Ben bezig het brandstof systeem onder handen te nemen.
Diesel uit de tanks gehaald en in jerrycan´s aan land gestald.
In de zijkant van de tanks worden inspectie openingen gemaakt, tanks schoongemaakt.
In de tanks en in het hele systeem zit een soort zwarte drab.
Op de oude foto is het drab bruin, tegenwoordig is het zwart.
Verleden jaar twee keer motor uitgevallen door verstopte filters.
Het voorfilter is een Separ, zelfs de grote glazen onderkant van de filter is aan de binnenkant door het drab ondoorzichtig geworden. Dat zwarte spul gaat blijkbaar door de Separ voorfilter want ook de op de motor gemonteerde fijnfilter zat vol zwart spul.
Tussen Separ en fijnfilter zit onder meer de opvoerpomp en nu heb ik de indruk dat die de geest gegeven heeft, die zit hoogstwaarschijnlijk ook vol zwart slijk en dat is niet de bedoeling. Waarschijnlijk is de pompmembraan gescheurd, loopt diesel in de smeerolie. Tanks staan hoger dan de motor, ook met een slecht werkende opvoerpomp loopt de motor goed.
Ga vanzelfsprekend de pomp ook onder handen nemen, heb een nieuwe membraan en nieuwe kleppen, kan alleen maar hopen dat het de juiste zijn voor mijn soort opvoerpomp.
Heb nieuwe brandstofleidingen gelegd. De oude koperen leidingen schoonmaken zag ik niet zitten, heb dan maar rubber leidingen gelegd. ( Zoals op alle nieuwe jachten )
Ook het Separ filter haal ik straks uit mekaar om schoon te maken.
Mijn vraag :
Heb een Mr Funnel aangeschaft. Zie :
Heb daarmee de uit de tanks komende diesel ( 100 liter ) gefilterd.
Nu blijkt die diesel nog steeds zwart te zijn.
In de filmpjes op YouTube word altijd een klein beetje water in de filter gegoten, dat komt er niet door. Logisch. Onderaan de filter zit een opvangbakje, pas als het niveau stijgt komt de vloeistof in contact met het filterelement en passeert. Dus ik heb zo de indruk dat ik “Genomen “ ben.
Men beweert dat het filter wel brandstof molecules doorlaat maar niet de ??? grotere ???water molecules. Hoe gaat dat zwarte spul dan door het filter ?
Het water gaat niet door dat fijne filter omdat de oppervlaktespanning van water veel hoger is dan die van dieselolie . Met de molecuulgrootte heeft dat niets te maken.
Ik weet niet wie "men"zijn maar die vertellen daarmee een van de bekende "broodjes aap".
Dat het zwarte spul niet uit de diesel afgescheiden wordt komt omdat dat de beruchte dieselbacterien zijn of beter gezegd de resten van afgestorven bacterien en hun uitscheidingsproducten.En een filter wat bacterien af kan scheiden is dat filter zeker niet.
De enige manier om die beestjes eruit te krijgen is de hele hoeveelheid diesel met een van de daarvoor bestemde speciale toevoegingen ( bijv. Grotamar) te behandelen. Alleen , of de diesel daarmee helemaal schoon wordt valt te zeerste te betwijfelen want de afvalproducten kun je niet m.b.v. filetren eruit krijgen. Waarschijnlijk wel met een acteif koolfilter maar dat is ook verre van goedkoop.
Het beste is daarom alle vervuilde diesel af te voeren naar een egmeentelijk chemische stoffen afvaldepot.
Vervolgens de tanks, leidingen en andere met die rommel besmette zaken zeer goed te reinigen , bij voorkeur met een stoomreiniger , te drogen en te vullen met schone verse diesel waaraan weer die toevoeging wordt bijgemengt.
Dan zou je van de problemen af moeten zijn.
Ad
Laatst bewerkt: 27 feb 2016 15:36 door Yellow Boat.
@Yellow Boat , dank voor de uitleg.
Het schoonmaken met stoom kan ik wel vergeten, Griekenland is een beetje een ontwikkelingsland.
Lijkt er inderdaad op dat ik de oude diesel maar best kan vergeten.
Ook een gemeentelijk chemisch afvaldepot kun je hier vergeten. In Nafplion heb ik eens een gebruikte olie container zien staan. Verleden jaar deed ik een oliewissel in Nauplion en ben op zoek gegaan naar die container. Bleek die reeds twee jaar weggehaald te zijn omdat de olie in zee liep.
Ik vind wel iemand die die zwarte diesel graag wil hebben.
Ik heb de tanks binnen schoongemaakt met zo´n metalen schuursponsje en zeepwater, dan goed laten drogen.
@Nachtvlinder ; ik heb een Refleks oliekachel aan boord ( Onder de kajuittafel ) maar gebruik die sedert 2002 niet meer. Werd gevoed uit dezelfde tanks en had omdat ik een gaskraantje gebruik als afsluiter toen reeds problemen met verstopte leidingen. De leiding naar de kachel is de eerste aftakking na de bakboord tank, vulde zich regelmatig met crud uit de tank.
Sedert 2002 gebruik ik enkel de houtkachel. Ook voor het koken. Hier in Turkije- Griekenland is droog brandhout overal te vinden. Gratis. ( Ben een Zeeuw )
Die houtkachel is eigen bouw, nu 29 jaar oud, en is zowat iedere dag een uur of zes in gebruik.
S´morgens een uurtje voor koffie en de nachtkoude uit de boot te halen, s ávond van zes uur tot bedtijd. Low tech, nooit problemen. ( behalve een nieuw glaasje voor het raampje )
Nu eind Februari moet ik reeds de kajuitdeuren openlaten tijdens het koken. Anders word het te warm.
@Ad, het reinigen met een stoomreiniger, is dat om dmv hitte de laatste bacterien te doden? Zou dat, bij gebrek aan stoomreiniger ook anders kunnen? Chloor, Alcohol, zoiets?
@Old Bawley: ik weet het fijne er niet van, maar de huidige biodiesel schijnt koperleidingen aan te tasten. Niet rouwig zijn dus vanwege je nieuwe rubber slangen.
Al in 2011 werd over dieselbesmetting op dit forum gediscussieerd : zie www.zeilersforum.nl/index.php/...1055-bacterie#191943 , en sindsdien komt het onderwerp hier regelmatig terug.
Voor een ernstige tankbesmetting is altijd water nodig, zorg er dus voor dat je brandstofsysteem voor wat betreft de ongewenste toetreding van water op orde is, let daarbij vooral op de vuldop en de ontluchting.
De laatste jaren is het probleem verergerd door de gewijzigde samenstelling van diesel : het drastisch verlagen van het zwavelgehalte, het toevoegen van 7% biocomponenten, waardoor de houdbaarheid en stabiliteit in opslag enorm zijn verslechterd.
Pomphouders krijgen van de oliemaatschappijen en veiligheidsinstanties hele waslijsten met maatregelen die ze moeten treffen, maar deze boodschappen gaan aan de meeste watersporters voorbij. Zo tanken velen nog steeds aan het einde van het vaarseizoen hun tank vol, omdat men denkt daarmee condens te voorkomen. Je zit dan 6 maanden later aan het begin van het volgende vaarseizoen wel met een tankinhoud die aan z'n houdbaarheidsdatum zit en instabiel begint te worden.
Koper en zink (of legeringen daarvan) in het brandstofsysteem (denk aan brandstofleiding en filterhuis) zijn katalysator voor de veroudering, en kunnen ernstig worden aangetast door de afbraakprodukten van de diesel.( zie www.zeilersforum.nl/index.php/...ten?start=250#679373 , en www.zeilersforum.nl/index.php/...?limitstart=0#680520 )
Wil je probleemloos blijven varen, zal je dus zowel aan de techniek van je brandstofsysteem als aan je tankgedrag aandacht moeten besteden.
Hoe houden tank- en bunkerstations hun dieselvoorraad dan op orde? wat voor maatregelen treffen zij? tot op heden top ik aan het eind van seizoen mij tank ook af.
Mijn idee om de hier in het zuiden veel meer voorkomende besmetting door bacteriën op te lossen was simpel.
Geruchten gaan dat vele brandstofhandelaars zelfs afgewerkt frituurvet in de diesel mengen.
En olijfolie, dat is zowat het enige dat Griekenland veel heeft.
Ik was van plan de twee grote tanks op te geven en een klein ( 25 l ) buitenboordmotor tankje te gaan gebruiken. Snellere omzet van de diesel en makkelijk schoon te maken.
Met 25 L kom ik 10 uur dieselen verder, dat is genoeg, het is tenslotte een zeilboot.
De tanks zijn niet te verwijderen, had gedacht er een grote opening in te zagen waar ik die BB motor tank kon in en uitschuiven.
Blijken er echter slingerschotten in de tanks te zitten die ik er ook niet uit krijg met mijn beperkte middelen.
Toch blijft het idee van een klein tankje behouden.
Blijkt de besmetting aan te houden ga ik voor dat idee.
Op een klein jachtje dat permanent bewoond is vind je niet zo snel een vrije ruimte.
Ik kon wel de chemische middelen / verf bakskist leegmaken en daar een BB tankje installeren. De verfblikken en zo konden dan via het mangat in de schoongemaakte lege tanks.
Vandaag neem ik vrij. Niks schoonmaken in die smerige tanks.
Ik ga dingyzeilen. Zomer is begonnen.
@ CeesS ; Motor is een Perkins 4108M uit 1980.
Die heeft sowieso last van de nieuwe smeerolie en brandstof als ik de zeilbladen moet geloven.
@Ad, het reinigen met een stoomreiniger, is dat om dmv hitte de laatste bacterien te doden? Zou dat, bij gebrek aan stoomreiniger ook anders kunnen? Chloor, Alcohol, zoiets?
Niet alleen om de bacterien te doden , ook om alle andere rommel goed weg te krijgen.
Kan inderdaad ook wel met bleekwater ( dat is wat anders dan chloor hoor maar ik weet wat je bedoelt) maar stoom is echt beter voor een complete reiniging en wordt meestal ook door professionele bedrijven gebruikt bij het reinigen van dieseltanks.
Maar als je daar niet aan kunt komen ( ook niet bij een verhuurbedrijf ?) dan kan bleekwater ook wel.
Er blijven trouwens vrijwel altijd wel ergens in kieren bacterien achter , daarom bij opnieuw vullen met schone diesel het beste bijv. Grotamar toevoegen.
Ad
Hoe houden tank- en bunkerstations hun dieselvoorraad dan op orde? wat voor maatregelen treffen zij? tot op heden top ik aan het eind van seizoen mij tank ook af.
Een quote van het AMT garageforum : 'Shell zegt het volgende: De compositie van de brandstoffen is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Daarvoor is een aantal redenen te noemen, zoals de voortschrijdende raffinagetechnologie, verandering van de wetgeving waar het gaat om benzeen, lood en zwavel, de introductie van additieven en de ontwikkeling daarvan.
De veranderingen binnen de raffinaderij hebben het mogelijk gemaakt om te voldoen aan de toenemende vraag naar motor- en vliegtuigbrandstoffen zonder een groter overschot aan stookolie te produceren. Dit heeft tot gevolg gehad dat het aandeel aan onverzadigde verbindingen in de motorbrandstoffen is toegenomen. Daarmee kunnen uitstekende brandstoffen worden samengesteld, zij het dat ze meestal minder geschikt zijn voor langdurige opslag, vanwege een afnemende oxydatiestabiliteit.'
Bedankt Cees. Mijn tank is nog (bijna) vol. Op m'n kluslijstje voor deze winter staat nog het verwijderen en reinigen van de tank en inbouwen van een "man" gat.
Hopelijk red ik dat deze winter nog. Ik ben heel benieuwd hoe de inhoud en de tank zelf er uitziet...
Toen ik het mangat maakte, 2-3 jaar geleden, heb ik de diesel maanden laten staan en bezinken.
Alles weer terug gepompt en de onderste zwarte laag gefilterd door en koffie filter.
Nooit problemen gehad.
Verder geloof ik heilig in de Jomanda magneten in de brandstof leiding
Die luttele liters die wij er doorheen stoken is dermate weinig dat ik niet overtuigd ben dat dat grote schades zal geven.
als je 100 of 1000 ton per jaar wegstookt is het wat anders. (denk ik)
Helios is de zonnegod, Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan.