In de eerste plaats: je mast is zeker niet van hardhout. Maar dat ter zijde.
De allerbeste bescherming voor hout (zowel hardhout als naaldhout) is olie. Olie stoot water af en reguleert de vochthuishouding uitstekend.
Het maakt niet eens veel uit welke soort olie je smeert.
In het verleden werden de meeste houten onderdelen van schepen in de lijnolie gesmeerd, wat resulteerde in een lange levensduur. Het grootste nadeel van lijnolie op hout is dat het na verloop van tijd zwart wordt.
Alleen houten delen waarmee de bemanning veel contact had, zoals zitplaatsen, werden gevernist om kontplak te voorkomen.
De voormalige knecht van mijn tjalk vertelde dat ook de bovenste plank van de zwaarden gevernist was (de rest in de olie). Als hij of de schipper een bruine staaf moesten produceren, duwden ze het zwaard een beetje af en trapten hun klomp ertussen, waarna ze met hun rug tegen het zwaard hun precaire taak uitvoerden. Dan wil je natuurlijk niet vastplakken met je rug.
Terug naar de houtconservering.
Allerlei verffabrikanten prijzen vooral harde lakken aan, bij voorkeur 2-component. Die adviezen zijn op het idee gebaseerd dat het hout zo wordt afgesloten om waterindringing te voorkomen.
In de praktijk werkt dat erg slecht.
Hoe dan ook, er komt tòch wel water door de lak, via beschadigingen, scheurtjes, slijtplekken, schroefgaatjes, vergeten plekjes enz. Dat water kan vervolgens niet verdampen door de dichte laklaag. Gevolg: het verrottingsproces wordt extreem versneld door de harde lak.
Gebruik dus onder geen enkel beding harde lak!
Maar wat is nu een goede conservering, met de minste bezwaren?
Mijn eigen ervaring gedurende de laatste 42 jaar:
Owatrol D1-D2 heb ik gebruikt. Al lang niet meer. Mooi maar duur, kost extreem veel tijd om goed op te brengen, en heeft geen langere levensduur dan andere producten.
Le Tonkinois heb ik 1 keer geprobeerd. Mooi, maar ik was niet onder de indruk van de duurzaamheid.
Pure hardhoutolie van Epifanes: Mooi, eenvoudig op te brengen, licht ademend, maar na enkele jaren wordt het toch wat minder mooi.
Pure Perkoleum van Koopmans (een vette beits): ook mooi, eenvoudig op te brengen en eenvoudig te onderhouden.
Mijn tactiek van de laatste reeks van jaren is nog iets anders.
Als eerste breng ik op het kale hout een laagje gekookte lijnolie aan. Dat geeft een lekkere grondlaag met waterafstotende eigenschappen. Dat laat ik lang intrekken/drogen, minstens twee weken.
Daarna blanke Perkoleum, twee lagen. Als het hout wat schraal voelt, voeg ik aan de eerste laag een scheut lijnolie toe. De eerste laag droogt amper, maar dat komt goed met de volgende laag.
Daarna een derde laag Perkoleum, gemengd met eenderde Hardhoutolie voor een iets grotere slijtvastheid.
Onderhoud: elk jaar even schoonmaken, met de hand even snel slissen, en een laagje Perkoleum erover, eventueel met een scheutje HH-olie. Klaar!