Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
Alles over het weer

Onderwerp: FV3 model

FV3 model 25 okt 2018 02:42 #990942

NOAA is al een paar jaar bezig met het verbeteren van het aloude en veel gebruikte GFS model, zeker nog verre van perfect, maar ze maken stappen in de goede richting. Al enkele jaren draaien ze FV3 op de achtergrond en het schijnt een mooie verbetering te zijn. Lees het volledige verhaal hier:

arstechnica.com/science/2018/1...B6ZeY2M1gHhHdPHtyNLg
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

FV3 model 25 okt 2018 06:16 #990949

  • ZeeZin
  • ZeeZin's Profielfoto
Bedankt voor het delen; mooie vooruitgang!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

FV3 model 25 okt 2018 06:25 #990951

  • Zeelandbrug
  • Zeelandbrug's Profielfoto
Thx 4 info.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

FV3 model 25 okt 2018 09:10 #990992

Leuk artikel, maar de USA is er nog lang niet…. Kwoot uit de evaluatie:
These are not bad scores, and it is nice to see some modest improvement from the FV3, but it still is not the best in the world. For the entire globe, the FV3 model would still rank behind the best-in-class European model (0.910) and the United Kingdom Met Office (0.887). Essentially, the FV3 upgrade appears to bring the US model from third or fourth best global weather model to pushing the United Kingdom for second-best in the world.
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

FV3 model 25 okt 2018 15:48 #991095

Als er "lastig" weer aankomt mag ik graag diverse modellen naast elkaar leggen. GFS gebruik ik daar ook vaak voor. Dus leuk dat er verbeteringen aan zitten te komen.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

FV3 model 25 okt 2018 16:09 #991100

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13408
Natuurlijk ben ik wel benieuwd of Redshift hier zijn licht op wil laten schijnen. Altijd interessant om te weten wat iemand die er werkelijk verstand van heeft er van denkt.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

FV3 model 26 okt 2018 17:55 #991375

  • redshift
  • redshift's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3227
Ik zou willen dat ik er echt iets zinnigs over kan zeggen, maar dit is voor mij ook nieuws! Ik had er nog niet eerder van gehoord. Wel dat GFS ondertussen (intern?) op 1/4 graad zou draaien, maar ik weet eerlijk gezegd niet eens of die data ondertussen ook al voor download beschikbaar is. Je raakt er uit als je er niet meer dagelijks mee werkt.

Wat er wel over te zeggen valt is dat e.e.a. rustig gerelativeerd mag worden qua qualiteit. Ondanks dat ECMWF de naam heeft beter te zijn in Europa dan GFS, heb ik vele jaren succesvol weersverwachtingen gemaakt zien worden op basis van GFS. "Niet de nummer 1" betekent nog lang niet "niet goed". Verder is het inzetten van een weermodel een kwestie van lange adem: het kost veel tijd om de evaluatie te doen, om objectieve kwaliteitsscores te berekenen en al helemaal om er iets aan te verbeteren.

Al met al juich ik toe dat ze doorontwikkelen en dat er een nieuwe versie komt. Ik zie geen resolutie genoemd van het nieuwe model, dus ik kan niet inschatten of ze al naar een niet-hydrostatisch model toe zullen gaan (zoals WRF en Harmonie) of dat het nog een hydrostatische benadering is. Dat zal voor zeilers in kustgebieden bijvoorbeeld veel waarde kunnen toevoegen (grib files).

KNMI is nu al jaren bezig met Harmonie en nog steeds niet volledig overgestapt. Deze ontwikkeling zal dus ook zeker lang duren en gestaag doorzetten. Belangrijkste pluspunt is denk ik de een-na-laatste paragraaf: NOAA blijft zijn modeldata gratis aanbieden. Dat alleen zal er voor zorgen dat ze nummer 1 blijven qua gebruik van de data.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.236 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl