met epoxy, boort daar weer een gat in alleen voor die haakjes? Ben onder de indruk dat is wel erg voorzichtig. Lijkt me toch handiger om het dicht te gieten met wat lak zoals Ton zei. Begrijp me niet verkeerd, ik snap heel goed de voordelen van je schroeven enzo door epoxy laten gaan ipv het hout voor bescherming. Ik ben nu met zoiets bezig. Houten kern beschermen van de handrails volgens deze methode. Ik wordt er haast opgewonden van zo netjes is deze klus gedaan op die site. Daar ga ik ook voor. :woohoo: Ik kan tot nu toe succes melden met de genoemde gereedschappen. De kern was binnen seconden netjes en minimaal verwijderd met dat dremel opzetstukje. Epoxyen kan vanaf nu weer nu het boven 5 graden is. Maar goed terug naar de lak.

@Ton, volgens het blik niet. 30 uur bij 10 graden en 40 bij 15 graden. Ik wacht altijd minimaal zo lang tussen de lagen. Verdunning mag na de gezegde 50%, 25% en dan 10% nu maar 0-5% per laag. Is wel vervelend want minder gebruiksvriendelijk.

@Watermaat, ik had het idee dat het fineer ook gezien kon worden als echt vast hout. Werkt dat niet zo goed dan met hechthout met fineerlaag?

Ik ben inderdaad mijzelf aan het afleren gelijk voor de duurste spullen te gaan. Maar mijn strategie is eerst alles zo goed mogelijk regelen, dan kan je tenminste alleen jezelf de schuld geven als het fout gaat. Met meer ervaring zal ik wel langzamerhand goedkopere of andere lak kopen.

Kan je mij kort wat vertellen over die 1 component PU blanke lak en alkyd? Ik moet wat nieuwe dingen proberen.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 16 mrt 2023 22:31 #1466747

 • Watermaat
 • Watermaat's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1697
Ik ben maar een amateur bootklusser en kan alleen praten over eigen praktijk ervaring, maar het verschil in bootlakken zit simpel gezegd vooral in de hardheid/krasvastheid ( 1comp PU-Alkyd of 2comp ) vs de (blijvende) flexibiliteit (oliebasis).
Op dik hout wil je graag wat flexibiliteit omdat hout werkt, Epifanes hardhout olie is daarvoor bv heel geschikt. Maar dat zijn in het algemeen lakken die langzaam drogen, niet enorm doorharden, niet heel krasvast zijn, maar wel vaak mooi glanzen.

Multiplex werkt veel minder en dan is een hardere/minder flexibele/krasvastere lak ook geschikt en die droogt meestal ook wat sneller. Vaak is glans iets minder.
Ik gebruik daarvoor vaak Tenco Blanke lak www.tenco.nl/default.asp?pageid=35&artdetail=112500
Als je die nog eens af lakt met bv hardhout olievernis krijg je wel mooie volle glans als je dat zou willen (maar krasvastheid is dan iets minder) , maar dat is alleen cosmetisch.
Marieholm IF
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 16 mrt 2023 23:17 #1466754

Bedankt Watermaat, ik ben ook een amateur :) Die verschillen kende ik nog niet. Maar als ik zo kijk zie ik het volgende:Niet UV bestendig? Raar. Maar ik wist ook niet dat Epifanes niet zo krasbestendig was. Ik ga wel stevig op onderzoek. Ik wil een informatief filmpje maken van dit project en dan kan ik niet rotzooien
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 16 mrt 2023 23:17 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 17 mrt 2023 05:21 #1466756

 • Koezt
 • Koezt's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8057
Epifanes is al een heel oude blanke lak. Op onze wedstrijd Schakels gebruik ik blanke lak van Hydrant. Bevalt me prima.
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 19 mrt 2023 12:16 #1467179

De vloerplankjes zijn nu 90% klaar. Dus ik zal wel door gaan lakken. Dan zelf ervaren of ze Epifanes nou krasvast is of niet. Wat ik nog niet helemaal begrijp zijn de hoeveelheden lagen. Epifanes zegt 3 hechtlagen en daarna minimaal 5 lagen. Maar het is toch zo dat niet elk doeleinde dezelfde hoeveelheid lagen vereist.

