Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Onderhouden houten schakel

Onderhouden houten schakel 24 mrt 2010 18:49 #120351

Hallo,

Ik heb sinds kort een houten schakel, alleen hier moet nog het een en ander aan gebeuren en daar heb ik advies voor nodig.

Waarschijnlijk moet het voordek vervangen worden, want wat we zo zien zit er een scheur en waar de voorstag aan vast zit kan je het dek induwen, dat is neem ik aan niet de bedoeling, maar wat voor hout kan je hier het beste voor gebruiken? En hoe kan je dit het beste repareren?

En wat voor lak hebben we nodig om het dek te lakken, er zit nu geloof ik epoxy op, maar we willen de houtkleur echt zien zeg maar.

Verder zitten er op de romp nog wat beschadigingen maar die zijn niet heel ernstig maar hoe moeten we aanpakken? Gewoon goed schuren ofzo en dan verven ( epoxy waarschijnlijk ) ?

Groetjes Lisette
Laatst bewerkt: 24 mrt 2010 18:55 door _Lisette_.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Onderhouden houten schakel 24 mrt 2010 18:56 #120354

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9726
Dek:
Als je het dek gaat vervangen moet je watervast multiplex nemen. Dit zal er nu waarschijnlijk ook op liggen. Het mooiste voor je Schakel is mahoniehout, maar dit is wel meteen een van de duurdere soorten.

Lakken:
Dek hoeft niet met epoxy maar kan wel. Je kan ook alleen gewone blanke lak nemen. Dit kan je ook makkelijk bijwerken indien er beschadigingen komen. Epoxy is ook als dunnen blanke epoxy te verkrijgen, maar je zal altijd een UV filter over de epoxy moeten aanbrengen aangezien epoxy gevoelig is voor UV licht. Als UV filter kan je twee lagen blanke lak nemen.

Beschadegingen romp:
Kan je wat specifieker zijn wat die beschadigingen zijn? Kleine beschadegingen kan je inderdad met epoxy reparen, maar veel zal afhangen van de soort beschadiging.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Onderhouden houten schakel 24 mrt 2010 19:21 #120362

  • zwimmer
  • zwimmer's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 117
Voordek vervangen is veel werk en ook iets waar je ervaring mee moet hebben. Plan eerst goed in waar je aan begint, het zal nog wel goed tegenvallen. Je zult ook altijd kleurverschil in het hout blijven houden. Het makkelijkste is het te repareren met epoxy en glasvezel.

Zit de voorstag aan het dek want die hoort aan de kielbalk? Vermoedelijk dat daardoor het dek kapotgetrokken is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Onderhouden houten schakel 24 mrt 2010 19:31 #120365

Dank je wel! Op die eerste foto zie je al een beschadiging onder de rand

Hier wat foto's van de verdere beschadigingen:







Vooral die eerste is denk ik het ergste. Ik denk dat er nog wel meer beschadigingen zijn maar daar heb ik zo even geen foto's van.

En hoe kan ik multiplex en mahoniehout eigenlijk het beste herkennen,
want ik weet wel dan de romp van multiplex is maar wat het dek is weet ik niet,

Groetjes Lisette
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Onderhouden houten schakel 24 mrt 2010 19:47 #120366

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9726
Beschadegingen romp: Gelukkig zijn deze zo te zien inderdaad klein. Je kan ze opvullen met (het liefst wat flexibele) epoxy. Schuren, primer en aflakken.

Multiplex is zoals de naam al zegt meedere lagen hout. Je hebt dan ook zo multiplex mahonie. Je dek zal zeker van multiplex zijn en waarschijnlijk van mahonie of okume. Deze houtsoorten zijn in het verleden veel gebruikt in de botenbouw, waarbij mahonie multiplex een beter kwaliteit is. Je hebt mahonie multiplex met alleen de deklaag van mahonie (andere lagen aan de binnenzijde zijn van andere houtsoort) en je hebt mahonie multiplex wat zgn door en door is (alle lagen mahonie). De door en door is weer duurder dan alleen deklaag mahonie. Als je de zoekfuncite van het forum gebruikt met de zoekterm fijnhouthandel kom je allerlei bedrijven tegen in Nederland die dit materiaal wel verkopen. Je kan daar ook vaak terecht voor advies voor alternatieve houtsoorten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Onderhouden houten schakel 31 mrt 2010 19:09 #121568

  • meyerink
  • meyerink's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 101
Kijk ook goed naar de dikte van de plaat. Ik geloof dat schakels in bruijnzeel mahonie of ocume plaat van 7mm werden gebouwd. Dat is een aparte dikte maat die niet overal te verkrijgen is. Verder moet de stootlijst er volledig af, omdat deze over de zijkanten van het dek valt. Let goed op, want waarschijnlijk moet je dan ook beide zijdekken doen omdat deze verlijmt zijn met het voordek ter hoogte van de zijstagen. Misschien toch even naar een vakman brengen. Kijk goed of alle spanten onder het voordek nog in orde zijn, want volgens mij is er oemand doorheen gegaan omdat de onderliggende spant mogelijk gebroken is.

Groet, en succes
Jules
voormalig schakel 1701 zeiler!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Onderhouden houten schakel 06 apr 2010 12:01 #122297

Hallo,

Wij hebben idd een vakman erbij geroepen, wij zijn nu hard bezig met het onderhoud
De stootlijsten hebben we in de punt deels er van af, en we hebben de spanten weer aan elkaar gelijmd
Binnenkort gaat er in de punt een nieuw stuk hout, wat voor hout weet ik niet, maar dat zal die man vast wel weten.

Alsnog bedankt voor de tips!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Onderhouden houten schakel 11 nov 2010 17:02 #159894

Om nog even dit topic naar voren te halen. Afgelopen zomer hebben wij de schakel opgeknapt met behulp van een scheepswerf
zie: second-fly.hyves.nl

Alleen hij is nog niet helemaal dicht...

Hier zie je de spiegel. Op de plek waar de bodem vast zit aan de spiegel ( neem ik aan... ) Lekt het nog een beetje helaas
Wat zou hier de makkelijkste oplossing voor zijn?



Verder hebben ze bij die scheepswerf aan de onderkant in het midden een strook epoxy geplaatst omdat de zwaardkast heel erg lekte
waarschijnlijk ook net zoals bij de spiegel dat die niet goed vast zat aan de bodem...
Heb hier alleen geen duidelijke foto van..


Alleen nu lekt ie daar nog steeds een klein beetje. ( op de foto is het gat van de zwaardkast met tape afgeplaktWe weten alleen totaal niet waar het nu
vandaan komt omdat de binnenkant van de zwaardkast ook met epoxy gedaan is maar als we dat hebben gevonden kom ik wel weer raad vragen ;)

Toch handig zo'n forum met zoveel kennis :D
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.287 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl