Voor mijn destijds 17 jaar oude dieseltje met onbekend aantal motor uren heb ik wel de verstuivers opnieuw laten afpersen, ondanks dat ik vond dat ie mooi liep. En dat was het op zich wel waard: de druk was behoorlijk anders geworden dan de specs en aardige verschillen tussen de verstuivers.
Revisie was volgens de firma nog niet nodig en het alleen testen en afpersen kostte iets van 2 tientjes per verstuivers: te overzien. En het demonteren/monteren was ook niet zo'n grote klus. Erna liep ie nog mooier... Dat is een van de weinige preventieve onderhouds dingen die ik aan zo'n dieseltje zou doen. Een niet optimaal functionerende verstuiver merkt je niet altijd en kan voor diesel in en dus verminderde smering van de olie zorgen.
Een smeerolie analyse zou ook kunnen en daar is ook weinig destructiefs aan. Op werk is dat gangbare procedure om de conditie van scheeps motoren in de gaten te houden. Als daar in diesel, koelvoeistof of roet wordt gevonden, weet je ook of er ergens iets mis is. De vraag is alleen of het in door een leek te lezen uitkomsten uit komen. Er zijn ook doe-het-zelf testjes van enkele tientjes maar geen idee of daar iets zinnigs uit komt.
Verder heb/had ik door middel van marktplaats-zoekopdrachten een scala aan relatief gemakkelijk te vervangen aangehangen onderdelen verzameld voor schappelijke prijzen: opvoerpomp, waterpomp, dynamo, startmotor, demperplaat etc. Als er dan onderweg onheil op treed, kun je dat gemakkelijk oplossen. Uiteindelijk kost het niks want ik heb alles weer snel voor dezelfde prijs verkocht (via ZF) toen de motor er uit ging. Nu hetzelfde aan het doen voor de huidige motor. Ik zoek nog de dynamo, de rest is er al weer