Interieur kan voldoen met een laag las ik. Is dat een laag ná de eerste 3 lagen? Zouden de 3 hechtlagen en minimaal 5 lagen zijn voor UV bescherming? Ik heb zoveel vragen nog. Jammer dat epifanes niet wat duidelijker is. Of het staat wel ergens, maar ik heb er zoveel over gelezen en gekeken dat ik ooit gezien heb en weer vergeten ben
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 19 mrt 2023 12:17 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 19 mrt 2023 14:16 #1467190

 • jerry
 • jerry's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6826
Het recept van Epifanes van 8 lagen is voor nieuw en kaal hout. Geeft uiteindelijk een mooie bolle glans. Voor onderhoud van bestaande vernislagen zijn minder lagen nodig. Lees wat er op de bus staat. Voor interieurwerk maakt het allemaal niet zoveel uit.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 19 mrt 2023 17:45 #1467230

Uiteraard, Jerry. Alleen heb ik mijn vloerplanken naar kaal hout terug gebracht. Dus ja ik lees wat er op het blik staat. Ik heb ook de website bekeken en de downloadbare informatiefolder. Ik betwijfel je antwoord. Ja, ik las ooit ook dat je voor interieur weinig nodig hebt. Maar mijn boot heeft veel hout en een stootje hier en daar gebeurt absoluut. Heb je dan wat aan een heleboel lagen? Ik heb er nog te weinig ervaring mee.

Mijn eindstelling is dat lakken prima kan als het klusje geen grote uitdagingen heeft. Ik heb dan ook besloten om of een epoxy primer (hempel) te gebruiken of voor HPL / Trespa te gaan, dankzij Freetime1970.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 19 mrt 2023 17:48 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 19 mrt 2023 19:02 #1467241

 • jerry
 • jerry's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6826
Als je meer sterkte wilt, bijvoorbeeld op de vloerplanken, zet er dan eerst 2 lagen gewone epoxy op en daarna 2 lagen vernis. Omdat ik 8 lagen ook wat veel werk vind conserveer ik mijn bootjes op deze wijze.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 19 mrt 2023 19:33 #1467250

Ah de Boatworkstoday werkwijze.

Epifanes hecht niet op epoxy. Andere lak wellicht wel maar had nog 1.5 liter Epifanes dus moest hier voor gaan. Daarnaast ken ik nog geen lak die wel hecht op epoxy. Gezien het de vloerplanken zijn en hopelijk de gordijnen en kajuitingang vaak open staan dit jaar vrees ik wel dat de epoxy het UV gaat vergelen. Tenzij je Mr Boat UV epoxy neemt? Klinkt als experimenteel spul maar misschien dat het werkt.

SUPER TIP
Voor mensen in hetzelde schuitje, vergeet nat schuren, vergeet schuurpapier. Pak een geschikte korrel scotch-brite of een goedkope action schuurpad. Ik heb veel geklooid vandaag met 400 nat en 400 droog, en nu pak ik eindelijk eens de die oude scotchbrite uit de kast en binnen 5 minuten alle glanzende plekjes aangepakt en klaar om weer te lakken. Dank u scotch brite :blush: Let op dit was wel voor hechting omdat ik meer dan 72 uur gewacht had (motivatie weg). Voor vlak schuren gebruik wel schuurpapier en een hard blokje. Zacht blokje werkt niet zo goed die gaat mee met hobbeltjes en dan schuur je alles om het hobbeltje veels te veel.

En voordat iemand claimt dat ik het blik niet lees, ik weet dat je binnen 72 uur niet hoeft te schuren.

Nu ik toch een topic open heb. Als je de boel niet wilt uitglijden op de laatste laag, kan je er wat fijn zand of dergelijks (duurder spul het waard? Speciale epifanes korrels of zoiets had ik gezien) op gooien of past dat totaal niet bij lak? Als het bijv het doorzichtigheid verpest dan heb ik er weinig aan.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 19 mrt 2023 20:26 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 20 mrt 2023 12:12 #1467394

Nog een tip voor mensen die aan de Epifanes lak beginnen. Schuur wél tussen elke laag. Doe dit met een scotchbrite 400 droog. Zo gepiept. Ik heb afgelopen week meegemaakt hoe het is om te lakken met en zonder geschuurde laag er voor en het is weer een wereld van verschil.

Zonder geschuurd te hebben lijkt de lak wel moeilijker aan te brengen. Je ziet totaal niet waar je wel of niet geverfd hebt ook niet onder verschillende lichthoeken.

Met geschuurde tussenlaag is het een makkie om de 5% verdunde laag er op te spreiden. Je ziet direct allle gemiste plekjes.

Het betekende werkelijk het verschil voor mij tussen een teleurstellende lakbeurt waardoor het overige komende werk nog zwaarder op me weegt (wie wilt hard werken voor een teleurstellend resultaat?) en een lakbeurt waar ik me erg goed over voel, en ik energie krijg om er de volgende keer weer tegenaan te gaan.

Jammer dat ik niet de moeite heb genomen om echt een stofdichte ruimte te creeëren, dan zou het resultaat uitstekend geweest zijn. Nu zie je nog wel een stofje hier en daar.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 20 mrt 2023 12:14 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 20 mrt 2023 14:48 #1467416

Eudaimonia schreef :
Ah de Boatworkstoday werkwijze.

Epifanes hecht niet op epoxy. Andere lak wellicht wel maar had nog 1.5 liter Epifanes dus moest hier voor gaan. Daarnaast ken ik nog geen lak die wel hecht op epoxy. Gezien het de vloerplanken zijn en hopelijk de gordijnen en kajuitingang vaak open staan dit jaar vrees ik wel dat de epoxy het UV gaat vergelen. Tenzij je Mr Boat UV epoxy neemt? Klinkt als experimenteel spul maar misschien dat het werkt.

Bij mij hecht de Epifanes blanke lak in het algemeen prima op epoxy. En ik heb toch al een stuk of zes hout-epoxy bootjes gebouwd. Je moet de epoxy wel even goed ontvetten en ontdoen van de amine blush die nog wel eens wil ontstaan, vooral bij koudere en vochtige omstandigheden. Epoxy goed laten uitharden, schoonmaken (lauw water + azijn) en licht schuren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beschadigd hechthout restaureren 21 mrt 2023 10:27 #1467608

Interessant, dat wist ik nog niet. Welke korrel gebruik je dan? Ik had een vloerplankje waarvan de bilge-kant schade had. Dit heb ik vervangen met verdikte epoxy:TIP: Ik kwam er pas later achter dat mahoniebeits gemengd mag worden met epoxy. Geen idee hoe het er dan uit zou zien, maar dit wit is geen gezicht. Wat je nu ziet is epoxy + glass bubbles. Ik dacht slim te wezen om glass bubbles te gebruiken zodat schuren lekker zou gaan. Maar dit wit ziet er niet uit. Misschien had ik voor helder moeten gaan.


Plan is om deze kant met epoxy te gaan beschermen omdat ik geen zin heb in de epoxy + lak combinatie. Plus, ik merk dat de epoxy roze achtig wordt wanneer er lak bovenop zit. Snap niet helemaal waarom.

En dit zijn de andere plankjes op dit moment. Achteraf denk ik dat de schade toch groot genoeg was om gelijk voor vervanging te gaan. Reden dat ik toch heb doorgezet omdat dit wat je ziet de bilge-kant is. De bovenkant is veel en veel netter. Werkelijk alles in huis-hebbende dacht ik lak en epoxy de boel wel. Kans om wat te leren. En dat klopt achteraf, een heleboel geleerd. Maar had toch liever trespa ofzo neergelegd. Misschien ga ik dat nog steeds doen, zien het wel. Maarja, hoe geef je een gladde Trespa/HPL grip? Er bestaan ook platen met gestructureerde finish maar die zijn max 6mm dik.

Ik vraag me af wat er gebeurt als je peel ply op lak legt om een oppervlakte met grip te krijgen. Zal vast niet werken. Is voor epoxy. Ik moet meer uit mijn hoofd komen en gewoon van alles proberen. Ik denk nu dat ik ga aflakken met Epifanes Eiglans interieur. Sneller klaar, hoogglans past eigenlijk ook niet bij de rest.

Ik ga daarnaast gewoon heel veel dingen proberen. Zoals een goedkope bouwmarkt multiplex plaat halen en deze helemaal bewerken met epoxy ofzo. Kijken of ik een sterke resistente plaat krijg voor weinig. Etc. Dan misschien die peel ply erop kijken of dat grip geeft.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 21 mrt 2023 13:02 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.212 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl