Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Beschadigde antifouling

Beschadigde antifouling 08 apr 2006 17:30 #7706

Hallo allemaal,

Hoewel de antifouling van vorig jaar er nog best goed opzat, wilde ik dit jaar toch weer een nieuw laagje smeren. Nou zijn er helemaal bij de voorsteven 3 plekken waar de antifouling afgebrokkeld is, zover dat er nu dus op die plaatsen het kale hout te zien is. Blijkbaar is er wat hards tegen aan gestoten.

Hoe gaan we dit oppakken? Uitgangspunt is natuurlijk niet nu nog alle antifouling van het hele onderwaterschip te hoeven halen. Zelf dacht ik alleen de beschadigingen netjes te schuren, tot het punt waar de antifouling weer goed aan het hout vast zit.
Wat smeer ik vervolgens eerst op het hout voordat ik er weer nieuwe antifouling op zet? En kan je zomaar elke willekeurige antifouling gebruiken als je geen idee hebt wat de vorige eigenaar gesmeerd heeft? (in ieder geval lag hij op zoet water, en wij op zout) Kan je ongestraft een nieuw (zout water) merk over een oude (zoet water)heenzetten?

Alvast bedankt weer,
Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Beschadigde antifouling 08 apr 2006 19:45 #7708

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Heb je enig idee wat er voor onderwaterverf ONDER de antifouling heeft
gezeten? Antifouling geeft helemaal geen bescherming aan het hout, het is alleen ter voorkoming van aangroei. Er zal dus een aantal lagen primer onder de antifouling zitten. Kun je een kleurverschil zien tussen de antifouling en de onderliggende laag?

Bij mijn vorige boot was het onderwaterschip met sikkens bottomcoat CR geschilderd en daaroverheen antifouling.
Deze primer en ook de primer van Epifanes op chloorrubber basis heben een kenmerkende zilverachtige/grijze kleur.
Als ik een beschadiging moest wegwerken tot op het hout dan verwijderde ik de antifouling over een gebied om de antifouling heen (10-15 cm) en bracht dan weer een aantal (5) lagen primer aan op de kale plek.

Het lijkt mij het beste om de vorige eigenaar te vragen wat er voor antifouling op gezet is, anders heb je inderdaad een kans dat nieuwe en oude antifouling systeem incompatibel zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Sikkens, er is een aantal antifoulings, niet eens alleen de Teflon achtige die niet met elke soort kunnen worden overschilderd.


Succes,

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Beschadigde antifouling 09 apr 2006 09:43 #7713

Hoi Duncan,

Ik weet niet wat er tussen het hout en de antifouling heeft gezeten. Als ik, zoals ik van plan was, en zoals jij ook aangeeft, rondom de beschadigde plek een stuk wegschuur, moet daar natuurlijk meer zicht op kunnen komen.

Maar dan weet ik natuurlijk nog niet welk merk/systeem het was. Vragen bij de vorige eigenaar probeer ik al niet meer. Voor hem was het duidlijk: Uit het oog uit het hart. Bovendien was het niet echt een doe-het-zelver, alles werd geloof ik voor hem gedaan, dus veel wijzer werd je van hem niet.

Overigens ben ik stellig van plan een koperhoudende te smeren. Alle tests van de afgelopen jaren hebben volgens mij nog geen geschikte zout-water antifouling opgeleverd. Als het ik het goed heb gelezen zijn er nu 2 merken toegestaan, Hempel (2x) en International. Ik zal daar eens naar de productinfo kijken vwb compatibiliteit.

Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.344 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl