Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Een Rhino VX65 electrishmotor kopen

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 21 mei 2024 11:39 #1561082

Hallo allemaal, Mijn naam is Antonio en ik ben nieuw op het forum, ik bezit een Centaur waar ik tot nu toe veel plezier aan beleef :)

Mijn nederland is nog niet zo goed dus mijn berichten kunnen wat verkeerd vertaald zijn, excuses daarvoor.

Mijn vraag in dit bericht gaat over de aanschaf van een elektromotor voor mijn centaur, ik heb een Yamaha 4ac waarvan ik het beu ben om problemen te hebben om hem te starten en hij stopt plotseling, ik gebruik de motor alleen om de haven in en uit te gaan (een meer) om niet te zeilen, en ik was de aanschaf van een Rhino VX65 aan het evalueren ter vervanging van mijn Yamaha 4AC.
Heeft iemand ervaring met dit merk of model?

Bedankt!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 21 mei 2024 15:11 #1561124

Ik heb niet zo'n hoge pet op van dit soort simpele 12V electromotortjes. Leuk voor een visbootje, maar niet geschikt voor een zeilboot met wat tegenwind. Investeer dan in een Torqeedo of een Epropulsion, maar dan ben je wel meteen heel wat meer centjes kwijt.
Mijn Torqeedo gaat veel efficienter om met het opgenomen vermogen dan de 55 lbs Minn Kota die ik eerst had (veel minder Watt voor dezelfde vaarsnelheid).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 21 mei 2024 17:17 #1561148

  • Bert65
  • Bert65's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4252
De Rhino is geen simpele trolling motor maar is van hoge kwaliteit. Wordt in Duutsland meer gewaardeerd dan hier. Let er wel op dat we praten over 600 watt of meer op 12 volt, dus dikke kabels.

Ik heb zelf een Epropulsion, die bevalt zeer goed, maar is natuurlijk nog weer een andere prijsklasse.

Kijk ook eens naar de 24 volt modellen van bijvoorbeeld Haswing Protuar.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 21 mei 2024 17:58 #1561154

Bedankt voor jullie reageren!

De Haswing Protuar 1.0 van 12v kost bijna de zelfde als een rhino VX65, is de Haswing beter? hoe so? en de 2.0 wie is van 24v heb 2 12v accu nodig or een groterde accu van 24v.

Die motor is alleen voor in en out de box in een meer, denk jullie 65lbs is te weinig?
Laatst bewerkt: 21 mei 2024 17:59 door tonymarasco.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 21 mei 2024 19:17 #1561162

  • AdB
  • AdB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3767
Zou het bij de gekozen Rhino VX65 houden.
Gaat hier om een Centaur open zeilboot die even de haven in en uit wil
op een meer.
24 volt betekend meer sjouw werk en draagt niets bij in de beschreven
situatie.
Op mijn oude club was een koppel wat een 12 volt draagbare accu gewoon
mee naar huis nam na het zeilen om thuis op te laden, was een start accu
van Volkswagen Polo, ging prima.

A
Tornado sport
Een monohull is eigenlijk een multihull die niet "af" is...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 22 mei 2024 08:02 #1561206

  • Bert65
  • Bert65's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4252
Ik denk dat de Haswing van vergelijkbare kwaliteit is. Het merk is is in Nederland iets beter verkrijgbaar
Maar de Rhino is een prima keuze. Dan hoef je alleen nog na te denken over de accu.

Let er op dat de accu die je er bij neemt een flink aantal Ah moet kunnen leveren. Niet piek, maar continu. En ga natuurlijk voor een LiFePo4 accu in een degelijke accubak.

Er zijn (ook hier op het forum) diverse berekeningen te vinden voor de dikte van je kabels. Neem die serieus. Zorg voor een degelijke stekker, ook geschikt voor het aantal Ah.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 22 mei 2024 08:32 #1561218

Ik wil één pack verkopen, het is de motor, één accu, en oplader en één accubox. Dit zou alles compatible zijn
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 22 mei 2024 13:56 #1561291

  • Bert65
  • Bert65's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4252
OK, ik mis nog een (automatische) zekering, maar dat klinkt verder compleet. Check de diktr van de kabel

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 23 mei 2024 16:41 #1561625

Ik heb ook een simpel electro motortje, ook voor alleen de haven in en uit. Gaat prima. Alleen de kabels lopen wel een eind over het achterdek naar de accu. Heb je al een idee hoe je dat gaat oplossen ? Ik heb nml nog zelf geen oplossing. Ben benieuwd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 03 juni 2024 15:20 #1564018

update: Ik ben net terug van het testen van de motor op de Centaur. in vooruit 3 is genoeg om uit te gaan en in de haven, in 5 kun je snel gaan voor het geval je moet opschieten. Omgekeerd kun je gemakkelijk breken en gemakkelijk in de haven manoeuvreren. Ik heb geen spijt van de aankoop, ik kan zeggen dat ik er erg blij mee ben. Ik moet nog een goede manier vinden om de kabels van de motor naar de accu te leiden, ze zitten over het bord en het ziet er verschrikkelijk uit. Ik overwoog een zonnepaneel om de batterij op te laden, misschien een beetje overdreven
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 04 juni 2024 04:37 #1564070

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2072
Ik gebruik iets dergelijks om onze 8 ton te verplaatsen bij windstilte. Mijn trolling motortje is een 212 € duur Chinees ding, te vergelijken met de Talamex 8600. Bij mij is het een 24 volt motortje. Ik laad de 24 volt lifepo4 accu vanuit de 12volt boordaccu´s met een Victron Orion 12-24 volt. De 12 volt accubank word geladen met zon en windenergie, iets anders heb ik niet.
Wij ankeren, dus geen in en uit boxen varen. Heb bij het aanmeren aan een langszijds drijvende stijger geleerd dat het afstoppen van onze 8 ton met dat motortje zeeeer lang duurt. Volgende keer leg ik ons zeeanker (stopzak) klaar.
Ik heb de kop met de “gashandle” verwijderd en die opgesteld naast het stuurwiel. Dikke kabels gebruikt. In standje één gebruikt het motortje ongeveer 30 A bij 24 volt, dat geeft de boot bij windstilte 1,8 knoop. Ook maar de minste wind en ik zeil.
Ik haal het motortje na ieder gebruik met een slede uit het water. Ik heb de schroefas afdichting bekeken, onder water laten is zeker weten inwateren. Heb ook een reserve schroefje gekocht, plastic breekt.
Ik begrijp niet dat niet meer mensen elektrisch varen hier in Griekenland, ben nog altijd de enige hier. Ben dan ook de gekste.
Het is behelpen zo´n één pk motortje, laatst was ik bijna op de nieuwe ankerstek, draait de wind in één seconde 180° en sterk tegen. Gelijke witte koppen. Verstandig zou geweest zijn om te draaien en vóór de wind naar een andere ankerstek te zeilen, ik wilde eens testen. Heb het motortje op standje 5 gezet en de Torqeedo die ook voor de aandrijving kan worden gebruikt bijgezet op middel.
De boot bleef (met weggehaalde zeilen) nog net snelheid houden tegen de sterke (schat 4BF) wind in. Golven van een groot schip zouden ons stilgelegd hebben. Dus het kan, is echter link.
Ook niet vergeten, met één pk kun je geen anker in de grond trekken. Moet je improviseren.
Was ik jonger bouwde ik een binnenboord elektro in, is makkelijk, ik kan alles zelf. Dan was ook het probleem met het uit het water komen van het schroefje bij golven opgelost.
Bootje spelen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 04 juni 2024 10:03 #1564115

TopicStarter is inmiddels voorzien, maar voor anderen die nog iets zoeken wil ik dit nog kwijt. Juist voor dagjes zeilen met een open zeilboot zoals valk/centaur/randmeer is iets als een epropulsion (of torqeedo) écht ideaal.

Tov van zo’n klein knetter tweetaktje is het een verademing. Tov zo’n vis motor zijn ze een stuk efficiënter en je zeult niet meer met extreem zware loodaccu’s, maar hooguit 9 kg die je thuis oplaadt, er zo op klikt en vervolgens makkelijk 4 uur of meer op kunt motoren. Je leert vanzelf om juist niet vol gas te varen, vaak is 250w al genoeg.

Heb zelf de epropulsion Spirit gebruikt op onze vorige kajuitzeilboot, en zelfs daarop beviel het echt heel goed. Niet voor lange toertochten op groter water (tenzij je telkens in havens zou overnachten, dan kan kan je prima bijladen). Wij gebruiken hem nu op ons rubberbootje en het langste tochtje daarmee op 1 accu is nu 25 km, met nog ruime marge aan het eind vd dag :)

Het is waar dat deze buitenboordmotortjes in een andere prijsklasse zitten dan de genoemde vis motortjes, maar je vindt ze echt regelmatig voor een stuk lagere prijs op marktplaats. Mocht het niet bevallen kun je hem op die manier altijd wel weer kwijt met weinig tot geen verlies.
Let bij oudere generatie Torqeedos wel op dat ze herrie maken, de nieuwere zijn wel net zo stil als de spirit.

Epropulsion heeft trouwens net een nieuwe kleinere buitenboordmotor gelanceerd, met 500W en lagere prijs. Qua vermogen is dat helemaal ideaal, helaas wel kleinere accu. Weet niet of dat groot genoeg is in de praktijk. Kan uiteraard wel prima als je haven direct aan het meer ligt en je vaargebied niet te groot is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 04 juni 2024 12:52 #1564150

  • Bert65
  • Bert65's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4252
Vooropgesteld dat ik het op zich helemaal met je eens ben; niet iedereen heeft het geld voor een Torqueedo of Epropulsion. Een eLite is ook nog 1100 euro en de accu is ongeveer een derde van de grote broer.

Ik vind het leuk om te zien dat de wat serieuzere trolling motoren hun weg ook weten te vinden. Het merk Rhino is hier niet zo bekend maar ze leveren zeer krachtige 12volt motoren.



Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 04 juni 2024 13:21 #1564156

Bert65 schreef :
Vooropgesteld dat ik het op zich helemaal met je eens ben; niet iedereen heeft het geld voor een Torqueedo of Epropulsion. Een eLite is ook nog 1100 euro en de accu is ongeveer een derde van de grote broer.

Ik vind het leuk om te zien dat de wat serieuzere trolling motoren hun weg ook weten te vinden. Het merk Rhino is hier niet zo bekend maar ze leveren zeer krachtige 12volt motoren.



Gepost met de officiële Zeilersforum-app

Ik denk dat als je de verbruiks- en onderhoudskosten meerekent een E-propulsion/Torqeedo niet duurder is dan een lawaaierige en stinkende benzinevariant. Dat haalt het dan weer niet bij zo'n 12V Rhino, maar dat heeft ook zo zijn beperkingen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 04 juni 2024 13:38 #1564158

  • EelkoL
  • EelkoL's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 271
Voor de meelezers: Bedenk wel dat de goedkopere modellen niet geschikt zijn voor zout water. Dat betekent voor mij dat ik het, ook gezien de prijs van een duurdere, het toch nog even bij mijn 4takt hou voor de bijboot.
1/2 Dufour 34 Performance
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 04 juni 2024 13:48 #1564162

Houd er rekening mee dat ik op zoek was naar een motor om de haven in/uit te gaan in een meer en ik heb een centaur (ongeveer 550 kg). Duizenden euro's uitgeven aan een torqeedo was geen optie.

Voor het gebruik dat ik aan de motor ga geven en de tests die ik heb gedaan, vond ik het een goede keuze. Waarschijnlijk niet de beste optie in andere situaties.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 04 juni 2024 14:09 #1564173

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2072
Ook mijn Kesser trolling motortje is niet voor zout water geschikt. Ik heb het zo behandeld dat het dat nu wel is, o.a. met butylafdichtingen bovenop de fabrieksafdichtingen, een beetje vet drie keer per jaar en het allu huis van de motor behandeld met 5 lagen International primocon. De originele verf viel reeds na enkele weken van het alluminium.
Ik haal het motortje boven water als het niet in gebruik is maar door de golven van ferry´s (35 knopen) en motorjachten word het toch pakweg 100 keer per dag ondergedompeld. Dat is niet erg zolang geen zout water blijft staan.
Overigens is de stokoude Torqeedo ook niet zoutwater bestendig. Toen ik die geschonken kreeg was een geroeste schroefas een der problemen. Wegbergen met zout water tussen as en propeller….. dan 15 jaar op zolder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een Rhino VX65 electrishmotor kopen 08 juni 2024 13:28 #1564846

Update 3: Voor degenen die zich afvragen hoe ik de bekabeling van de motor heb beheerd. Hier wat foto's van hoe het nu is. Ik moet nog steeds op de een of andere manier een zonnepaneel plaatsen en ook de controller erin.
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.146 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl