Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
Alles over het weer

Onderwerp: Plaatselijk weer bepalen

Plaatselijk weer bepalen 14 apr 2014 18:43 #505856

Beste forum leden,

na nu een tijd lang solo te hebben gezeild op een fox 22 heb ik (door schande en gelukkig bijna geen schade) geleerd dat het van groot belang is goed vooruit te denken. Je hebt tenslotte maar één paar handen dat je kan gebruiken, dus je hebt soms iets meer tijd en ruimte nodig. Nu zou ik graag wat meer willen leren over het voorspellen van de plaatselijke wind.


Even ter voorbeeld:
Na vandaag een heerlijke dag gezeild te hebben op de loosdrechtse plassen, waar de boot ligt voor wat onderhoud, heb ik in vlagen zon, regen, en hagel gehad. Wat mij als jonge zeiler opviel was dat bij elke wolk de wind leek te veranderen, vlageriger en ook harder werd. Verschil zal op de gok 5 knopen zijn geweest. Dit leek vooral te gebeuren op het moment dat er ook regen (en hagel!) uit kwam.

Hoe zit dit? Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen op google om exact deze info eruit te krijgen. Het heeft met hoge en lage druk te maken gok ik.. maar dan...

Alvast bedankt!

Thijs
Laatst bewerkt: 14 apr 2014 18:45 door Thijs.Fox22.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatselijk weer bepalen 14 apr 2014 19:45 #505884

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Leuke vraag!

Wat betreft neerslag en wind: als het regent, nemen de regendruppels plek in de lucht in. De lucht die daarvoor op de plek van de regendruppels zat, moet dus even verkassen. Voilà, wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatselijk weer bepalen 14 apr 2014 19:49 #505887

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Hier een paar plaatjes en Engelse tekst
davidburchnavigation.blogspot....ind-near-clouds.html
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatselijk weer bepalen 15 apr 2014 03:19 #505907

Je had in dit geval te maken met onstabiele lucht
met stabiele lucht is het verschil met de wind op grote hoogte en boven het aardopp. niet groot omstandigheden niet al te veel zicht en rustig weer

bij onstabiele lucht is het verschil met de wind op hoogte en op het aardopp. veel groter..
en door middel van de buien veranderen luchtstromingen waardoor er af en toe de wind vanuit de hoge laag het aard opp. bereikt. dit zijn dan de vlagen. die door de onstabiele lucht niet aldoor uit de zelfde richting komen (en afhankelijk van de snelheid meer of minder krimpen op het oppervlak.)
als hij dan ook 15 tot 20 knopen wind aangeeft is het niet ondenkbaar dat er vlagen bij zitten van 25 en meer knopen!in een buiige omgeving.
als er ook nog een trogje overheen waait kan het heviger zijn..
terwijl er in de wind verwachting daar niet over wordt gesproken.
Daarom moeten we eigenlijk niet zo mopperen op de weerberichten, het mankeert vaak aan onze kennis.. als ze er voor je gevoel naast zitten met de wind.

het draaien kan liggen omdat je bij land in de buurt bent!
over water is de wind bv.. zuid kom je dan bij land wordt de wind afgeremd en zal hij krimpen naar bv. zzo met hardere en zachtere wind krijg je verschil in het meer of minder krimpen
en dan zijn er nog eilandjes die ook weer een grote invloed hebben..
Laatst bewerkt: 15 apr 2014 03:28 door de-verleiding.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatselijk weer bepalen 15 apr 2014 03:27 #505909

  • holrobert
  • holrobert's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2847
Voor wat je beschrijft zijn een paar redenen, die zich (nogal kort door de bocht anders wordt het zo'n lang verhaal) zo laten verklaren:

Op hoogte waait het meestal harder en uit een andere richting dan dicht bij het aardoppervlak (wordt wel grenslaag genoemd). Deze windsnelheid en schering neemt geleidelijk toe met de hoogte.

Soms is er nauwelijks uitwisseling tussen de hogere luchtlagen (bv in de zomer in de ochtend als de zon nog geen warme lucht doet opstijgen), en soms heel veel (bv door onstabiliteit veroorzaakt door hele koude bovenluchten (zoals gisteren) met bijbehorende buien.

Juist tijdens deze buien vindt er veel uitwisseling plaats waardoor de wind in de bovenlucht ook wat meer afdaalt naar de grenslaag. En dan dus in de grenslaag extra vlagerig is en nogal wat van richting verandert (door schering, verschillen in snelheid, en nog versterkt door de dalende koude luchtmassa's uit de bovenlucht).

Tips;

Lees eens 'Het weer van morgen' van Karnetski, ga lekker meelezen op www.weerwoord.be, of doe bv een (theorie of praktijk) cursus bij 'weatheratsea'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatselijk weer bepalen 15 apr 2014 04:30 #505914

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
In een onstabiele luchtmassa, meestal koudere lucht op een relatief warmer oppervlak (toegepast op huidige omstandigheden: koude lucht in noordelijke aanvoer over voor de tijd van het jaar toch wel bijzonder warm water), krijg je zeker in het binnenland de opbouw van stevige stijgstromen door opwarming in dagelijkse gang.

De zon bestraalt het aardoppervlak en warmt die op (misverstand is vaak dat de zon de lucht opwarmt, wat dus niet echt is). Het is het aardoppervlak die geleidelijk de luchtlagen erboven opwarmt. Warme lucht gaat stijgen en ondertussen uitzetten en langzaam afkoelen (adiabatische expansie). Daardor ontstaat uiteindelijk condensatie als de afkoelende luchtbel een dauwpunt heeft die ongeveer even hoog is als de temperatuur van de omliggende lucht (denk aan uw pint op een zomerterras). In een later stadium ontstaat uit deze groeiende cumulus ook eventueel een bui. Feit is, dat zo'n onstabiele wolk werkt als een soort stofzuiger. (zie ook plaatjes hierboven, of hieronder, hangt ervan hoe uw instellingen voor deze site zijn). Warme lucht wordt uit zowat alle richtingen aangetrokken. In een bepaalde fase van het spel, wordt er zoveel warme lucht, energy en momentum aangetrokken, dat de natuur daar niet meer blij mee is. Die wil namelijk altijd streven naar evenwicht. En hie komt het spreekwoordelijke 'what goes up, must come down' in beeld. Koude lucht vanop grotere hoogte zoekt zijn weg naar beneden, en zal ergens die stroom naar de wolk gaan doorbreken. Het spreekt voor zich dat we op zo'n momenten met behoorlijk meer frictie, erg vlagerige en springerige wind kunnen verwachten.

Ik heb wel wat moeite met wat hierboven geponeerd wordt: er zou meer wind zijn in hogere luchtlagen... Dat is leuk en aardig, maar dus niet de motor van de rukwinden en -shiften onder een cu, tcu of cb. Windsnelheden zijn altijd wel hoger, ook onder stabiele omstandigheden. Wat een relatief sterkere windrichting wél betekent voor onstabiele omstandigheden, is dat wanneer er ook stevige rotatie van de wind mee gemoeid is, de buien een langere en betekenisvollere levensduur zullen krijgen...

Even in een nut...

Johan
Laatst bewerkt: 15 apr 2014 04:35 door BM Sail.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatselijk weer bepalen 15 apr 2014 05:32 #505921

  • Koezt
  • Koezt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8003
Hier (vanuit Zeilersforum) een lezing van gehad. Erg interessant.
Compleet ebook staat op de site:
www.weerpublicist.nl/weerkunde/
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatselijk weer bepalen 15 apr 2014 11:11 #506034

Bedankt voor de uitleggen! En de plaatjes maken het verhaal helemaal duidelijk.

En inderdaad weerberichten gaan sowieso maar tot een bepaalde "hoogte" naar mijn mening. Ik zeil pas een jaartje solo en vorig jaar in Friesland heb ik het meerdere keren meegemaakt dat ik overvallen werd door meer wind dan was voorspeld en andersom. Toen ik voor het eerst "overvallen" werd door vlagen van bft 7 zonder rif in me grootzeil moest ik toch wel even alle hens aan dek geven om in me eentje de motor te starten en de boot in de wind te krijgen. De leercurve was gelukkig wel hoog. :silly:

Maar het is natuurlijk niet eerlijk om dit op het weerbericht (dat naar herinnering btf 4 met stoten naar bft 5 aangaf), de wind word immers door zoveel factoren ter plaatse beïnvloed. Wel zou ik het beter willen leren te voorspellen, tegenwoordig kan ik veel beter op het weer anticiperen dan eerst, hoewel dit dan wel voor een groot deel gebaseerd is op gevoel. Maar met de informatie hier word dat gevoel ook steeds meer aangevuld met kennis ;)

@Koezt

Bedankt voor de link, staat zeer veel nuttige informatie met betrekking tot het weer en de voorspelling daarvan.

Thijs
Laatst bewerkt: 15 apr 2014 11:12 door Thijs.Fox22.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.288 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl