Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: afwerking binnenzijde waarschepen jaren '80

afwerking binnenzijde waarschepen jaren '80 16 dec 2005 22:59 #6937

Beste Jeroen,

de meeste waarschepen (waarschijnlijk alle) werden af werf behandeld met 3 lagen polygrond blanke lak. Dit is een twee componentenlak met een eiglans. In principe zou je, als de lak er nog goed opzit alle 1 of 2-componentensystemen er overheen kunnen zetten. 2-comp. is harder, 1 comp. is flexibeler, het is maar net wat je zoekt en wat gewenst is op bepaalde punten.
Van een profschilder heb ik gehoord dat je in principe nooit hoeft te schuren tussen de lagen zolang de laag waar je overheen gaat nog vers is dus nog niet uitgehard. Hechting zal er dan altijd zijn. De reden waarom mensen dan toch tussen de lagen schuren is puur cosmetisch, je schuurt het ingevallen stof en bobbeltjes eruit zodat de nieuwe laag weer op een vlakke ondergrond gezet wordt. Of je hebt te lang gewacht en de laag die je al gezet hebt is uitgehard. Epifanes adverteert wel met een blanke lak waarbij je niet hoeft te schuren tussen de lagen maar, zoals gezegd, zou dat niet hoeven bij ieder andere blanke lak. Als jij je interieur goed stofvrij kunt houden tijdens het drogen dan is er geen enkele reden om te schuren, mits je binnen 24-36 uur over kan lakken, een beetje afhankelijk van de buitentemp. Ik heb bovenstaande wel een geprobeerd met tussenlagen en op zich ging het prima. Voor de eindlaag heb ik wel geschuurd om een vlakker resultaat te krijgen maar met de hand en een goed schuurpapiertje doe je in een uur toch heel wat vierkante meters.
Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: afwerking binnenzijde waarschepen jaren '80 17 dec 2005 10:03 #6941

beste mensen,

hierbij mijn verontschuldigingen betreffende mijn bericht. Wat ik getypt heb is wel waar maar niet volledig. Zoals Steef terecht opmerkte kun je niet alles over epoxy smeren en moet je wel degelijk schuren. Nu heb ik het echter niet over epoxy gehad mar over blanke lakken al dan niet 1 of 2 componenten. BLanke lakken op epoxybasis hebben inderdaad een andere behandeling nodig. In de jaren '80 bestonden er nog geen lakken op epoxybasis dus heb ik dit over het hoofd gezien. Nu vraag ik mij wel af of het noodzakelijk is om een epoxyverf te verwerken in het interieur maar in principe is ales mogelijk.

Groeten, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: afwerking binnenzijde waarschepen jaren '80 17 dec 2005 19:03 #6942

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
epoxy kan je over andere lak zetten maar dat is weinig zinvol daar de kracht van epoxy de hechting op hout is; in dit geval blijft de hechtkracht die van de oude laklaag. 2comp lak kan je niet over 1 comp zetten daar die oplost en gaat rimpelen door de oplosmiddelen in 2comp. 1 comp op 2 comp gaat prima. Oude laklagen moet je altijd schuren voor je er nieuwe opzet. Door de uitharding krijg je aan de oppervlakte stoffen die de hechting van vuil maar ook van lak verminderen. Mn geldt dit voor 1 comp lakken. 2 comp op 2 comp gaat wel zonder schuren mits de oude laag niet ouder is dan een week; dit is zelfs aan te raden zonder schuren daar ook hier de oude laag opbrandt door de nieuwe laag als je verse 2 comp tussen schuurt. Epoxy op epoxy moet je zeker schuren als de epoxy is uitgehard en dat is meestal al na een uur of 12. Nat in nat gaat goed met epoxy maar is praktisch vaak onhaalbaar. Vergis je niet in het kleeflaagje dat vaak op verse epoxy zit; dat is geen natte epoxy maar een produkt dat uittreedt bij het harden en dat juist de hechting met een nieuwe laag voorkomt. Tussenschuren gaat bij alle laksystemen prima met scotsbrite lapjes of sponsen met een beetje amonia. Alleen bij epoxy geen amonia maar schoonmaakazijn gebruiken.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: afwerking binnenzijde waarschepen jaren '80 18 dec 2005 19:28 #6948

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Alls je je epoxy goed schuurt kan je met een 1comp. primer of grondverf voor kunststoffen voor binnen een prima hechting krijgen en kan je het afwerken met een simpel verfje. Bij gamma ed verkopen ze grondverf voor kunsstof van International en die doet het prima. Gewone blanke lak hecht wel op geschuurde epoxy maar daverend is het niet. Ook bij de gamma verkopen ze spuitbussen met hechtprimer voor kunsstoffen en die is blank. Als je dat op de geschuurde epoxy zet zit het veel beter vast.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.355 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl